Onschuldig bakkie leut

Gepubliceerd op 7 oktober 2021 om 02:22

Een bakkie koffie! Oh wat kan dat lekker zijn. Het drinken van een eerste kopje koffie in de ochtend...heerlijk. De één wordt pas wakker na zijn eerste beker cafeïne, terwijl een ander de hele dag moet bijtanken. Koffiedrinken – ik doe het al mijn hele leven en tot voor kort dacht ik er niet echt bij na. Tot het moment dat ik er een smakelijk blog over wilde schrijven, toen veranderde er iets. Lees mee over koffiedik kijken en insomnia.

 

vintage koffiekopjes retro bavaria  kopjes @missnienox

Magische koffie-momenten, herinneringen en rituelen

 

Verbeter: hoe ik het drinken van een kopje koffie altijd ervoer in mijn leven. De geur van koffie die je huis vult terwijl de ochtend ontwaakt. Een warme kruidige pittige smaak die doet verlangen naar ontbijt op bed, een hotelletje of samen met je collega’s de eerste slok koffie nemen voordat de werkdag start. Zittend in je klushuis dat nog leeg en onverwarmd is. Beslagen ramen en daar pauzeer je op je plastic tuinstoel, samen met je klusfamilie of vrienden. Allemaal een warm bakkie leut in de hand en een lekkere koek erbij. Even bijkomen van het schilderwerk of klussen.

Oploskoffie op het balkonnetje in Spanje

 

Terwijl de kinderen stokbrood werpen naar de vogels, geniet jij in het ochtendzonnetje van jouw oploskoffie. Tevreden en dankbaar. Koffie is de opening van de dag en ruikt naar een frisse nieuwe start – hoopvol en energiek. Je krijgt er zin in, je motortje gaat draaien. En wat dacht je van koffie op een terras: Latte, cappuccino, espresso en tegenwoordig tientallen variaties. Ook de herfst werkt hier aan mee, want koffie is zo heerlijk bij een stuk appeltaart.

 

Genoeg gezwijmeld, je snapt dat ik een lekker bakkie koffie hoog heb zitten

 

Ik had een prachtige serie gevoelens en herinneringen aan koffie geplakt, maar eigenlijk viel het drinken ervan mij de laatste tijd wat tegen. Misschien was het omdat ik wat opmerkzamer ben geworden? Als je je eigen leven laag voor laag flink hebt aangepakt, dan komt er blijkbaar nieuwe ruimte voor andere punten. Althans, dat is mijn theorie. Ik vond koffie de laatste tijd wat bitter smaken, welk merk ik ook probeerde. Soms proefde het zelfs alsof ik een asbak leegdronk. Ik verlangde naar koffie, maar genoot er niet meer van.

Toen las ik een blog van Jelle Hermus over koffie - op zijn website SoChicken

 

(Ik ben er nog steeds niet achter hoe een werkende link te plaatsen, maar jij weet het vast te vinden!) Net toen ik zou schrijven over mijn liefde voor koffie las ik zijn verhaal. Hij schreef en vertelde in zijn video hoe het stoppen met drinken van koffie (cafeïne gebruik) zijn leven positief had veranderd. Mijn mond viel open van verbazing, want ik herkende alle verschijnselen die bij het drinken van koffie kwamen kijken. Alleen ik was me er totaal niet van bewust. Dank je wel Jelle!

 

Slapeloze nachten en intense vermoeidheid

 

Al drink ik al tijden nooit koffie na vier uur ‘s middags, ik wist niet dat een bakkie op de ochtend tot de avond invloed kan hebben. Ik dacht dat koffie weinig invloed op mij had, want ik was toch al moe. Door mijn auto-immuunziekte Hashimoto (hypotheroide – een traag werkende schildklier) word ik nooit fris en fruitig wakker. Ik heb zo ongeveer geaccepteerd dat ik geen ochtendmens zal worden en mijn energie een aandachtspunt blijft. Daarom nam ik aan dat ik koffie nodig had als energiebron, al leek het niet echt te helpen.

