Help! Overgang taboes

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 01:11

Zit ik in de overgang? Oh nee toch, help! Waaraan merk je eigenlijk dat je in de menopauze zit? De andere benaming voor deze overgangsfase - ook al zo’n lelijke en zelfs passieve uitdrukking. En dat terwijl de overgang je leven volledig op zijn kop kan zetten. Lees mee over taboes en de dingen die niemand je vertelt.

 

Foto Nien missnienox vrouw met baard Faceapp blog overgang

De vrouw met de baard

 

Vroeger een bezienswaardigheid in het circus of je had gewoon zo’n vrouwtje in de straat. Zwarte haren op kin en bovenlip; een roverhoofdman is er niets bij. Bekeek jij dat soort vrouwtjes altijd met een sneue opgelaten blik? Nou maak je borst dan maar nat, want er komt een dag dat er bij jou ook iets ongewenst gaat groeien en het is niet je zelfvertrouwen.

De overgang – wat is dat eigenlijk?

 

Ik ga nu geen uitgebreid medisch verhaal houden. Liever beperk ik me tot eenvoudige taal en mijn eigen ervaringen. Voor de rest moet je het echt eerst aan den lijve ondervinden en geen vrouw is gelijk. Krijg je dat er ook nog bij…allemaal verschijnselen waar je u tegen zegt.

 

De overgang (menopauze) is een natuurlijke periode in het leven van een vrouw. Het is de overgang van vruchtbaar zijn naar niet meer vruchtbaar zijn. Uiteindelijk word je niet meer ongesteld. (Bronwww.thuisarts.nl)

 

Foto Emma Simpson vrouw  pauze hardlopen blog missnienox

Foto: Emma Simpson

Geen pauze met de menopauze

 

Vreselijk eigenlijk zoals dit klinkt: de vruchtbare moeder de vrouw gaat op pauze. Haar taak zit erop en ze mag onzichtbaar verder leven. Ze heeft (wel of niet) gebaard en dat is dat. Dit klinkt net zo muizig als grijze haren voor mij waren (en nog steeds voor velen) - saai, onverzorgd en afgeschreven.

 

Je lichaam is juist keihard aan het knokken

 

Discussies door alle emoties, een handgemeen tussen de hormonen en jij die ‘s nachts je bed uit drijft. Na het maandelijks produceren van een eitje houdt je lichaam nog even een extra grote eindschoonmaak en ook je hersenen worden hierdoor beïnvloed.

 

Opvliegers, een instabiel (rot)humeur en nooit meer menstrueren

 

Dit zijn de verschijnselen die iedereen wel kent of op zijn minst kan raden. Het rothumeur werd door mannen meestal wel in verband gebracht met ongesteld zijn, maar verder weten mannen weinig van de overgang. Maar ja, hun eigen penopauze kennis is ook nihil, dus we nemen ze niets kwalijk.

 

Foto Kinga Sichewics vrouw op bed wakker slapeloos blog missnienox

Foto: Kinga Sichewics

Nachtelijk zweten – vlieg eens op

 

Vanaf mijn veertigste zweette ik me ‘s nachts te pletter. Gelukkig was er het bigshirt – alias het afdruiprek. Later kwamen de gutsende aanvallen ook overdag opzetten en ik dacht eerst dat het door stress kwam (relatiebreuk). Stress verergert het inderdaad, maar de basis lag wel bij mijn hormonen. Toen wist ik dat uiteraard niet, want ik was laat gaan menstrueren en vreesde nog lang niet aan de beurt te zijn.

 

Menstruaties als mini-bevallingen - dweilen met de kraan open

 

Zonder te beeldend te worden was ik letterlijk niet te stoppen. Tegen deze schoonmaak was geen isolatiemateriaal bestand. Ik had beter een kraampakket kunnen aanschaffen denk ik achteraf. Later las ik dat dit de laatste fase inluidt voordat de menstruaties langzaam minder heftig en minder vaak voorkomen , maar toen vreesde ik voor de rest van mijn leven matrassen te moeten dragen.

