Muziek is me lief

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 01:11

Vraag je mijn liefde, ik geef je muziek! Pontificaal staat deze trouwe vriend op mijn lijstje van gelukmakers aller tijden. Muziek is de kortste weg naar emoties en kan je met één noot het verleden in slingeren. Het trekt je uit wanhoop, zweept je op naar grote hoogtes en laat je alles vergeten om je heen. Vrolijke muziek geeft mijn humeur direct een boost en indrukwekkende nummers maken mij dankbaar. Met muziek ben je niet alleen en nooit uitgeleerd. Lees verder hoe muziek je in iedere levensfase kan ondersteunen.

 

Thomas Kelley / Unsplash electrische gitaar

Foto: Thomas Kelley

Muziek is geboren voor publiek

 

Noten hebben niet alleen een wisselwerking met elkaar, wat dacht je van de instrumenten samen? Ze dagen elkaar uit, snoeren de mond en manen elkaar tot stilte. Muziek is een magisch proces om te voelen en te aanschouwen. Nieuwe muziek zal altijd gemaakt worden, of je nu luistert of niet. De meest koppige mens laat zich verleiden door een melodie die bij hem past. Muziek is persoonlijk en universeel tegelijk. Zo hield ik op mijn vijfde van 'De vogeltjesdans'! Echt waar!

 

Ik bespeel geen instrument en kan geen noten (meer) lezen, al heb ik ooit een tweejarige cursus A.M.V. (Algemene Muzikale Vorming) gevolgd op de muziekschool. Naast een frisse weerstand tegen mijn blokfluit was het best leuk. Mijn ouders vonden het bijdragen aan mijn algemene ontwikkeling, al ontbrak het mij aan discipline of talent. Wel vond ik het leuk om te luisteren naar muziekstukken en er dansjes op te doen. Mijn broer ramde ongeïnteresseerd op zijn xylofoon en ik floot 'Mieke houd je vast aan de takken van de bomen' met bijzonder weinig interesse. De leraar was niet blij met ons.

Over muziek praten is net een boekverslag – het haalt het niet bij het echte werk

 

Niets is zo persoonlijk als jouw muzieksmaak en waar de één blij van wordt laat een ander koud. Er bestaan mensen die zich niet bewegen als er dansbare muziek klinkt. Zouden ze niet van muziek houden of hebben ze geen gevoel voor ritme? Het is mij een groot raadsel, want ik kan niet stilzitten bij een lekker nummer. Er moet iets in mij bewegen, mijn innerlijk roert zich en het liefste ga ik dansen. De neiging tot bewegen laat zich slecht onderdrukken.

 

band dansgroep sindydolls popmuziek @missnienox

Dansen is muziek is ritme is bezieling is vrije energie

 

Had jij dat ook, koudwatervrees om als eerste de dansvloer op te gaan vroeger? Je had altijd van die heerlijke enthousiastelingen, die bij de eerste tonen als een raket de dansvloer op schoten. Ik was er ook zo eentje, mits de muziek super goed was. Ik moest er altijd even in komen en dat lukte slecht op een B-nummer. Nog steeds kan ik niet dansen op een saai reuteldeuntje. Nou ja, ik kan wel netjes bewegen, maar het is niet dansen zoals ik het wil.

 

Dansen is ritmisch samensmelten met de noten, de beats en de melodie

 

Dansen waardoor je de muziek wordt en alles om je heen vervaagt. Bezield en opgetild door het ritme word ik één met de muziek. Als ik dans krijg ik vleugels en de uitstraling van een blij kind. Sterker nog: ik ben dan kind en volwassene tegelijk en dat gaat verrassend goed samen. Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg op de dansvloer (terwijl ik helemaal in mijn element op ‘Think’ van Lyn Collins losging) was het volgende: “Wat heb jij een onweerstaanbaar vrolijk smoelwerk als je danst!” Een wildvreemde gozer tetterde dit in mijn oor. Dat kan muziek met je doen.

