Exit autopiloot

Gepubliceerd op 3 mei 2022 om 02:22

Als je druk bent en teveel op je bordje hebt, dan word je geleefd. De automatische piloot meldt zich en zo kun je verder. Helaas heeft dit overlevingsmechanisme ook nadelen: gevoelens worden geparkeerd, muurtjes opgetrokken en voor opladen is geen tijd. Stop! Prik een moment in je agenda voor jezelf. Even niks en opladen. Het levert je meer op dan het je kost. Zo doe je dat!

 

Foto patrick Tomasso helicopter cockpit Missnienox blog

@Patrick Tomasso

Een druk programma en een druk hoofd

 

Heb jij ook tijd nodig voor jezelf? Om dingen te verwerken, een plaatsje te geven, om gewoon zo nu en dan te niksen? Als een hakselaar of papierversnipperaar heb ik het nodig om gevoelens en situaties door mijn gedachten te laten gaan. Ik functioneer bijzonder slecht op de automatische piloot. Even houd ik het wel vol, maar dan komt mijn brein in verzet.

 

Positieve dingen worden storende elementen

 

Wanneer ik niet voor mezelf kies qua alleen-tijd en oplaadmomenten of überhaupt niet door heb dat ik even een stapje terug moet doen, dan wil ik de schuld nog wel eens bij een ander leggen. Ik projecteer dan mijn behoefte aan vrijheid en rust op een ander, terwijl er maar één iemand haar grenzen kan bewaken en dat ben ik.

 

Automatisch is oppervlakkig en de diepgang verdwijnt

 

Als Waterman heb ik een enorme vrijheidsdrang en behoefte aan rustmomenten die ik beter niet verwaarloos. Na jarenlang mijlenver van mezelf verwijderd te zijn geweest en een leven te hebben geleid van iemand anders, veranderde mijn leven 180 graden. Van te afhankelijk en op de automatische overlevingsmodus naar een sterke autonomie en een leven waarin ik alles in mijn eentje moest doen (van mezelf). Nogal zwart wit en een alles of niets houding.

 

 

Foto Timo Stern liefdespaar rots meer missnienox blog

@Timo Stern

Het ideale leven speelt zich af in het grijze gebied

 

Mijn (grijze) haar doet alvast goed mee, maar nu ikzelf nog. Jezelf toestaan gelukkig te zijn, liefde te mogen ontvangen, net als hulp – dat heb ik nog te leren. Soms door de liefde overweldigd trek ik mijn muurtjes weer op. In de liefde ben je kwetsbaar, zeker als deze nieuw en pril is. Pas dan merk je hoe beschadigd je bent geraakt in het leven. Rationeel kun je veel weten, maar het lichaam heeft haar eigen agenda en harde schijf vol herinneringen.

 

Nieuwe ervaringen en gevoelens wensen een plaatsje te krijgen

 

Als je te druk bent met werk, verplichtingen, ziek zijn (al meer dan twee weken loop ik niet met Corona maar wel met een stikhoest, keelpijn, beroerde hoofdstatus) en een volle activiteitenkalender dan ren je jezelf voorbij. Alles in jou kan dan 'Stop!’ roepen, maar dat is meestal een subtiel proces. De emoties die lastig zijn zet je liever weg, negeer je of ontken je makkelijk. Niet handig, weet ik nu.

 

 

Foto Boram Kim vrouw onzekerheid angst missnienox blog

@Aram Kim

Positieve gevoelens saboteren

 

That’s me! Verliefd worden na zoveel teleurstellingen is eng, beter probeer je redenen te zoeken om minder te voelen. En zo gaat je hoofd er vandoor met emotieloos geneuzel en trek je muren over je gevoel. Totdat je eindelijk je oplaad-dag hebt en je na een paar uurtjes al merkt hoe belangrijk dat is. Je voelt eindelijk weer echt wat je voelt en je durft toe te geven, ook hardop, dat verliefd zijn eng is en spannend en dat dat ok is.

 

Ruimte voelen om je echte gevoelens toe te laten en ze durven uit te spreken

 

Durven praten over je angsten en spanningen die je voelt, juist met degene waar je dat bij voelt. En dat diegene dan ‘gewoon’ begripvol, empathisch en liefdevol reageert. Alles is zo nieuw voor mij wat dat betreft. Beseffen dat je bezig bent je eigen verliefdheid te saboteren, onbewust als een oud disfunctioneel patroon, is al een een goede stap in de juiste richting. Als ik niet de rust had genomen om bij mijn gevoelens stil te staan zonder mezelf te bekritiseren, dan weet ik niet hoe ik de situatie weer meester was geworden.

 

 

Foto Corey Oconnel vuur liefdeskoppel missnienox blog

@Corey Oconnel

Deze man is anders en ik voel me steeds meer bij hem thuis

 

Hij is nieuw, anders en niets is hetzelfde of bekend. Juist daarom! Het zinnetje ‘make it familiair’ gaat regelmatig door mijn hoofd. Tegelijk kost deze liefde geen moeite, het gaat organisch en vanzelf en ik durf te praten als ik dingen lastig vind. Vroeger zou ik me terugtrekken als het me teveel werd of iemand te dichtbij kwam. Nu deed ik dat een beetje, ook omdat ik gewoon moest functioneren op mijn werk (en ik was behoorlijk grieperig) maar toen ik daar mee startte, kwam ik daar niet mee weg.

