Verjaardagsfeestje - ja of nee?

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 02:22

Houd jij er van om je verjaardag te vieren? En ik vraag dit niet vanuit Coronaperspectief. Misschien vind je het simpelweg fijn om dat ene dagje in het jaar het feestvarken te zijn en ook eens een keertje in de belangstelling te staan. Of geef jij je portie liever aan Fikkie? Lees mee over feestnummers en onzichtbare mensjes.

 

Foto Adi Goldstein balonnen feestje verjaardag missnienox blog

Foto: Adi Goldstein

Hieperdepiep hoera!!!

 

Ik ben morgen jarig en dat mag gevierd. Niet grootschalig natuurlijk, want het is een doordeweekse dag. Iedereen werkt, studeert of heeft het druk met verplichtingen en ik ben toevallig vrij. Want je bent maar één keer jarig toch? Jarig zijn heeft iets heel feestelijks en bijzonders, tenminste dat voel ik zo. Al weet ik donders goed dat niet iedereen er zo over denkt.

 

Wel of niet je verjaardag vieren zegt veel over zelfliefde

 

Wat een onzin! Is dat zo? Sommige mensen zeggen dat een verjaardag vieren niet nodig is. Het hoeft niet van ze. Vaak zijn dit heel zorgzame mensen die liever niet zelf in de aandacht staan. Ze zijn liever onzichtbaar en doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Juist deze mensen verdienen een verjaardagsfeest met slingers, toeters en bellen.

 

 

Foto Logan Ellzey taart bloemen verjaardag blog missnienox

Foto: Logan Ellzey

Natuurlijk zijn er ook andere beweegredenen

 

Misschien heb jij er nooit over nagedacht, maar een verjaardag vieren is gewoon hartstikke duur. Je kunt zelf je taarten bakken (een originele appeltaart bakken kost inclusief misschien wel meer dan een gekocht exemplaar) of naar de goedkope supermarkt gaan. Toch sla je altijd meer in dan je van plan was. De ‘je weet maar nooit’ lijst zit te schreeuwen vanuit je achterhoofd. Salades met crackertjes tussendoor, een doos bonbons en misschien bijzondere drankjes? En wat als men blijft eten?

 

Lekkere taart is een must, net als fijne hapjes tussendoor

 

Vroeger duurden verjaardagen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Ik weet niet hoe mijn ouders dat fiksten, maar het is best een uitputtingsslag. Sinds ik als student mijn eerste verjaardag zelf ging vieren vond ik het direct een stuk minder leuk. Wat een geregel en je had geen seconde tijd om te zitten, laat staan om met de visite te praten. Mijn respect voor mijn veelzijdige relaxte moeder was direct gegroeid.

 

 

Foto Anyesh verjaardag verjaardagstaart kaarsjes blog missnienox

Foto: A n y e s h

Je wilt de perfecte gastvrouw zijn waarbij het aan niets ontbreekt

 

Ik had hier vroeger nogal last van. Het lopend buffet werd na vele jaren voorzichtig genoemd, maar nooit door mij en mijn en ex uitgevoerd. Geen glas bleef lang leeg en de tafel was constant gevuld met lekkernijen. Zo ging dat bij ons thuis vroeger ook en bij mijn broers hetzelfde. Het was lekker en gezellig vertoeven bij ons en onze verjaardagen waren drukbezochte feesten.

 

Verjaardagen werden operaties vanuit het 'ideale’ draaiboek

 

Het ene jaar deed je dit en daarom het andere jaar ook. Dat werd van je verwacht of je maakte je dat zelf wijs. Mijn oma was de vaste feestgast en oh wat mis ik haar nog steeds op die speciale dag. “Meid wat heb je het toch altijd gezellig!” zei ze dan. Aan het eind van zo’n tropendag maakte ik ook nog eens het hele huis schoon (lekkende tuitbekers, sneeuwschoenen en wildplassers) en was ik kapot. Ik begon me toen voorzichtig af te vragen of verjaardagen zo bedoeld waren. Nou ja, die van mijn kinderen misschien – een soort van - maar die van mijzelf ook?

