Wees jezelf - 7 tips voor zelfbehoud

Gepubliceerd op 5 februari 2022 om 13:15

 

Wat is dat eigenlijk – jezelf zijn? ‘Iedereen is toch zichzelf?!' hoor ik de wijsneuzen denken. Ik bedoel dat je je echte zelf bent, de best mogelijke versie van jezelf. Geen kloon, na-aper of meeprater – nee gewoon je originele zelf. Precies goed zoals je bent. Lees mijn 7 tips en valkuilen en word wie je in wezen al was.

 

Foto Timur Ivanov vrouw vrijheid alleen buiten blog missnienox

Foto: Timur Ivanov

Wees jezelf, want er zijn al zoveel anderen...

 

Het is zo verleidelijk om aan te haken bij anderen, qua kledingstijl, muzieksmaak of mening. Het scheelt je ook veel tijd, want als een braaf hondje anderen volgen zorgt voor weinig keuzestress. Je hoeft niet te piekeren of te peinzen, want je doet gewoon precies wat de ander doet…. Mmmm, dat kan toch leuker en beter?

Willoos voeg jij je naar iedereen, behalve naar jezelf

 

1. Leer NEE te zeggen

 

We beginnen meteen met de lastigste, want “Nee!” leren zeggen is het moeilijkste dat er is. Je geeft hier namelijk mee aan dat je zelf ook een mening hebt en een keuze. Veel mensen hebben het gevoel dat ze helemaal geen keuze hebben en dat is niet zo. Dit gevoel zit in jou en heeft te maken met verwachtingen en aannames. Onze intuïtie weet precies wanneer we iets niet willen en als volleerde managers praten we onszelf aan waarom we het beter toch doen. Ratio wint het meestal van ons gevoel en de straf volgt later. Gegarandeerd.

 

Nee zeggen oefen je eerst in de meest simpele situaties

 

Waarschuwing! Je omgeving komt waarschijnlijk in opstand, want ze hebben belang bij jouw medewerking en ze zijn het zo gewend. Trek je daar niets van aan. Houd in je achterhoofd dat het jouw recht is om ten alle tijden NEE te zeggen en degene die dat niet accepteert en gaat drammen, manipuleert. En dat is kinderlijk gedrag en dat hoef je niet te accepteren. Dus houd je poot stijf en blijf bij je standpunt. Vriendelijk maar stevig.

 

De valkuil van JA zeggen, is NEE zeggen tegen jezelf

 

Behalve wanneer jij zelf iets graag wilt, krijg je altijd achteraf de rekening gepresenteerd van meebuigen met de ander. Wil jij bijvoorbeeld een dagje nietsdoen en wil je gezin er op uit? Blijf letterlijk bij en met jezelf. “Toedeledokie, veel plezier! Ik blijf thuis”. Jezelf laten ompraten om toch mee te gaan pakt meestal niet goed uit. Dus neem je wens om het de volgende keer anders te doen serieus. Daarnaast hoef je helemaal geen uitleg te geven, je bent niemand iets verschuldigd. Want wie zijn taak is het om voor jou te zorgen? Precies! Jouw taak.

 

Foto Chela B bord bos tekst be yourself blog missnienox

Foto: Chela B.

"Oké, dan kijken we die film wel…"

 

2. Geef je mening

 

Klinkt alweer zo simpel, maar wij groepsdieren willen er graag bij horen en dus zwemmen we netjes met de stroom mee. Meestal trouwens volledig onbewust en als er wel iets knaagt dan dempen we dat direct met rationeel geneuzel. En hoe vaak wordt er eigenlijk naar jouw mening gevraagd? Eerlijk gezegd volgens mij niet zo vaak. Of het is voor de vorm en men luistert niet werkelijk naar het antwoord. Daarbij bevind je je vaak op glad ijs, want men wil graag horen wat men horen wil en dat is niet jouw eerlijke antwoord.

 

"Wat vind je van deze broek? Krijg ik er een dikke reet in?"

