Het mag weer - alle ballen verzamelen

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 02:22

Joepie! Het is eindelijk december en we mogen weer los. Ik weet dat ik me op gevaarlijk terrein bevind maar ik doe het toch. De sint de deur nog niet uit en kerst erin – ik voel de vernietigende blikken van mijn familie al in mijn nek. Gelukkig heb ik daar niks mee te maken in mijn wereld. Ik houd van kerstmis en dat is altijd zo geweest. Sorry sinterklaas, vroeger was je leuk en welkom, maar je haalt het niet bij die baardige collega met zijn arrenslee. Kom mee, we gaan ouderwets uitpakken en genieten.

 

vintage kerst kerstboom midcentury kabinet vitrinekast jaren 60 missnienox

Kerstmis is het ultieme klassieke romantische sneeuwerige feest 

 

Hoewel feest? Ik ben niet christelijk opgevoed en toch dol op de verhalen. Speciaal voor kerstmis heb ik de meest fantastische prentenboeken in mijn collectie. Naast het klassieke kerstverhaal, lezen we over The Christmas Carol, kerstuilen en hebben we kerst-zoekboeken. Ieder jaar komen ze te voorschijn samen met de tig dozen kerstdecoraties. Ja, ik heb nogal een collectie en daar kan ik niets aan doen. Mijn kerstfixatie is genetisch bepaald.

 

Mijn oma plaatste kerstmis op een voetstuk en daarom viel het meestal tegen

 

Oma had een klein gifgroen kunstkerstboompje met jaren 60 ballen in alle kleuren. Het lichtsnoer bestond uit glazen kaarsjes met een katoenen bedrading. Levensgevaarlijk eigenlijk, maar zo verfijnd en kersterig. Ik erfde haar spulletjes en het vijf-takkige monsterlijke boompje overleefde onze studententijd niet. Het mooiste vond ik de veelkleurige kerstballen, zo modern tussen alle zilveren en goudversierde kerstbomen elders.

 

vintage kerstversiering kerstdecoratie glazen vogels theepot kerstboom missnienox

Vintage kerstversiering - veruit de mooiste die er is

 

Helemaal als ze van je oma’s zijn geweest, al ben ik zeker niet vies van marktplaats kerstdecoraties. Alleen van de prijzen ben ik minder gecharmeerd. Wat ik reeds op vintage gebied heb verzameld blijkt tegenwoordig onbetaalbaar. Daarom houd ik me nu in en koop ik alleen iets als het heel mooi is. Vroeger kocht ik alle glazen vogeltjes op. Had het kraaloogjes en een verenkleedje? Klik, in het mandje.

 

Eerlijk gezegd is de voorpret nog het leukste en het inrichten kan zomaar 3 dagen duren

 

Ongegeneerd je kamer volplempen met 3 kunstbomen (ik denk aan het milieu en waar moet je zo’n Nordmann kwijt met je kleine tuintje?), de kerststal met 50 extra boerderijdieren – gewoon omdat het kan. De verlichte schilderijtjes en de zelfgemaakte kerststukjes. Het maken van een kerststukje (of 4) was jarenlang mijn traditie en deze kan ik nog steeds niet helemaal loslaten. Meestal verblijd ik er een buurtje mee, vroeger mijn schoonouders.

Kerstkoekjes bakken en versieren, bananenbrood en een heerlijke kerststol uit de oven

 

Je kunt ook slaaf worden van je eigen tradities. De kinderen worden groot en in je eentje alle restjes bananenbrood eten begint te vervelen. Voor de kinderen heb ik kerstmis altijd uitgebreid aangekleed, al ben ik blij dat het klaar is met al die vreselijke verplichte hapjes voor kerstdiners op school. Bakken voor jezelf is stukken leuker dan de concurrentie aangaan met de supermoeders. Hoewel je had ook ouders die met een treetje Danoontjes kwamen aankakken of met voorgebakken pannenkoeken. Verschil moet er zijn.

