Wees je eigen Valentijn

Gepubliceerd op 14 februari 2024 om 17:10

Valentijnsdag, je kunt er niet omheen. Werkelijk óveral duikt deze romantische dag op: via social media, de tv, in je mailbox of op de deurmat... Dat laatste zou toch wel eens leuk zijn - wie wil er nou geen valentijnskaart van een (anonieme) aanbidder? Ik zou in dit blog de geschiedenis van Valentijnsdag met je kunnen delen, maar nee bedankt - dat Google je maar lekker zelf. Wel geef ik een liefdevolle en andere twist aan 14 februari, doe je mee?

 

 

Foto Clem Onojaghuo harten missnienox blog

@Clem Onojaghuo

Valentijnsdag is voor 'lovebirds'

 

Je wordt als je niet oppast doodgegooid met rozen(blaadjes), teddyberen met hartjes, sowieso dramatisch veel harten en zoete Valentijnskaarten en tegenwoordig taarten. Yep, lekker commercieel en maximaal romantisch. Kersverse stelletjes, liefdeskoppeltjes, verliefden, getrouwden en stille aanbidders; zij lusten wel pap van Valentinus. Daarnaast hoor je de hele dag love songs op de radio, heerlijk toch?

 

Single zijn en Valentijnsdag

 

Ja, daar had ik in het verleden veel ervaring mee - single zijn en Valentijnsdag om zu kotzen en het heeft me nog nooit ene kaart opgeleverd. Nou ja, dat is niet waar. Toen mijn ex (hij leest toch niet mee en anders pech) iemand anders adoreerde en even vergeten was dat ik de zijne was qua liefde, was het technisch gezien nog aan tussen ons, maar gevoelsmatig dood. Na een fijne muziekavond waar ene 'Jezus- figuur' als gitarist fungeerde (lees vooral het korte verhaal Gitaarman), kwetterde ik in ex' gezelschap vrolijk over het aanbiddelijke heerschap. Hij zag namelijk groen van jaloezie als ik het over mijn eerdere ex, Arie Boomsma of sowieso een andere man had. Dat inspireerde mij tot een grandioze actie, al zeg ik het zelf.

 

Foto Nick Fewings rozen valentijnskaart missnienox

@Nick Fewings

Mijn enige valentijnskaart tot nu 

 

Je snapt het al, de heer in kwestie stuurde me een enorme valentijnskaart, ondertekend met 'gitaarman' en ik zette het reuze exemplaar frontaal op de pronkkast. Kinderen zwaar benieuwd: 'Wie is die gitaarman papa?' Nou hun vader was flink over de zeik en ik grinnikte in mijn vuistje. Hij genoot al maanden van overspelige acties achter mijn rug dus waar hadden we het eigenlijk over? Bij Greetz is het zeer eenvoudig om jezelf anoniem een kaart te sturen - tip van de dag!

 

Valentijnsdag voor geliefden?

 

Zelfs ín een relatie kon ik op een meditatiekussen bij de brievenbus zitten tot ik een ons woog. Geen kaart, geen pakketje... en daarom werd ik koningin van de stevige hints. 'Valentijnsdag komt eraan schat. Lijkt me geweldig romantisch zo'n diner bij kaarslicht, zie je die sexy lingerie, wanneer komt dat huwelijksaanzoek, krijg ik een échte verrassing?' Vul zelf maar in. Ik was toen nog in de romantische veronderstelling dat liefde alleen werd aangetoond door waardevolle cadeaus en grote verrassingen. Daarin was ik misschien alleen in de relatie, maar niet alleen als ik om me heen keek. Hoe kostbaarder het geschenk of het uitje, hoe meer bewijs er was voor echte en grote liefde. Wist ik veel.

 

 

Foto Luis Paolo Santos bonbons hartdoos missnienox

@Luis Paolo Santos

Verplicht Valentijns geschenk

 

Tja, een verrassing op commando, daar is niks verrassends meer aan. Maar ja, zonder pro-actieve hints, tips en zorgvuldig gedeelde screenshots, folders en letterlijk vingertje-wijzen, kon ik een Valentijn cadeau of zelfs een simpel kaartje wel op mijn Zumba-getrainde-buik schrijven. Het leverde me rode rozen, een klein beertje met een groot rood hart, bonbons en een valentijnskaart op, vooral van de kinderen. En kijk, dat is leuk, maar zo maakte mijnheer zich er wel makkelijk vanaf (vond ik toen en nu niet meer). Mannen kunnen gewoon moeilijk belangrijke data onthouden weet ik nu. En zo is er wel meer waar ik toen nog geen kaas van had gegeten. Sorry lieve exen, ik heb geleerd inmiddels.

 

Liefdesliedjes

 

Met liefdesverdriet zijn liefdesliedjes k.. en als je verliefd, verloofd of gelukkig getrouwd bent krijg je er geen genoeg van. Dat je met 32 (!) jaar nog verliefd kunt zijn als een puber? Doe maar. Inmiddels weet ik dat je op je 50e nog steeds heerlijk verliefd kunt zijn en ook op je 90e, zeggen ze. Een liefdesliedje vertelt woord voor woord wat jij voelt voor je lief. Wanneer je single bent of worstelt met liefdesverdriet wrijft zo'n lovesong de ellende nog extra in. Maar daar leerde ik ooit iets moois over. Over omdenken gesproken.

