Inspiratie gezocht - 3 tips

Gepubliceerd op 7 juni 2022 om 02:22

Voel je je uitgeblust, inspiratieloos of middelmatig gehumeurd? Heb je het vage idee dat je niet alles uit het leven haalt en alles maar rustig voortkabbelt? Kom dan van de bank, uit je comfortzone, rechtstreeks in actie. Lees mee over impulsieve keuzes, je hart volgen en nieuwsgierig blijven.

 

Foto Daniele Franchi lampjes missnienox blog

@Daniele Franchi

Levenslust en nieuwsgierig zijn

 

Wat hebben die twee met elkaar te maken? Levenslust is letterlijk ‘lust om te leven’. Je hebt zin in de dag en wordt gedreven door positieve energie. Benieuwd naar wat er vandaag op je pad komt, grijp je iedere mogelijkheid aan om iets te ondernemen. Het bruist in jou!

 

Het nieuwsgierige Aagje vindt altijd haar weg naar nieuwe ervaringen

 

Ze wil meer weten over haar favoriete onderwerp, is nieuwsgierig naar de beweegredenen van een ander en houdt van nieuwe dingen leren. We hebben het hier niet over de roddelmiep, maar over verwondering en leergierig zijn. Want een dag niet geraakt worden is een dag niet geleefd. Dus kom je een aankondiging tegen van een avondje uit en denk je 'klinkt best interessant', wees dan lekker impulsief en reserveer die plek.

 

 

Foto Gabriella Clare Maring mok boek knowledge missnienox blog

@Gabriella Clare Maring

Zelfkennis is essentieel voor inspiratie

 

Jezelf goed kennen en jezelf verrassen lopen hand in hand. Kom erachter wat jou blij en gelukkig maakt en sta open voor nieuwe opties. Je kunt jezelf immers altijd verrassen. Met de volgende tips wordt inspiratie opdoen een makkie, dus pak pen en papier of plemp de informatie direct op je harde schijf, ik zeg actie!

 

1. Lijst van geluk

 

Het beste uitgangspunt voor inspiratie zijn de onderwerpen die jou blij maken. Wat doet jouw hart sneller kloppen? Wat maakt jou instant gelukkig? Leg een lijst aan van al die onderwerpen, kleine gelukmakers, hobby’s en activiteiten en hang hem ergens in het zicht. Denk aan: muziek luisteren, lezen, tuinieren, kringloopwinkels bezoeken, tekenen, fietsen, wandelen, de kat knuffelen, nieuwe recepten uitproberen, festivals bezoeken, badderen, wolken tellen, niksen.

 

Boekenwurmen – bezoek eens een literaire avond

 

Zo bezocht ik vorige week een literaire avond van Eus (Özcan Akyol) en ik ben er nog stil van. Niet stil als in uitgepraat, maar stil van betovering, stilte voor de storm en enorm veel zin in lezen. Na zijn romans Eus en Toerist (Uitgeverij Prometheus) te hebben verslonden, hoorde ik tijdens zijn lezing de achtergrondverhalen achter zijn boeken. Maar ook hoe Eus dankzij het (voor het eerst) lezen van boeken/literatuur in het huis van bewaring, een nieuw pad op wandelde. Hij had zijn passie ontdekt.

 

Als schrijver moet je heel veel lezen

 

Dit was zo’n fijne inspirerende wakkerschudder, want al lees ik al mijn hele leven, de grootste namen las ik niet. Op één of andere manier heb ik veel gelezen, maar de ultieme literatuur hoorde daar niet bij. Naast de laatste jaren veel psychologieboeken te hebben verslonden, zeg maar huiswerk, wordt het nu tijd voor romans en verhalen. Dus zocht ik op Google naar de honderd beste boeken (om te lezen voordat je sterft) en daar verschenen alle namen die ik steeds opnieuw tegenkom. Vastbesloten om deze lijst bij de lurven te grijpen ging ik naar de bibliotheek voor de zoveelste poging om o.a. Jane Austen te spotten. Ik heb haar boeken deze keer maar gereserveerd. Ja, ik ga aan de wereldliteratuur, opnieuw en alsnog. Want om beter te worden is inspiratie onontbeerlijk en oh wat voelt dat heerlijk.

