De gun-factor - 3 voordelen

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 01:11

Elkaar iets gunnen kan lastig zijn. Jaloezie loert graag met zijn gemene grijns om het hoekje als je even niet oplet. Iemand iets gunnen – écht gunnen – succes, liefde, een berg geld of geluk, dat vraagt iets van jou. Iets dat je misschien nu nog niet bezit? Geen nood, als je de voordelen ziet, gaat jouw gun-factor direct omhoog.

 

Foto Giorgio Trovato wedstrijd beker  missnienox blog

@Giorgio Trovato

 

Jaloers op een ander

 

Als je jaloers bent op een ander, wil je graag hebben wat de ander heeft of wens je dat je diegene bent. En tegelijk wil je het alleen voor jezelf. Het voelt als onterecht, oneerlijk en geeft je zelfvertrouwen bovendien een dreun als je bij een ander overvloed ziet. Want waarom heb jij geen succes, schoonheid, geluk of lef?

 

Wat jaloezie over jou zegt

 

Groen van jaloezie, smerige blikken, het afkraken van de ander en een sterk gevoel van afgunst. Jaloerse mensen zijn onzeker, maar proberen dit uiteraard te camoufleren. Ze staan niet te juichen als andere mensen succesvol(ler) zijn en kunnen dit moeilijk verkroppen. Daarom halen ze hun onderwerp van afgunst door de modder en dit lezen we in haatreacties, vernietigende kritiek, roddel en achterklap. Wie herkent dit (en wil het niet weten)?

 

 

Foto Ashley Jurius afrond man wil vrouw duwen

@Ashley Jurius

Bekijk succes eens anders

 

Succes wordt vaak gezien (en voor iedereen is succes anders) als schaarste en het allerhoogste doel. We gaan er helemaal voor, nemen geen genoegen met de helft, nee we gaan voor de hoofdprijs. Dat wordt ellebogenwerk, 24/7 zwoegen en we durven geen kans onbenut te laten… Dit was hoe ik succes eerder zag en daarom begon ik er maar helemaal niet aan. Weinig ambitieus dacht ik dat het voor mij niet weggelegd was. Foutje!

 

De kunst van de ander iets gunnen

 

Stel je voor dat je succes anders definieert, hoe ziet de wereld er dan uit? Als je focust op jezelf en je eigen succes, hoe voelt het dan als je succesvolle medemensen tegenkomt? Wacht, ik moet eerst de 3 voordelen uitleggen, zodat je aan het einde van dit blog iets anders kunt antwoorden. Een ander iets gunnen is namelijk helemaal geen kunst, het vraagt enkel om een beetje inzicht.

 

 

Foto Mohamed Nohassi zonsondergang man strand zee

@Mohamed Nohassi

1. Succes is onbeperkt

 

Ja, je leest het goed: de bron van succes, geluk en liefde is onuitputtelijk. Omdat Pietje nou toevallig een geweldige kok is betekent het niet dat jij geen kans maakt. Jij loopt alleen jouw eigen pad en ook voor jou is alles in wezen mogelijk. Het heeft allemaal met vertrouwen te maken. Anderen die succesvol zijn kun je zien als het bewijs hiervoor. Zodra je succes ziet als een onuitputtelijke bron en hierop vertrouwt, vergroot je je eigen mogelijkheden.

 

Voordeel: je ziet steeds meer voorbeelden om je heen van succesvolle mensen. Laat dat je aanmoedigen en inspireren. Hallo, jij ook? Mooi! We willen allemaal hetzelfde en het gaat ons lukken. Voel het gemeenschappelijke, dat ongrijpbare wat in de lucht hangt (de tijdsgeest vol mogelijkheden) en lift op die energie. Maak het ontastbare tastbaar.

 

 

Foto Bangun Stock Production meisje blij laptop

@Bangun Stock production

2. Gun elkaar succes - wees blij voor een ander

 

In plaats van te zwelgen in jaloezie (schaamte en schuldgevoel), kun je ook kiezen om blij voor de ander te zijn. Ook al ken je diegene helemaal niet en zelfs als hij of zij precies doet wat jij wilt, kun je kiezen voor respect. Er bestaat bijvoorbeeld veel haat en nijd tussen vrouwen (over schoonheid, in de liefde, het uiterlijk wordt vergeleken of we misgunnen elkaar die carrière of dat gedroomde leven), in plaats van samen te werken en een vuist te maken. In de Silversisterscommunity staan vrouwen juist voor elkaar in. Jaloezie over schoonheid, figuur, zilverhaar of de grootte van het account? Nee. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar de silversisters die ik tegenkom hebben de fase van jaloezie lang geleden achter zich gelaten. Er is immers plek voor elke vrouw, ongeacht hoe ze eruit ziet en iedereen wordt aangemoedigd zichzelf te zijn.

