Herfstdip? Niet met deze tip(s)

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 00:10

Windstoten, regenwolken en overvliegende ganzen – de herfst is begonnen. De bomen verliezen hun bladeren en sommige mensen verliezen hun goede humeur. Haren waaien alle kanten op, make-up verregent en mooie muiltjes worden moddersponsen. Waar zijn de zomer, de warmte en de vrolijkheid gebleven? Als jij zit te sippen of te dippen dan heb ik voor jou 6 goede tips -  eenvoudig uit te voeren ideetjes om direct een gelukkig gevoel te krijgen. Het wordt tijd om je zintuigen te trakteren op al het moois van de herfst. Daar gaan we!

 

herfst herfstbladeren sindypop sindydoll heks kat @missnienox

Geef je zintuigen de ruimte

 

We zijn allemaal in het bezit van vijf zintuigen (en vele hebben zelfs een zesde): zien, horen, ruiken, proeven en voelen (Aristoteles, Grieks filosoof 384 – 322). Laten we deze prachtige hulpbronnen eens aanspreken om uit ons hoofd te kruipen. Niet denken maar doen! Laat die herfst maar komen want wij zijn er zo helemaal klaar voor. Stroop je mouwen maar op, weg met de dip en op naar een vrolijke bui.

Werk met je handen en voel de herfst

 

1. Haal buiten naar binnen. Maak die wandeling en neem een plastic tas mee. Verzamel mooie herfstbladeren, kastanjes en eikels. Nee, dat is niet alleen voor kinderen leuk. Ook jij hebt nog steeds een kind in je zitten, dus zet het aan het werk. Samen versier je een leuke schaal met je vondsten, mos en (nep)kaarsjes tot een prachtig herfstplateau of een herfsttafel. Komen die vergeten kabouters ook direct van pas! Knutselen maakt blij – lekker rommelen en prutsen – het geeft een voldaan gevoel om iets te creëren. Bovendien waait je hoofd leeg tijdens het wandelen en dat is mooi meegenomen.

 

kandelaar kaarsen herfst herfstplateau  altaar @missnienox

Warm en zoet - proef de herfst

 

2. Warme dranken en zoete lekkernijen. De herfst vraagt om warme chocolademelk met slagroom, herfstthee en warm appelgebak. Dus bak of koop die appeltaart en bereid een heerlijke seizoenssoep (kies bijvoorbeeld zo’n makkelijk soeppakket bij de supermarkt). Mandarijntjes, gestoofde appeltjes, kastanjechampignons, pompoen, er is voor ieder wat wils. Nootmuskaat, kaneel en gember - deze typische herfst-specerijen geven je humeur direct een oppepper.

Kijk in de spiegel en zie de herfst

 

3. Een nieuw seizoen vraagt om een nieuwe look. Duik in je kledingkast en kijk wat weg kan en wat er nog ontbreekt. Het is nu het moment om een nieuwe winterjas te scoren. In ons veranderend klimaat kun je de donzen-dekbed-modellen wel links laten liggen. Kies voor een model dat jou goed staat. Ben je een durfal dan kies je voor kleur of een print. Een neutrale jas is altijd een goede keuze. Deze kun je met een opvallend accessoire gemakkelijk personaliseren, zoals een kleurige sjaal of handtas. Vergeet ook je kapsel niet. Hoppa, naar de kapper. Met een goed kapsel en leuke kleren word  je direct blij. En heb je ooit met echte aandacht naar herfstbladeren gekeken? De kleuren, structuren en vormen zijn ware kunstwerkjes.

 

 

sindypop sindydoll herfstbladeren esdoorn @missnienox

Zet de speaker aan, leg die elpee onder de naald en hoor de herfst

 

4. Vrolijke muziek trekt je gelijk uit je misère. De herfst wordt prachtig in muziek bezongen en benaderd.. Google  op ‘autumn’ of ‘fall. De Vier Jaargetijden van Vivaldi, gezellige herfstige lounge-muziek, akoestische gitaar, Harry Potter, Jazz, soul enzovoorts. Je kunt je eigen vrolijke playlist maken, want we zitten niet te wachten op treurige deuntjes (daar willen we juist vanaf). Ga ook eens naar buiten, sta stil en sluit je ogen: er is zoveel te horen in de natuur. Geritsel, gekraak, vogelgezang en getrippel van kabouterlaarsjes. Magie is er voor iedereen die het wil zien en horen.

