Alles gaat altijd anders

Gepubliceerd op 31 mei 2022 om 03:33

Als er één wijze les is die verstandige mensen met veel levenservaring (en meestal grijze haren) hebben geleerd, is het wel de volgende: alles loopt altijd anders dan je verwacht. Buig mee met het leven – ‘just go with the flow’. Er zijn geen zekerheden of garanties, ook al denk je dat je je op alles kunt voorbereiden. Niet dus! Lees mee over het onverwachte van het leven.

 

Foto Roger Bradshaw kussen borduur life is full surprises missnienox

@Roger Bradshaw

Verwachtingen zeggen alles over jou

 

Dit vond ik zo’n eye-opener en tegeltjeswijsheid die ik niet direct kon accepteren. Ik die vroeger vaak teleurgesteld werd en me tekort gedaan voelde door anderen, moest mijn aannames herzien. Te hoge verwachtingen van een ander zijn een garantie voor teleurstelling. Het is natuurlijk heel eenvoudig om een ander de schuld te geven en het voelt veel prettiger als je zelf geen schuld hebt.  Maar het teleurgestelde gevoel gaat er niet door weg. Het leven zit immers vol verrassingen, dus probeer onrealistische verwachtingen een beetje los te laten.

 

Het is aan jou wat je van een situatie verwacht – positief en negatief

 

Als jij ontzettend veel verwacht van een ander, een relatie, vriendschap of wat dan ook, dan is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. Positieve verwachtingen zijn goed, maar onrealistische dromen gaan tegen je werken. Je kunt van alles op de ander projecteren en dan word je sneller teleurgesteld. Als je daarentegen niets van de ander of het leven verwacht, dan heb je een flinke garantie dat het leven je ook niets teruggeeft. Dit kan veilig voelen, want je wordt minder snel gekwetst, maar het geeft je ook armoe in ervaringen, contacten en levensgeluk.

 

 

Foto Scott Broome koppel dansen missnienox blog

@Scott Broome

De ander voelt precies hetzelfde als jij

 

Daarom passen jullie zo goed bij elkaar - als zielsverwanten en heb je aan een half woord genoeg. Dream on lovers!  Je weet nooit hoe een ander denkt, zich voelt en zeker niet hoe diegene dingen interpreteert. Zo wil jij misschien direct samenwonen en denkt de ander daar anders over, maar durft de feestvreugde niet te bederven. Of jij roept nooit te willen samenwonen, maar trekt al na een paar maanden dolverliefd bij je liefje in. Je weet nooit hoe het gaat en je kunt jezelf verbazen.

 

Later word ik brandweerman – verpleegster – politie – juf – astronaut

 

Ben jij geworden wie je later wilde zijn? Of is jouw zielsmissie/passie nog steeds onbekend en rol jij al je hele leven van de ene in de andere verrassing op je pad? Scheiden was iets wat absoluut niet op mijn lijstje stond. Ok, ik was niet officieel getrouwd, maar heb wel fikse relatiebreuken meegemaakt en ik hield niet minder van mijn exen dan je met een trouwring mag verwachten. Het feit dat ik op een dag een werkeloze alleenstaande bijstandsmoeder zou worden, stond niet op mijn programma. Ik was toen nog in de naïeve veronderstelling dat zoiets alleen onnozele mensen overkwam.

 

Voor een relatie heb je er twee nodig

 

En als één de stekker er uittrekt dan is een relatie ten dode opgeschreven. Net als wanneer er eentje kwaad wil of zich onverantwoordelijk gedraagt, dan kan de ander hoog of laag springen - een vechtscheiding is een feit. Ook al probeer je in je eentje het juiste te doen, netjes en volwassen te communiceren (zonder emotie: dat kunstje leren kostte wat jaren, maar beter laat dan nooit), voor communicatie heb je er twee nodig. Dus je hoort mij niet meer arrogant blaten over relatie-ellende, zoals mijn vorige zelf deed. Je kunt in je eentje een geweldige liefde voelen, maar over het gevoel van de ander heb je niets te zeggen.

 

 

Foto Kaudry Chamdran power graffiti missnienox blog

@Kaudry Chamdran

Onderschat jouw kracht niet

 

Vroeger dacht ik dat als mensen vreselijke dingen meemaakten, ze mij konden opvegen als mij zoiets verschrikkelijks zou overkomen. Ook vergeleek ik situaties met elkaar en vond ik het ene verdriet groter dan het andere. Van mij zou het dan het niet meer hoeven, dacht ik. Nu weet ik dat ieder zijn portie krijgt en we daar allemaal verschillend mee omgaan. Jouw verdriet is niet groter dan het mijne, alleen anders. Want niemand is hetzelfde en je gaat allemaal op je eigen wijze om met ellende, tegenslagen en problemen.

 

Je bent altijd sterker dan je dacht

 

Je zult jezelf versteld doen staan of je hebt dat al gedaan. Echt! Je leert jezelf en je vrienden pas echt kennen in moeilijke tijden, dan komt de ware aard naar boven. Vreemden kunnen je verrassen, je waardeert je vrienden nog meer of je neemt teleurgesteld afscheid van anderen. Het is zoals het is en het grote inzicht is dat je toch niet weet hoe het leven gaat lopen. Ik ben trots op mijn veerkracht en als ik deze niet ontdekt had in mezelf (en anderen mij dit verteld hadden) door de ellende op mijn pad, dan had ik vandaag nog steeds geloofd dat ik 'zwak en overgevoelig' ben.

