Appeltaart - geheim familie recept

Gepubliceerd op 5 oktober 2021 om 01:11

Denk je aan herfst, dan denk je aan appeltaart. En aan warme chocolademelk met slagroom, vallende bladeren, regenlaarzen, stamppot en erwtensoep. Maar vandaag beperk ik mij tot de appeltaart – de klassieker – maar niet uit een doosje. We hebben het hier over een familierecept, al vele malen doorgegeven door de vrouwen in mijn familie. En zoals het een goed geheim betaamt, deel ik het graag met jullie. Stroop je mouwen maar op.

 

 

Appeltaart appels Priscilla Du Preez

@Priscilla Du Preez

Geheimen zijn geheim. Toch?

 

Wel nee, dit soort geheimen moeten juist gedeeld worden. Wat dacht je van al die topkoks met hun geweldige kookboeken, daar genieten wij toch lekker van mee. Lekkere, mooie en belangrijke dingen dienen gedeeld te worden, zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen genieten. Dit is zo’n recept waar weinig mis mee kan gaan (behalve de verkeerde oventemperatuur) en oh wat is het lekker!

 

 

ingredienten appeltaart taart herfst bakken zelfgebakken appeltaartje @missnienox familierecept

Wat heb je nodig?

 

Een springvorm van 24 cm doorsnede (met bakpapier of met boter ingevet), een mengkom, mixer met deeghaken en garde, een afsluitbare bak voor de appelpartjes en diverse kleine schalen voor afzonderlijke ingrediënten, een eiersplitser/ei-scheider, een spatel, een kwast, lepels en een mes.

 

Voor het deeg:

* 375 gram zelfrijzend bakmeel

* snufje zout

* 175 gram basterdsuiker

* 225 gram boter

* 3 eetlepels water

 

Voor de vulling:

* 4 grote goudrenetten (geschild en in dunne plakjes gesneden)

* 50 gram walnoten (gehakt)

* 50 gram rozijnen (van tevoren een half uur weken in heet water)

* 150 gram amandelspijs – van de bakafdeling (zelf in blokjes te snijden)

* 2 eieren

* 2 eetlepels jam

* 40 gram boter (gesmolten)

* veel kaneel (naar inzicht en smaak)

* 4 speculaasjes (verkruimeld op deegbodem)

* 4 eetlepels basterdsuiker

Keukenschort aan en het feest kan beginnen

 

De rozijnen zijn als eerste aan de beurt, week ze minstens een half uur in heet water. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier en druk voor gebruik het laatste vocht er goed uit.

 

Schil de appels, snijd het klokkenhuis eruit en snijd ze in dunne plakjes (een halve centimeter dun ongeveer). Doe de appelpartjes in een afsluitbare schaal, samen met 4 eetlepels suiker, veel kaneel, de gehakte walnoten (deze snij je eenvoudig klein met een mes of in een keukenmachine) en de gewelde rozijnen. Roer alles goed door elkaar met een spatel en doe de deksel op de schaal (een theedoek werkt ook prima).

Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden

 

Meng in de deegkom het zelfrijzend bakmeel, zout, suiker, boter en de 3 eetlepels water. Hiervoor gebruik je een mixer met deeghaken. Zodra het een enigszins stevige massa wordt, kneed je het met je handen verder tot een stevige bol deeg. Deze bol leg je vervolgens onder in de springvorm en met je handen druk je het deeg over de hele bodem uit, inclusief dikke randen omhoog (tot een centimeter onder de rand van de vorm).

 

Vervolgens verkruimel je 4 speculaasjes gelijkmatig over de bodem (deze geven extra smaak en zijn perfect om het vocht uit de vulling te absorberen) en daarop komt de appeltjesmix. Zorg ervoor dat de appelpartjes en de rozijnenmix netjes verdeeld worden over de deegbodem en binnen de rand.

Nu komt het lastigste werkje - hetgeen deze appeltaart uniek maakt – de topping

 

Plaats een ovenvast kommetje met 40 gram boter in de opwarmende oven, zodat deze kan smelten. Splits nu de 2 eieren met behulp van een eiersplitser: het eiwit en het eigeel in 2 aparte schalen. Mix het eigeel door de in blokjes gesneden amandelspijs met een mixer (stevig klusje). Klop het eiwit stijf en mix vervolgens de jam er doorheen. Voeg nu het eigeel/amandelspijs toe aan het jam-eiwitstijfel, samen met de gesmolten boter (uit de oven) en mix het kort. Vervolgens bestrijk je er de taartrand mee (met een kwast) en giet je de rest over de gehele appelvulling.

Deze taart heeft geen deegvlechtwerk bovenop

 

Had jij dat persé gewild dan ben je nu te laat. Maak iets meer deeg van tevoren en houd dit apart om lekker mee te vlechten. Maar iedereen weet dat je eerst het hele recept dient door te lezen, alvorens je begint – dus jij zit waarschijnlijk lekker te vlechten op dit moment. Of je snijdt elegante herfstfiguren uit het deeg, ook top! Wanneer je niet van amandelspijs houdt of je vindt het too much, dan laat je het weg.

 

Minimaal 45 minuutjes in de oven op 180 graden en tada – heerlijke appeltaart

 

Eet smakelijk en gooi er gerust een volgende keer iets van jezelf bij (geen vingers, kijk uit). Zodat dit familierecept zich verder verspreidt over de wereld.

 

@missnienox

 

Heb je nog tips? Ik lees ze graag.

 

 

zelfgemaakte appeltaart bakken taart appeltaartje bakkunsten @missnienox

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Oh wat heerlijk, appeltaart. Bij ons traditie geworden om die met kerst bij de koffie te eten. Hele huis ruikt dan zalig. Ik ga dit recept zeker proberen, met vlechtwerk, dat ‘hoort’.

Nienke
3 jaar geleden

Haha, ja gooi het vlechtwerk erop, jouw taart! Dank je wel lieve Gerda voor je leuke bericht. Ik houd er van te lezen over tradities van anderen, klinkt heerlijk zo met kerst!

Yoke
3 jaar geleden

Wanneer mag ik komen smikkelen?