 

Zwarte haren op je kin – knibbel knabbel knuisje

 

Net als een heks ja, daar word je toch niet blij van? Ik was zo opgelucht toen ik Medina Schuurman over haar pincet hoorde (zie boekentip onderaan). Als zo’n leuke knappe vrouw hier last van had dan moest het toch een ‘normale’ bijwerking zijn. Al had ik het kunnen weten met een oma en moeder die altijd met scheerapparaten in de weer waren.

 

Foto Lacie Slezak vrouw gooit boeken boven bed blog missnienox

Foto: Lacie Slezak

Emotionele uitbarstingen en wisselende stemmingen

 

Hier heb ik dan geen last van gelukkig, ik ben stabieler dan ooit. Maar het is natuurlijk helemaal niet gek dat je met die stuiterende hormonen – net als een puber – behoorlijk kunt vlammen. Dat een midlifecrisis ook tot de mogelijkheden behoort weet ik alleen maar van verhalen, ook hier heb ik geen last van gelukkig.

 

Een droge mond en een droge 'down-under'

 

Ja die droge mond heb ik al jaren en toen ik ontdekte dat dat ook bij de overgang hoort, was ik wel opgelucht. Helaas gaat dit verschijnsel nog niet weg en het is niet fijn. Je krijgt niet alleen soms een onfrisse smaak in je mond (lang leve de Smint), dorst is ook niet te stillen en wat dacht je van andere functies van speeksel? Denk aan tandbederf enz. Gelukkig heb ik geen klachten aan mijn onderkant, maar daarbij wordt geadviseerd het rustig aan te doen tussen de lakens. De boel moet gewoon even langzaam opgewarmd worden. Wel zo handig als een man daar ook van op de hoogte is dus.

 

Wattenhoofd, vergeetachtigheid of kortsluiting in het hoofd

 

Ik schaam me om het toe te geven, maar ik haal al jaren de namen van mijn twee zoons door elkaar. Ze lijken totaal niet op elkaar (behalve qua humor), maar ik blijf me standaard vergissen. Ook winkelen zonder boodschappenlijstje, meerdere dingen tegelijk doen of werken zonder agenda zijn aan mij niet besteed. Ik las laatst zelfs dat werkende vrouwen tijdens hun overgangsjaren eigenlijk meer gesteund moeten worden door hun bazen. Omdat ze echt minder goed kunnen functioneren als ze vet in de overgang zitten.

 

foto Hal Gatewood cellen eneegie

Foto: Hal Gatewood

Je kunt ook tijdelijk aan de hormonen voor stabiliteit

 

Als je zo uit het veld geslagen wordt door de overgang, dan bestaan er hormoontherapieën. Op internet is hier genoeg over te vinden hoe je dit begeleid kunt proberen. Voor mij is het niet nodig, maar als je werkelijk jezelf niet meer herkent, waarom zou je dan geen ondersteuning zoeken?

 

Opvliegers zijn zwetende weeën die aan komen rollen - adem in en adem uit

 

Mijn moeder staat synoniem voor de opvlieger en dat baarde mij zorgen. Gelukkig is iedere vrouw anders, want ik rolde vroeg de overgang in en heb weinig opvliegers. Alleen met grote stress had ik er veel last van, maar met rust in mijn leven bleven zij ook weg. Zolang je je in laagjes kleedt en er niet teveel aandacht aan besteed komt ook deze wee niet meer terug.

 

Een droge huid en haaruitval met hormonen als grote boosdoeners

 

Ook al zo’n 'feestelijke mogelijkheid' die erbij kan horen. Maar dat hoeft niet! Ik vind het wel een troostende gedachte dat we allemaal uniek zijn en die droge huid had ik al. Met mijn haren is het gelukkig fantastisch in orde, misschien ook wel omdat ze natuurlijk zilver zijn. Geen chemicaliën meer op mijn hoofd en in mijn bloedbaan, alle beetjes helpen.

 

foto Alevision.co bejaard echtpaar dans knuffel ouderpaar blog missnienox ouderdom overgang

Foto: Alevision.Co

Mannen en vrouwen gaan steeds meer op elkaar lijken als ze oud worden

 

Wat een heerlijk vooruitzicht en eerlijk gezegd was dit me al eens opgevallen. Dan hebben we het wel over een zekere leeftijd en de identieke fleece-jas is dan niet meer de enige overeenkomst. Praktische kort geknipte kapsels, (stiekeme) baardgroei en snorren, grotere neuzen en zakkende kaaklijnen. Vrouwen worden mannelijker en mannen vrouwelijker – romantischer gaat het niet worden vandaag.

