Wijze troost quotes

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 20:48

Het zijn de wijze quotes die mij door moeilijke periodes hebben gesleept. Rake woorden en inzichten die resoneerden met mijn hoofd en in mijn hart. Liefde in letters - verzameld, gedeeld en genoteerd in kleine boekjes. Ze kwamen tot mij via monden, boeken en Instagram posts en hun troost was van grote waarde. Bij deze deel ik mijn juweeltjes en de waarde die ik er aan geef.

 

Foto-Patrick-Fore-vintage-typemachine-zwart-missnienox-blog

Foto: Patrick Fore

De quote als houvast in lastige tijden - een kleine greep

 

‘You never lose by loving, you always lose by holding back’unknown

 

Die muren om je hart beschermen jou misschien tegen pijn, maar ook tegen vrij stromende liefde. Een ander kan niet van jou houden, als jij jezelf liefde ontzegt. Liefde terughouden, zowel voor jezelf als de ander, betekent leegte in je leven. Reik uit in liefde, durf de stap te zetten om je liefde te delen. Zodat je achteraf kunt zeggen dat je werkelijk lief had, dat is dapperder dan al die gebouwde muren. Schuilen is sowieso huilen. 

‘Try to be a rainbow in someone else’s cloud’Maya Angelou

 

Zelfs wanneer je je geen regenboog voelt kun je een ander opfleuren. Denk aan al die momenten dat je het zelf zo nodig had en iemand ergens ter wereld een positief verschil voor jou maakte. Omdat diegene zijn twijfels of verdriet deelde, gewoonweg onweerstaanbaar gek deed of omdat je eventjes het gevoel had dat het met jou wel een beetje meeviel. Als jij zelf iets waardevols geleerd hebt dan kun je die lessen doorgeven. Gebruik jouw liefdevolle kracht en geef het door.

‘If I cannot do great things, I can do small things in a great way’Martin Luther King

 

Alle beetjes helpen en we kunnen allemaal een verschil maken. Denk klein en denk dichtbij. Laat je niet uit het veld slaan en doe jouw dingetjes met grote inzet en liefde. Liefde is gratis en is de grootste kracht die bestaat. Geven en creëren is het fijnste dat er is.

 

Foto-The-Blowup-etalageraam-quotes-missnienox-blog

Foto: The Blowup

“Don’t wait. The time will never be just right’Napoleon Hill

 

Stop met uitstellen en ga voor je dromen. I’ve been there… Geen excuses meer en gewoon de eerste stap zetten. Uitstel is afstel en het perfecte moment bestaat niet.

As every cat owner knows, nobody owns a cat’Ellen Perry Berkeley

 

Niets aan toe te voegen…

“Be careful how much you tolerate, you are teaching them how to treat you’unknown

 

Een levenslang aandachtspunt dat je beter niet kunt verwaarlozen. Als jij onduidelijke grenzen hebt dan overschrijdt een ander de jouwe. Niemand zorgt voor jou, dat is jouw persoonlijke taak. Dus trek een duidelijke streep wanneer de ander te ver gaat en blijf trouw aan jezelf. Je kunt beter een ander kwijt raken dan jezelf verliezen. Ik spreek helaas uit ervaring.

‘Distance doesn’t seperate people, silence does…’ – unknown

 

Emotionele afstand is de moordenaar van een relatie. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit, ook al is er letterlijke afstand tussen mensen. Radiostilte is niet alleen leegte ‘an sich’, maar ook gebrekkige communicatie. Het is een voelbare kou rond je hart die je iets probeert te vertellen. Afgesneden zijn van iemand waar je eerder een echte connectie mee had is wreed en in deze stilte verdrinkt al dat eerder was en al wat mogelijk had kunnen zijn. ‘The silent treatment’ is bijvoorbeeld een psychologisch spelletje met maximum resultaat. Je sluit de ander buiten en snijdt deze persoon letterlijk los van jou. Het begin van het einde. Geen vrolijke quote, maar wijsheid tovert niet altijd een glimlach op je gezicht.

 

Foto-Carolyn-Christine-boek-bril-quotes-missnienox-blog

Foto: Carolyn Christine

‘Forget the past, but remember the lesson’ – unknown

 

Dit is de meest gemaakte fout denk ik, in Relatieland. Verder willen zonder het verleden een plekje te geven, of in het verleden blijven hangen en alles mooier maken dan het werkelijk was. Onthoud de liefde, onderzoek de moeilijke emoties en leer ervan. Anders neem je jouw negatieve patronen gewoon weer mee naar de volgende kandidaat. Niet alles ligt aan de ex, je hebt zelf ook een aandeel. Voor een relatie heb je er twee nodig, dus neem verantwoordelijkheid voor je eigen deel. Of je moet dezelfde uitkomst willen - doe dan niets en ga vooral zo door.

‘Love is never about finding the hand that perfectly fits yours, it’s about finding that one person who is willing to hold your hand, no matter how unfit it may be’ – unknown

 

Dit is zo’n flinke bezinker. Droomprins bestaat niet, maar wat mag je dan wel van de ander verwachten? Jouw ‘ideaalbeeld’ van een relatie groeit met je mee in je leven en als het goed is spiegelt de ander jou waar je bent. Of niet. Je wilt in ieder geval iemand die achter je staat, je emotioneel steunt en werkelijk naar je luistert. Hoe verschillend je verder ook kunt zijn, in de basis moet je op elkaar kunnen rekenen.

