Geluk is imperfect - tips om los te laten

Gepubliceerd op 30 november 2021 om 01:11

Heb jij dat ook? Iets heel graag willen, maar een meester zijn in perfecte smoezen verzinnen. Je wilt al jaren flinke wandelingen maken, maar je kunt je geen loeidure wandelschoenen permitteren. Of je hebt een geweldig idee om je rommelige tuin aan te pakken, maar het staat onderaan je prioriteitenlijst. Het moet namelijk perfect en anders maar niet. Het is klaar met uitstellen, bijschaven en wegdromen. Vooruit met de geit! Wijs perfectionisme resoluut de deur.

 

herfstblad blad herfstkleuren missnienox

Wandelen kun je alleen maar met perfecte schoenen en een onbetaalbare outdoor outfit

 

Bullshit! Ik was zo’n grappig vastbijtertje dat dacht dat ik eerst genoeg geld moest verzamelen om me een paar wandelschoenen te laten aanmeten bij de bergsportwinkel. Daar is niets mis mee – met de professional – maar ik was een eeuwige starter in de dop. Er gebeurde helemaal niks, want ik kan je vertellen dat er altijd belangrijkere aankopen zijn dan stevige stappers. Tot ik mezelf zat was. Bij mijn oude fijne werkgever Scapino paste ik een paar mooie lage bergschoenen en ze zaten als gegoten.

 

Met een gevulde thermoskan en een paar Sindy’s in mijn rugzak combineer ik mijn hobby's

 

Sindsdien grijp ik bij de minste wandelkriebel mijn spulletjes bij elkaar en sta binnen een paar minuten buiten. Frisse neuzen en beenspieren zijn nu binnen handbereik. Ik heb een klein wandelrugzakje gekocht en niet te vergeten wandelsokken. Eerst liep ik in een oud jack van mijn oudste zoon en laatst heb ik eindelijk een wandeljas aangeschaft. Zo spreid je de kosten en het regenwater. Mijn nieuwe outdoorjas heeft namelijk een waterkolom en dat klinkt geweldig. Alsof ik onzichtbare kruiken met me mee draag en daarom houdt de regen me niet meer tegen. Oh wat heb ik een hekel aan paraplu’s.

 

Nienke boswandeling wandeloutfit bomen natuur missnienox

Perfectionisme is verlammend

 

Als ik een perfect stukje wil schrijven dan schrijf ik het stuk. En dat is niet perfect. Perfect bestaat namelijk niet. Heb je ooit een perfect herfstblad gezien? Zo ja, kijk dan nog eens goed. Het heeft prachtige kleuren, grafische bladnerven, rafels en randjes. Reuze interessant en vooral uniek, maar verre van perfect.

 

Perfect is helemaal niet interessant, het is het afwijkende dat in het oog springt

 

Zijn het niet de sproetjes die je zo charmant vindt in iemands gezicht, het kuiltje in de wang of het vlekje in de iris? Perfect is saai en onrealistisch. Kijk naar 'perfect' gefotoshopte of verbouwde mensen, vind jij die leuk? Ik niet, want eigenlijk lijken ze allemaal op elkaar. Graag kijk ik naar mooie mensen of dingen, maar juist het unieke maakt iemand mooi.

 

'Beauty is in the eye of the beholder'

 

Een gelukkig mens is altijd aantrekkelijk en een mooi innerlijk schijnt door je ogen naar buiten. Verliefde mensen werken als magneten, ze hebben onweerstaanbare aantrekkingskracht. Waar dat hem precies in zit blijft een beetje magisch. Als we een verliefd stelletje zien vinden we dat meestal aandoenlijk en als we de liefde zelf moeten missen dan zijn we misschien jaloers. Kijk toch eens, alweer een bewijs dat we niet perfect zijn.