 

Een gebruiksaanwijzing voor de overgangsjaren - waar kan ik die vinden?

 

Waarom leerden we dit niet op school vroeger en waarom rust er zo’n taboe op deze bijzondere periode in ons leven? Toen ik besefte dat mijn overgang daadwerkelijk was begonnen (3 jaar na dato of zo) was ik eigenlijk wel opgelucht. Ik had immers mijn kinderen al en misschien raakte ik die vreselijke hormonen-gerelateerde migraine ook eens kwijt? Nee dus. Ook hoorden al die vervelende nieuwe verschijnselen gewoon ergens bij en dat was fijn om te weten.

 

Met de baardharen als grootste taboe heb je wel levenslang

 

Hoe lang de menopauze uiteindelijk duurt? Geen idee, want dit is opnieuw persoonlijk. Veel verschijnselen zullen langzaam verdwijnen en sommige zijn blijvend. Daar moeten we maar niet te lang bij stilstaan denk ik, want ik wil positief eindigen. Tegenwoordig bestaan er laserbehandelingen mits je haren zwart zijn en dat kan een optie zijn. En gelukkig is er altijd nog het pincet – merci beaucoop!

 

foto Nien missnienox portret silversister blog overgang

Als Silversister voel ik me jonger dan eerder

 

Soms zie ik mezelf in de spiegel en denk ik: wie is dat toch? Dat ik dit heb gedurfd en dat ik er geen seconde spijt van heb gehad. Je weet nooit hoe het leven loopt en je kunt jezelf altijd verbazen. Dus heb plezier en leef je leven ten volste. Ook insomnia/ slapeloosheid hoort helaas bij de menopauze, wist je dat? Niet dat je er wat aan hebt, maar het voelde voor mij als een opluchting. En ach. je leert steeds beter als zombie te functioneren overdag. Als ik het kan?!

 

Laat je niet wegzetten als ‘middelbare vrouw’, maar laat zien dat je leven pas begint na je veertigste. Leg het ook uit aan je lief, want educatie is op alle vlakken een must. Schop dat taboe met je puntlaarzen over het hek. Vrouwen zijn niet voor niets het sterkste geslacht en als onze grootmoeders het konden, dan kunnen wij het zeker. Met informatie en zonder taboes.

 

@missnienox

 

Meer lezen? Dan raad ik het volgende persoonlijke & informatieve boek aan:

‘Te lijf’ – de kunst van het mooi ouder worden (Isa Hoes & Medina Schuurman – Uitgeverij Ambo/Anthos)

 

 

P.S. Herken jij je stiekem in één van de bijwerkingen, dan lees ik het graag;)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Ik heb vreselijk gelachen om die haren en dat mannen en vrouwen steeds meer op elkaar gaan lijken 🤣. De bijwerking van de overgang waar ik het meest last van had is een vervelende onrust, een opgejaagd gevoel. En soms stemmingswisselingen. Toen ik overspannen werd, ben ik hormonen gaan slikken, want het een versterkte het ander.
Het boek wat je noemt vond ik ook geweldig, veel info en eerlijk en met humor geschreven. Er ging een wereld voor me open.
De dames hebben ook een website met veel info en leuke fimpjes op YouTube. Ze hebben de kennis over de overgang flink vergroot met o.a. workshops in bedrijven etc. Echt nuttig, want de overgang is meer dan opvliegers en je kan er echt behoorlijk last van hebben. En ook flink om lachen soms 😀😆

Nienke
2 jaar geleden

Wauw Gerda! Bedankt voor je fijne en openhartige reactie. Ja die stemmingswisselingen lijken me heftig. Leuk dat ik je ook heb laten lachen🤣, dat is wel zo fijn. Ook bedankt voor de YouTube tips, ik ga er eens naar kijken. Het boek las ik jaren geleden en daarna heb ik er niet meer achteraan gezeten qua info. Top!