 

 

Foto JeShoot.com missnienox

@jeshoot.com

Zing het tegen jezelf - hij/zij = jij

 

Hoor je een romantische ballad over hem of haar? Stel je voor dat jij die haar of hem bent. Hier haak ik even bij aan met het prachtige Voor haar van Frans Halsema (verkozen tot het mooiste liefdesliedje door de Varagids), een prachtliedje waar mijn lief mij op attendeerde. Luister het vooral als je het nog niet kent, want willen we niet allemaal die haar of hem zijn voor die ene? Maar goed, de moraal van dit verhaal: jij kunt je eigen liefde zijn. Sterker nog, als jij niet van jezelf houdt, wie doet het dan?

 

'Fix You' van Coldplay op 3 manieren uitgelegd

 

Zo heb ik mijn favoriete nummer van Coldplay - Fix You - in 3 verschillende fases van mijn leven anders geïnterpreteerd. De eerste keer was nadat het uitging met mijn eerste grote liefde. Ik luisterde dit prachtige nummer met in gedachten dat ex mij zou fiksen. Hij zong het voor mij, tenminste dat was mijn ultieme invulling toen, rouwend om zijn verloren liefde. Bij mijn laatste ex (die van gitaarman) fikste ik hém in gedachten. Ik wilde hem helpen en begreep zijn ellende beter dan hij, dacht ik. Na alle relatie-ellende een plekje te hebben gegeven (dank je wel jaren vol boeken, studie en intensieve therapieën), hoorde ik Fix You op een dag opnieuw. Ik besefte dat ik alleen mezelf kon fiksen en had dat inmiddels ook gedaan. Nu hoor ik enkel nog een boodschap aan mezelf en dat heet zelfliefde. Als je wilt kun je het in vele liefdesliedjes horen.

 

 

Foto Jakob Owens love muur meisje vrolijk missnienox

@Jakob Owens

Terug naar Valentijn

 

Wees zelf je eigen Valentijn. Beklim dat witte ros, steek een veer in je...haar en galopeer het leven tegemoet. Geef jezelf die prachtige lingerie cadeau (ik ben tegenwoordig een 'Aubade meisje') en draag het. Kleed je extra mooi aan vandaag en elke dag dat je daar zin in hebt. Koop die rozen voor jezelf of dat bosje chrysanten bij het tankstation (arm ruikertje, zo zonde en sneu als niemand ze koopt), trakteer jezelf op de kapper, glimlach je suf en flirt zoveel als je wilt. Jij bent zelf immers de liefde.

 

De liefde en slimme marketing

 

Liefde kost niks, wat ze ook beweren. Het is altijd op voorraad en vrij te schenken aan wie je maar wilt. Je kunt het voelen op je verjaardag, lezen in lieve berichtjes & kaartjes en herkennen in ogen of een knuffel. Het gaat om de intentie, waar het vandaan komt en het is niet te vangen. Recht uit het hart, soms met een verlegen omweggetje, is liefde het grootste geschenk en ja, je kunt dat ook aan jezelf kwijt. Graag zelfs. Het maakt je een leuker mens en meer mens om van te houden. Zo heb je zelf ook meer (over) om te geven aan een ander. 

 

 

Foto Laura Ockel snoephartjes missnienox blog

@Laura Ockel

Niets mis mét of zonder Valentijn

 

Liefde hoef je niet te bewijzen, het is er simpelweg. Voel het, benoem het en (waard)eer het. Zo voel ik de liefde van mijn oma en vader nog steeds en hun (fysieke) afwezigheid  belet ze niet om liefdevol aanwezig te zijn. Ook dat is liefde. En als je vandaag uit eten gaat met je liefje, een teddybeer, bos rozen of sieraad uitpakt, geniet er vooral van. Wees simpelweg dankbaar, want er is niets mis met cadeautjes. Zie het alleen niet als een must of ultiem bewijs van ware liefde, dat is namelijk een gevoel en geen ding.

 

Liefde voel je

 

Liefde is een niet te missen heerlijke gelukzalige energie, het verwarmt je hart en geeft je vleugels. Liefde merk je in  aanrakingen, zorgvuldig gekozen woorden, manieren van bewegen, praten en kijken. Je voelt liefde, zelfs op afstand. Zolang je maar emotioneel verbonden blijft, zodat het tussen jullie blijft stromen. En als je elkaar dan live ziet, spatten de vonken er vanaf. Zelfliefde doet hetzelfde en komt uit dezelfde bron. Als jij jezelf een knuffel geeft (probeer het maar eens) dan is het net of je extra liefde (van buitenaf) krijgt, maar je bent het helemaal zelf. Pas op Valentijn, straks word je nog overbodig, jij arme prinsheerlijke kerel of hofdame.

 

Vandaag hangt er liefde in de lucht (en morgen en overmorgen nog steeds), het is aan jou wat je er van meepikt

 

Liefdevol groetje, @Missnienox

 

P.S. Meer lezen over liefde? Misschien vind je de volgende blogs ook inspirerend:

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: liefde

Wat is liefde nou echt?

Liefde als superkracht

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 maanden geleden

Liefde en zelfliefde, prachtig beschreven weer. Je gunt het iedereen om te ontdekken dat je eerst van jezelf moet houden. En dat dat geen egoïsme is, maar nodig om er voor anderen te zijn en ook open te staan om liefde te ontvangen. Mooi en ingewikkeld ☺️

Nienke
3 maanden geleden

Merci Gerda! Ja, het is zeker ingewikkeld en we hebben het meestal niet geleerd. Het werd/wordt inderdaad vaak afgedaan als egoïstisch....maar het maakt alle verschil! 😊 Lang leve zelfliefde en alles wat daaruit voortkomt.