Emotie spons

Gepubliceerd op 25 februari 2023 om 13:56

Aangenaam! Nou nee, het is verre van fijn. Hier is de emotiespons, trouwe kameraad in emotionele tijden en omgevingen. De perfecte partner voor opgeklaarde luchten en de beste reiniger voor negatieve energieën. Enige minpuntje: voor de spons zélf is het geen pretje. Lees mee hoe je van 'perfect sponzig' redelijk waterproof wordt voor negatieve emoties van een ander.

 

Foto Diana Kereselidze Spongebob art Missnienox blog

@Diana Kereselidze

De emotiespons – voor al uw feesten en partijen

 

Last van een slechte sfeer in de kamer, tijdens het winkelen of op de werkvloer? De emotiespons helpt je er zo vanaf, gratis en voor niets. Alle slechte karma’s, negativiteiten, verwoestende stemmingen en sacherijnige situaties zijn een makkie voor deze hulpvaardige vriend. En het mooie is: jij bent er fijn vanaf!

 

Opslorpers, slurpers, zuigers en sponzen

 

Klinkt dat als een rijtje reinigingsproducten? Correct! En ze werken echt deze fiksers van – inderdaad – slechte sfeertjes en zware energietjes. Laten we de lucht klaren en ons humeur opfrissen door de bewuste spons in dezelfde ruimte te plaatsen. Easy as that!

 

It’s me, the energy-sponge

 

Toen ik nog maar een ieniemienie sponsje was en nog niets wist van mijn absorberend vermogen werd ik langzaam steeds zwaarder. Alles voelde niet alleen (letterlijk) zwaar, het voelde ook gewoon als eigen. Het ene moment was ik super vrolijk en het volgende moment niet en dat in een oogwenk. Ik had geen flauw idee wie ik zelf in wezen was en nam de hele (negatieve) wereld op mijn schouders.

 

Foto Artur Armasjan spongebob popjes missnienox blog

@Artur Armasjan

Alle emoties voelen van de ander

 

Afgestemd op mijn omgeving voelde ik andere humeuren en energieën haarfijn aan. Het sponsje paste zich aan als een kameleon, kleurde mee, camoufleerde en nam alles in zich op. Grenzeloos wist het sponsje niet waar ze zelf begon en zeker niet waar ze eindigde. Een recept voor problemen en tot het uiterste geteste veerkracht.

 

Waarom pas je je aan sponsje?

 

Dat is een vraag die het sponsje toen ze een volwassen spons werd nog steeds niet kon beantwoorden. Wat vanzelf gaat en volledig onbewust valt niet op. Totdat je er last van krijgt. Oprekken, aanpassen, bliksemsnel switchen van emoties – spons vreesde zelfs voor borderline. Gelukkig weet ze nu wat ze toen nog niet wist (haar emoties zijn inmiddels al jaren stabiel): iets met gedachtes managen en ze niet voor feiten aanzien. Maar dat telt als je alleen bent en we hebben het over externe energie hier.

 

 

Foto Tengyart emoties eieren missnienox blog

@Tengyart

Zo fiks je je absorptie talent

 

Ja want het is een talent! Je bent immers tot op de molecuul afgestemd op de ander en niets ontgaat jou. Je bent empathisch, kunt troosten, zorgen wegnemen en er 'simpelweg' voor de ander zijn. Helaas kost dit jou bergen energie en je gemoedstoestand past zich keurig aan (en jammer genoeg niet in jóuw voordeel). Dat moet anders en kan beter.

 

Bewustzijn van je eigen energie is de sleutel

 

Als je bewust bij jezelf kunt blijven en je eigen aura (energiebubbel) bewaakt ben je op de juiste weg. Stel jezelf de volgende vraag: ‘Wat is van mij en wat niet?’ Geen makkelijke vraag en je kunt haar pas stellen als je je bewust bent van de energievampiers om je heen en jouw houding tegenover ze. Maar vergeet ik hier geen stapje?

 

 

Foto Mathieu Turle bellenblaas bol missnienox blog

@Mathieu Turle

Bescherm jezelf met een bubbel

 

Dit werkt niet achteraf en halverwege ben je meestal te laat. Jezelf beschermen door middel van een visueel scherm/bubbel/lichtbol vóórdat je een ander ontmoet of een ruimte betreedt is de troef tegen sponzige kwaliteiten. Denk aan een waterprooflaagje zodat je niks meer opneemt en alles van je afketst/spettert en stuitert. Hoe vaker je dit oefent des te gemakkelijker het je afgaat. 