Koffie geeft je adrenaline – aldus Hermus

 

Adrenaline? Die onuitgenodigde gast ken ik maar al te goed. Ik voel het in mijn maag, precies waar mijn honger ook zit en dat is nou precies waar ik vanaf wil. Afgelopen tropenjaren werd ik teveel in mijn reptielenbrein getriggerd, vooral ‘s nachts. Angstaanvallen, hartkloppingen – you name it. Ik was constant paraat om te vechten of te vluchten. Destijds gaf ik mijn liefdesverdriet en de overgang de schuld, terwijl het natuurlijk pure stress was. Sindsdien werk ik flink aan mezelf en is mijn leven rustiger en stabieler geworden.

 

Emotioneel aansterken, je hart volgen, mindfulness, jezelf ontwikkelen, mediteren

 

Zoals ik eerder noemde, er kwam ruimte voor andere onderdelen om te verbeteren. Zoals gezonder gaan eten (suiker opnieuw uitbannen – diabetes 2 zit in de familie) en meer bewegen. Je kunt alleen jezelf verbeteren en als je je niet goed voelt dan gaat dat niet zomaar over. Zo belandde ik vanzelf bij mijn vriend koffie. Het smaakte me minder, cafeïnevrije koffie vond ik niet lekker en het ritueel betekende meer voor me (als gewoonte) dan de uiteindelijke smaakbeleving.

 

bambu Dr.Vogel koffievervanger meergranenkoffie Zonnatura kopjekoffie koffiekopje @missnienox

Zwanger zorgde ik veel beter voor mijn lichaam 

 

Plotseling herinnerde ik mijn zwangerschappen, toen ik er bewust voor koos om koffie te laten staan. Het leek me intuïtief niet goed voor mijn baby’s en het smaakte me ook niet. Ik voelde me al die maanden ontzettend zen (naast een skippybal, want zeer opgeblazen), maar het was een magische tijd. Niet dat dit allemaal te danken was aan alleen maar geen koffie drinken, maar het zette me wel aan het denken. Waarom zorgde ik wel goed voor mijn kindjes, maar daarna minder goed voor mijn eigen lijf? Dat is best een schokkend besef voor iemand die zelfliefde promoot.

 

Cafeïne is verslavend - dat wist ik al – maar nu merk ik het pas

 

Ik dronk het voor de pep, maar die voelde ik niet. Daarnaast is in slaap vallen al jaren een probleem voor mij en adrenaline is mijn vijand. Waarom drink ik nog koffie? Precies, omdat het een verslaving is. Ik heb er een gezellig ritueel aan vastgeplakt en dat wil ik niet kwijt. Als fervente theedrinker (soorten zonder cafeïne) zal ik mijn koffiemomenten gaan missen. Waar thee fungeert als dorstlesser en warme troost, staat koffie voor ‘stoer en krachtig’.

Stoppen met koffie, maar niet met het ritueel

 

Dus ik besloot te stoppen, maar niet zonder eerst op zoek te gaan naar een surrogaat – iets dat mijn koffieritueel zo goed mogelijk benadert. Je kunt kiezen om koffie helemaal weg te laten, maar ik ga niet nog meer thee drinken. Bovendien hoort koffie bij bepaalde momenten en ik heb de leukste koffiekopjes. Tijdens mijn eerste zwangerschap dronk ik Bambu koffie van Dr.Vogel en dat vond ik best lekker. Na wat speuren op internet (jammer van de verzendkosten) kocht ik het bij de biologische winkel om de hoek. Zonnatura heeft ook een koffievervanger (granenkoffie) en die nam ik ook mee.

En hoe bevalt het in de praktijk zonder koffie?

