Energielek? 3 tips voor de HSP

Gepubliceerd op 8 november 2022 om 01:11

Loop jij lately helemaal leeg? Is je gezondheid in orde, maar voel je je desondanks leeggezogen en intens moe? Misschien heb je een energielek in je buurt en wordt het tijd om jezelf te beschermen. Lees mee (ook als niet HSP) over energiezuigers + effectieve tips om ze te omzeilen. Pak terug die energie! 

 

Foto Siora Photography vrouw boek op gezicht muur missnienox blog

@Siora Photography

Een HSP – ofwel een hoog sensitief persoon – heeft extra gevoelige zintuigen. Geluid, beeld, geur, smaak of tast komen hard en ongefilterd binnen. Al heeft ieder hoog gevoelig mens zijn eigen uitdagingen en loert overprikkeling op minstens één van de zintuigen altijd om de hoek. Als jij je doodmoe blijft voelen ondanks een goede gezondheid en je goed voor jezelf zorgt, dan is er misschien iets anders aan de hand. Ook de niet-hoogsensitieve persoon heeft wat aan het volgende, want niemand wordt blij van een energielek.

 

Heb je wel eens gedacht aan (negatieve) externe energieën? 

 

Je kunt zelf nog zo vrolijk zijn en een geweldige stromende actieve energie hebben (holadiejee!!!), een extern negatief bronnetje kan jou helemaal gek maken. Zonder dat je het door hebt verlaag je jouw energieniveau - net als een dalend metertje - naar het niveau van de ander of de situatie. Ben jij ineens een partij saggerijnig, moe of apathisch? Check! Je energie is zojuist gehackt.

 

foto Hal Gatewood cellen energie

@Hal Gatewood

Positieve en negatieve energie

 

Er bestaan allerlei energieën en we beperken ons tot de vrolijke positieve energie en de stroperige zware negatieve energie. Willen we niet graag in de eerste energie zitten? Of daar tenminste een tijdje in verblijven, want positieve energie geeft kracht, een vrolijk gevoel en positieve verwachtingen. Negatieve energie zuigt je leeg, verlamt en stemt depressief. Alles en iedereen bestaat uit energie en positieve energie uitstralen en nastreven is een bewuste keuze en/of het gevolg van een zonnig karakter. Welke energie kies jij?

 

HSP’ers en grenzen - hoog gevoelig zijn en grenzeloosheid

 

Ja, ik ben hoog sensitief en grenzen zijn voor mij een constant punt van aandacht. Waar eindig ik (trek ik mijn grens) en waar begint de ander? Waar ik als kind overgevoelig werd genoemd, weet ik nu dat ik gewoon mezelf was. Ik was hoog sensitief en gevoelig afgestemd op mijn omgeving en zie dat nu als gift. De keerzijde is dat ik nog regelmatig overspoeld word door negativiteit en niet alleen van een ander.

 

Foto Pete Willis muur oude stenen

@Pete Willis

Visualiseer een schild of muur – sluit je af

 

Dit zijn bekende strategieën om jezelf te beschermen tegen een ander persoon, een situatie of toxische omgeving. Helaas houd je dit afsluiten niet lang vol zonder af te stompen en je onderdrukt daarmee je gevoel. Dit laatste is funest voor hoog sensitieve personen, hun kracht is namelijk gevoel. Ik bedoel niet alleen het (door)voelen van diepe emoties, maar ook het juist aanvoelen van andere mensen en situaties. Tel daar het empathie-gen bij op en je begrijpt waarom je jezelf geweld aandoet als je je gevoelens (langdurig) negeert of wegduwt.

 

3 energievretende voorbeelden + oplossingen

 

Zodra je je bewust wordt van mensen en/of situaties waarbij je leegloopt (qua energie, niét stoelgang-technisch), vermijd je ze voortaan liever. Je hebt namelijk altijd een keuze en rechten als mens - je hoeft niet alles te accepteren. Of het nu binnen een vriendengroep, je familie of op je werk gebeurt, jij hebt de keuze om er voortaan anders mee om te gaan. Huiver mee, leer van mijn missers en doe het beter.

 

Foto Nong Fee horror clown met ballon missnienox blog

@Nong Fee

1. Negatieve personen

 

Doodmoe word je van dit soort mensen en ik wens ze niemand toe op dagelijkse basis. Ze spelen psychische spelletjes en je wint nooit van ze. Strijden (lees ruzie) doet ze plezier, ze hebben altijd gelijk en het ligt nooit aan hen. Mensen met narcistische trekken vullen de ruimte met adrenaline, onvoorspelbaarheid en je wordt letterlijk ziek van hun manipulaties, projecties en bla-bla-bla. Voor je ze doorhebt – de wolf in schaapskleren – kelderde je zelfvertrouwen tot nul. Niet gezond weet ik helaas uit ervaring, doe daarom alsnog het volgende: 

 

Stop met voeden – neem afstand

 

Soms kan het niet anders en moet je contact houden, maar het beste neem je stilletjes afscheid. Stop met aardig gevonden willen worden (ze hebben geen empathie en zuigen jou leeg, je bent immers hun voeding) en bescherm jezelf. Ga niet mee in negatieve gesprekken & vibes en laat je vooral niet uitlokken. Wees een rots – reageer niet (grey-rock-methode) en als het wel moet: houd altijd je emoties achterwege. Dit is het tegenovergestelde hoe je als empathisch persoon bent of wilt zijn. Laat je mooie licht niet schijnen over mensen die het niet waard zijn; jij loopt leeg op hen. Omdat deze bewuste strategie zover van je afstaat houd je haar niet lang vol (het is een manier voor noodgevallen). Daarom wordt no-contact aangeraden, want alleen zo schoon je je energie op. Zolang je in de buurt blijft (jarenlang maakt je echt vleugellam) sterk je niet aan, het tegenovergestelde gebeurt helaas wel.