 

Draag een labradoriet

 

Edelstenen bezitten vele krachten en de labradoriet wordt geroemd om haar beschermende aura energie. Zo blijf je dicht bij jezelf, gecentreerd en houd je de ander makkelijker en natuurlijker op afstand. Valkuil is dat je te veel in jezelf gekeerd kunt raken, draag haar daarom niet de hele dag en zeker niet als je positieve energie van de ander wilt ontvangen (van een leukerd). Bewaar de labradorietsteen voor moeilijke mensen en lastige momenten.

 

Het ene moment vrolijk, het volgende vet chagrijnig – wacht even…

 

Ben ik labiel? Zit ik in mijn eentje of met een ander op mijn lip? Wat gebeurde er precies? Als je je gedachten naloopt vind je vaak wel een zinnetje dat je de put in praat en ergens mee resoneert Je hebt enkel invloed op jezelf (en je eigen gedachten), maar als er niets gezegd, gedacht of gebeurd is en je voelt je toch ineens zwaar kl…., dan is het iets van buiten. Negatieve energie.

 

 

Foto Todd kent spongebob grafitti missnienox blog

@Todd Kent

Elke dag een nieuwe kans

 

Yep, dat klinkt als een dooddoener en toch is het een vriendelijke gedachte op jouw helende pad. Iets wat je immers een leven lang doet, verandert niet in één dag (maar wel door het steeds opnieuw te oefenen). Op de automatische piloot lukt dat niet, dan voer je enkel je (disfunctionele) patronen uit. Nee, veranderen doe je bewust.

 

Redenen om te stoppen met emoties opslorpen

 

  • De emotiespons is (hoog)gevoelig en voelt mee met de ander. Door empathie voelt ie het lijden van de ander en wil ie fiksen en helpen. Als je zelf goed weet hoe het voelt om verdriet, boosheid, afwijzing en pijn te hebben, dan is het niet meer dan logisch dat je dat de ander wilt besparen. Je voelt letterlijk mee, troost, geeft tips of neemt over. Maar daar is uiteindelijk niemand mee geholpen. Ieder volwassen mens moet zijn eigen pijn (leren) dragen en het is niet aan jou dat voor een ander op te lossen. Je kunt een ander niet gelukkig maken en al helemaal niet ten koste van jezelf.

 

  • Jouw lijden is mijn lijden. Je lijdt letterlijk mee met de ander, je hebt last van de zware stroperige energie en je past je onbewust aan. Je verlaagt eigenlijk je energie, waardoor je eigen plezier en geluk in een oogwenk verdwijnen. Dit gebeurt uiteraard onopvallend en in stilte. Daarna huppelt de ander misschien vrolijk de kamer uit en blijf jij leeggezogen achter. En alleen maar omdat jij je aanpaste aan het energieniveau van de ander. Heeft diegene een hoge of gelijke energie dan is dat prima en prachtig, is de energie lager (daar komt de negatieve energiespons om de hoek kijken) dan ben je de sjaak.  Bescherm jezelf van tevoren of alsnog, want alle beetjes helpen.

 

 

Foto Marjan Blan Spongebob grafitti missnienox blog

@Marjan Blan

Laatste tip: stap uit de situatie

 

Als visualiseren, bij jezelf blijven, je grenzen letterlijk aangeven niet (meer) helpt, dan MAG je jezelf uit de situatie bevrijden. Ga weg, schep een hapje lucht, duik het toilet in of pak je boeltje bij elkaar. Als van onderwerp veranderen, zwijgen of naar lucht happen niet werkt, kies dan altijd voor jezelf. Omarm de energiegevers in je leven naast dat je zelf positieve energie schenkt. Zet de energievampieren voortaan op afstand of ban ze helemaal uit je leven (als dat kan).  Je leeft immers maar één keer.

 

Energieke groetjes @missnienox

 

Meer lezen over dicht bij jezelf blijven? Neem dan eens een kijkje bij de volgende blogs:

 

Energielek? 3 tips voor de HSP

Herken je stem

Wees jezelf - 7 tips voor zelfbehoud

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
een jaar geleden

Oef, wat mooi uitgelegd hoe andermans energie van invloed kan zijn. Zelfs op grote afstand soms heb ik gemerkt, energie is een bijzonder iets, Mooie tips, die labradoriet ga ik proberen.

Nienke
een jaar geleden

Graag gedaan Gerda en dank je wel voor je fijne reactie😊