 

danspaar koppel droomprins liefdeskoppel echtpaar Spaans missnienox

Droomprins bestaat niet, of het is een narcistische hork

 

Vroeger geloofde ik in Mr.Perfect en ik wist precies hoe hij eruit zag. Dat ik gek op sprookjes was hielp niet echt mee aan mijn eigen lovestory. Geen witte sportsokken, piepstem of een dwerg. Liever een tarzantype, Zorro inclusief cape of The Rock – ja het waren mooie dromerige tijden. Onrealistisch prinsessenspul zocht trouw ridderlijk type. Terwijl het innerlijk echt het allerbelangrijkste is, want daar moet je het uiteindelijk mee doen. Een uiterlijke klik is wel belangrijk – ook die fout heb ik gemaakt – want op papier kan iemand leuk lijken maar aantrekkingskracht kun je niet afdwingen. Een klik heeft wederom niets met perfectie te maken.

 

Iemand is niet schattig omdat ie perfect is, maar omdat ie zich kwetsbaar durft op te stellen

 

Het is zo verleidelijk om jezelf met een ander te vergelijken of je beter voor te doen dan je bent. Het is kansloos. Jij bent jij en ik ben ik. We zijn allemaal uniek en dat maakt ons juist zo leuk. Sinds ik mijn lijst van eigenaardigheden heb geaccepteerd doet een ander dat ook makkelijker. Iedereen heeft minpunten (flaws) en zonder deze had je ook niet je bijzondere talenten. Als je aan jezelf durft toe te geven dat je imperfect bent, dan durft de ander ook vaak over de brug te komen.

 

Kijk met een milde blik naar je ochtendhumeur en maak de weg vrij voor een ander

 

Openhartig durven zijn over je mindere kanten maakt je menselijk en zelfs geliefd. Vroeger dacht ik dat je er keihard op afgerekend werd, maar niets is minder waar. Loop per ongeluk met een pizzasnor door de winkelstraat en je kan op sympathie rekenen (mijn eerste liefde niet daarna, die zo vriendelijk was niets te zeggen). Geef het toe als je iets verkloot hebt en anderen zullen hun missers graag met je delen. Het levert je prachtige verbindingen op en zelfs nieuwe vrienden.

 

Nienke opgezette beer gevaar aanval beren op de weg missnienox

Terug naar het uitstellen en alle beren op de weg

 

Mijn beste acties zijn geweest...dat ik actie ondernam. Gewoon BAM! Starten met die handel en eerste stappen durven zetten. Het bracht me geweldige accounts op Instagram, super veel liefdevolle contacten met allerlei mensen en nieuwe vriendschappen. Mijn website heeft mijn leven op alle fronten verrijkt en iedere dag ben ik zo dankbaar, dat ik mijn angsthazige zelf een schop onder haar kont heb gegeven.

 

'Walk your true path' – mijn favoriete hashtag

 

Weet wie je bent en bewandel je eigen ware pad. Kom uit je comfortzone en stop met dralen. Ik was overigens meester in de kunst van het dralen en daarom weet ik dat het anders moet en kan. Oriënteer je op je tuinplan en maak een werkschema. Schrijf je in op die datingsite en vind de liefde van je leven. Ga bij die hobbyclub ook al moet dat nu maar even via Whatsapp of Teams. Laat je niet weerhouden door je leeftijd, gewicht, rothumeur, onzekerheid of wat dan ook.

Ik kan het niet bestaat niet

 

Natuurlijk bestaat ‘ík ben er niet zo goed in’, maar dat weet je past als je het uitprobeert. Of je bent er super goed in maar je vindt er weinig aan, ook dat is mogelijk. Dit weet je pas als je het gewoon simpelweg gaat uitproberen. Niet denken maar doen. Ik ben super slecht in uitgestelde opdrachten, daar ga ik dan tegen aan hikken of tegen opzien. De beste momenten waren toen ik gewoon voor de leeuwen werd geworpen zonder tijd om te piekeren.

 

Nienke podium act kampioen lassowerpen cowboy missnienox

Boa Constrictor om mijn nek in het circus, cowgirl in een lasso-werp-show, waterdrager op een paardenwagen – that’s me!