 

kerstversiering kerstballen krokodil biggetje motorfiets kerstdecoraties missnienox retro vintage

Mijn kerstversiering is minimaal 60 jaar oud en combineert geweldig met nieuwe aanwinsten

 

Als eerste klem ik altijd de witglazen duifjes van ene oma in de hoogste tak, daarna de vogeltjes van andere oma en dan ga ik los. Kerst-cdtje aan en iedereen weg. De kinderen hebben al vaak gebedeld of ze mogen meehelpen met mijn kerstboom. Een resoluut NEE kunnen ze krijgen. Je snapt waarom ze ieder hun eigen boompje hebben. Wel sneuvelt er ieder jaar een kerstbal bij ze, maar scherven brengen geluk. En geluk kunnen we wel gebruiken, zeker als je zoals ik, samenwoonde met een kerstdepressie. Hoe koos ik ze ook uit.

 

Duitse kerstmarkten - eat your heart (leb kuchen) out!

 

Gelukkig gingen we wel jaarlijks naar een enorme kerstmarkt in Duitsland, hij gunde mij toch mijn kerstliefde. Op zo’n Weihnachtmarkt hangt een geweldig en uniek sfeertje en ik denk met een warm hart terug aan de schnaps, glühwein en bratwurst. Ook voor kerstversiering was Duitsland het walhalla. De portemonnee was iets minder blij, maar je hebt wel wat. Ik ben erg zuinig op mijn unieke kerstspulletjes.

 

sindydolls sindypoppen kerstmis kerst kerstbomen kerstversiering missnienox

Het feest zelf is vaak een ander verhaal

 

Denk aan irritaties, aangebrande kaasfondue, rokende gourmetsets, jengelende kinderen, foute kerstfilms en dronken ruzietjes. Het is de voorpret die zo heerlijk is. De kaarsjes, de dennengeur, kaneel en sinasappelschiletjes, warme chocolademelk met slagroom, alle kerstmuziek op repeat, Skyradio aan in de auto. Zwijmel de zwijmel.

 

Wachtend op de sneeuw en een nieuwe liefde

 

Sneeuw hoort bij kerst. Punt. Helaas kunnen we wachten tot we een ons wegen en moeten we het meestal doen met motregen, een gore wind of een zacht lenteweertje. Ik droom over wintersport (zonder de sport maar wel op de locatie), zittend onder een wollen plaid in de arrenslee. Bij een knapperend haardvuur zitten we samen sterke verhalen te vertellen, omringd door geliefden, vrienden en familie. Een bordspelletje hier, een bierproeverij daar en schuine mopjes in de kleine uurtjes.

 

kersthuis sneeuwlandschap chrevolet corvette schaalmodel automissnienox

Oh wat is het toch heerlijk om een fantasierijk brein te hebben

 

Ik kwam er afgelopen jaren achter dat kerst in mijn eentje stukken leuker was dan kerst in een eenzame relatie. Ik kon doen en laten wat ik wilde qua foute tv en lekker snaaien. Geen negatieve energie in mijn aura, behalve dan van de ontevreden kerststalbewoners, die door de kat werden geplaagd. Het gaf me kracht dat ik dit alleen kon doen en tevreden was met mijn eigen gezelschap. De kinderen waren er in ieder geval 1 dag en dan maakten we er iets gezelligs van.

 

Kerstmis als verplichting, familiebezoekjes en overvolle agenda’s

 

Veel mensen vinden kerst vreselijk om bovenstaande redenen. Ze willen de fik in de boom en het liefst met een borrel vroeg onder de wol kruipen. Daar is niets mis mee. Je mag kerst precies zo vieren als je wilt. We kunnen ons nu eenmaal niet opdelen, toch? Daarom ben ik met kerstmis altijd een dag thuis, want daar heb ik immers mijn eigen gezellige cosy kerstnestje. Vroeger zat ik beide dagen bij mijn ouders/schoonouders. Met de kinderen als excuus, was het leuk om de familie een dag thuis uit te nodigen. Kon ik lekker anderen laten meegenieten van mijn overdadig versierde huis. Iedereen blij.

