Dit boek verandert je leven

Gepubliceerd op 28 oktober 2021 om 02:33

Als ik één boek moet kiezen uit de honderden die ik heb gelezen over positieve psychologie en zelfontwikkeling, dan is het deze: ‘Je kunt je leven helen’ van Louise Hay. Het heeft mijn leven veranderd en ik vind het een aanrader voor iedereen die de beste versie van zichzelf wil worden. Ben jij al super tevreden met jezelf en je leven? Prachtig! Kun jij daarentegen wel een steuntje in de rug gebruiken – lees dan verder. Succes gegarandeerd!

 

Louise hay Je kunt je leven helen boek zelfliefde zelfhulpboek postieve psychologie @misssnienox Ankh Hermes uitgeverij

‘Every thought we think is creating our future’ - Louise L. Hay

 

Elke gedachte die we denken creëert onze toekomst en daarom is het zinvol om ons bewust te worden van onze gedachten. Gedachten zijn geen feiten, enkel de stemmen in ons hoofd. Vaak zijn het ook nog eens de stemmen van anderen: onze ouders, leraren of die pestkop op de basisschool lang geleden.

 

Louise Hay (8 oktober 1926 - 30 augustus 2017) was een Amerikaans schrijfster van non-fictie boeken op het gebied van persoonlijke groei. Haar grootste bekendheid heeft ze te danken aan haar boeken over positief denken. (Bron: Wikipedia)

Haar (basis) boek ‘Je kunt je leven helen’ komt uit 1984 (inmiddels al de 31e druk) en is ondertussen door 50 miljoen mensen wereldwijd gelezen en toegepast.

 

Zelf heb ik naast haar basisboek dit speciale werkboek aangeschaft. Het staat vol met opdrachten, affirmaties en oefeningen. Het leert je te reflecteren op jezelf, positiever te denken en haar adviezen direct in de praktijk te brengen. Het is een actief werkboek en je schrijft er in. Hay adviseert je niet te laten afschrikken door de term ‘werkboek’, zij ziet het als schatgraven. Ik ben het volledig met haar eens, want je gaat heel veel leren over jezelf op een liefdevolle en praktische manier.

Met het werkboek breng je het geleerde direct in de praktijk, samen met Louise

 

Tijdens het lezen van het basisboek wist ik niet wat me overkwam. Al mijn gedachten, gewoontes en kwalen bleken een oorsprong te hebben… Hay schrijft niet alleen over de werking en invloed van gedachten, maar er staat ook een lijst in haar boek over lichamelijke kwalen en ziektes. Toen ik over mijn schildklierziekte las viel mijn mond open van verbazing en herkenning. De schildklier hangt samen met creativiteit en het uiten van emoties en het delen van je binnenwereld. Iets wat ik tot voor kort allemaal onderdrukte en zich daardoor in mijn lichaam (schildklier) had vastgezet. Je kunt dit vergezocht vinden en dat mag. Voor mij persoonlijk klopte het als een bus.

 

Daarna wilde ik het geleerde in de praktijk brengen en kocht ik dit werkboek. Dit was in 2018 toen ik halsoverkop bij mijn ouders moest intrekken samen met mijn kinderen. Ik kon wel wat hulp gebruiken en had geen oude wijze dame in mijn leven om op terug te vallen (mijn oma was er niet meer). Zittend op mijn slaapbank startte ik met lezen, schrijven, leren en huilen. Er ging een nieuwe wereld voor me open en tegelijkertijd voelde ik dat het klopte. Het was als thuiskomen en mijn levenslange denkpatronen vielen schil voor schil van mij af.

 

haet schilderij Yokehagen Yoke hagen painting @missnienox

Schilderij: Yoke Hagen

‘Love is the great miracle cure. Loving ourselves works miracles in our lives’ – Louise Hay

 

Van jezelf gaan houden, dat was me nogal wat. Ik bleek niet zo’n grote fan van mezelf. Al dacht ik van wel, niets was minder waar. Tijdens het maken van de opdrachten en het beantwoorden van de vragen in het werkboek, bleek ik gigantisch kritisch op mezelf. Ik veroordeelde mijn karakter en mijn lichaam (de eeuwige migraine). Alle ongewenste gebeurtenissen in mijn leven rekende ik mezelf aan. Totdat ik de negatieve stemmen in mijn hoofd begon te noteren en merkte hoe hard ik voor mezelf was. Wanneer je kritisch op jezelf bent, dan ben je dat helaas ook voor een ander. Ik had nog veel te leren en los te laten.

Je ogen als spiegels van je ziel

 

De spiegeloefening - één van de sterkst werkende oefeningen in zelfliefde. Je doet deze in je eentje op een rustig moment. Het is de bedoeling dat je jezelf voor een spiegel diep in de ogen kijkt. Je laat het gebeuren, zonder te oordelen en zonder verwachting. Toen ik dit voor het eerst deed voelde ik weinig, want mijn muur uit zelfbescherming was nog behoorlijk hoog. Ik wist dat het in orde was, er was geen goed of fout – alle gevoelens waren oké. De tweede keer kon ik niet stoppen met huilen. Ik keek in mooie eenzame ogen, net alsof ik mezelf plotseling echt zag:

 

Het kleine meisje in mij, de verdrietige volwassen vrouw en de moeder die zo haar best deed het juiste te doen.