Sta open voor iets nieuws en durf je mening te herzien

 

Mijn muzieksmaak is breed en bijna alles vind ik leuk. Alleen Jazz vond ik lang ‘zenuwenpees’ muziek, maar daar ben ik inmiddels van teruggekomen. Het levenslied kan ik waarderen en ik heb een zwak voor de accordeon. Mijn lijst van favoriete artiesten en bands is oneindig en deze zal ik je besparen. Graag ontdek ik nieuwe nummers en bands, want ook op muzikaal gebied raak je nooit uitgeleerd. Zo attendeerde een muzikale vriend mij op een te gek nummer dat ik niet kende: ‘Never forget you’ – Noisettes. Het is op dit moment mijn favoriet, want het sluit perfect aan bij mijn huidige stemming - vrolijk en krachtig!

 

Elice Moore foto meisje koptelefoon roze

Foto: Elice Moore

Hits die magische herinneringen oproepen

 

Iedereen heeft volgens mij wel zo’n liedje – een song met een persoonlijk verhaal. Ook ik heb mijn speciale nummers die me terugbrengen in de tijd. Mijn dochter heeft haar eigen liedje, dat weet ze en het zal voor mij altijd met haar verbonden blijven. Ik was vier maanden zwanger en staarde uit het autoraam, op de terugrit na een echo. Tranen van geluk rolden over mijn wangen. De zon scheen, het was herfst en ik droeg een dochter! Mijn wens was uitgekomen - eindelijk na twee mooie kerels kreeg ik mijn meisje. Precies op dat moment schalde ‘Human’ van The Killers uit de speakers... Dit geweldige nummer raakt me nog steeds.

Zware tijden vragen om doorleefde muziek

 

Je kunt aan iemands stem horen of hij of zij geleefd heeft. Ik heb het niet over alcohol of sigaretten, maar over iemands ziel. Ik heb voelsprieten voor getergde zielen en mensen met een rafelrandje. Iemands pijn voelen en lezen – tussen de regels (of de noten) door – gaat mij gemakkelijk af. In tijden van liefdesverdriet waren Sia ('Fist fighting a sandstorm') en L.P. ('Lost on you') mijn vriendinnen. In hun teksten deelden ze dezelfde pijn en uit hun kracht haalde ik de mijne. Hun songs hielpen mij in de pijn te duiken en te rouwen. Ik wist dat ik alles moest doorvoelen om het uiteindelijk achter me te kunnen laten. De Play-list van toen draai ik niet meer. Samen met een positievere mindset kwamen er nieuwe nummers op mijn pad.

 

Foto Markus Gjengaar / Unsplash orgel muziek harmonium

Foto: Markus Gjengaar

Lady Gaga’s superkracht

 

Ik houd van Lady Gaga - een fantastische veelzijdige en zeer getalenteerde artieste. Ze heeft de pijn, maar ook de kracht. Als singer-songwriter met haar doorleefde stem en sterke persoonlijkheid, is ze voor mij onweerstaanbaar. Waar Sia en L.P. mij depri konden maken, gaf Lady Gaga mij mijn kwetsbaarheid terug - zonder zwaarmoedig te worden. Haar ‘Joanne’ maakte me trots op mijn tweede naam en het staat voor liefde voor je familie (en verlies).

 

Echt tot tranen geroerd word ik door ‘Is that allright?’ - dit nummer raakt me recht in mijn hart! ( A star is born)

 

Het staat voor alles dat ik mis en dacht te zijn kwijtgeraakt. In alle eerlijkheid: ik heb het nooit zo mogen voelen – je leven delen met een écht maatje dat bij je blijft door dik en dun. Iemand die niet afhaakt als het moeilijk wordt - zo iemand moet ik nog ontmoeten. Gaga overziet haar leven en hoopt dat ze niet alleen hoeft te sterven. Ze vraagt haar geliefde of hij bij haar blijft - kwetsbaar en open. Dat raakt mij diep en ik denk dat ik daarin niet de enige ben. We willen toch allemaal liefdevol gezelschap tijdens ons leven? Niemand wenst alleen te sterven.

