Welkom in de arena- online daten

Gepubliceerd op 26 oktober 2021 om 01:11

Ha! Ik heb het gedaan. Ik heb mezelf in de datingwereld geslingerd en ik was dat niet van plan. Plotseling besefte ik dat ik niet vanzelf gevonden word, zichtbaar zijn is toch wel handig. Al wist ik door eerdere ervaringen dat een inschrijving op een online datingsite je direct in het wilde westen doet belanden – positief als ik ben dacht ik even gratis te kunnen rondkijken – niets bleek minder waar. Niet gratis en niet lekker rustig… Lees mee met mijn avontuur en leer van mijn missers.

 

Foto  Frank McKenna Unsplash romantisch koppel liefdespaar

Als een onschuldig hert belandde ik in de arena vol jagers, stieren en prinsen

 

Vers van de pers, zonder foto of noemenswaardige persoonlijke informatie, werd ik gebombardeerd met verzoekjes, likes en berichten. Bepaalde heren bleken wel erg wanhopig. Ik had amper de tijd gehad mijn gegevens in te voeren, laat staan om uit te vogelen hoe de dating-app werkte. Het was alsof er een kudde wilde beren was losgelaten en ik maar rennen. Nee, ik liet me niet gek maken. Na een paar uur negeren van tientallen inkomende mailtjes met ‘Harry is onder de indruk – Boudewijn zou een goede match zijn – Kees wil met je chatten – Gradus voelt vlinders voor jou’, haalde ik even diep adem en bezocht ik de app opnieuw.

 

Ondertussen was ik geblokkeerd door een ongeduldig mannetje, het moet toch niet gekker worden!

 

Gelukkig – het werd niet gekker. Al ben ik pas sinds gistermiddag bij de club, dus de toekomst mag het uitwijzen. Alle spam negerend besloot ik een paar foto’s toe te voegen en wat voorkeuren. Gek genoeg had ik de foto’s zo paraat en dat was vroeger wel anders. Selfies maakte ik nooit en er was geen partner die mij vrolijk fotografeerde. Gelukkig maak ik als silversister wekelijks een selfie om mijn grijze haar/ vooruitgang te delen met mijn silversisters, dus het beeldmateriaal was geen probleem.

Foto’s delen zorgde direct voor een horde toreadors in mijn nek

 

Het was niet bij te houden en daarom besloot ik dat ook niet. De mannen leken wanhopig en ik moest er stiekem wel een beetje om lachen. Sjonge jonge, had ik daar zin in?! Dit illustreerde ook mijn eerdere ervaringen met datingsites. Ik heb er nooit langer dan een paar dagen rond gehangen, want dan had ik al een geschikte vent aan de haak geslagen en kon ik de datingwereld huppelend vaarwel zeggen.

 

Ik ben veranderd en de datingsites gelukkig ook (een beetje)

 

Mijn ex leerde ik kennen via een datingsite ergens in 2004. Online daten verkeerde toen nog in een schimmig sfeertje en daar liep je niet mee te koop. Het had toen een trieste reputatie, alsof alle bezoekers 'contactgestoord' en onbetrouwbaar waren. Gelukkig is er sindsdien veel veranderd, want kun jij je bovenstaande vandaag nog voorstellen? Je kon toen rustig zonder foto daten en dat is nu ondenkbaar. Je deelde je foto pas met iemand als je een positief contact had en daar is best iets voor te zeggen als je nu naar de vleeskeuring kijkt.

 

thermometer Spaans danspaar stijldansen 3dkunst @missnienox

Vroeger zocht ik een knappe prins op een mysterieus wit paard

 

Romantisch als ik was zocht ik die soulmate, de enige op de wereld die bij mij zou passen. Nu niet meer – Assepoester is wakker geworden uit haar sluimerslaap. Ten eerste zoek ik niet, want ik ben een vinder. Je zoekt vanuit een gemis en dat voel ik niet echt. Wat ik wel mis is een maatje, een man om de dag mee te delen, te lachen en iemand die er gewoon voor me is. Niet eens in een dagelijkse aanwezigheid, maar simpelweg in het gevoel van er zijn. Ik ben de afgelopen jaren erg streng voor mezelf geweest en ik moest eerst alles op de rit krijgen. Single zijn was een bewuste keuze.

