Oud & nieuw - knallend 2022 in

Gepubliceerd op 30 december 2021 om 01:11

Oud & nieuw… Wat vind jij daar eigenlijk van? Ben jij een feestbeest, een stille genieter of mag oudejaarsavond voor jou zo snel mogelijk voorbij zijn. Vuurwerk dat niet meer mag, amper bezoek en droge oliebollen kunnen de sfeer goed bederven. Een depressieve terugblik over 2021 helpt ook niet mee. Wil jij dat 2022 een beter jaar wordt, start dan alvast met een positieve instelling. Dan knallen we lekker het nieuwe jaar in. Doe je mee?

 

Foto Charles Adrien Fournier vuurwerk unsplash

Foto: Charles - Adrien Fournier

Terugblikken naar het afgelopen jaar vanuit een oudejaarsdip helpt niet

 

Leg je focus dus niet op de torenhoge waterrekening die onderweg is (Heeft u lekkage gehad mevrouw? Nee, wel een paar pubers die tegenwoordig fris voor de dag willen komen…) en negeer liever je wilde achterstallige kapsel (sorry kappers, jullie werden echt ondergewaardeerd). Je kunt straks weer vrij klagen, chagrijnen en sippen, maar niet rond deze dagen.

 

De jaarwisseling – een start van nieuwe voornemens en dromen

 

De druk is echt enorm met onze nieuwe voornemens. We willen minder zuipen, eten, shoppen of binge-watchen, want we hebben allemaal onze eigen valkuiltjes en gekoesterde bezigheden. Zolang we er zelf geen last van hebben is het prima, maar ineens willen we toch dat Baywatch lijf (Pamela oh Pamela), die vette spaarrekening of stoere bolide onder onze kont.

 

Foto Kajetan Sumila yoga zithouding vrouw

Foto: Kajetan Sumila

Sportschool-abonnement, hardloopclubje of vingerverf-vereniging

 

We willen super sportief, sociaal en creatief worden. Helaas blijkt dat halverwege de maand januari de meeste van ons alweer terugvallen in onze oude patronen. De bank zit immers zo lekker, de sportschool is toch dicht en online vingerverven bleek niet praktisch. Stop! Veranderen kost tijd en moet uit jezelf komen. Anders is het redelijk kansloos.

 

Wat wil jij? Nou ik wil helemaal niks

 

Ga je haar niet verven of laten groeien alleen omdat je partner het wil. Stop niet met je hobby omdat je kinderen het belachelijk vinden (Mama, Reels maken is voor ons. Niet voor silvergranny’s) en ga al helemaal niet op dieet omdat een ander jou te zwaar vindt. Maar ik dwaal af en ben nu in het goede voornemens hoekje beland en daar wilde ik helemaal niet zijn.

Goede voornemens betekenen een gebrek in je leven - iets dat beter moet

 

Daar word je dus helemaal niet blij van. Knal je focus op dankbaarheid en de dingen die wel goed gaan. Zet in op kleine verbeteringen omdat die jou zo’n goed gevoel geven. Iets vaker gezond koken bijvoorbeeld, ook al krijst je binnenste om patat, pizza of pannenkoeken. Wat is daar trouwens mis mee? Ik ben gek op pannenkoeken bakken. Het is voor mij bijna mediteren (mits ik een Tefal-pan heb, anders moet ik direct de kerk uit).

 

foto Universal Eye kaarsen rouw herdenken

Foto: Universal Eye

Denk terug aan geliefden die je moet missen

 

Lieve oma – overleden op oudejaarsdag 2016 – u was gewoon bij mij met de kerst. U zat heerlijk te genieten op de bank in mijn hart. Ik hoorde u zeggen hoe gezellig u het bij mij vond en u hikte van de lach om “Home Alone”. “Die kwajongen toch! Maar ik geef hem groot gelijk”. Of de zus van mijn oma die onlangs overleed, ook aan haar dacht ik met een warm hart. Ze schreef jarenlang wijze spreuken op haar kerstkaarten en dat mis ik. Herdenken mag ook in vrolijke dankbaarheid of met een traan en een lach. Zouden zij dat zelf ook niet voor ons gewild hebben?

 

Je wordt niet alleen ouder, de jaarwisseling verandert met je mee

 

Eerlijk gezegd was ik geen grote fan van oudejaarsavond. Al had dat meer te maken met het (gebrek aan leuk) gezelschap en de veranderende tijden dan met het moment suprême. Het aftellen vond ik namelijk wel leuk en het siervuurwerk vroeger was iets om naar uit te kijken. Als puber vierde ik oud & nieuw groots in de disco of op wilde feesten. Later kreeg ik last van FOMO (Fear Of Missing Out – angst om leuke dingen te missen) en voelde ik me vaak een beetje triest.

