Altijd in het nu

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 18:46

Het nu is er altijd, maar zie je het ook en voel je het op dit moment? Vaak leefde ik in het verleden of droomde ik over de toekomst, wat er werkelijk om me heen gebeurde ontging me vaak. Mijn lichaam was in het nu, maar mijn geest hing elders rond. Lees hoe bewust 'zijn' in het nu jouw toekomst verandert (en pluk er de vruchten van).

 

Foto Ashkan Forouzari schilderij hoofd met planten missnienox blog

@Ashkan Forouzari

Geen gepreek alsjeblieft!

 

Nee, ik probeer niet te preken, te sturen, maar enkel te delen. Ik deel met liefde en graagte mijn enthousiasme over de fase waarin ik ben. Een fase van niet-weten, nieuwsgierigheid en grote verwachtingen. Klaar met 'verwacht niet teveel, anders word je teleurgesteld'. Want als je niets verwacht...krijg je niks.

 

Hoe ouder ik word, hoe minder ik weet

 

Grrr….ik vond dit zo’n dooddoener, zo van ‘wie denk je wel niet dat je bent? Dacht jij slim te zijn, nou wacht maar af...’ Je hebt vast ook wel eens het idee dat je nu veel meer weet dan pakweg tien jaar geleden en dat voelt hartstikke goed. Of niet? Maar als je je blijft ontwikkelen, blijft lezen, luisteren en onderzoeken, dan kan het zomaar zijn dat alles dat je dacht te weten niet langer klopt.

 

 

Foto Kyle Glenn grafitti quote zonnebloem schilderij  missnienox blog

@Kyle Glenn

Aannames en groeimomenten

 

Niet iedereen wil groeien of zichzelf ontplooien. Simpelweg overleven is al uitdagend (en energieverslindend) genoeg en we lopen allemaal onze eigen pad. Kronkelend, met gaten of verkeerde afslagen, maar we zijn onderweg. Bewust of onbewust en ieder mens komt zijn eigen ‘íssues’ vanzelf tegen. Zelfs keer op keer wanneer je je les niet leert of niet doorhebt in welk verhaal je je bevindt. We nemen aan dat alles voorbestemd is of proberen zelf de regie (terug) te pakken.

 

Nu heb ik door hoe het leven werkt

 

Dit dacht ik een poosje geleden en voor toen was dat ruim voldoende. Maar nu ziet alles er anders uit en ben ik niet meer hetzelfde. Opnieuw heb ik het gevoel van 'net komen kijken' in de (spirituele) wereld. Natuurlijk ben ik wel mezelf maar ik kijk anders. Als een spons neem ik alles op; van negatieve energieën (beetje jammer) tot nieuwe inzichten (daar wil ik meer van). Als hoofd-mens (denker en leergierig) leer ik dat door af te dalen van hoofd naar lichaam je nog meer antwoorden vindt. Dat wist ik al eerder, maar ik nam geen tijd om te mediteren.

 

 

Foto Peter Jan Rijpkema book of wisdom missnienox blog

@Peter Jan Rijpkema

Hoeveel weet ik eigenlijk?

 

Voor iemand die graag alles wil weten over psychologie, relaties, de liefde, hoe je gelukkig wordt (of blijft) lees en studeer ik veel. Tijdens iedere YouTube video van Gabor Matée, Eckhart Tolle, Maya Angelou, Marisa Peer, Brené Brown of Louise Hay, laat ik een disfunctioneel idee los en krijg ik er nieuwe inzichten bij. Ik besef dat dit mijn persoonlijke pad is en voor jullie geïnteresseerden vat ik graag samen wat ik allemaal leer. Tot zover verandert mijn kijk nog iedere keer en soms roert zich iets in mij als een wervelwind en soms als een ongrijpbaar briesje.

 

De tijd tikt verder in stilte

 

Alle antwoorden zitten in jezelf en het is altijd nu. Het klinkt zo simpel maar ik vergeet het vaak. Bijvoorbeeld het mediteren dat ik net noemde, er waren jaren dat ik dat meerdere keren per week deed. Zo overleefde ik intense periodes van stress waardoor ik beter sliep (want piekeren had ik overdag al gedaan), minder vermoeid was (want ik dommelde zelfs in op mijn kussentje) en helderder in mijn hoofd werd.

 

 

Foto Mor Shani mediteren vrouw in natuur missnienox blog

@Mor Shani

Mediteren is je hoofd leegmaken

 

Fout! Het zou mooi zijn, maar wat men vaakt denkt over meditatie – een hoofd zonder gedachten – is eerder een wens van de gedachte. Gedachtes komen en gaan en het is de kunst om je daar bewust van te worden en ze enkel te observeren zonder oordeel. Daar ben ik nog lang niet, maar ik zie wel helder in hoe gedachten je leven bepalen. En op die laag ben ik nu beland (voor de zoveelste keer via via). Het idee 'wat ik denk wordt de waarheid' kende ik al een poosje, maar het inzicht sijpelde steeds tussen mijn vingers en mijn dagelijkse leven door.

