Mijn erfenis - DNA & stamboom

Gepubliceerd op 25 mei 2022 om 15:21

Ha! Ik heb weer iets nieuws gedaan en dat levert interessante dingen op. Zo bestelde ik een DNA-kit bij MyHeritage en mijn wangkweek reist nu over de wereld naar Amerika. Na tig keer twijfelen trok ik nu de stoute DNA schoenen aan, want waar kom ik vandaan? Familie(banden), genen, stambomen en familietrekken hebben me altijd al geïntrigeerd en binnenkort gaat het gebeuren. Mijn unieke herkomst wordt vastgesteld en meer dan dat… Lees mee over nieuwsgierige aagjes en een niet te verklaren gevoel van thuiskomen.

 

Foto Sangharsh Lohakare dna streng missnienox blog

@Sangharsh Lohakare

 

Wat is MyHeritage?

 

MyHeritage is een online platform voor genealogie met softwareproducten en diensten voor online en mobiel gebruik (sinds 2003 ontwikkeld door het Israëlische bedrijf MyHeritage). Gebruikers van het platform kunnen stambomen maken, foto’s uploaden en bekijken en meer dan 12,5 miljard historische gegevens doorzoeken. Deze site kent minstens 50 miljoen gebruikers en net zoveel familiestambomen. In 2016 werd onder de naam MyHeritage DNA een dienst voor genetische tests gestart die etniciteit indicaties en DNA matchingdiensten aanbiedt. (Bron: Wikipedia)

 

De DNA kit en een lidmaatschap zijn 2 verschillende dingen

 

Omdat ik vooral benieuwd ben naar mijn afkomst bestelde ik de DNA kit. Daarnaast kan ik mijn familiestamboom maken op MyHeritage en kan familie mij vinden. Nu zit ik braaf te wachten op de uitslag die ik in een beveiligde omgeving kan bekijken. Dit kan wel drie weken duren en ondertussen stromen de eerste matches met familieleden al binnen.

 

Met een lidmaatschap kun je veel onderzoek doen, stambomen en historisch materiaal inzien en contacten leggen

 

Dat is me op dit moment te prijzig en ik heb me er ook nog niet goed in verdiept. Volgens mij kunnen betalende leden mij wel berichten sturen en ik hen niet. Zoiets. Toevallig heb ik mijn amper ingevulde familiestamboom al kunnen aanvullen (daar hoefde ik zelf weinig voor te doen) dankzij een ander familielid. Dat kan dus wel!

 

 

Foto MyHeritage DNA kit missnienox blog

@MyHeritage 

Familieleden, familiestamboom & achternamen

 

Gelukkig weet ik wel al het een en ander over onze familiewortels. We hebben Duits en Spaans bloed en stammen heel in de verte af van het Noorse Koningshuis. De vrouw van mijn oom heeft jaren geleden onze familiestamboom uit gepluisd en vormgegeven. Dan heb ik het over mijn moeders kant. In onze stamboom zijn ook Duitse en Spaanse achternamen terug te vinden (slechts enkele generaties geleden). Als dat geen bewijs is? Bijzonder dat ik me zowel in Duitsland als Spanje altijd enorm thuis voel en er graag op vakantie ga. Of is dat niet zo toevallig?

 

Straks komen die landen helemaal niet uit mijn DNA naar voren?

 

Dat lijkt me een fikse tegenvaller want ik voel me verwant aan wat ik al weet en meen te voelen. Uiteraard hoop ik op nog meer werelddelen en verrassingen. Oh, wat ben ik nieuwsgierig naar de uitslag! Mijn broers boffen dat ik deze DNA test nu heb gedaan, want mijn uitkomst is die van hen. Voor mijn kinderen geldt weer een andere combi van genen.

 

Muziekliefhebbers – sprekers – onderwijzers – hoogbegaafden – multi talenten

 

Deze eigenschappen komen vaker voorbij en zijn natuurlijk niet uit een test op te maken. Niet minder interessant natuurlijk als je er achter komt dat in de familielijn dezelfde talenten, interesses of karaktereigenschappen voorbij komen. Zoals nieuwsgierigheid, veelzijdigheid en wijsneuzigheid. 

 

 

 

Foto Pieter de Boer boerderij water molen missnienox blog

@Pieter de Boer

Friese en Groningse familielijntjes

 

Via mijn vaderskant stroomt er natuurlijk ook van alles door mijn aderen, al weet ik daar minder vanaf. Tenminste als je echt veel generaties terug moet zoeken. Ik weet van Friese en Groningse voorouders en daar blijft het dan wel bij. Uiteindelijk gaan alle familiegenen samen in de centrifuge en daar zal dan DE UITSLAG uitkomen. Ook ben ik ontzettend benieuwd naar de DNA-matches met verre familie die ik nog niet ken. Wie weet waar dit allemaal naar toe leidt in de toekomst?

 

Verras jezelf en onderneem nieuwe dingen

 

Ik zei het al eerder en ik blijf het zeggen. Nieuwe dingen doen brengt je zoveel! Als ik niet mijn DNA-kit had besteld, was ik niet in mijn stamboom gedoken en had ik niet nu al linkjes met onbekenden vanuit de stamboomgegevens. En als ik niet nog voor een weekje LEXA had geactiveerd dan had ik mijn lief niet gevonden. Nou ja, ik had hem al ontmoet, maar daarna herkende hij mij online en van het één kwam het ander. Ook had niemand dit gelezen als ik niet eindelijk mijn eigen website was gestart

'Blijf nieuwsgierig en actief – het geeft hoop, plezier en nieuwe contacten'

 

Ik houd jullie op de hoogte en als ik meer weet deel ik het uiteraard hier (ook als ik afstam van de kabouters uit IJsland of het harige dwergenvolk uit het tropische regenwoud, toch mama?)

 

Liefs, @missnienox

 

P.S. Heb jij al ervaringen met MyHeritage? Ik lees het graag!

 

Wil je meer lezen over uit je comfortzone treden en nieuwe dingen doen? Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Groeien maar! Over nieuwe dingen doen

Nieuw is leuk - durf te doen

Impuls

Nieuw en vertrouwd - make it familiair

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Yoke
2 jaar geleden

Ik ben reuze benieuwd als oververhitte
dwergtrol moet ik toch zeker uit IJsland komen

Nien
2 jaar geleden

Ha Ha Ha! We gaan het binnenkort beleven en weten. Ondertussen wordt de stamboom op 'papier' groter en groter dankzij actieve familieleden. Dank voor je reactie!