 

Zou je het mij vragen voor over een week - dan riep ik ja - maar krabbelde ik terug. Of er klonk een hartgrondig NEE. Maar live met publiek trapte dit feestnummer erin en ik heb er geen spijt van. Ik ben 3 maal behangen met grote slangen, de wereldkampioen lasso-werpen hakte de roos in stukken die ik in mijn mond moest klemmen. In gedachten zag ik mijzelf gescalpeerd in het zand zakken, maar ik ben er nog. Water dragen op een dienblad zittend op de bok van een wild scheurende paardenwagen? Onder luid gejuich van een groot publiek - net als ik gek op Friese paarden - besloot ik te assisteren. Geen tijd voor perfectionisme en het was geweldig.

 

Het lijkt me leuk maar ik weet er nog niets vanaf

 

Nog niet en aan dat nog kun je vandaag iets doen. Zo deed ik op Instagram niet aan verhalen (een bericht dat 24 uur te bekijken is) want wat wist ik ervan? Tot ik gewoon begon met een lullig fotootje en een liedje. Toen werd het me toch een partij leuk en het is nu mijn dagelijkse genietmomentje. Ik kies een geschikte foto, plak er wat hashtags bij en dan komen de Giphy’s (geweldige bewegende plaatjes, cartoons of effecten). Als ik een niet perfect beeld heb gecreëerd (er zit altijd een onnozel dier op de verkeerde plek) dan kies ik een hilarisch slecht of goed nummer en voilà: Ik heb iets positiefs en nieuws gecreëerd.

 

Buckie Starbucks kitten kat kater diorama sindydolls missnienox

Kunnen die foto’s niet nog scherper? Ja dat zou best kunnen, maar dat interesseert me niet

 

Kijk ik weet heus dat het beter kan voor de perfectionisten. Ik kan mijn Sindy’s fotograferen met mijn spiegelreflexcamera, maar daar word ik niet blij van. Ik wil het laagdrempelig houden met het mooist mogelijke resultaat, zonder perfect door te slaan. Mijn populairste foto’s zijn die waar mijn kat het beeld verstoord en fotograferen met mijn smartphone bevalt mij het beste.

 

Mijn reels zijn technisch gezien om je te bescheuren, maar ik heb er zoveel plezier in

 

Toen waagde ik mij aan het maken van een reel: een kort filmpje van zo’n 19 seconden met muziek eronder. Mijn Silversisters zijn daar heel bedreven in en ik zie perfect geplaybackte audio en verkleedpartijen die keurig zijn geregisseerd. Daar waag ik me niet aan, omdat ik zelf iets anders wil doen, namelijk hetgeen waar ik goed in ben en van houd. Dansjes in leuke outfits om mijn lievelingsmuziek te delen inclusief mijn liefde voor coole moves. Plezier is aanstekelijk en ik krijg super leuke reacties op mijn korte dansvideootjes. En natuurlijk ben ik geen TikTok-talent of geweldige editor zoals mijn dochter, maar daar draait het dus niet om.

 

Doe waar je van houdt en je wordt er vanzelf beter in. Maar pas op voor perfectie, want daar is weinig aan. Fouten maken mag (behalve spelfouten), want daar leer je alleen maar van.

 

Ga ervoor!

 

@missnienox

 

 

Durf jij je perfectionisme ook steeds meer los te laten? Ik lees het graag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Ik ben te perfectionistisch voor mezelf, soms echt te bang om fouten te maken. Terwijl dat er gewoon bij hoort, je leert daarvan en je kunt ook vooraf niet alles overzien. Ik herken ook dat de beste momenten zijn wanneer je gewoon voor de leeuwen geworpen wordt. Je hebt dan geen tijd om na te denken, alle doemscenario’s te bedenken maar doet het gewoon. Ik word er langzaam beter in, maar het blijft een valkuil. Ik word altijd blij van mensen om me heen die gewoon doen zonder al dat gedenk en gedoe vooraf. Blijven hangen in ‘ja maar als’ geeft geen enkele energie, doen wel. Nu nog vaker doen (voor mij dan). Jij hebt je de kunst al behoorlijk eigen gemaakt, het plezier straalt eraf ☺️

Nienke
3 jaar geleden

Lieve Gerda, bedankt voor je mooie en openhartige reactie. Het blijft voor mij ook een aandachtspunt hoor, maar bewustzijn helpt een stuk.