 

Diplomatie en en een uitstekend fingerspitzengefühl zijn in deze situatie ‘key’. De meeste mensen (mannen?) maken zich hier makkelijk vanaf en waaien met alle vrouwelijke winden mee en ook als vriendin kun je het hiermee lastig hebben. Gek genoeg (of eigenlijk helemaal niet gek) is dit voornamelijk een partnervraag en wordt er meestal gezwegen over dit soort onzekerheden. Beter gooi je er een zoethoudertje tegenaan, want je kunt het toch niet goed doen.

 

Deel je mening met respect en als het werkelijk iets toevoegt

 

Valkuil: het heeft geen zin om iemand af te kraken. Opbouwende kritiek is altijd beter. Maar wanneer je nooit jouw waarheid met een ander deelt speel je in je eigen toneelstuk en dan neemt men aan dat jij er zo en zo over denkt – en daarmee basta. Aannames en lekker invullen voor een ander worden de nieuwe stille taal. In het geval van de broek blijf je vriendelijk, benoem je iemands pluspunten en noem je je eigen onzekerheden. Dit laatste is altijd een goed idee. Gedeelde smart is immers halve smart en jij hebt tenminste goede billen en ik een platte kantoorkont zo onderhand.

 

Foto Margarida Afonso breien naalden wol blog missnienox

Foto: Margarida Afonso

Dit is waar ik van houd – deel je hobby’s

 

3. Kom uit voor je passies

 

Veel mensen schamen zich voor hun hobby of passie of maken het belachelijk. Puur om de ander voor te zijn. Ik herinner me dat ik altijd al van klassieke opera hield, blijkbaar genetisch bepaald via mijn opa (vernam ik later) en dat zei je niet als puber. Dat werd permanent belachelijk gemaakt en daarom zweeg ik. Zo wordt er ook gekscherend over poppen gedaan en ik deed dat zelf over beren… Wat de boer niet kent vreet ie niet en als er iets is dat ik heb geleerd, dan is het wel: iedereen heeft recht op zijn eigen plezier. Het maakt geen donder uit of je het begrijpt of niet, het is niet van jou.

 

In mijn familie houden ze bijna allemaal van dezelfde dingen

 

Treinen, lichtgewicht kamperen, campers, honden en gadgets. Ik heb me jaren geïnteresseerd getoond en flexibel mee gebogen. Zo heb ik een pesthekel aan kamperen, maar voegde ik me iedere keer weer. Terwijl het me enkel stress bezorgde en daar had ik zelf alleen maar last van en niemand die dat begreep. Het heeft ook te maken met jezelf kunnen verplaatsten in een ander en zwart-witdenken is daarbij niet helpend.

 

Niemand hoeft te begrijpen wat jou blij maakt, als jij dat maar doet

 

Valkuil: je kunt je zomaar jarenlang begeven op vakanties, in relaties of in activiteiten waar jij helemaal niet blij van wordt. Zeg je de eerste keer ”Prima”! dan staat dat direct genoteerd op de harde schijf en je weet wat je te wachten staat. Jij kunt altijd uitchecken, al is het eerst schoorvoetend, jouw mening telt! En lacht degene je uit, dan getuigt dat enerzijds van manipulatie en anderzijds van angst voor het onbekende van de ander. En dat zegt alles over diegene en NIETS over jou.

 

Foto Chase fade fashion fashionista geel trend blog missnienox

Foto: Chase Fade

Met die outfit en dat kapsel vindt iedereen mij leuk

 

4. Draag je eigen stijl uit – een gezonde autonomie ontwikkelen

 

Ik weet het, er bestaan saaie mensen zonder stijl en dat is prima mits zij zich daar goed bij voelen. Mij maakt dat niet uit. Wat wel ongezond is als je alleen maar anderen kopieert (in de puberteit uitgezonderd). Identieke fleece-jassen, interieurs, voortuinen en huizen en dat je alleen maar met de buitenwereld bezig bent. ‘Als ik dat en dat heb, dan wordt mijn leven pas leuk’, maar zo werkt het natuurlijk niet. Nou heb ik als vreemde eend in mijn familie makkelijk praten denk je misschien, maar ik heb mijn autonomie wel degelijk moeten bevechten.

