Even stilstaan - terug naar jezelf

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 00:00

Het is zo moeilijk om in je drukke en dynamische leven – even een pas op de plaats te maken – terugkeren naar jezelf. Wat voel ik? Wat doet dit met mij? Hoe verhoud ik me tot alles? Essentiële vragen om weer grip op je leven te krijgen als alles wervelt in en om jou heen. Lees mee over rode vlaggen en bruikbare tips om ze te voorkomen. Neem vooral je tijd.

 

foto Christina Cottardi Unsplash meer vergezicht natuur

Foto: Christina Cottardi

Over mediteren: wanneer je er absoluut geen tijd voor hebt, dan heb je het het meeste nodig

 

Wat is mediteren eigenlijk? Nee, het is niet zitten op een kussen met een slapende geest en het is ook niet zweverig wolken tellen. Het is met aandacht bij jezelf blijven. Zonder oordeel en zonder haast. Vandaar dat we denken dat we daar geen tijd voor hebben, want we hebben het immers enorm druk. Nietsdoen staat uiteraard op de achterkant van ons ‘to do’- lijstje.

 

Mediteren is het accepteren van (altijd) voorbijgaande gedachten, zonder ze serieus te nemen. We laten ze passeren, kijken er met compassie naar en laten ze vervolgens wegdrijven. Toch net als die wolken, maar we tellen ze niet want dan is ons brein alsnog druk. We worden ons bewust van ons drukke hoofd, maar veroordelen het niet langer.

Welkom gedachte, leuk dat je er bent, je mag weer verder zweven

 

 

Foto: Brady Bellini

Er hangt een smoezelig briefje in mijn keuken met een zinnetje erop van vijf woorden

 

Ik sta als ik mijn handen was bij ieder woord stil, heel bewust en aandachtig. Na deze korte meditatie/ mindfulness oefening voel ik me altijd helderder en rustiger dan ervoor. Mindfulness is een westerse vorm van meditatie en houdt in dat je je bewust bent van alles. Je bent volledig aanwezig met een opmerkzame en ontspannen geest.

How Do You Feel Darling?

 

Bij How ga ik met mij ogen dicht voelen hoe ik er bij sta. Hoe voelt mijn lichaam, is er spanning? Hoe gaat het met mij en mijn lichaam, kan ik een relaxtere houding aannemen? Ik adem rustig in en uit. Dan open ik mijn ogen om het nieuwe woord te lezen en sluit ik ze opnieuw.

 

Do is het startsein om te bedenken wat ik allemaal doe op deze dag. Ik pik er iets uit om dankbaar voor te zijn. Iets waar ik trots op ben en waar ik een warm hart van krijg. Ook dit laat ik een paar minuten tot me doordringen en ik open mijn ogen weer.

 

Bij You zie ik mezelf staan in vogelvlucht in mijn keukentje. Ik plaats mezelf in mijn huis, in de straat, in het dorp en zelfs in de provincie. Ik ben zo klein als een miertje en om me heen in andere huizen krioelen alle andere miertjes. We zijn allemaal een deeltje van iets ontzettend groots. Deze oefening laat zien waar het werkelijk om draait in het leven en we doen allemaal onze best.

 

Feel is het startschot om echt te voelen wat ik voel. Is er blijdschap of een vleugje verdriet? Voel ik me opgejaagd, moe of juist levenslustig. Bruis ik van plezier en wat is dat zeurderig gevoel op de achtergrond? Is het angst dat alles te mooi lijkt om waar te zijn? Ik doorvoel alles zonder het te bagatelliseren of te veroordelen. Compassie is de sleutel.

 

Darling geeft me instant vlinders. Iemand noemt me darling, ik ben een darling! Het klinkt zo lief en zacht en na jaren me verre van een schat te hebben gevoeld, laat staan dat iemand me zo noemde, geeft het me een warm gevoel in mijn hart. Dat is zelfliefde.