 

Mannen stonden helemaal onderaan mijn prioriteitenlijst – z.o.z.

 

Na ontkenning, verdriet, boosheid, rouwen om mijn verlies en acceptatie, heb ik mijn liefdesverdriet een gezond en goed plaatsje kunnen geven. Daarnaast heb ik mijn relatiehuiswerk uitgebreid gedaan en ik leerde mezelf werkelijk kennen. Ik heb op de bodem van de put gelegen en heb me er zelf met hulp weer uit weten te werken. De theorie van de liefde ken ik nu redelijk goed en het wordt tijd om deze in de praktijk te onderzoeken. Ik vind dat best een beetje spannend, daar ben ik eerlijk in.

Wanneer ben je klaar voor de datingmarkt?

 

In 2018 waagde ik een poginkje door me even in te schrijven op een datingsite. Ik wilde simpelweg kijken of er überhaupt nog leuke mannen bestonden en het antwoord was ja. Alleen ik moest er niet aan denken om iets af te spreken. Ik was er duidelijk nog niet aan toe. Ook wilde ik checken of ik nog wel op de markt lag – ja dat bleek zo te zijn. Nadat ik direct de meest originele oneliners/dooddoeners te horen kreeg, voelde ik me enerzijds gevleid en anderzijds onpasselijk worden. Het was nog niet de tijd voor mij.

 

"Zeg, staat er in jouw tuin een fontein van de eeuwige jeugd?" Braak!

 

Vastbesloten door mijn ervaringen met datingsites en dit soort bullshit reacties, zou ik mijn nieuwe man niet online gaan zoeken. Toen ik echter eindelijk klaar was voor ontmoetingen in het echte leven, kwam Corona voorbij met alle gevolgen. Toen voelde ik me voor het eerst eenzaam en afgesloten en ik benijdde iedereen die onbewust de luxe had van een vaste relatie en/of samenwonen. Als single miste ik een knuffel, een lief klein gebaar. Je kunt om de uitdrukking ‘huidhonger’ lachen, maar ik wist precies wat dit inhield. Ook al had ik kinderen en katten om te knuffelen, het is anders als een leuke vent je gewoon even vasthoudt. Het leek uit een te lang verleden en ik miste dat ineens.

 

droomprins prins liefdeskandidaat droomman poppetje @missnienox

Je kunt ook te streng zijn voor jezelf...

 

Inderdaad! Ik moest het allemaal alleen kunnen en ik kon het ook echt. Genoeg bewezen, ondergaan, gestreden en geleerd. Nou ja, uitgeleerd raak je nooit in het leven, maar ik heb de behoefte om nieuwe mensen te ontmoeten. Weer opnieuw te socialiseren, want dat is ook persoonlijke ontwikkeling. Vriendschap/maatjes zijn - om van daaruit te zien waar en of het schip strandt. Met een nieuwe gezonde benadering van de liefde, geleerd door schade en schande – zonder overigens ergens spijt van te hebben. Ieder mens op je pad is je leermeester, zowel negatief als positief. Het is aan jou wat je er mee doet en of je er iets van leert.

 

Valkuilen die je het liefst uit de weg gaat (net als enge mensen) in datingland

 

1. Pas op voor narcisten! En daar komt direct het lastigste: je herkent ze niet direct. Ik heb er ondertussen goede voelsprieten voor ontwikkeld. Je hebt de overduidelijke opschepperige narcist – het blabla figuur – maar nog gevaarlijker is de verborgen narcist. Het introverte schuwe type dat gemakkelijk mensen voor zich inneemt - vaak uit medelijden of sympathie - maar ondertussen keihard passief-agressief opereert. De narcist heeft haast je binnen te halen en zet jou op een voetstuk. Hij of zij doet aan ‘love-bombing’ (je wordt gebombardeerd met complimenten, lieve gebaren, cadeautjes enz.) en de narcist laat je na de uitgebreide ‘roze wolk fase’ keihard vallen. Prachtige woorden zonder daden. Ik wens jou toe dat je dit nooit hoeft mee te maken, want het herstel van zo’n toxische relatie duurt jaren. Een narcist lijkt te mooi om waar te zijn en dat is ie ook. De narcist is een toneelspeler en neemt een valse identiteit aan. Luister altijd naar je intuïtie en handel ernaar.