 

Laat je buitenkant reflecteren hoe je je van binnen voelt

 

Dus draag je zwarte kleren als je je rot voelt? Dat kan ja. Of je kiest zwart omdat het zo veilig is en altijd goed. Weinig mensen fleuren op van zwart, maar als jij je er comfortabel bij voelt is dat helemaal oké. Wanneer jij het daarentegen draagt bij gebrek aan fantasie wordt het een gevalletje jammer. Besteed juist extra aandacht aan je outfit (zeker als je je minder goed voelt), want dit kan je hele dag verbeteren. Echt waar!

 

Het bikerjack staat voor mij voor kracht en stoere vrouwelijkheid

 

Zeker nu ik zilver haar heb ben ik mijn garderobe aan het updaten naar een passender stijltje. Geen zoete bloemjurken meer, maar rockshirts, bikerjacks en toffe rokjes. Ik draag dus niet persé andere kleding, want ik ben het (nep) leren bikerjack al jaren trouw, het mag alleen allemaal wel wat pittiger en vrolijker. Omdat ik zelf levenslustig, vrolijk en gepassioneerd ben en me niet langer onzichtbaar en suf voel (wat jaren geleden zeker het geval was), draag ik dat graag in mijn kledingstijl uit. Originaliteit is voor mij heel belangrijk.

 

Foto charles deluvio mopshond bril trui schattig blog missnienox

Foto: Charles Deluvio

Deze ‘granny’ is nog maar net begonnen

 

5. Humor – lachen maakt het leven draaglijker

 

Mijn kids noemen me wel eens ‘silvergranny’ en ik lach er nog harder om dan zij. Of om mijn 'kantoorkont' tegen mijn collega’s, die moet echt nodig aan de work-out. Vaarwel azijnpissers en welkom vrolijke vrienden. In mijn leven ben ik ‘omringd’ door gelijkgestemden: geniale en grappige vriendinnen, hilarisch grappige en trouwe (Instagram) dollyfriends en Silversisters, toffe lieve collega’s en iedereen die verder mijn pad kruist.

 

Zonder de dalen geen pieken

 

Het diepste verdriet naast het grootste plezier; beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen maar vrolijk zijn (de clown) en diepgang zorgvuldig vermijden, dat is nep en eng. Maar jezelf alleen maar wentelen in verdriet en slachtofferschap? Sorry daar heb ik geen zin in. Er is geen verdriet hetzelfde, maar ik weet er wel genoeg van om er een mening over te hebben. Het pakte mij laatst ook weer flink bij de keel, maar ik probeer uit iedere tegenslag toch iets moois te halen. Zo durfde ik weer lief te hebben, kan ik mijn hart nog steeds openstellen en koester ik de mooie herinneringen in mijn hart.

 

Met jezelf mag je altijd de draak steken, sterker nog: het inspireert een ander

 

Valkuil: jezelf afkraken, naar beneden halen of kleiner maken. Dit doe je uit een gebrek aan zelfliefde en dat is niet wat ik bedoel. Ik houd namelijk wel van mezelf en mijn tekortkomingen. Iedereen heeft ze en dat maakt je een echt mens. Betekent niet dat ik geen grappen kan maken over mijn vreselijke ochtendhumeur en verrotte snurkhoofd voor de spiegel. Dit ook als tegengas voor de mensen die denken dat ik altijd een fris Instagram hoofd heb. Goed licht en een uitgeslapen blik helpen zeker en aan filters doe ik niet. Hier moet je het mee doen en ik dus ook. That’s life!

 

Foto Crispin Jones wielrentocht pino wielrenners wedstrijd opvallen blog missnienox

Foto: Crispin Jones

Durf op te vallen of af te wijken -niemand die het wat interesseert

 

6. Authentiek ben jij op je best

 

We denken gemakkelijk aan wat anderen wel niet van ons zullen vinden. Nou, die vinden niet zoveel blijkt uit onderzoek.  Men is vooral met zichzelf bezig en zeker niet met een ander. En is dat wel het geval in de vorm van roddel en achterklap – dan is men jaloers, gefrustreerd en vooral niet bezig met zichzelf. Hoge bomen vangen veel wind en de clown valt altijd op. Boeien! Probeer steeds sterker te worden in jezelf zijn en met de jaren zal dat steeds makkelijker worden.

 

"Dit is wie ik ben en het is graag of niet!"