Kies je lievelingsgeur en ruik de herfst

 

5. Geur brengt je direct thuis. Geurherinneringen zijn intens en we gaan voor de positieve luchtjes. Geur beïnvloedt je humeur direct en dat is wat we willen. Welke geuren maken jou blij? Ga op onderzoek uit en snuffel er rustig op los, want het is immers persoonlijk. Geurkaarsen, natuurlijke geurolie (in brander of diffuser), sinaasappel, gedroogde specerijen, lavendel. Ken je de heerlijke aardegeuren van een bos vlak na een regenbui of de kruidige lucht van een herfstaster? Een goed gekozen geur brengt onmiddellijk geluk in jouw leven.

 

 

bos bospad bomen herfst boswandeling @missnienox

Tot slot – luister naar je zesde zintuig – dat kleine zachte stemmetje in jou

 

6. Intuïtie is het zesde zintuig en het betekent ‘inzicht zonder nadenken’ (Bron: De Van Dale). Als je alle zintuigen hebt uitgedaagd (niet tegelijk) en je hebt nog steeds het gevoel dat de herfst je gestolen kan worden - lees dan verder. Het herfstseizoen is de periode van oogsten en bezinnen zelfreflectie en in rust onderzoeken waar je nu staat. Drukte en verplichtingen in combinatie met donkere dagen en minder frisse buitenlucht, vormen gemakkelijk de basis voor een herfstdip.

 

Wanneer je je overspoeld voelt is het juist de tijd om aan de rem te trekken

 

Stop en sta letterlijk even stil. Hoe voel jij je op dit moment? Kies eens voor jezelf. Durf ‘nee’ te zeggen, doe een stapje terug en werk een tandje minder hard. Pak dat boek! Laat de was lekker links liggen of trakteer jezelf op een warm bad. Mediteer, kies één van de bovenstaande zintuiglijke acties en gun jezelf tijd om op te laden.

 

Ik mag graag dagelijks een tarotkaartje trekken. Even een nieuwe invalshoek om over na te denken. De kaarten die ik trek zijn altijd raak en ik geloof niet in toeval (mijn zesde zintuig is er eentje die ik koester). Bewustzijn en aandachtigheid zijn grote cadeaus in tijden van stress. Leer van de herfst en zoek de balans tussen jezelf terugtrekken in je veilige cocon en meegaan met de beweging van het leven. Zo blijf je jezelf en de herfst de baas.

 

@missnienox

 

 

P.S. Word jij positief of negatief beïnvloed door de herfst? Ik hoor het graag.

 

 

tarotkaartenset tarot tarotkaart Ann Moura Green Witch tarot @missnienox

Green Witch tarot - Ann Moura / Art.: Kiri Ostergaard Leonard

Reactie plaatsen

Reacties

Gerd
3 jaar geleden

Ik moet altijd wennen als de herfst weer begint, minder licht, kouder etc. Sinds een paar jaar wandelen we veel en dan zie je de natuur verkleuren. Merk je dat ook op de meest sombere dag buiten zijn nog steeds heerlijk is. Heerlijk weer een sjaal om, de fijne vesten weer uit de kast. Lekker onder een dikker dekbed. Af en toe nog warmere dagen met veel zon, een kadootje. Al met al ben ik best dol op de herfst.

Nienke
3 jaar geleden

Dank je wel voor je leuke bericht Gerda😁! Fijn dat jij ook van de herfst houdt. Het is één van de mooiste seizoenen vind ik, want in de natuur is het nu schitterend 🍁. Zoals jij het ook beschrijft, lekker wandelen, warme vesten, heerlijk!

Ivonne
3 jaar geleden

Ik hou van de herfst, het is me favoriete seizoen, heerlijk de kleur van de bladeren, de kortere dagen, en heerlijke wandelingen. Maar ook heerlijk warm binnen met een brei werkje op de bank. Eindelijk kunnen me mooie zelf gebreide sjaals en handschoenen gedragen worden! Van mij kan de herfst niet lang genoeg duren... liefs Ivonne

Nienke
3 jaar geleden

Dank je wel voor je super leuke reactie lieve Ivonne. Ik ben ook dol op de herfst. Helaas kan ik niet breien, maar het lijkt me een geweldige hobby en het levert ook nog eens prachtige creaties op.😍