Complimenteren kun je leren - tips & tricks

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 21:02

Na dit blog kun je niemand meer wijsmaken dat je slecht bent in het geven van complimenten. Ook gaat de vlieger niet meer op dat een aardig woordje jou niets doet. Wees eerlijk en geef het maar toe. Een welgemeend compliment is hartstikke fijn. Het kan je dag maken en dat geldt ook voor de uitwerking op een ander. En het is nog gratis ook!

 

Foto Yann Jacobsen unsplash muurschildering compliments

Foto: Yann Jacobsen

Talent voor het compliment

 

Je hebt van die mensen die talent hebben voor het geven van complimenten. Het gaat ze net zo makkelijk af als tandenpoetsen en veters strikken. Sorry, ik ben er ook zo eentje. Ik kan oprecht zeggen dat ik er veel plezier in heb om ( A) details op te merken en (B) daar direct woorden aan te geven. Dus niet pas na drie weken zeggen dat iemand zijn haar leuk zit, nee nu meteen.

 

"Maar ik ben gewoon super slecht in complimenten geven…"

 

Ja ja, dat heb ik vaker gehoord. De vraag is hoe belangrijk je het zelf vindt?  Er zijn mensen die blijven volhouden dat een aardig woord ze volledig koud laat. Tja, dat kan. Toch is het zo dat de gemiddelde mens er behoorlijk van op kan fleuren. Zeker in deze krakkemikkige ‘sociale’ tijden. Een warm woord, speciaal tot jou gericht, kan dan een baken van licht zijn.

 

"Als het super lelijk is dan kan ik er toch niks moois van maken?"

 

Nee, daar heb je een punt. Al vind ik dat er bijna overal wel iets moois in te ontdekken valt. Een kindertekening die altijd de hemel in wordt geprezen levert een luie tekenaar op, maar als jij in het krasserige brouwsel van die kleine de liefde en aandacht ziet en er vragen over stelt, dan kan hij zomaar gestimuleerd worden tot hogeschool illustraties.

 

Foto Annie Spratt grafitti beauty

Foto: Annie Spratt

Een welgemeend compliment doet absoluut wonderen

 

Eigenlijk heeft een compliment maar 1 component nodig naast de inhoud: Je moet het menen. Als het niet uit je hart komt en het is een verplicht nummer dan kun je op een lauwe reactie rekenen. Daarbij gaat het ook niet om de reactie, want niemand hoeft je te bedanken. Het is namelijk heerlijk om onvoorwaardelijk te geven en iets liefs zeggen is een gift. Gratis en voor niets. En de waarde kan voor de ontvanger onbetaalbaar zijn.

 

“Ik ben heel trots op jou, zuster!” zei mijn broer ineens door de telefoon

 

Dat was goud voor mij. Want hij zegt dat niet vaak en ik weet dat hij het meent. Daar gloeit mijn hart van, net als mijn wangen – bloos bloos. Complimenten horen uit de lucht te vallen, want dat maakt ze extra speciaal. Toch kun je er soms ook eentje meenemen uit een vorige situatie, het ‘beter laat dan nooit compliment’. De koestercomplimenten, die het alsnog verdienen om uit te spreken, want ze mogen gezegd. Zolang je er niemand mee bombardeert is er niets mis met een herhaling zo nu en dan.

“Had ik vandaag al gezegd dat ik van je hou?!”

 

Dat vragen mijn lief en ik regelmatig aan elkaar. Het is natuurlijk hilarisch naar de bekende weg vragen, maar het werkt als een dolle. Je zegt namelijk iets liefs verpakt in iets liefs. Een schattig vraag-antwoordspel dat ik trouwens ook graag met mijn kinderen speel. Al rollen die pubers steeds vaker met hun ogen en zuchten ze erbij. Ik zie daarnaast toch ook een klein dankbaar kindergrijnsje. ‘Mama houdt toch nog van mij…’ zie ik ze opgelucht denken (na een felle discussie over lege snackverpakkingen in de voorraadkast).

 

Foto Nick Fewings unsplash roze hart I love You

Foto: Nick Fewings

Complimenten verzinnen is een makkie

 

Eigenlijk hoef je ze niet te verzinnen, je kunt simpelweg naar je (leuke) gedachten luisteren. ‘Goh, wat een leuke rok heeft zij aan. Ik wilde dat ik dat durfde te dragen..’ Hoppa! Dat is er eentje: “Wauw, wat heb jij een leuke rok aan. Ik wou dat ik zoiets durfde te dragen, het staat je echt mooi!” Of je denkt bij je vrouw ‘Wat is het toch een lekker wief!’ Perfect en direct te herhalen met “Wat ben jij toch een lekker wijfie!” Vindt ze dat raar taalgebruik of reuze verdacht? Blijkbaar is ze het niet gewend van jou en kun je beter starten met lieve korte uitdrukkingen.

 

“Knap van jou!” - “Ik vind je lief” – “Sorry dat ik een beetje kortaf deed..”

 

Een oprecht 'sorry’ is trouwens het beste compliment ooit, als je 'm niet aan de lopende band gebruikt (anders wordt het ‘Sorry dat ik besta’). Een welgemeend 'Sorry' getuigt namelijk van liefde, zelfreflectie en empathisch vermogen. Sowieso fijne eigenschappen. Ga dus lekker oefenen als je een leek bent in Complimentenland. Oefen op je (klein)kind, de kat of de hond. “Oh Bello, wat zit je haar leuk vandaag!” en tegen de huisspin: “Ik gedoog je nog 1 dagje harige vriend, maar morgen komt de stofzuiger!”

 

Foto Arnel Hasanovic laptop schriften

Foto: Arnel Hasanovic

Ik ben super dankbaar voor jullie – lezers – want waar blijf ik zonder jullie?

 

Nou, gewoon thuis op mijn stoel achter mijn laptop. Nee serieus – als niemand je blogs en verhalen wil lezen dan wordt het toch wat sip en sneu. Oh ja, ook nog een sorry voor dit late blog. Normaal publiceer ik hem ‘s nachts (ik denk dat dit Gerda al is opgevallen?!), maar nu kwam er gisteren iets tussen. Vandaar dat ik dit nu ter plekke schrijf en zo direct publiceer. Moet kunnen, want het is nog steeds donderdag, maar normaal komt ie altijd eerder.

 

Iedere dag – complimentendag

 

Het moet toch haalbaar zijn om eens per dag een complimentje uit te delen? Hup, daar gaan we voor. Ga terug naar de complimentjes die jij kreeg in je leven – al was het er maar eentje– hoe fijn voelde een aardig woord van een ander? Een bekende of een vreemde, voor een compliment maakt dat niets uit. Voel het, zie het en zeg het.

 

De positiviteit die het brengt is het dubbel en dwars waard. Jij kan dat en oefening baart kunst. Wel even een kleine waarschuwing! Het kan zomaar zo zijn dat je er een talent voor ontwikkelt en het je nieuwe hobby wordt. Geef het dan vooral lekker door.

 

Met de complimenten van @missnienox

 

 

Heb jij ooit een bijzonder en onvergetelijk compliment gehad? IK hoor het graag,

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.