 

Uitstekende vraag, al ben ik pas 2 dagen onderweg met het proces de koffie af te zweren... Gisteren hoopte ik mijn laatste kopje koffie te drinken. Ik dacht eventjes cold turkey te kunnen stoppen met het drinken van koffie… Dat ging gisteren prima: 1 echte koffie en later 2 keer een kopje surrogaat (beter dan 4/5 kopjes koffie toch?) Ik vind de smaak van de bambu koffie prima, al is dat persoonlijk. Verwacht geen espressosmaak, het lijkt eerder op oploskoffie.

 

Verslaving en afkickverschijnselen – beter bouw je het rustig af

 

Nu weet ik dat ik wel degelijk verslaafd ben aan koffie, beter laat dan nooit – een inzicht dat zich laat voelen… Vanmorgen startte ik de dag enthousiast met de koffievervanger en ik werd maar niet wakker. Gisteren was ik al extreem moe en ik wist dat dit bij het afkickproces hoort, net als kans op hoofdpijn, gejaagdheid enz. Mijn lichaam pikte het niet en ik voelde me gigantisch gammel en beroerd. Daarna kwam er ook nog hoofdpijn opzetten. Waarschijnlijk was het toch beter 1 kopje koffie te drinken. Een leermomentje! Na mijn kopje koffie veranderde mijn inzinking in een heldere wederopstanding, echt waar!

Veranderen is moeilijk - doorzetten is een must

 

Van 5 porties naar 1 kopje koffie op een dag is een hele verbetering. En cafeïne is verslavend en heeft een grotere invloed op mijn gestel dan ik dacht. Toch zet ik door, want het is alles of niets. Ik wil me niet alleen beter voelen en helderder, ik wil me super goed gaan voelen. Daarom ga ik mijn laatste kopje koffie per dag rustig verder afbouwen, desnoods slok voor slok. Ben jij geïnspireerd? Doe dan lekker mee. Wil jij je koffie lekker behouden, dat is ook prima, het is wederom een persoonlijke keuze. Wil je wel iets veranderen, weet dan dat het ideale moment niet bestaat. Gewoon starten is het beste.

 

Met mijn nieuwe ‘koffie’ hoop ik mijn vertrouwde ritueel te behouden. Zo verandert alleen mijn gezondheid - ten goede welteverstaan en daar ga ik voor. Ik houd jullie op de hoogte.

 

@missnienox

 

 

Wat is jouw ervaring met het drinken van koffie? Ik lees het graag.

 

 

koffiekopje kopjekoffie lepeltje oploskoffie koffievervanger @missnienox

Reactie plaatsen

Reacties

Ivonne
3 jaar geleden

Hoi Nienke
Ook ik ben verslaafd aan koffie, ik drink tegenwoordig wel minder, 3 tot 4 per dag, waar ik vroeger het dubbele dronk... Ik vind de eerste van de dag de lekkerste, maar merk nu ik ouder ben ( 52) dat het me steeds minder smaakt, net als jij net beschreef... Maar stoppen durf ik niet, omdat ik al vaak hoofdpijn heb, moet er niet aan denken om van die cafeïne verslaving af te kicken, ik probeer wel te minderen... Maar het valt me wel op dat het me minder smaakt, nu ik in de overgang leeftijd zit...

Nienke
3 jaar geleden

Dank je wel voor je uitgebreide reactie Ivonne. Ik heb zelf ook vaak last van hoofdpijn, iedere maand migraine en daarnaast spanningshoofdpijn. Op die dagen drink ik al geen koffie. Onze smaak verandert denk ik. Ik ben nu bijna een week gestopt met koffiedrinken: niet helemaal, van 5 naar nog 1 kopje. Ik ben wel veel vermoeider, maar slaap al veel beter. Alleen de eerste dagen wat hoofdpijn. Paracetamol met cafeïne schijnt ook te helpen. Het valt me dus mee, maar het laatste kopje koffie bouw ik toch echt voorzichtig af.