Lang leve oranje

Gepubliceerd op 21 oktober 2021 om 02:22

Laten we het hebben over oranje. Niet het Oranje Koningshuis of voetbal, maar die heerlijke intense herfstige kleur. Een kleur waar je het warm van krijgt, die je associeert met mandarijntjes, sinaasappelen en pompoenen. Het oranje, dat toegepast in woonaccessoires direct je woonkamer een herfstsfeer geeft. En al staat de kleur je voor geen meter – weet dat hij wonderen doet voor je humeur. Oranje is de kortste weg naar gezelligheid. Dus ik roep: Oranje boven!

 

 

vintage telefoon telefoontoestel draaitoestel oranje tammydoll tammypop @missnienox

 

‘Appeltjes van oranje’ – de herkomst van de naam oranje

 

Het woord oranje is afkomstig van het Perzische narang (en het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. In veel andere talen, zoals Engels, Duits, Frans en Spaans, wordt hetzelfde woord gebruikt voor ‘oranje’ en ‘sinaasappel’. (Bron: Wikipedia)

De betekenis van de kleur oranje

 

De betekenis is een combinatie van de eigenschappen van rood en geel (de 2 kleuren die samen oranje vormen). Geel staat voor vrolijk en verwarmend en rood staat voor onstuimig en krachtig. Oranje is een warme vrolijke kleur vol vitale energie, het zet aan tot positief denken en is nauw verbonden met levenskracht. (Bron: Colora.be)

 

Daarnaast is oranje de kleur voor creativiteit, het zindert en bruist. Kortom: oranje is een levendige kleur. Net zo rijk en levendig als de herfst.

 

sinaasappel netje sinaasappelen oranje @missnienox naranja

De grootste Oranjefan in voetballand...eh in interieurland

 

Ruim 20 jaar geleden was ik helemaal oranjegek. Een oranje zitbank, kussens, lampen en natuurlijk retro draaistoelen van Ikea. Dat was toen hip en ik was hartstikke hip. Mijn moeder - die zich de jaren 70 beter kon herinneren dan ik - vond het maar zozo. Haar interieur was in de late jaren 60 groen met oranje. Zij had haar portie oranje ruim gehad. Ik was juist blij met de vrijheid om mijn eigen huisje helemaal in te richten in mijn eigen stijl. Mijn liefde vond alles prima, daar had ik hem op uitgekozen. Als ik gelukkig was, dan was hij het ook.

Oranje sneakers, oranje jasjes en oranje tasjes

 

Ik hoor je denken: best veel in die sinaasappel kleur… Je hebt gelijk, al droeg ik niet alles tegelijk. Oranje stond me niet eens goed, maar ik wist toen nog niks van persoonlijke kleurenleer (oranje is niet voor niets de perfecte kleur voor het herfstkleurentype). Ik werd gewoon hartstikke blij van oranje, het gaf een geweldige retro sfeer aan alles.

 

 

pompoen kabouter herfst herfstbladeren oranje kalebas @missnienox

Nu bewaar ik oranje voor de herfst en mijn interieur accessoires 

 

Geen oranje lipstick meer, maar warme kussens op de bank. Een oranje vensterbankkat gecreëerd van vintage textiel – in mijn ‘lapjeskatten’ kan ik al mijn oranjeliefde kwijt. De pompoenen (officieel kalebassen) op het bankje bij de voordeur, samen met takken vol verkleurde herfstbladeren maken mij blij. Vroeger in mijn pubertijd vond ik dat het toppunt van truttig creabea- gedoe. Nu maak ik expres een stilleven met mijn tuinkabouters en pompoenen - lang leve de herfst! 

 

Mijn oranje vintage jaren ‘70 telefoon prijkt in de vensterbank en niemand kan er vanaf blijven

 

Door deze enkel in de herfst tevoorschijn te halen is hij ieder jaar nieuw en prachtig. Datzelfde geldt voor de oranje kussenslopen en waxinelichtjes-houders. Op dit moment pel ik een sinaasappel, want het is een druilerige dag en we kunnen wel wat vitamine C gebruiken. Lang leve oranje – een kleur die graag voor jou wil werken. Over werk gesproken, ik ga de pompoensoep voorbereiden (en vergeet Halloween straks niet, ook zo’n oranje feestje).

 

@missnienox

 

Waar denk jij vooral aan bij oranje? Ik hoor het graag.

 

 

 

vintage telefoon telefoontoestel draaitoestel oranje retro jaren 60/70 @missnienox

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Bij oranje denk ik gelijk aan mijn knaloranje schoenen die ik ook droeg toen het Nederlands elftal roemloos ten onder ging tegen Engeland (?) in 1996 (?). Op de terugweg in de trein kreeg ik alleen maar commentaar dat we verloren hadden en ik die schoenen wel weg kon gooien. Heb ze daarna een paar weken niet gedragen 😄

Nienke
3 jaar geleden

Hahaha! Ik zie het helemaal voor me!😁 Dank je wel voor het delen van je geweldige oranje verhaal lieve Gerda.