 

2. Doe het rustig aan, maar blijf niet eeuwig chatten/mailen. Als iemand haast heeft en/of dramt dan is hij het niet voor jou. Liefde heeft alle tijd. Wacht daarentegen niet te lang met een echte ontmoeting mits je daar klaar voor bent. Ik werd al verliefd op iemands woorden en zette diegene op een voetstuk voordat ik hem live ontmoette. Alle rode vlaggen negerend moest hij in mijn zelf verzonnen beeld passen. Ik raad je dit niet aan. Op papier kan iemand geweldig lijken, maar het draait om het echte leven, want daarin heb je samen een relatie. Hoe spannend het ook is, plan die date.

 

3. Spreek af op neutraal terrein en laat iemand weten dat je een date hebt (gewoon voor de veiligheid). Even samen iets drinken, een stadswandeling of iets anders dat te overzien is qua tijd. Plan niet direct een date voor een halve dag, die fout maakte ik ooit. Het was reuze gezellig, maar het voelde als mijn plicht om opnieuw af te spreken. Het was te snel teveel van het goede, alsof ik niet meer terug kon. Je kunt altijd terug of afhaken. Blijf daarom zo dicht mogelijk bij je gevoel en luister ernaar.

 

4. Raak rustig thuis op de datingsite en/of app. Ga niet als een gek rondscheuren om op verkeerde knoppen te drukken zoals ik deed… Zonder dat ik het merkte heb ik met mijn gestuntel 5 mannen geliket die ik echt niet leuk vind. Hartjes verwijderen behoort helaas niet tot de opties of deze knurft weet niet hoe. Bespaar jezelf zo’n blunder, want een ‘like’ levert gegarandeerd nieuwe chatverzoeken op. Houd dus altijd je koppie erbij.

 

5. Je betaalt voor een lidmaatschap. Je wordt misschien gratis binnengelokt, maar om te reageren of andere profielen te bekijken betaal je contributie. Het voordeel is wel dat je er van uit kunt gaan dat de leden serieuzer zijn, al is dat zeker geen garantie. Gratis is een utopie, je betaalt voor diensten.

 

waaier spanje schilderij liefdespaar koppel danskoppel @missnienox

Bovenal blijf je trouw aan jezelf

 

Nu ga ik maar eens braaf mijn mailbox checken, want tijdens het schrijven van dit blog hebben de heren niet stilgezeten. Ik houd jullie discreet op de hoogte. Uiteraard zijn alle namen in dit artikel verzonnen, want privacy gaat boven alles.

 

@missnienox

 

P.S. Als je een relatie hebt, wees dan vandaag eens extra lief voor je geliefde, gewoon omdat het kan.

 

Openingsfoto: Frank McKenna

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Dank voor een inkijkje in de wereld van het online daten! Lijkt me voor de meeste mensen een hele klus om jezelf kort maar treffend te omschrijven. En te ontdekken wat er achter een foto en verhaaltje zit. Leve de chat etc., zodat je vast veel te weten komt voor je afspreekt. Heel erg veel plezier en succes, hoop dat het veel moois oplevert ☺️

Nienke
3 jaar geleden

Bedankt voor je leuke en lieve reactie Gerda (jij top-reageerder😊)! Nou het is me een wereldje op zich. Na 2 dagen mailspam en nietszeggend gechat, heb ik nu al een pauze dag... Het lijkt of iedereen daar de hele dag online is en ik heb wel meer te doen. Bovendien krijg ik constant meldingen van geïnteresseerde heren, waar ik niet in geïnteresseerd ben. Kortom: Het is maae goed dat ik totaal geen haast heb, want ik zie veel wanhopige haast daar.

Geert
3 jaar geleden

Wanhopige haast of heren die een hele leuke vrouw ontdekken 😉?

Nienke
3 jaar geleden

Beide... Een totaal onrealistisch relatie beeld of een hanengevecht. En ik ben het kippetje. Best schattig al die romantici, maar ik heb die fase wel achter me gelaten 😅 Dank Gerda!