 

De spiegel loog niet en ik besefte dat ik te belangrijk was om nog langer te verwaarlozen. Ieder mens is het waard om liefde te ontvangen. Jij bent het waard. Als je niet van jezelf houdt dan kan een ander ook niet echt van jou houden. Er staat iets tussen jullie in - een muur van zelfbescherming of een kille afstand. Toen ik dat eenmaal doorhad wenste ik mijn gevoel voor mezelf – of juist het gebrek eraan – om te zetten in liefde voor mezelf. Ik was 44 jaar en het was nog niet te laat. Sterker nog, leeftijd maakt niets uit, het enige dat je nodig hebt is de wens om te veranderen.

 

vintage gebloemde handspiegel kapset spiegel vintage hart @missnienox

Het is nooit te laat om van jezelf te leren houden – het verandert je leven op alle mogelijke manieren

 

Zelfliefde is niet egoïstisch, het is een must. Je wordt er (van binnen en buiten) mooier en leuker van. Als jij verandert dan verandert je omgeving mee. Iedere ochtend kijk ik mezelf in de spiegel aan en zeg: “Ik houd van jou” en ik meen het. Louise raadt daarnaast aan om dit iedere keer te doen en te zeggen als je langs een spiegel loopt (in gedachten met publiek). De eerste keer was dat heel onwennig, maar het gaat me nu gemakkelijk af. Ik krijg er iedere ochtend een warm gevoel van, het is net alsof iemand anders het tegen mij zegt. Liefde laat niemand koud en liefde voor jezelf is de basis.  

Positieve affirmaties - je gedachten op het juiste spoor zetten

 

Jouw gedachten bepalen je dag, je leven en je toekomst. Het zijn geen waarheden, maar stoorzenders waarvan we ons meestal niet bewust zijn. Totdat je uitgelegd krijgt wat er werkelijk gebeurt in jouw hoofd en hoeveel invloed dat heeft op jouw leven. Gelukkig is er hoop en heeft Hay daar een prachtige oplossing voor. Tegenover iedere negatieve overtuiging spreek je een positieve affirmatie uit. Hardop met veel emotie, dus geen gefluister of halfbakken gemompel. Affirmeren heeft mij mijn huis gebracht en mijn leven op alle fronten geweldig verbeterd. Enkel door anders (positief) te gaan denken.

 

Affirmatie: Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Die zich door herhaling in je leven gaat manifesteren. Letterlijk betekent het: bevestiging en bekrachtiging. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen. (Bron: Encyclo.nl)

 

LouiseHay Je kunt je leven helen werkboek kitten BuckieStarbucks @missnienox zelfhulpboek

'I do not fix problems. I fix my thinking. Then problems fix themselves' - Louise Hay

 

Een affirmatie zie ik als een positief zinnetje dat je leest, uitspreekt of waar je naar luistert en vervolgens herhaalt. Denk aan mooie quotes en wijze spreuken. Iedere ochtend luister ik via YouTube naar positieve ochtend affirmaties, het geeft mijn dag direct geluk, kracht en blijdschap. De eerste keer voelde het raar om te zeggen: “Dit kan wel eens de beste dag van mijn leven worden!"  (Bron: CommitHappiness.nl) Maar nu geloof ik er werkelijk in, ik voel het en daarom gebeurt het. Het werkt stukken beter dan mijn vroegere mantra (mopper de mopper) ‘Weer een dag, hoe kom ik hem door? Was het alvast maar avond!'

 

‘Een affirmatie is geen ontkenning van het heden, maar de hoop op een betere toekomst. Als je bereid bent een affirmatie helemaal tot je door te laten dringen, zal je haar steeds meer gaan geloven tot ze ten slotte bewaarheid wordt’Dr. Bernie Siegel (auteur van de bestseller ‘Liefde, harmonie en genezing’)

 

Tot slot: Wat mij het meeste aanspreekt in Louise Hay is haar laagdrempelige aanpak. Stap voor stap neemt ze je mee in het proces om een gelukkiger mens te worden. Ze was een vrouw die haar heftige verleden positief wist om te buigen tot een prachtig nieuw leven en dat maakt haar een krachtig voorbeeld. Je hebt het gevoel alsof je er een wijze lieve sterke (groot)moeder bij hebt gekregen. Ook in haar YouTube filmpjes voel je haar liefdevolle steun, ze benadert je als een goede vriendin – troostend en ze veroordeelt nooit. Louise Hay verandert je leven – ze herinnert je aan het wonder dat je bent.

 

‘Ik vertrouw erop dat mijn innerlijke wijsheid me zal leiden’ - Louise Hay

 

@missnienox

 

P.S. Is dit nieuw voor jou of allang gesneden koek? Ik lees het graag.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Het is niet nieuw voor mij, maar ook geen gesneden koek. Ik weet dat mijn gedachten geen feiten zijn, ik weet inmiddels ook waar de negatieve en oordelende gedachten vandaan komen, maar het rationeel weten en die gedachten dus minder serieus nemen, ombuigen, anders denken etc. is nog een leerproces. Lukt wel steeds beter, milder zijn voor mezelf en omgeving, maar in tijden van drukte of stress schiet ik ook weer snel terug in de oude patronen. Ik ga dit boek lezen, heb goede ervaringen met jouw boekentips 😉Dank!

Nienke
3 jaar geleden

Super bedankt lieve Gerda! Het is ook super lastig en we vallen in tijden van stress snel terug in oude (kind-)patronen. Bewustzijn is het halve werk en jij doet dat dus al heel goed.