 

Houd ruimte in je agenda voor onverwachte dingen

 

Als je je programma volplempt met afspraken en verplichte uitjes dan blijven positieve verrassingen meestal uit. Als je heel druk bent en daardoor vaak haast hebt, zullen negatieve situaties je makkelijk bereiken. Alles zit ook altijd tegen! Waarom heb ik dit altijd? Let maar op: dankzij vaker aanwezig zijn in het nu en meer lanterfanterij, overkomen jou meer positieve verrassingen en verloopt jouw dag misschien wel super onverwacht?!

 

 

Foto Edgar Chaparro muurschildering big dreams missnienox blog

@Edgar Chaparro

Kijk eens terug op je leven als je durft

 

Doe je op dit moment waar je vroeger van droomde? Maken dingen die je eerder ernstig afkeurde nu deel uit van je leven? Wat de uitkomst ook is, het is helemaal oké. Jij verandert, het leven verrast en de uitkomst is onbekend. Het beste advies is dus om open te blijven staan  – zonder zelfingenomen of bevooroordeeld te zijn – met een nieuwsgierige blik en vol vertrouwen.

 

Ons levenspad is grillig en je kunt altijd terug na een zijsprong

 

Persoonlijk vind ik het een heerlijk idee dat de toekomst onbekend is, vooral omdat ik het vertrouwen heb dat alles zich voor mij op de juiste wijze ontvouwt. Hoe dat er precies uitziet? Geen idee. Wel voel ik dat ik niet alleen ben in dit leven en dat geeft veel kracht. Omringd door geliefden - zowel letterlijk aanwezig of enkel in hart, gedachte en gevoel -  heeft het leven nog zoveel moois in petto. Realistisch en niet langer negatief of naïef, onderzoek ik graag alle mogelijkheden. Ik verbaas mezelf graag - over mezelf, de mensen op mijn pad of de keuzes die ik wel of niet maak.

 

 

Foto Brett Jordan let it go scrabble missnienox blog

@Brett Jordan

Je hebt geen controle dus laat het gaan

 

Zo moeilijk, maar het is zo lonend om los te laten. Als echte controlfreak was dit voor mij hondsmoeilijk en soms betrap ik me nog steeds op een klein controle momentje. Maar dat is niet erg, want niemand is perfect en je flaws horen bij je. Als ik iets geleerd heb door bijna alles kwijt te raken dat ik kende en me lief was, dan was het wel het loslaten van zekerheden en het omarmen van het onbekende. Zonder dat was ik niet waar ik nu ben en kwamen nieuwe geliefden niet op mijn pad.

 

Onbekend is spannend, maar tegelijk een geweldige mogelijkheid

 

Houd vertrouwen en blijf in beweging. Pak tegelijk je rust als je dat nodig hebt om te reflecteren, zodat je weer met een frisse blik vooruit kan. Spreek uit waar je last van hebt of wat je pijn doet en je kunt wel eens positief verrast worden hoe een ander daarop reageert. En koester al die bijzondere momenten die je vast gemist had als je je niet had opengesteld.

 

 

Foto markus Winkler goals typemachine missnienox blog

@Markus Winkler

Er is niets mis met doelen stellen

Vroeger had ik weinig doelen, ik was puur aan het overleven, terwijl ik als kind overliep van creativiteit, ambitie en fantasie. Nu heb ik opnieuw doelen gesteld waar ik naar onderweg ben, onderweg ja. Ik sta namelijk open voor zijwegen, want het gaat om het pad. Het einddoel staat niet dichtgetimmerd vast, want misschien komt er op deze manier iets veel beters en mooiers voorbij. Wie weet? Mijn doel is mezelf ontwikkelen, mijn hart volgen via mijn passies (schrijven, delen, inspireren) en genieten in het nu, samen met mijn geliefden (en ook alleen-tijd hoort daarbij).

'Iedere dag brengt nieuwe kansen, altijd!'

 

Liefs@missnienox

 

P.S. Wat heeft jou verrast in het leven? Ik lees het graag.

 

Wil je andere blogs lezen over loslaten en meer geluk in je leven ervaren? Kijk dan eens bij de volgende artikelen:

Een kwestie van geluk

Geluk is imperfect - tips om los te laten

De wet van de aantrekking - dromen komen uit

Moeras van aannames

Lach je gelukkig - de kortste weg naar de slappe lach

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Ha, weer een heel mooi geschreven stuk waar ik nog even over na zit te denken. Wat mij het meest verrast heeft is hoe goed het uitpakte toen ik de controle los moest laten en hulp nodig had en kreeg. Naast verdriet, woede en angst gaf het ook een heel opgelucht gevoel, de toekomst lag open. Ik keek letterlijk anders naar de wereld leek het wel. En dat gevoel gaat nooit meer helemaal weg. De mooiste en leukste dingen zijn vaak de onverwachte en spontane dingen. Ik ben een behoorlijke planner en controleerder, dus blijft een leerpunt. Dank voor (alweer) mooie stof tot nadenken ☺️

Nienke Zijlstra
2 jaar geleden

Alweer bedankt voor jouw fijne reactie en compliment, Gerda. Knap hoe jij met jouw behoefte aan controle omging en wat het je heeft gebracht. Het blijft inderdaad een uitdaging/leerpunt om je her bewust van te blijven en het toch te proberen om los te laten. Mooi hoe jij dit durft en kan.