 

Feit: het is onmogelijk om in de schaduw van een opgeblazen ego gelukkig te zijn of te worden. Pak de regie terug op jouw leven en herover je levensenergie. Omring jezelf met liefdevolle mensen waarbij je jezelf mag zijn en bij wie je je veilig voelt. Samenzijn met energievreters is gigantisch onveilig omdat ze niets om jou geven. Zodra je opnieuw in zo’n fuik trapt en je weet waarmee je dealt – wegwezen. De narcist waant zich de belangrijkste op aarde en jij betekent niets voor ze, behalve de bruikbare voeding waarop zij parasiteren (aandacht, schoonheid, bewondering, geld, aanzien enz.)

 

 

Foto Kristijan Arsov vrouw in gedachten close up missnienox blog

@Kristijan Arsov

2. Negatieve gedachten

 

Ja, je hoort het goed: je eigen gedachtes kunnen je vijand zijn. Ik vergeet nooit hoe ik op een dag ontdekte dat gedachten geen feiten zijn (dit was nieuw voor mij). Tot toen nam ik mijn gedachtengang klakkeloos voor waar aan. Tijdens een cursus Positief Denken leerde ik negatieve gevoelens opmerken en ontdekte ik wat daaraan vooraf ging (negatieve gedachtes). Zo was ik blij en het volgende moment neerslachtig. Hoe kon dat? Ik dacht destijds (ik was 29 of zo) dat ik nogal labiel was en erg overgevoelig en dat klopte. Het had alleen een reden, want ik had mijn gedachten niet onder controle en ik nam mijn gepieker veel te serieus.

 

Achter een rotgevoel zit meestal een gedachte

 

Check het maar als je je ineens neerslachtig voelt. Je denkt misschien dat het door een ander komt (een rotopmerking) of het is iets wat je ziet of hoort. Toch is het meestal een gedachte die je daar zélf over hebt die aanleiding geeft tot gepieker en een negatief gevoel. Ontmantel die gedachte en stel er een realistischer idee tegenover. Doemdenken werkt als een katalysator voor steeds slechtere (lees zelfhaat) gedachten en uiteindelijk een rothumeur met een depressieve inslag.

 

Niet: 'Ik ben een waardeloze partner/vriendin/moeder want ik heb tijd voor mezelf nodig'

Wel: 'Ik ben een leukere partner/vriendin/moeder als ik mezelf tijd gun om op te laden'

 

Feit: wanneer je je onbewust bent van je gedachten, kun je ze niet veranderen. Bewustzijn is de eerste stap. Al je negatieve gedachten opschrijven maakt het erger, want wat je voedt groeit. Beter zoek je afleiding van het (doem)denken en ga je iets doen. Wandelen, tuinieren, koken of sporten. Of benoem iedere dag 3 dingen waar je gelukkig van wordt en dankbaar voor bent, want dit helpt ook tegen negatieve energieën. (Bron: Voor positiviteit - over mij - Mark Verhees)

 

 

Foto M Wrona spookhuis in de mist missnienox blog

@M Wrona

3. Negatieve ruimtes

 

Een HSP voelt vaak direct dat er iets niet pluis is in een kamer, huis, gebouw of andere ruimte. Neem je gevoel serieus, zelfs (en vooral) als het je 6e zintuig betreft. Een huis gaat ècht niet opeens fijn aanvoelen als je er een tijdje woont. Er zijn genoeg mensen die niet gevoelig zijn voor sfeer, energie en dat soort ongrijpbare zaken en dat is prima. Voor hen. Voel jij het wel, handel er naar. Verlaat de plek des onheils zodra je kunt. Bij een heel sterk negatief gevoel mag je rennen, maar is het enkel een onbestemd gevoel, neem het toch serieus.

 

Er is geen mentaal opgetrokken schild of muur langdurig bestand tegen een negatieve plek, dit soort energieën gaan aan je plakken. Als schimmel. Zo bleef ik te lang op een plek wonen die niet fijn voelde en ging ik vroeger braaf op visite terwijl het bewuste huis bij mij naast de bibbers zelfs misselijkheid opwekte. Niet meer doen dus.

 

Feit: ontdek je daarentegen een plek, plaats of simpelweg een straatje waar je je goed voelt? Ga er zo vaak mogelijk heen om te zitten, simpelweg te zijn of te wandelen. Dit soort speciale plaatsen geven jou nieuwe energie, net als fijne mensen trouwens.

 

 

Probeer tegenover iedere negatieve ervaring iets positiefs te plaatsen. Zoek die lieve opgewekte vriend op en wees voor een ander ook een energiebron. Dit kan alleen als jij energie over hebt, pas als je goed voor jezelf zorgt kun je iets voor een ander betekenen. Energie is iets prachtigs zolang het in goede (positieve) banen wordt geleid.

 

Samenvattend: bescherm jezelf tegen negativiteit, laat je licht op de juiste mensen schijnen en blijf aan de zonnige kant. Daar waar levensenergie vrijelijk stroomt ben jij op je plek. En geef het daarna lekker door – bewust en vrij.

 

Een energiek groetje, @missnienox

 

P.S. Wil je meer lezen over positiever in het leven staan, misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Klaar met geklaag - 7 super tips

De witte & zwarte wolf

Nieuw en vertrouwd - make it familiair

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.