 

Voordeel: een gemeenschap die achter je staat geeft kracht. Of dat nu gelijkgestemden zijn of gewoon mensen die hun nek durven uit te steken voor een ander. Als je die ander iets gunt, zijn successen mee viert (laat een positieve reactie achter, feliciteer haar of hem), dan straalt dat succes ook op jou af. Je krijgt er meer van. Dit is de wet van de aantrekkingskracht: alles wat je uitzendt – positief of negatief – komt bij je terug.

 

 

Foto Chang Duong vriendengroep silhouet zonsondergang missnienox blog

@Chang Duong

3. Veroordeel niemand

 

Ik las op LinkedIn een bericht vol irritaties over ‘zielige’ mensen die sneue verhalen deelden en daarna vertelden hoe goed het nu met ze ging. De auteur vond dat aandachtstrekkers. Punt. Verward krabde ik mezelf op mijn hoofd; is mijn verhaal Tussentijd dan ook een gestreeld-ego verhaal? Ik heb inmiddels genoeg geleerd om niet langer aan mensen die het niet willen horen uit te leggen hoe je het óók kunt zien en ik veroordeel de schrijver niet. Kennelijk heb jezelf weinig tegenslag gekend, anders zou je de ander niet veroordelen op dat vlak.

 

Wie mild is voor zichzelf, wordt milder naar de ander

 

Jij bent hier vrijwillig (mag ik hopen) en ik schrijf alleen uit eigen ervaring. Als een ander iets meemaakt dat ik niet heb meegemaakt mag ik daar van mezelf niet over oordelen. Dit heb ik me voorgenomen en dat lukt goed. En zelfs al je beide ongeveer hetzelfde meemaakt, houd je ruimte voor verschil. Niets en niemand is hetzelfde. Zodra je milder voor jezelf wordt en meer compassie ontwikkelt, voel je het ook makkelijker voor een ander. En je kunt er makkelijker grapjes overmaken, want zelfspot is de perfecte lijm voor (openhartiger) relaties. 

 

Foto Marcos Paulo Prado vrouw alleen natuur

@Marcos Paulo Prado

Niemand bepaalt wat kwetsbaarheid is voor jou

 

Eerlijk en kwetsbaar je verhaal delen is voor sommigen misschien ‘slap en voor losers’. Voor mij is het een teken van kracht en ik denk dat openhartige verhalen je kunnen helpen. Als een ander sterker uit een rampzalige situatie komt geeft dat moed, hoop en vertrouwen. En zo praten we allemaal over onze eigen onderwerpen en deelt de een vanachter muren en de ander vanuit puinhopen. En sommige schrijven als zondagskind over lichte zaken en dat is hun goed recht.

 

Voordeel: je leert jouw eigen waarden kennen in verhouding tot een ander, door elkaars visie en mening weet je wat je wél en wat je niet wilt. Er is immers succes voor iedereen en zolang je je persoonlijke pad trouw blijft is er genoeg ruimte voor jouw idealen. Laten we elkaar het beste gunnen, dat verlicht ons eigen hart en daardoor ons leven. En laat dit ons inspireren om eigen te blijven en te focussen op het positieve. En gun het jezelf iemand te ontvolgen als diegene niet langer met jouw waarden resoneert.

 

Samengevat: nu je dit allemaal weet over elkaar iets gunnen, positief uitreiken naar elkaar en hierin beloond worden, dan houd je vol zelfvertrouwen de focus op jezelf. Je weet immers dat succes, liefde en geluk in overvloed op jou wachten. Je hoeft het enkel toe te laten.

 

P.S. En als je mega-saggerijnig bent, wees dan mild voor jezelf. Met een rothumeur, een pukkel op je neus of een klimmende weegschaal ligt jaloezie op de loer. Weet dat je je morgen weer beter voelt en dan kun je direct meer hebben van een ander. That's a promise!

 

Vrolijk groetje @missnienox

 

Wil je meer lezen over positief blijven en jezelf worden? Misschien vind je de volgende blogs ook interessant:

Goede voornemens mislukt? Niet met deze tips

Klaar met geklaag - 7 super tips

De wet van de aantrekking - dromen komen uit

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Kor
een jaar geleden

Ik gun jou alles! Moest aan je denken en dacht laat ff een berichtje achter. Hoop dat het je goed gaat. Groetjes K

Nienke
een jaar geleden

Bedankt. Ja gaat prima met mij. Groetjes 👋