Muziek is emotie

Gepubliceerd op 5 april 2022 om 00:01

Dat muziek je kan raken is geen nieuws, maar het verbaast me nog iedere keer. Livemuziek, een geluidsopname, een gevoelige stem – muziek brengt een allesomvattende aanwezigheid die ieder vezel in een ruimte kan vullen. Mijn hart en ziel zijn niet veilig voor prachtige klanken of een subliem gezongen en doorleefde tekst. Laat staan als alles voor je gevoel samenkomt. Lees mee over paplepels, inspiratie en muzikale trouw.

 

Foto Priscilla Du Preez  gitaar man singer songwriter muziek blog missnienox

@Priscilla du Preez

Muziek en de natuur maken beide iets magisch los

 

Ze brengen leven en ze zijn nooit hetzelfde. Net als de seizoenen in de natuur, ontwikkel en verander je als mens ook. Muziek groeit met je mee tijdens je leven en iedere keer dat je een muziekstuk of liedje opnieuw beluistert hoor je iets nieuws. Je leert onbekende muziekstijlen kennen en je laat misschien andere achter je. Laat staan als je zelf musiceert (al heb ik die gave niet, toch kan ik me voorstellen dat dat proces net zo organisch verloopt), dan blijf je ook niet dezelfde.

 

De liefde voor muziek geef je door - genetische aanleg en muzikale passie

 

Wij zijn opgevoed met klassieke muziek, luisterplaten (o.a. 'Peter en de Wolf' en 'Alfred J. Kwak' – Herman van Veen) en een muziekinstallatie waarmee je opnames kon maken via vinyl en de microfoon, naar cassettebandjes. Mijn vader maakte de 'Papa-Roel Show', hoorspelen met interessante natuurweetjes en effectieve geluidsfragmenten van zijn heilige elpees. Denk: vogelgeluiden, voertuigen, vuurwerk, kanonschoten, dieren en klassieke stukken. Ik herken nog steeds de grutto (als ik hem zou horen) en het draaiorgel en het carillon staan in mijn muziekherinnering gegrift.

 

 

Foto Klara Kulikova traporgel piano  muziek  missnienox blog

@Klara Kulikova

Met 5 jaar oud maakte ik mijn ‘wereldreis’ hoorspel

 

Zo bestaan er nog opnames van mij op het traporgel (harmonium), al vertellend en improviserend. Ook 'maakte' ik een wereldreis als hoorspel (inclusief Duits Prins Bernard accent), waar je op de achtergrond mijn vader hoort fluisteren welke scene nu weer aan de beurt was. Mijn broer en ik volgden verplicht een tweejarige A.M.V. opleiding, al is die niet echt blijven hangen. De liefde voor muziek was wel een blijvertje, bij ons allemaal trouwens. Mijn broers zijn er net zo gek op als ik.

 

Zingende ouders en musicerende familieleden

 

Broertje op gitaar, ouders zingend in een koor en samen een muzikaal duo in de woonkamer. Zingende neven, nichten, oma die piano speelde en familie actief op gitaar, klarinet of  drumstel. Zelf heb ik ook in twee koren gezongen als alt. Het eerste (vierstemmige) koor vond ik geweldig, want het was nieuw en we studeerden alles samen in. Als je dan middenin het aanzwellen via bassen en tenoren, wij alten en daarna de sopranen (en een keer een countertenor) staat te zingen dan ben je de muziek. Ook de dirigent met zijn saxofoon zorgde voor instant kippenvel.

 

 

Foto Derek Turinger gitarist missnienox muziek blog

@Derek Turinger

Klassieke stukken en folkmuziek

 

Als puber kon ik de smaak van mijn vader niet meer echt waarderen. Ik ontdekte opera, via Andrea Bocelli, Maria Callas, Sarah Brightman (Pie Jesu), al durfde ik dat nog niet echt hardop te zeggen, want ik was ook een dancing Queen in de disco. Later hoorde ik dat mijn opa ook gek was op Italiaanse opera, zat het dus opnieuw gewoon in de genen. We gingen als gezin regelmatig naar het theater, ballet of concerten en The Flying Pickets (close harmony) zal ik niet snel vergeten. Mijn ouders beloofden een hele band ineen en ik begreep niet wat ze bedoelden. Toch klopte dat want de zes muzikale wonderheren produceerden een magisch geluid alsof er een hele band stond, inclusief trompetten, drums en de hele rambam. ('Only you')

 

Mijn gitaarles werd geen succes

 

Maar met mijn broertje is het goed gekomen met zijn banjo en elektrische gitaren en ik speel nog steeds mijn 3 akkoorden vol trots op de Spaanse gitaar. Terwijl mijn kids glazig naar me kijken droom ik nog steeds over kampvuren en ‘More than words’ van Extreme spelen en zingen. Naast de gitaar, zijn de piano, viool en de harp mijn favoriete instrumenten om naar te luisteren. Maar ik houd ook van de hobo, banjo, contrabas, drums en accordeon. Nadat mijn oma verhuisde en haar klassieke piano inruilde voor een elektrisch exemplaar (bang voor geluidsoverlast) hebben wij die nog geleend. Verder dan een paar melodietjes kwam ik helaas niet en middelste heeft nog een poging gewaagd. We houden het nu maar bij luisteren.

 

 

Foto Immo Wegmann plantenspeler vinyl missnienox muziek blog

@Immo Wegmann

Gelukkig kan ik dansen, luisteren en meezingen

 

Muziek tilt je immers op, neemt je mee, laat je diep zinken of schudt je wakker. Voel ik me verdrietig? Kom maar op met die doorleefde songs en melodieën. Laat die tranen maar komen en open dat hart maar. Ik ben niet bang. Maar daarna kies ik bewust voor het liftende werk, want ik heb lang genoeg in verdrietige contreien rond gehangen. Muziek laat me voelen dat ik leef, liefheb, sterk ben en dat het leven magisch is.

 

Nieuwe muziek ontdekken en geïnspireerd raken

 

Niets is zo heerlijk als nieuwe nummers, bands en muziekstukken ontdekken. En tussendoor je favorieten blijven draaien. Zo heeft Di-rect een nieuwe single ‘Through the looking glass’ en direct (what’s in a name) herkende ik de geniale opbouw, energie en levenslust. En vooral de kwaliteit natuurlijk, de fantastische stem van Marcel Veenendaal en het plezier van de muzikanten. Dat resoneert met mij als een dolle momenteel.

 

 

Foto John Madchuck studio muziek optreden missnienox blog

@John Madchuck

‘All in Vain’ – Di-rect

De Duif Sessions – een uitvoering/samenwerking met klassieke musici

 

Zo kwam ik dus op dit nummer van ze en ik ben sprakeloos. Zoveel talent, liefde, plezier en het heeft mijn hart gestolen. Klassiek en rock, klein en groot, gevoelig en krachtig. En daarbij een opbouw waar ik zo van houd en Marcel die opgezweept door violen op het einde de hoogte in gaat en dat subliem rockt. Ja, dat raakt me diep in mijn ziel en maakt ruimte voor vergeten opgespaarde tranen. Want muziek maakt vrij, lucht op, verbindt en raakt nooit uitgepraat.

 

Muziek moet je luisteren, spelen en delen – dus waar wacht je nog op?

 

Muzikale groetjes @missnienox

 

 

Wil je meer lezen over muziek? Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Muziek is me lief

Ritme is alles

Gitaarman

 

Nien kleuter koptelefoon muziek blog missnienox

@missnienox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.