Waar een deur sluit, gaat een venster open

 

Ieder mens is anders en uniek. Toch zijn we uiteindelijk in de kern allemaal hetzelfde. We willen goed doen, koesteren en gekoesterd worden door onze familie en geliefden. Een afscheid van een geliefde maakt dit altijd haarscherp duidelijk. Zo hebben we net afscheid genomen van mijn lieve (oud)tante in onze familie. Een afscheid is verdrietig, maar als iemand een rijk leven heeft gehad en 93 mocht worden, overheerst toch dankbaarheid. Toepasselijke muziek kan tijdens een begrafenis en crematie zoveel meer zeggen dan woorden kunnen uitdrukken.

 

Er klonk een (voor mij nieuw) lied van Jules de Corte: ‘Ik zou wel eens willen weten’

 

Alles verstilde in mij bij het horen van dit nummer, door mijn tante zelf gekozen. Het liet me voelen waar het werkelijk om draait in het leven: liefde, dankbaarheid, gezondheid en eenvoudig geluk. Ik voelde me trots toen ik rondkeek naar mijn familie – onze band was ouderwets voelbaar. Er staat weer nieuwe muziek op mijn levenslijst. Mijn tante zal voor mij altijd met dit nummer verbonden blijven. Al is haar deur gesloten, nieuwe vensters zijn geopend en de herinneringen blijven. Ze komen en gaan als opbollende gordijnen in een frisse wind. Mooie herinneringen geven hoop en vertrouwen en bovenal liefde. Hoe mooi is het dat muziek dat kan vangen in het moment. Als dat geen liefde is?!

 

@missnienox

 

 

P.S. Heb jij ook een speciale band met een specifiek lied of nummer? Ik hoor het graag.

 

 

sindypop sindydoll flash bowie muziek  artiest @missnienox

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Wat een mooi stuk weer, met plezier gelezen. Jouw verhalen maken altijd dat ik gelijk aan van alles en nog wat moet denken. Muziek kan je inderdaad weer even helemaal terugbrengen in bepaalde tijd. Ik danste vroeger heel vaak en heel graag, bij het ouder worden en niet meer echt uitgaan is dat helaas minder geworden. Mooi stukje over het afscheid van je tante en de muziek daarbij. Paar jaar geleden had ik een afscheid van een vader van een lieve collega. Ze had met zorg een diaserie gemaakt van zijn leven en daar muziek bijgezocht waar hij van hield. Ik had de man nooit ontmoet, maar je leerde hem zo echt kennen. Hoorde later op de werkvloer diverse collega’s John Denver hummen. Mijn vader had voor zijn afscheid zelf een deel van de gezangen etc. gekozen. Omdat hij in de laatste levensfase best worstelde met alles rond zijn geloof en hiernamaals, was ik bang dat hij vooral sombere liederen had gekozen. Maar niks ervan, vrolijk, troostend, opwekkend etc. Ook daar hoorde ik naderhand dat mensen nog dagenlang de muziek in hun hoofd hadden gehad en er getroost door waren. Gold ook voor mij, was een hele fijne ervaring. Muziek is mij ook lief ☺️

Nienke
3 jaar geleden

Lieve Gerda, dank voor je prachtige bericht. Fijn dat je dit wilt delen. Het geeft me kippenvel te lezen, hoe jouw vader zijn muziek koos en hoe we allemaal onder de indruk kunnen zijn van de juiste muziek op het 'juiste' moment. Een afscheid maakt altijd veel los, het maakt je nederig en dankbaar. Leuk dat jij ook zo'n danser was 😁 Altijd fijn om gelijkgestemden te ontdekken.

Mirjam
3 jaar geleden

Leuk om over jullie muzieklessen te lezen 😂Mijn muziekcarrière als jong meisje sluit hier perfect bij aan. Het werd helemaal niets 🎼🎹

Nienke
3 jaar geleden

Hahaha! Wat heerlijk om te lezen Mirjam. Gelukkig ben ik niet de enige dus🤣. Dank je wel voor je super leuke reactie.