Writersblog - 6 super tips

Gepubliceerd op 19 april 2022 om 09:43

Help ik heb een writersblock, weet even niet wat te schrijven. Hoe zou dat voelen om voor je uit te staren en geen letter op papier te krijgen? Geen idee! Ik heb namelijk nog nooit een schrijvers blokkade gehad. De onderwerpen dienen zich aan als onkruid tussen de tegels. De kunst is de juiste keuze te maken uit al die wilde ideetjes. Lees mee hoe je ze in de juiste vorm giet via 6 super tips.

 

Foto freestocks boek en koffie tafel missnienox blog

@Freestocks

Het juiste moment voor het beste onderwerp

 

Soms liggen er ideeën te smeulen en te pruttelen om pas weken later gebruikt te worden. Sommige invallen worden nooit realiteit en andere typ ik al uit voordat ze überhaupt een vaste vorm hebben. Eigenlijk borrelen onderwerp altijd spontaan op en gebruik ik ze direct.

 

Positief – leerzaam – openhartig – hilarisch 

 

Aan een blog stel ik wel wat eisen qua inhoud en de sfeer kan per per artikel verschillen. Vaak wordt het serieus, want tja; het leven is niet altijd leuk of makkelijk. Gelukkig heb ik hilarisch grappige gastbloggers en zo nu en dan sluipt er een feestblog tussendoor. Wel houd ik het graag positief, geen azijnpissers mentaliteit of slachtofferschap. Even miepen mag, maar daarna weer vol vertrouwen door.

 

 

Foto Edilson Borges vrouw spookhuis haren omhoog missnienox blog

@Edilson Borges

Fictie en gruwelijkheden

 

Korte verhalen lenen zich geweldig voor valse kantjes, gruwel en horror. Verzonnen karakters kunnen alles doen wat ze willen en dat maakt het schrijven van fictie zo dankbaar en uitdagend. Zo heb ik een verhaalopdracht liggen waarin ik een serie prologen moest schrijven voor korte verhalen. Nooit afgemaakt en misschien is het een idee om ze hier eens te publiceren samen met een 'polletje': van welke intro wil jij graag het vervolg lezen?

 

Thema’s van toen en onderwerpen van nu

 

De meeste korte verhalen schreef ik jaren geleden en met bepaalde onderwerpen ben ik wel een beetje klaar. Midlifecrisis, vreemdgaan en narcisme zijn geen thema’s meer in mijn directe leven. Na ze uitgebreid onderzocht te hebben qua thematiek, er door gekwetst te zijn en er toch geen invloed op te hebben, denk ik nu: veelplezieros.nl

 

Dit is een fijne liefdevolle plek met soms een rafelrandje

 

Wil je gruwelen kijk bij sommige korte verhalen, maar in de blogs houd ik het liever positief, helder en leerzaam. Natuurlijk valt er ook genoeg te halen uit een kort verhaal, want daar is meer ruimte voor een eigen interpretatie, veel verbeelding en open eindjes. Je wordt zelf meer aan het werk gezet en hopelijk smeult een verhaal nog eventjes na.

 

 

Foto Lazi Slezak vrouw bed boeken gooienmissnienox blog

@Lazi Slezak

 

Terugkomend op de intro, natuurlijk heb ik ook wel eens een gebrek aan bruikbare ideeën of gewoon even geen inspiratie. Lees hieronder wat daar tegen helpt. Effectief, interessant, verrassend en succes gegarandeerd.

 

Writersblock? Niet met deze 6 tips

 

1. Ga de natuur in, het café, de bios of naar een verjaardagsfeestje. Echt, de ideeën stromen pas als jouw bloed door je wangen stroomt, je beentjes bewegen en als je iets nieuws leest, hoort of ziet. Juist een andere omgeving leent zich perfect voor nieuwe invalshoeken, karakters, een ontknoping of een spannende plotwending. Kom uit die stoel en pak dat writersblock bij de lurven.

 

2. Noteer iedere ingeving in een boekje. Maak een lijst van al die gekke plannetjes, geniale ontknopingen, hilarische invalshoeken en duistere karakters. Zo bouw je aan je lijstje en wanneer een wandeling niets helpt heb je altijd nog je naslagwerk. Behalve een onderwerp loont het om een korte beschrijving toe te voegen en/of de werktitel. Anders vergeet je namelijk wat je precies bedoelde en waarom het idee zo geweldig was. Zo staat er in mijn schrift ‘De gelaarsde kat’. En verder niks. Zo wordt het ook niks, want ik heb geen idee wat ik bedoelde?!

 

3. Schrijf regelmatig vijf minuten aan één stuk met een pen op papier zonder te stoppen en zonder te denken. Organisch, gedreven en automatisch schrijven. Kookwekkertje erbij en gaan! Rek het langzaam op tot een kwartier en je gaat later pareltjes teruglezen of op zijn minst een origineel idee herkennen. Vooral origineel is hier een sleutelwoord. Zowel qua invalshoek als thema: gewoon schrijven om het schrijven. Zeker weten dat dit je veel nieuws gaat opleveren.

 

4. Misschien blog je wel te vaak? Sla gewoon een keertje over. Of je brengt je blogritme terug tot (in mijn geval) één keer per week? Als je dit in je achterhoofd houdt vormt dat misschien automatisch de inspiratie, Waar ik eerder nooit goed onder druk kon presteren lukt me dat nu prima. Eigen opgelegde druk werkt misschien anders, maar druk van buitenaf hoeft jou niet gek te maken.

 

5. Hoe vaker je schrijft des te gemakkelijker het gaat. Je leert veel van regelmatig bloggen, je schrijfstijl verbetert (als het goed is) en onderwerpen lenen zich altijd weer voor variatie. Onderzoek gaat je eenvoudiger af en je krijgt zelf ook meer kennis.

 

6. Als je het echt niet meer weet, deel dan iets uit eigen ervaring. Iets waarvoor je geen onderzoek hoeft te doen, een onderwerp dat als inkt uit je pen spuit en zijn eigen weg makkelijk vindt. Onderwerpen dicht op je huid en met je eigen geluid. Of vraag je cavia gastblogger te worden. Een nieuwe invalshoek, een andere stem en je krijgt een nieuw soort blog.

 

Wat wil je nog meer? Dat het nu klaar is met de tips, want je wilt zelf aan de slag of aan de lees

 

Zet ‘m op! @missnienox

 

 

P.S. Hoe los jij een gebrek aan inspiratie op? Heb je nog goede tips? Ik hoor het graag.

 

Meer lezen over een writersblock of over inspiratie in het algemeen? Neem dan een kijkje bij de volgende blogs:

Hoe verhalen ontstaan

Groeien maar - over nieuwe dingen doen

 

 

Foto Andrew George Albert Einstein miniatuur popje missnienox blog

@Andrew George

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.