‘Sometimes it takes the worst pain to bring about the best change’ – unknown

 

Een quote om je aan vast te houden als het moeilijk is, want dit is een hele ware die zich pas achteraf laat gelden. Dus houd vertrouwen en geef niet op, want niets is voor niets. (Lees ook mijn laatste blog over patronen loslaten)

 

Foto-Simon-Noh-neon-quote-music-missnienox-blog

Foto: Simon Noh

‘Music touches us emotionally, where words alone can’t’- Johnny Depp

 

Muziek is de kortste weg naar je hart. Als ik wil huilen hoef ik alleen maar een bepaald nummer op te zetten en hoppa! Omdat ik tegenwoordig weet dat huilen nodig is om te ontladen, is muziek ook dan mijn beste vriend. En als oppepper, energiegever en inspirator is het mijn trouwe maatje. Pas op met melancholieke buien, want een serie zielige liedjes trekt je zo het verdrietige ravijn in. Niet erg voor een poosje of even lekker zwelgen, maar zet je zelf wel weer op het droge daarna.

‘You cannot protect yourself from sadness without protecting yourself from happiness’ – Jonathan Safran Foer

 

Deze is vergelijkbaar met de eerdere quote over muurtjes en het weghouden van liefde en geluk. Terwijl je denkt dat je achter je muren veilig bent voor pijn en teleurstelling, realiseer je je niet dat je nu van alles bent afgesneden. Ook van liefde en intens geluk en de prijs die je uiteindelijk betaalt voor je vesting is hoog.

‘Even the tiniest flowers can have the toughest roots’ – Shannon Muller

 

Ook wanneer jij je zwak en klein voelt weet dan dat je sterker ben dan je denkt. Altijd!

‘You can’t pour from an empty cup. Take care of yourself first’- unknown

 

Ik denk even aan alle zichzelf wegcijferende ouders en partners; als jij niet goed voor jezelf zorgt dan kun je ook niets voor een ander betekenen. Neem de tijd om op te laden, plan quality-time voor jezelf. Als jij opgebrand raakt dan is het een stuk lastiger om je eigen vuurtje weer aan de gang te krijgen. Trap op tijd op de rem, want een ander doet dit niet voor je.

 

Foto: Andrew Thornebrooke muur quote kindness missnienox blog

Foto: Andrew Thornebrooke

Al heb ik nog honderden quotes in boekjes staan, ik wil met de volgende afsluiten. Ik hoop dat deze ook bij jou binnenkomt en dat je je bewust bent van de grote macht die je hebt op het gebied van kleine liefdevolle gebaren. Jij kunt het verschil maken.

‘Too often we underestimate the power of a touch, a smile, a kind word, a listening ear, an honest compliment, or the smallest act of caring, all of which have the potential to turn a life around’- Leo F. Buscaglia

 

@missnienox

 

P.S. Ik zit op dit moment even niet in mijn vrolijkste week en zou me het liefst terugtrekken met een dekentje in een hoekje, maar ik kies er bewust voor om me niet af te sluiten en me niet vrolijker voor te doen dan ik me nu voel. Geen zorgen, ik kom er wel, want ik kom uit een familie van sterke vrouwen. We zijn veerkrachtig en krabbelen altijd weer overeind. Daarom wilde ik ook nu uitreiken naar anderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, middels dit blog. Dit kan ik doen omdat mijn kopje niet leeg is, maar voldoende goed gevuld wordt vanuit mezelf. Daarom heb ik dus nog over om te geven en ik doe dat graag. Hou jullie taai en houd vertrouwen. Altijd. Het wordt beter.

 

Welke quote heeft jou geholpen in jouw leven? Ik lees het graag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Allereerst een dikke digitale knuffel voor jou, hoop dat volgende week beter wordt en sterk van je dat je gewoon zegt dat het even minder gaat.
Mooie spreuken heb je hierboven gezet, stof tot nadenken weer.
Ik heb twee spreuken die ik altijd als heel helpend of relativerend ervaar. Grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference. Helpt om geen energie te blijven steken in dingen waar ik toch niets aan kan veranderen en wel in de dingen waar ik wel iets mee kan. Makkelijker gezegd dan gedaan soms.
En de tweede is een spreuk van een oma van een goede vriendin van mij. Ze leeft helaas niet meer, maar we hebben er jaren lol om gehad. “ Het wordt altijd wel wat”, was de uitspraak en het werkt enorm relativerend.
Dank voor de mooie pareltjes in dit stuk!

Nienke
3 jaar geleden

Merci lieve Gerda! Die knuffel komt heel goed uit. Wat een mooie quotes zeg. De eerste kende ik alleen in het Nederlands, maar in het Engels is ie nog mooier. De uitspraak van de oma is hilarisch geweldig! Ik zie haar zo voor me en ik zit hier flink te schateren. Die houd ik er in!