 

Je wordt wat je denkt

 

Ja, je bent ook wat je denkt en als je daar niet tevreden mee bent, dan heb je iets te veranderen. Even serieus: je hóeft niets te veranderen in je leven. Ben jij helemaal tevreden? Prachtig! Ben je ontevreden en denk je: ik kan beter ik heb meer in mijn mars, ook al weet ik nog niet hoe, ik kan het! Dan kun je veranderen. Bewustzijn is echt de eerste stap op de wiebelige ladder naar het volgende niveau. Alles start met je gedachten.

 

 

Foto Miquel Parera krijtbord Thoughts missnienox blog

@Miquel Parera

Wat denk ik eigenlijk?

 

Werkelijk horen wat je brein allemaal verzint, uitkraamt of zachtjes fluistert in je oor, ga er maar aan staan! Vergelijk je gedachten met een tikkende klok die je niet meer opmerkt, totdat je je erop focust. Tik-tik-tik. Zo hoor ik mezelf vaak denken: ‘Ik ben altijd moe en ik slaap altijd slecht en daarom functioneer ik voor geen meter. Ik durf geen lange autoritten te maken, want dan begeeft mijn auto het. Ik ben bijna 50, ik word een oud wijf, bla bla bla...' Zo praat ik tegen mezelf alsof ik mijn eigen vijand ben (en dat ben ik blijkbaar ook).

 

Karma is a bitch

 

Als je negatieve gedachten hebt en ze gelooft, straal je negatieve energie uit. En wat krijg je dan terug? Exact. Je hebt geen invloed op de wereld, maar wel op jezelf en meer dan je (misschien) tot nu toe vermoedde. Op dat vlak ben ik echt opnieuw wakker geschud en probeer ik beter te luisteren naar wat ik denk, zonder het serieus te nemen. Daarvoor in de plaats denk ik nieuwe, helpende gedachten. Zoals: ‘Vandaag is een prachtige dag. Ik kan alles doen waar ik mijn zinnen op heb gezet. Mijn lichaam is sterk en gezond en vind het fijn als ik goed voor mezelf zorg. Vandaag werk ik aan mijn doelen, elke dag is een nieuwe stap in de goede richting’.

 

 

 

Foto Anna Stoffel reclame bord roze olifant missnienox blog

@Anna Stoffel

In rust maak je betere keuzes

 

Denk eens terug aan de keuzes die niet goed uitpakten. Maakte je ze vanuit rust of stress? Mijn slechtste keuzes maakte ik vanuit paniek, gemis of verdriet. Kortom: keuzes vanuit stress (heftige emoties) pakken zelden goed uit. Luister je daarentegen naar je intuïtie of innerlijke stem dan ben je op het juiste pad. Alle antwoorden zitten al in je en je hoort ze pas als je écht stil wordt. In stilte zitten met je gedachten en jezelf (mediteren) zonder te oordelen, levert de beste antwoorden op. Dat is een waarheid als een koe.

 

Over koeien gesproken en roze olifanten

 

Niet aan denken! Precies, daar ga je al. Focus je op je doelen en wat jou gelukkig maakt. Merk op als je jezelf in de put denkt en pauzeer. Creëer nieuwe helpende gedachten (affirmaties) en nog beter: schrijf ze op en lees ze dagelijks door. Zo, nu ga ik wandelen, ook een vorm van meditatie. Genieten van de natuur, de lentelucht opsnuiven (oh nee, gier!), luisteren naar de vogeltjes en mijn frisse neus voelen. En vanavond op mijn kussentje zitten met zero verwachtingen en een bewuste geest.

 

Mij niet bellen!

 

Een bewust groetje @missnienox

 

P.S. Meer lezen over positieve psychologie en gelukkig zijn? Misschien vins je de volgende blogs ook interessant:

Herken jouw stem

De wet van de aantrekking – dromen komen uit

Dit boek verandert je leven (Louise Hay!)

Vertrouw je intuïtie

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
een jaar geleden

Inspirerend artikel weer. Ik heb de laatste periode veel geleerd van de boeken van Marian Mudder (‘sofasessies’ is ook hilarisch, “wat ik eerder had willen weten” een aanrader) en de stukjes over in het nu leven, je gedachten niet altijd serieur nemen, mediteren, negatieve gedachten etc. lees ik ook weer bij jou. Ik kan het niet vaak genoeg lezen, het blijft een aandachtspunt om hiermee aan de slag te gaan en het ook vast te houden. Dus dank weer ☺️

Nienke
een jaar geleden

Merci Gerda voor je fijne reactie. Ja, over dat boek van Marian Mudder had ik al eens iets gehoord😊. Bijzonder hè dat inzichten vaak via verschillende bronnen tot je komen... En graag gedeeld hoor.