 

Zo brandt er een vuur in mij dat ik door niemand meer laat doven. Mijn innerlijke kracht maakt het mogelijk dat ik tegenwoordig problemen van anderen beter kan hebben, want ze zijn niet van mij. Mijn fikser-rol is kleiner geworden en mijn zelfvertrouwen gegroeid. Net als mijn zelfliefde en ook daarom kan ik makkelijk mijn hart openstellen voor de juiste persoon. Mijn liefde stroomt vrij naar wie ik maar wil. Maar er moet wel een emotionele connectie zijn, want sluit je me buiten dan ben je mij kwijt. 'I’ve been there, done that!'

 

Je hebt een leven de tijd om te worden wie je werkelijk bent

 

Je bent namelijk al jezelf! Dat pure kleine wezen in jou was altijd al perfect, lang voordat de omgeving jou maakte tot wie je bent geworden. Tot de dag dat je deze dingen leert en je realiseert dat jezelf de baas bent over jouw leven. Bij veel mensen komt die dag niet en dat is zoals het is. Maar ben je wel wakker geworden – net als ik – dan ga je ervoor. De beste versie van jezelf worden. Niet als toekomstbeeld maar via het leven iedere dag. Want vandaag verander jij jouw toekomst.

 

Foto Randalyn Hill quote love your life blog  neon missnieniox

Foto: Randalyn Hill

Het leven is NU en er is nooit een andere realiteit dan het nu

 

7. Leef het leven vandaag – jouw kracht zit in het nu

 

Je weet niet hoelang je hebt en de toekomst is ongewis. Het verleden is geweest en het enige waar je grip op hebt is jezelf en het huidige moment. Hoe mindful wil je het hebben? Lees de wijze meditatieve boeken van de (onlangs overleden) monnik Thich Nhat Hahn of Eckhart Tolle. Wentel je in stilte door te tekenen, te wandelen, muziek te luisteren (stilte? Ja je geest krijgt dan vrij) of waar je maar rustig van wordt. Een rustige geest is een gelukkige geest.

 

Uiteindelijk draait het maar om één ding in het leven: liefde

 

Liefde voor je kinderen, je partner, geliefden, vrienden en vriendinnen, familie, maar bovenal liefde voor jezelf. Pas als je van jezelf houdt kun je echt van een ander houden (in liefdesrelaties), want houden van je eigen vlees en bloed gaat meestal vanzelf. Laat het ze weten, deel het en koester het. Ook tijdens die eenmalige ontmoeting op straat met die eenzame ander - door te luisteren en echt aanwezig zijn kun je iemands leven veranderen. Ook dat is liefde.

 

‘The more simple we are, the more complete we become’ – Auguste Rodin

 

Dus wees jezelf en doe goed. Behandel een ander zoals jezelf behandeld wenst te worden en blijf altijd trouw aan je eigen waarden en normen. Authentiek zijn is het grootste geschenk dat je jezelf en daarmee je omgeving kunt geven. Een gelukkig mens straalt en is het fijnste menselijke gezelschap dat er is. Echt waar!

 

@missnienox

 

 

P.S. Durf jij echt jezelf te zijn? Ik lees het graag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Mooi stuk, stof tot nadenken weer! Hoe ouder ik word, hoe meer ik mezelf leer kennen en mezelf ben. Niet altijd, en dat zijn achteraf altijd momenten waar ik met weinig plezier aan terug denk of moe van wordt. Verbinding hebben en jezelf kunnen zijn, mensen bij wie dat kan, daar voel ik me fijn. Humor is daar belangrijk in. Niet om alles weg te lachen, maar ik vind het heel leuk om iemand te treffen die humor ziet in dezelfde dingen. Zelf vind ik mensen die zichzelf zijn, authentiek zijn (mooi woord is dat) ook het allerleukst. Een hele kunst, jezelf zijn. Dank voor dit mooie stuk.

Nienke
2 jaar geleden

Lieve Gerda, dank voor je mooie openhartige reactie. Dat getuigt van lef en zelfreflectie en jij hebt beide! Fijn dat jij in humor ook een bondgenoot vindt en jezelf kunt zijn in de juiste omgeving. Dat maakt het leven meer dan de moeite waard. Fijn weekend!