 

Deze eenvoudige oefening van hooguit 10 minuutjes reset direct je geluksgevoel

 

kameleon beeldje polystone kameleonbeeldje missnienox

Wil de kameleon zich nu direct melden bij balie 77? Schiet op!

 

De kameleon, dat was ik. Eerst een kleine kameleon die zich naadloos aanpaste aan de omgeving. Niet alleen qua kleuren – maar nog veel erger – qua heersende gemoedstoestanden. Welke emoties van mij waren? Geen idee, ik voegde me gewoon naar alles om me heen en dit was mijn valkuil. Als hoog-sensitieve spons moest ik leren mijn eigen energie te beschermen. Het was namelijk heerlijk tanken bij mij voor anderen met een lagere frequentie. Mijn tankstation was 24/7 geopend en gratis toegankelijk.

 

Welkom burn-out en vaarwel identiteit en autonomie

 

Als we alleen maar doorjakkeren, ons aan anderen aanpassen en het contact met onszelf volledig zijn verloren, dan raken we als verrassing burn-out (opgebrand). Anderen zagen het misschien al langer aankomen, maar wij zijn zelf ziende blind. Het licht gaat uit. Daarna begint de ellende pas goed, want we zijn ongeduldig of lethargisch, depressief of hyper. We kunnen niet meer wat we konden en we kunnen niet meer terug.

Ons te bewandelen pad is nieuw, onverwacht, eng en voelt vooral egoïstisch

 

We mogen en moeten voor het eerst aan onszelf gaan denken en we voelen ons daar misschien behoorlijk egoïstisch bij. We leren NEE te zeggen, na te denken voordat we iets toezeggen en er komen blanco dagdelen in onze agenda. Onze nieuwe wereld staat op zijn kop en met een gigantische traagheid moeten we herstellen van de roofbouw. Ons lichaam heeft ons teruggefloten. En niet zonder reden.

 

vliegtuig foto Nafis Al Sadnan Unsplash

Foto: Nafis Al Sadnan

De automatische piloot kan de boom in, al wens ik hem een parachute

 

Veel mensen zijn trots op hun geweldig drukke leven en hoe ze kunnen multitasken en op de automatische piloot alles voor elkaar krijgen. Vroeger keek ik tegen zulke mensen op. Ik was zelf iemand met een effectief zichzelf terugfluitend mechanisme, middels migraine. Wat heeft me dat veel pijn, schuldgevoel en zelfhaat gebracht, tot de dag dat ik zelfcompassie begon te ontwikkelen. Ook mijn hoog gevoeligheid werd niet langer een last maar juist een gave.

 

Tegenover iedere prachtkwaliteit staat een lastige eigenschap – Yin en Yang

 

Mijn intense geluksmomenten, mijn energieke levenslust en maximaal kunnen genieten van het leven hebben een keerzijde. Er zal bijgetankt moeten worden, door in mijn eentje te zijn en bewust bij mezelf stil te staan. Door dingen te doen die mij blij maken en energie geven. Schrijven, lezen, muziek luisteren, wandelen, binge-watchen, noem het maar op. Dat is voor iedereen anders, want je hebt ook mensen die juist energie krijgen van drukte en actie. Voor mij blijft de balans zoeken hierin altijd een uitdaging.

 

foto Ian Schneider stoep passion led us here koppeltje voeten

Foto: Ian Schneider

Een nieuwe baan en een nieuwe liefde – alles tegelijk

 

Al het goede komt tegelijk en dat had ik eerder al voorspeld. Ik wist gewoon dat ik tegelijk met een nieuwe baan een nieuwe liefde zou ontmoeten. Bingo! En dat heeft vooral voordelen,  omdat ik als verliefde vrouw in een nog betere energie zit. Ik heb letterlijk vleugels gekregen. Ik was al zelfverzekerd maar met een geweldige vent in je hart, krimpen de beren op je pad een stuk gemakkelijker. Daardoor ervaar ik minder spanning over mijn nieuwe baan dan ik anders had gehad. Ik heb er gewoon een trouwe supporter bij gekregen, een lieve wijze en grappige steun en toeverlaat.