 

 

Foto Sergei Solo jarige verjaardagstaart kaarsjes uitblazen blog missnienox

Foto: Sergei Solo

Het feestvarken mag zelf ook genieten

 

Dit realiseerde ik mezelf extra toen ik single moeder was geworden en  ‘alleenstaande’ (zo’n vreselijk woord). Geen team meer met mijn partner, terwijl we echt een goed team waren in verjaardagen vieren. Opeens kon en wilde ik niet meer alles bolwerken. Ken je tekortkomingen! Zo word ik niet blij van zelf taarten bakken en heb ik bewondering voor iedereen die daar wel energie en voldoening uithaalt. En ook een uitgebreide avondmaaltijd in elkaar flansen voor mensen van ver staat niet op mijn talentenlijstje.

 

Omdat anderen het wel doen en leuk vinden, is geen reden waarom jij het ook zo moet doen

 

Dat heeft niets te maken met gastvrijheid maar alles met alleen zijn, vele ballen in de lucht moeten houden en prioriteiten stellen. Waar draait een verjaardagsfeest nou eigenlijk om? De perfecte cateringservice? Nou die kan ik voor jaren afvinken, want dat zijn we geweest. En genoten we daar zelf van? Nou ja, alle gasten hadden het geweldig en het was fijn dat het bij ons zo leuk was, maar wij stonden op standje overleven.

 

Foto Victoria rodriquez meisjes kinderfeestje feestmuts ballon missnienox blog

Foto: Victoria Rodriquez

Verjaardagen en kleine kinderen

 

Zelf had ik een perfect kidsproof huis vroeger: groot, robuust en met een flinke tuin. Maar op zo’n verjaardag waren er altijd issues met ruzies, streken en onzichtbare acties. Daar had je als gastteam gewoon geen tijd of oog voor. En mijn ondernemende bengels bleven nooit lang braaf. En wanneer je zelf op visite ging met je kroost, dan zat ik op een gegeven moment het halve bezoek met ze in de speeltuin. Reuze gezellig! Je hoefde bij binnenkomst het glaswerk maar te traceren of je wist dit wordt een lastige zit. Laat staan dat je ook maar één fatsoenlijk gesprek had gevoerd met een volwassene.

 

Kinderen groeien net zo hard als mijn zin in feestjes

 

Tegenwoordig kan ik ware gesprekken voeren! En ik ben echt aanwezig. Diepgang wil ik als het even kan of gewoon onbedaarlijk lachen. Zulke verjaardagen heb ik de laatste jaren bezocht en zelf ervaren. Laat die glazen maar rustig leeg gaan, want er zijn lekkere hapjes, altijd goede taart en er zijn levendige gesprekken. Dat is verjaardag vieren op zijn best.

 

Foto Laulo Co jarige hond verjaardag feestje missnienox blog

Foto: Laulo Co

Kunnen genieten van een feestje zit enorm in jezelf

 

Vroeger in het gezinsbedrijf kon ik er niet van genieten, ook omdat we geen emotioneel team waren, enkel een goedlopend praktisch duo. Als ik eindelijk in een goed gesprek zat werd ik naar de keuken gefloten en ik deed hetzelfde naar hem. Oh wat waren we nodig en onmisbaar, als personeel in een restaurant. Zo wil ik het nooit meer.

 

Sinds ik echt aanwezig ben geniet ik veel meer van mijn neven en nichten

 

Ik grap met ze en dol met ze. Tenminste in mijn beleving ben ik een veel leukere tante geworden dan de overbelaste van jaren geleden. Humor is hierin leidend. Als je overspannen bent is humor namelijk ver te zoeken, ik kon er letterlijk niet meer bij. Wanneer je zelf je oplaadmomenten kunt pakken, kun je op andere momenten echt aanwezig zijn. Dit levert me al een paar jaar de leukste en openhartigste gesprekken op.

