Gek op vintage

Gepubliceerd op 19 oktober 2021 om 01:11

Houd jij ook van vintage of heb je er nog nooit van gehoord? Wat eerder antiek, tweedehands of oude meuk genoemd werd - heet nu vintage. Maar klopt dat wel? Zijn alle oude items automatisch vintage en waar herken je een goed stuk aan? Ik neem je mee op reis door ‘Vintageland’ en deel onmisbare vintage-aankoop tips. Dus trek je suède 70’s jack maar aan en leg je Bavaria servies aan de kant, want er is geen tijd te verliezen.

 

 

midcentury jaren60 vintage vintageinterieur vintagekabinet @missnienox

Vintage port uit een vintage glas

 

De term vintage (uit het Frans) werd oorspronkelijk gebruikt als aanduiding voor een wijn of port, gemaakt van druiven uit een uitzonderlijk goed oogstjaar (Bron: Encyclo.nl)

 

Vintage staat nu alweer een flink aantal jaren voor: oude kleding, schoeisel en accessoires waarvoor een hernieuwde belangstelling bestaat. Het gaat meestal om designerkleding of met de hand vervaardigde kledingstukken – typisch voor een bepaalde tijdsgeest en met een zekere stilistische waarde. (Bron: Wikipedia) Denk aan mode uit de jaren ‘60/’70/’80 en zelfs de jaren ‘90 doen mee.

Antieke en vintage meubels: wat is het verschil?

 

Antiek: Het voorwerp is door mensenhand gemaakt (met hooguit beperkt gebruik van machines). Het moet een zekere ouderdom bezitten – een leeftijd van tenminste 100 jaar. In sommige uitzonderingen 75 jaar oud. (Bron: Wikipedia)

 

Weetjes: Van Jugendstil wordt gesteld dat het na 60 jaar al antiek is geworden. Iets wordt in principe pas als antiek beschouwd de eeuw erna. Mode tot en met de jaren ‘50 wordt tot antiek gerekend, mits het authentiek en met de hand vervaardigd is. Een schilderij van een begenadigd kunstenaar van begin vorige eeuw, valt onder kunst en is geen antiek. Terwijl een oud schilderij van een onbekende amateurschilder onder antiek valt.

 

c

schilderij sindydoll sindypop boerderij landleven @missnienox

Vintage en retro worden nog wel eens verward - hoe zit het nou?

 

Je leest bijvoorbeeld ‘retroboetiek met vintage kleding’ of iets wordt verkocht als vintage, maar het is splinternieuw.    Retro is nieuw en vintage niet. Het is het één of het ander. Ik houd trouwens van beide: retro jurken maken mij blij door hun frisse (letterlijk) vrolijke uitstraling. Ze hebben een authentieke look en daar houd ik van. Toch weegt het voor mij niet op tegen de magie van een echt vintage kledingstuk, omdat je daarin uniek bent. De kwaliteit van het materiaal, de pasvorm en de uitstraling van vintage mode - het is onnavolgbaar geweldig. Vintage is een gevoel en dat gevoel is natuurlijk persoonlijk.

 

Retro: het teruggrijpen op producten en ontwerpen uit het verleden tijdens het ontwerp- en lanceerproces van een nieuw product. Hierbij is de vormgeving van nieuwe producten niet zozeer een kopie van een eerder product, maar erdoor geïnspireerd. (Bron: Wikipedia)

 

Denk aan de jaren ‘50 'Smeg' koelkast – al jaren in een nieuwe retro uitvoering te koop. Als deze vintage was, dan was hij verroest, stonk hij, was hij onbetaalbaar of diende hij als voorraadkast in zijn nieuwe functie.

 

 

vintage dekschaal bavariawesterngermany porselein servies jaren60 @missnienox sindydoll sindypop

Vintage is geschiedenis en dat voel je

 

Wanneer je van een prachtig jaren ‘70 servies eet van Bavaria (je denkt nu misschien aan bier, maar Bavaria Western Germany was een groot Duits merk in porselein en keramiek), dan is dat een heel bijzondere ervaring. Zo heb ik een poosje geleden nog een prachtige Bavaria dekschaal opgesnord bij een kringloopwinkel (zie foto). De verkoper wist dat deze wel wat waard was, maar ik betaalde er nog steeds een schijntje voor – dat zijn de echt geweldige vondsten.

 

#midcentury #bavariagermany #vintageinterior #vintagehome #vintageinterieur #retrovintage #vintagefashion #vintagetreasures #vintageschatten #vintage

 

Dit zijn handige hashtags om te zoeken op bijvoorbeeld Instagram naar mooi vintage beeldmateriaal. Ik kies ook vaak voor de zoekterm 'retrovintage', juist omdat niet iedereen weet wat het verschil is. Zo ontdek je misschien nog andere vintage schatten. Voor inspirerende styling-ideeën of vergelijkbare vintage items is het ook lekker rondkijken op Pinterest.