 

 

Foto Timothy Barklin koffiekopje boek

@Timothy Barklin

2. Kietel je zintuigen

 

Iedereen heeft wel zintuiglijke voorkeuren of talenten. De één heeft een absoluut gehoor, de ander oog voor detail en weer een ander wordt gelukkig van geur of smaak. De geur van appeltjeszeep brengt mij terug naar vroeger, net als het horen van een specifiek liedje of muziekstuk. Optredens van muziekbandjes, een festival bezoeken, recepten uitproberen of je laten masseren. Zintuiglijke ervaringen maken veel indruk en kunnen letterlijk veel losmaken. Alles wat je met aandacht doet wordt een onvergetelijke ervaring en smaakt naar meer.

 

De rozijn oefening – mindfulness

 

Dit is een oefening die mij altijd is bijgebleven, zeker toen ik de rozijn later door een blokje chocola verving. Het was het lekkerste stukje chocola dat ik ooit heb geproefd. Je doet deze oefening als je alleen bent en de tijd hebt en het enige dat je nodig hebt is een rozijn. Als je de rozijn onder de knie hebt, kun je de volgende oefening met alles wat je maar wilt doen.

 

Leg de rozijn op je hand en kijk ernaar met een nieuwe blik

 

Wat zie je? Observeer de vorm, kleur en structuur. Neem de tijd en doe het met je volle aandacht. Hierna kun je de rozijn tussen je vingers nemen, hoe voelt ie aan, wat is de temperatuur? Onderzoek hem zonder oordeel en vol nieuwsgierigheid. Daarna neem je de rozijn in je mond zonder te kauwen, puur om te voelen en te proeven. Hoe is de textuur, wat proef je? Pas na uitgebreid onderzoek mag je gaan kauwen en ook daar neem je de tijd voor. Er is geen goed of fout – al kan ik je één ding wel vertellen – een rozijn is hierna nooit meer hetzelfde.

 

 

Foto Tim Mossholder love to learn muur missnienox blog

@Tim Mossholder

3. Verbeter je vaardigheden

 

Word beter in je hobby, blijf verzamelen, word vaardiger en/of sneller. Als je van modelbouw houdt, bezoek de voertuigen eens in het echt, bijvoorbeeld in het museum of op een Oldtimerfestival. Leer haken of breien als je dat al jaren wilde. Door lid te worden van een club of groepje gelijkgestemden, krijg je niet alleen inspiratie, maar je hebt ook een stok achter de deur om actief met je hobby bezig te gaan. Er zijn ook cursussen en workshops zodat je in een kort tijdsbestek iets nieuws kunt leren. Leren houdt je hersenen actief en alert.

 

Online leren vanuit je luie stoel

 

Kijk eens wat er online allemaal te leren valt, er zit vast iets voor je tussen. Naast online trainingen en cursussen kun je op YouTube vele inspirerende video’s bekijken en qua podcasts luisteren wordt de wereld ook steeds groter. En dan heb je nog het luisterboek. Door invalshoeken en ervaringen van anderen tot je te nemen word je hopelijk geïnspireerd. Maar voor het echte contact pluis je gewoon ouderwets de krant uit, om te ontdekken dat er dichtbij en goedkoop vaak leuke avonden worden georganiseerd.

 

Meng je onder de mensen en sta open voor nieuwe invalshoeken

 

Grote kans dat je inspiratie opdoet of je mening durft te herzien als dat nodig is. Dankzij Eus’ inspirerende betoog kan ik weer een titel afstrepen van mijn leeslijst, wachten er vele literaire pareltjes op mij en voel ik me gesterkt in mijn passie voor taal. Het feit dat hij een moeilijke jeugd wist om te buigen tot iets heel positiefs, getuigt van grote kracht, lef en discipline. Zulke voorbeelden geven moed aan iedereen die de wind niet mee had, omdat er altijd hoop is. Van puber tot bejaarde; iedereen in de zaal nam iets van deze lezing mee. Zo zie je dat inspiratie heel persoonlijk is, maar het smaakt altijd naar meer.

 

Aagje@missnienox

 

P.S. Waar haal jij inspiratie vandaan? Ik hoor het graag.

 

Wil je meer lezen over inspiratie en nieuwe dingen leren, misschien vind je de volgende blogs ook interessant:

Groeien maar! Over nieuwe dingen doen

Nieuw is leuk - durf te doen

Gratis online leren - tips & trucs

Hoe verhalen ontstaan

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.