 

Het is nu op 2 fronten nieuw en spannend – hoeveel spanning kun je hebben?

 

Oh best veel kan ik zeggen, want ik zie alles in een gezonder perspectief. Met reuze veel zin en inspiratie voor mijn nieuwe baan en met een hart overlopend van liefde komt het helemaal goed. Zowel eindelijk weer aan het werk als voor het eerst een gezonde gelijkwaardige relatie, ik zit me toch een partij te leren en me te ontwikkelen. Het is heerlijk om straks samen met mijn leuke collega’s iets geweldigs neer te zetten. Net als dat ik het super vind om met mijn nieuwe geliefde iets moois op te bouwen. Samen.

 

Foto: Ante Hamersmidt

Dit vraagt wel om nieuw gedrag van de kameleon – steeds opnieuw terugkomen bij jezelf

 

Dankzij zelfreflectie en door iedere keer alle gevoelens serieus te nemen, keer ik dagelijks terug naar mijn eigen autonomie. Wat voel ik, wat wil ik en zit me iets dwars? In plaats van gepieker, invullen voor een ander of zelfs de ander verantwoordelijk te maken voor mijn gevoelens, neem ik mezelf nu heel serieus. En ik deel het en oh wat is dat nieuw, maar wat is het heerlijk. Zeggen wat je denkt, delen wat je voelt en vragen wat je graag wilt weten. Liefdevol en met respect.

 

Deze kameleon heeft een flinke upgrade doorgemaakt, is van velletje gewisseld en staat daar dagelijks bij stil. Rennen is prima, buffelen ook, maar zoek altijd op tijd je parkeerplaats. Liever zelfs iets te vroeg! Neem jezelf serieus, zoals je dat alleen maar zelf kunt doen. Zo wordt alles een aanvulling en niet alleen een invulling. Niets is zo bevrijdend als durven delen wie je bent, want daardoor maak je jezelf zichtbaar. Je bent het waard!

 

@missnienox

 

 

P.S. Trap jij regelmatig op de rem om bij jezelf terug te komen? Ik ben benieuwd.

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Wat een mooi en persoonlijk verhaal weer, wat een enorme wijsheid heb jij door schade en schande verkregen over hoe je zelf in elkaar zit en hoe je het beste voor jezelf zorgt. En heerlijk die nieuwe liefde, geeft extra vleugels ☺️
Ik heb door een burnout moeten leren anders met dingen om te gaan, was veel te weinig bezig met wat ik echt voelde, wilde, wat paste en wat niet etc. Vertrouwde soms te weinig op eigen oordeel of kunnen en ging dingen doen waar ik eigenlijk niet helemaal achter stond. Nooit nee zeggen en doorrennen. Ook hoogsensitief, heel gevoelig voor sfeer van anderen etc. Hele waslijst en veel valkuilen. Ik voel nu eerder als ik over grenzen heenga of minder goed voor mezelf zorg en vraag eerder hulp of advies. En zeg vaker nee, waar vaak positief en soms negatief op gereageerd wordt. Maar dat kan ik ook wat makkelijker bij de ander laten. Mediteren is heerlijk, ik heb wat meditaties van Edel Maex en alleen van die stem word je al rustig. Jouw manier ga ik ook eens proberen.

Nienke
2 jaar geleden

Lieve Gerda, bedankt voor je uitgebreide en prachtige reactie. Fijn jouw openhartigheid en de dingen die je deelt. Ik ga ook eens kijken naar Edel Maex, dank voor de tip! Zo leren we altijd weer van elkaar. Fijn.

Alien
2 jaar geleden

Prachtig, herkenbaar en een les tegelijk❤️

Nienke
2 jaar geleden

Dank je wel lieve Alien😁! Ja, het blijft voor mij ook een aandachtspunt hoor.🤍