Vintage – daar moet je niet te lang over praten – liever beleef je het

 

Er gaat niets boven een fysieke vintage beleving. Het gevoel dat een jaren ‘70 jurkje je geeft of de thee die je drinkt uit dat bijzondere kopje uit de 60's – net alsof je een onbekend verhaal binnenstapt . Samen met jou begint er een nieuw avontuur voor het vintage item. Samen maak je en ben je geschiedenis - hoe bijzonder is dat?!

 

Het beste gevoel geeft een geliefd vintage familiestuk, zowel een kledingstuk als een gebruiksvoorwerp. Ik heb mijn oma's prachtige kap set (een handspiegel en haarborstel met prachtige bloemenversiering) na haar overlijden gekregen. Het gevoel en de liefde voor oma door enkel naar deze set te kijken is een unieke gewaarwording. Ze zeggen wel dat mooie oude spulletjes een ziel hebben, net als een oud huis – ik voel dat dat klopt.

 

 

kapset vintagekapset handspiegel haarborstel rozen chanelparis parfum @missnienox

Tips voor vintage aankopen: kijk, voel en ruik 

 

* Koop bij voorkeur in het echt (fysiek), of het moet een betrouwbaar online adres zijn.

* Voel aan het materiaal, is de stof onbeschadigd (vaal mag, maar doorgesleten niet) en/of let op eventuele barstjes of butsen in keramiek (gelijmde scherven komen vaak voor).

* Kijk naar het was-etiket (als dat aanwezig is). Voor vintage kleding is de stomerij een optie of een handwasje voor fijne kleine artikelen (niet in het sopje laten staan in verband met het risico op uitlopen van kleuren).

* Ruik aan die stoffen bank of die skai (kunstleer) stoel. Zo heb ik ooit online een stoel gescoord en deze weer rap doorverkocht – het ding meurde een uur in de wind naar een asbak. Niet alles valt op te lossen met een sopje en als je nogal reukgevoelig bent, loont het om eerst te snuffelen.

* Betaal niet teveel, als je nog weinig weet over vintage. Mijn duurste Sindy was er eentje met een jaren ‘70 hoofd en een jaren ‘80 lijf - hierdoor is de waarde nihil. Wist ik veel en daarna heb ik me nooit meer laten bedonderen. Nu weet ik alles over vintage Sindy’s, maar destijds was ik een starter. Gelukkig is het nog steeds één van mijn mooiste Sindypoppen en haar gezicht fotografeert geweldig. Alleen een kenner ziet dat er iets niets klopt.

 

Ik wens je veel vintage plezier! En als je een voorkeur hebt voor nieuw en fris, maar wel met een vintage uitstraling – kies dan lekker voor retro!

 

@missnienox

 

 

Laat vintage jouw hart ook sneller kloppen? Of heb je leuke tips? Ik hoor het graag.

 

 

highheels pumps hakken retro vintagestijl Rubyshoes @missnienox

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Wow, die kapset, wat een mooie herinnering aan je oma. Ik heb bij het leegruimen van mijn ouderlijk huis wat Pastoe meubelen gekregen. Vond ik toen ik jong was niet bijzonder, maar ben ze steeds meer gaan waarderen vanwege de mooie vormen, ingenieuze systemen om tafel te verlengen etc. En natuurlijk vooral vanwege de herinneringen. Heb ook een eigenlijk oerlelijke asbak, glas met soort blauwe aderen erdoor. Doet me gelijk denken aan familieverjaardagen vroeger, iedereen in de kring en (toen er nog gerookt werd) kamer steeds blauwer. Pastoestoeltje in mijn woonkamer geniet ik dagelijks van. En toen mijn oudste zus laatst op bezoek was, ging die er met veel plezier in zitten. Mooi stukje en foto’s, fijn weer ☺️

Nienke
3 jaar geleden

Dank je wel lieve Gerda voor je prachtreactie! Ja Pastoe blijft schitterend en zo tijdloos. Ik heb jaren geleden een tentoonstelling over Pastoe bezocht in de Kunsthal. Ook herkenbaar dat je iets eerder niet kon waarderen (jong), maar nu wel. Prachtig die herinneringen, ook van de asbak. Dank voor het delen! Super.

Yoke
3 jaar geleden

Zo ken ik jou
Superduidelijk

Nienke
3 jaar geleden

Merci! Yes, that's me!❤

Mirjam
3 jaar geleden

Over oma's gesproken, zo doet het vintage kastje me gelijk aan oma Corrie denken 😍

Nienke
3 jaar geleden

Lieve Mirjam, dank je wel voor je leuke reactie! Ja oma Corrie had inderdaad zo'n soort kast in de eethoek in de woonkamer staan, herinner ik me. Op zolder had ze trouwens ook geweldige meubels staan. Daar speelden we graag, want er stonden stoelen en een tafel. En een bed waar je op kon springen. En een hoge kledingkast waar neef Edwin eens dwars doorheen is gezakt Ik heb mooie herinneringen aan oma's kleine huisje😁