 

Sindy sindydolls kerstboom sindypoppen kerstmis kerstversiering missnienox

Vaarwel glazen klassiekers en welkom onbreekbare ballen

 

Terug naar de realiteit: ik heb een terreurkitten in huis en ik voel de bui al hangen. Buckie Starbucks is dol op planten uitgraven, knagen op bladeren, springen in benen en de zweefduik. Mimi – onze dame op leeftijd - heeft zichzelf al een kuisheidsgordel aangemeten. Hoewel Bucks naar de ballenbar is geweest, zijn zijn hormonen nog steeds in een jubelstemming. Het wordt een bescheiden kerstboom dit jaar.

 

Ik denk dat ik met het opzetten van de basisstam van de kunstboom al teveel heb neergezet. De bewoning van de kerststal zal lekker zijn om op te kauwen (rubber), dat durf ik nog wel aan. De 100 decoratieve dennenappels onder de boom(stam) zijn leuk om mee te spelen en met het knagen op de gevederde vriendjes in de kerst-guirlande in de vensterbank, zal Buckie zijn tanden vol hebben.

 

sneeuwbol kerstman stuifsneeuw glazenbol missnienox

Dit jaar zal alles anders zijn en eigenlijk vind ik dat best leuk

 

Niet alleen door (alweer) alle corona-maatregelen, maar ook door de nieuwe harige huisgenoot, de aangepaste versiering en een nieuwe liefde in mijn hart. Oh dat zou ik nog niet verklappen, vergeet het maar snel. Het ene oor in en het andere weer uit. Met een frisse bril maak ik mijn huis catproof en kerst-klaar. We gaan het gewoon fixen en keihard lachen. Minder werk dit jaar (het opruimen vind ik namelijk niks) en misschien kan ik weer eens voor een echte boom kiezen. Heeft Bucks direct een geharste snor en zo’n Nordmann kan een stootje hebben. Leuk een man in huis… Sorry, ik dwaal weer af. 

 

Pre-kerstgroetjes @missnienox

 

P.S. Houd jij ook van kerst? Ik hoor het graag.

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Heerlijk kerstbericht, wat een geweldige boom (en mooi wandmeubel met fraaie klok). Mooi al die decoraties met geschiedenis, met kat in huis inderdaad een aandachtspunt 😂
Ik hou heel erg van kerst. Boom halen we binnenkort in huis, jaren een neppert gehad en nu een aantal jaar een echte met kluit. Kaarsjes aan, soms maak ik een kerststukje (jeugdsentiment) en sky radio gaat vaker aan. Kerstavond kijk ik A Christmas Carol, de versie met Patrick Stewart is mijn favoriet. Twee dagen op bezoek bij (schoon)ouders vond ik waardeloos, zijn we mee gestopt toen we kinderen kregen. Mijn ouders kwamen bij ons op bezoek en elk jaar dat ze ouder werden vond ik het een kadootje dat het nog kon. De eerste kerst dat dat niet meer kon vond we allemaal moeilijk hier thuis, maar we maken nu weer nieuwe tradities met kinderen die een gerecht bedenken etc.
Ik wens jou een heerlijke kerstmaand 🎄

Nienke
2 jaar geleden

Bedankt voor jouw heerlijke kerst reactie lief Evertje! Wat omschrijf je het mooi en beeldend. Heel herkenbaar wat je zegt over de 2 dagen met de (schoon)ouders, 1 dag thuis bezoek is inderdaad leuker. Ik snap dat het een pijnlijk gemis is dat dat nu niet meer kan. Fijn dat jullie wel nieuwe tradities maken. Ik wens jou/jullie ook een heerlijke decembermaand.

Alien
2 jaar geleden

Wat een leuk blog. Zoveel herkenning behalve van de kat. Haha. Ik zie allerlei mensen voorbij komen op wie dit van toepassing is. Met een steeds groter wordende grijs heb ik dit gelezen. Dank je wel

Nienke
2 jaar geleden

Dank je wel Alien voor je leuke reactie! Fijn om te horen dat het jou deed grijnzen😁. Daar doe ik het voor.