        'Ik kan jou lezen'

 

Werkelijk waar - een ander die mij kan lezen - dat is nieuw voor mij. IK ben altijd de lezer geweest die iedere nuance, emotionele afstand, oogopslag of stembuiging herkende. Al werd dit van kinds af aan ontkend, ik weet dat ik het juist zag. Hoe fijn (en confronterend) is het nu dat ik op sympathie en een onderzoekende blik kan rekenen. Natuurlijk kenden mijn vriendinnen en mijn jongste broer mij goed, maar daar hield het wel mee op. Een liefdespartner met die kwaliteiten, dat is nieuw voor mij.

 

 

Foto Andrew Neel wandelaars koppeltje schoenen missnienox blog

@Andrew Neel

Kwetsbaar & openhartig delen brengt je verder

 

Maar voordat je dat kunt doen moet je wel de tijd en ruimte hebben gevoeld om je gedachten en emoties te onderzoeken. En gedachten zijn geen feiten, maar ze kunnen je wel negatieve gevoelens geven, die je makkelijk voor vol aanziet. Ziek zijn zorgt bij mij altijd voor een ietwat depressieve stemming, zeker als het in de verte naar migraine neigt. Schuldgevoel, tekortschieten en FOMO (Fear Of Missing Out – en terecht!) nemen het dan direct van mij over.

 

Niksen, aanrommelen en opladen door alleen-tijd

 

Heerlijk om te doen en al na een paar uurtjes klaar ik helemaal op. Gewoon weer ouderwets koffie drinken in bed, Instagrammen, muziekje luisteren en dansjes doen. Ongelofelijk hoe snel je daar het positieve effect van voelt en dat je er direct weer tegenaan kunt. Ik bemerkte direct een berg vlinders voor mijn lief (exit muurtje), besprak mijn ‘dingetjes’ luchtig tijdens een wandeling en het helpt ook dat we samen ontzettend hard en flauw kunnen lachen.

 

 

Foto Viktor talashuk muurschildering boze vrouw missnienox blog

@Viktor Talashug

Na een stiefmoeder 'from hell' bij hun vader, voel ik extra druk om het goed voor mijn kinderen te doen

 

Omdat zij veel ellende moesten doorstaan met een ongewenste opgedrongen nare vrouw in hun leven, voel ik extra verantwoordelijkheid om weldoordachte keuzes te maken. Soms werkt dat verlammend en op een ander moment denk ik: Hallo, ik heb mezelf jaren weggecijferd, voor mijn kinderen gevochten als twee ouders en nu we het thuis gezellig en stabiel hebben, ben ik aan de beurt. Alles draait om balans en ik heb mijn liefdeskeuze weloverwogen gemaakt. Hij is een goed mens: lief, enorm grappig, empathisch, een maatje, wijs, aantrekkelijk, sociaal, sterk en zorgzaam. Een kleine greep.

 

Garanties bestaan niet, maar je hart echt openstellen voor de liefde daar heb je wel invloed op

 

Dat betekent naast samenzijn ook ‘nee’ durven zeggen, me-time inplannen en misschien zo nu en dan de ander teleurstellen, bijvoorbeeld als de een sneller wil dan de ander. Maar altijd eerlijk & liefdevol en verantwoordelijkheid nemend voor je eigen gevoel. Zo staan we er beide in en daar gaan we voor. Hier een balans in vinden blijft vast een uitdaging, maar bewustzijn is al het halve werk.

Dus hoe houd je dat hart open? Door rust en ruimte te pakken om te voelen, naast alle leuke dingen

 

Want het voelt goed, het zit goed en het is goed. Dankbaar is een understatement.

 

 

Verliefde groet @missnienox

 

P.S. Herken je de automatische piloot ook een beetje bij jezelf en wat deze doet met jouw gevoel? Ik lees het graag.

 

 

Wil je meer lezen over zelfbehoud en goed voor jezelf zorgen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

 

Wees jezelf - 7 tips voor zelfbehoud

Geef zelf het goede voorbeeld! Oh ja...

Even stilstaan - terug naar jezelf

Het beste advies ooit

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Mooi verhaal weer, stof tot nadenken over de voor en nadelen van de automatische piloot. Het helpt om in barre tijden overeind te blijven, dat heb ik een paar jaar geleden heel sterk ervaren. Nadeel is dat echt nadenken over hoe je je voelt, hoe het met je gaat etc. er niet echt is. Daarvoor is inderdaad tijd nemen voor jezelf nodig. Bij mij is dat door te lezen, wandelen of tuinieren. Of een serie te bingewatchen. Geeft ruimte om daarna weer meer stil te staan bij hoe het gaat. Mooi om te lezen hoe jij dat doet. En heerlijk die nieuwe liefde die je echt ziet. Mooi om te lezen. Hele fijne moederdag!

Nien
2 jaar geleden

Dank je wel lieve Gerda voor je fijn en openhartige reactie. Mooi dat jij goed weet wat werkt voor jou, om weer op te laden en dingen op een rijtje te krijgen. Dat is voor iedereen anders, maar zo belangrijk om te herkennen en ook daadwerkelijk te doen. Top!

Nien
2 jaar geleden

En jij ook nog een fijne moederdag met terugwerkende kracht! Dank je wel!