 

foto Annie Spratt kaaarsjes brandend happy birthday verjaardag missnienox blog

Foto: Annie Spratt

Terug naar de geen-feest-willen-redenen

 

Mensen weigeren ouder te worden en hun leeftijd noemen is taboe (vooral dames van een zekere leeftijd hebben hier ‘last’ van). Je verjaardag is letterlijk je geboortedag en je viert het leven! En het leven is een gift en daar mag je dankbaar voor zijn. Hoe moeilijk het leven ook kan zijn, jij bent je eigen verjaardag waard. Als je werkelijk van jezelf houdt en jezelf accepteert met al je ouderdomsgebreken dan vier je toch gewoon je verjaardag?

 

Soms kleven er aan jouw verjaardag verdriet of oude wonden

 

Daar kan en wil ik niet over oordelen. Wel gun ik jou voldoende zelfliefde om je eigen verjaardag voortaan anders te gaan beleven. Het is letterlijk jouw dag en jouw feestje. Sommige mensen houden gewoon van rust en een kleinschalige verjaardag of zijn zelfs liever echt alleen. Wees dan tenminste beste maatjes met jezelf. Want je bent er nog en weer een jaartje ouder en wijzer geworden.

 

Foto Jorge Ibanez verjaardag mesije taart kaarsjes blazen blog missnienox

Foto: Jorge Ibanez

Dus vier je verjaardag precies zoals jij dat wilt

Jij bent de feestbaas en jij hebt de regie. Als ik voor mezelf spreek, ik mis de feestjes van voor de pandemie. Gezellig bijkletsen, herinneringen ophalen en lachen. Vooral lachen staat bij mij bovenaan, na jaren en jaren van automatische piloot serieusheid. En zelf op je eigen verjaardag kunnen genieten, smikkelen van de hapjes en omringd zijn met de mensen die van je houden.

"Joepie! Ik ben vandaag jarig!!!"

 

Dat je als klein kind ‘s morgens je ogen open deed en dat warme gevoel door je lijf voelde borrelen. ‘Vandaag ben ik jarig!’ Fijne verrassende spanning om de cadeautjes en wanneer de visite dan eindelijk kwam. Dat ongecompliceerde gevoel dat je zo makkelijk kwijtraakt tijdens het partyproof maken van je huis en de boodschappenstress. Doe een stapje terug. Houd het eenvoudig, warm en liefdevol. Dat is waar een verjaardag om draait. En zeker de jouwe! Je bent het dubbel en dwars waard!

 

@missnienox alias het feestbeestje

 

P.S. Vier jij je verjaardag graag? Ik ben heel benieuwd.

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Mooi verhaal! Ik heb lang geleden besloten dat kerst en mijn verjaardag echt een feest moeten zijn en geen nare verplichting. Ik ben tussen kerst en oud en nieuw jarig en vier het al best lang alleen met ons eigen gezin. Kadootjes op bed ergens naartoe (dierentuin, leuke stad etc.) lekker eten in de avond, heerlijk. Mijn 50e verjaardag vond ik een echt feestje waard en dat hebben we met een uitgebreide lunch gevierd. Mijn vader was toen al ernstig ziek, maar kon er toch bij zijn en het was heel speciaal. Verjaardagen thuis werden vroeger met de hele familie gevierd, leuk om twee keer per jaar alle ooms en tantes weer te zien en soms ook om flink om ze te lachen (er zaten bijzondere types bij).
Ik wens jou morgen een hele fijne verhaardag en een beerlijke dag 🥳😘

Nienke
2 jaar geleden

Merci lieve Gerda!😁 Ja, een verjaardag mag zeker gevierd! Leuk dat jij het ook echt viert en mooie herinneringen hebt gemaakt. Ja, ik herken dat wel van vroeger, die verjaardagen inclusief ooms en tantes van verre en de gezelligheid en grapjes. 😊