 

Foto Barry Wheatherall unsplash schaakbord

Foto: Barry Wheatherall

Iedereen heeft plezier behalve ik – sipperdesip – het is slechts een aanname

 

De bordspelspelers, filmclubbers of oudejaarsconference-kijkers zijn er druk mee. Waarmee? Met de tijd doden tot die fluit champagne naar binnen kan worden gegoten. En oliebollen en appelflappen eten, veel en royaal. Onze snoeten zijn sneeuwwit besuikerd net als onze hoop op alsnog een pak sneeuw. De vuurwerkpakketten waren vroeger het hoogtepunt van december en je ouders mochten royaal hun portemonnee trekken.

 

De champagne staat klaar net als de televisie – aftellen maar

 

En dat was nou net het moment waarop ik melancholiek werd en zelfs verdrietig. Ik wilde ook een lief om die speciale nieuwjaarsdag kus en knuffel mee uit te wisselen. Kinderknuffels zijn fijn, maar het is niet hetzelfde. Als een magneet trek je op zo'n moment toch naar je partner, een onderonsje en een speciale blik. Natuurlijk heb ik dat ooit wel meegemaakt maar het is te lang geleden.

 

Iedereen heeft zijn mindere oudejaarsdag herinneringen

 

Mijn dieptepunt was, naast het overlijden van mijn oma, dat ik een keer oud & nieuw in bed doorbracht met mijn ex. En niet om zelf vuurwerk te zijn, maar omdat het toch niet gezellig werd. Dan hadden we het maar achter de rug zeg maar. Veelzeggend ook deze vage herinnering en oh wat ben ik blij dat dit voltooid verleden tijd is geworden. Terug naar het positieve nu, want dat was de insteek!

 

Foto Moritz Knoringen vuurwerk 2022

Foto: Moritz Knoringen

2022 wordt een geweldig jaar en beter dan 2021

 

Waarschijnlijk kan iedereen zich wel in deze verwachting en wens vinden. Voor sommigen was dit een moeilijk jaar of ronduit een rotjaar. Voor een ander was het misschien saai en traag en voor weer een ander vlogen de maanden voorbij. Misschien had jij best een aardig jaar en durf je dat niet eens hardop te zeggen. Roep maar hoor, want zo krijg je er meer van. Iedereen heeft recht op geluk immers en mijn jaar was ook geweldig.

 

We sluiten 2021 positief af om met een goede intentie 2022 te verwelkomen

 

Gelukkig ben ik deze oud & nieuw niet alleen. Eindelijk zijn mijn lief en ik een paar dagen samen. Heerlijk en feestelijk, want met kerst moesten we het zonder elkaars gezelschap stellen. Niet onoverkomelijk, maar het maakt je wel super dankbaar. Vorig jaar vierde ik de jaarwisseling met mijn kinderen en het jaar ervoor vierde ik het helemaal alleen. Daarom vind ik dat we dit samen wel verdiend hebben, juist omdat ik het niet vanzelfsprekend vind en ik lang genoeg alleen ben geweest.

 

Terugblikkend op een voor velen bijzonder jaar – waarin zoveel veranderde van verdrietig tot positief – kan het alleen maar beter en mooier worden. Houd vertrouwen & hoop en spreek je uit naar de lieverds in je leven en in je hart. Koester de mooie herinneringen en brand bewust een kaarsje voor zij die ons hebben verlaten. Door niemand te vergeten houden we ze levend en bij ons. Dat is echte liefde en liefde die stroomt is de grootste kracht die er bestaat.

 

Ik wens jullie allemaal een prachtig nieuw jaar vol positiviteit en kracht. 2022 gaat knallen & knal de kurk er maar af. Jiehaa!!!!

 

Proost @missnienox

 

P.S. Hoe sta jij tegenover oud & nieuw? Ik lees het graag.

 

portret zelfportret selfie missnienox silvernienox

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Heerlijk dat jij een paar dagen samen met je nieuwe lief hebt, bijzonder om een mooi jaar zo te eindigen (en het nieuwe samen te beginnen). Oud en nieuw is voor mij samen met dochter oliebollen bakken. Ik mis het jaarlijkse telefoontje naar mijn vader om door te nemen hoe lekker ze smaakten en hoe goed het rijzen ging.
Dit jaar zijn we voor het eerst in jaren met z’n tweetjes, de kinderen hebben feestjes bij vrienden. Leuk en bijzonder. Ik wens jou een hele fijne jaarwisseling en een prachtig 2022!

Nienke
2 jaar geleden

Gelukkig nieuwjaar Gerda! Dank je wel voor je lieve wensen en fijne reactie. Dat lijkt me inderdaad best wennen zo, voor het eerst met z'n tweeën. Ik heb een heerlijk oud & nieuw gevierd met mijn lief en 2022 is super fijn begonnen! Ik wens jou ook een prachtig 2022!