Brief aan jezelf

Gepubliceerd op 14 december 2021 om 00:01

Persoonlijke post, wie wil dat nou niet? En het hoeft niet eens per postbode of mail, maar gewoon een echte brief. Handgeschreven en recht uit het hart. Wauw! Wanneer had jij dat het meeste nodig gehad in jouw leven? Durf terug te kijken en pak die foto erbij. Schrijf alsnog wat je toen verdiende te horen. Het is nooit te laat voor wat liefde op papier, want die oude jij is er nog steeds. Lees mee over zelfcompassie met terugwerkende kracht.

 

zwartwitfoto Nienke meisje alleen perron missnienox

 

Wat je niet hebt geleerd kun je ook niet doorgeven...

 

Als kind krijg je hopelijk een goed gevulde rugzak mee. Niet alleen vol liefde, aandacht en positieve ervaringen, maar ook gevuld met handvatten, communicatieve vaardigheden en dat je goed bent zoals je bent met al jouw eigenschappen. Helaas staat een ‘rugzakje’ meestal synoniem voor ellende, verdriet en negatieve ervaringen… Daarom ontwikkelen we vervolgens allemaal overlevingsstrategieën (coping skills) die als kind zeer effectief waren, maar als volwassene ronduit destructief.

 

Een kind wil boven alles lief gevonden worden en zal de schuld altijd bij zichzelf zoeken

 

Daarom hebben velen van ons ook zo’n pitbullstemmetje in ons hoofd. Het wijst ons terecht, geeft ons op onze sodemieter en strijkt het gedrag van de ander makkelijk glad. Het ligt aan ons! Alles is onze schuld en als we maar beter ons best doen dan worden we niet opnieuw aan de kant gezet, genegeerd of buitengesloten.

 

Foto Eric Ward unsplash ruzie  echtpaar strand

Foto: Eric Ward

We vechten onze kinderlijke patronen alsnog uit 

 

We ruziën met onze partners, kinderen, andere familieleden of collega's. Daar begint de ellende, want we zouden toch volwassen moeten zijn? We hebben volwassen lijven en we proberen aan ons beeld van een verstandige volwassene te voldoen. Hoe dat beeld er precies uitziet? Nou ja, we hebben onze ouders uitstekend geobserveerd en we willen het hetzelfde of precies andersom. Maar wij zijn niet onze ouders, al delen we dezelfde genen van beide kanten. Kennis is macht!

 

We rommelen maar wat aan als we onbewust zijn van onze patronen

 

Het allerbelangrijkste is dat al onze 'oude ikken' nog gewoon in ons zitten. Het is reuze gezellig bij ons aan de stamtafel. Er wordt gekletst, ruziegemaakt, genegeerd en getroost in het beste geval. Tot een paar jaar geleden had ik hier geen benul van. Hallo, ik was 40+ en toch geen klein meisje meer? Ik had beter moeten weten toen mijn oma mij vertelde dat ze zich van binnen altijd jong was blijven voelen en dat de spiegel haar iets heel anders vertelde.

 

Ons kleine kind is altijd gebleven – vergeten of weggestopt in een hoekje

 

De eerste keer dat ik met mijn kleine Nienke werd geconfronteerd werd ik intens verdrietig. Ik was natuurlijk al jaren met haar geconfronteerd, maar dat besefte ik helemaal niet. Liefdesverdriet? Het kleine meisje werd opnieuw buitengesloten en was onzichtbaar. Rouwen om geliefden? Het kleine kwetsbare kind voelde zich verlaten en wenste gekoesterd te worden. Depressief? Het blije kleine kind kreeg al jaren zero aandacht, want ik deed nooit meer dingen die mij (en mijn kleine kind) gelukkig en blij maakten.

 

Ouders kunnen hun kind niet geven wat ze zelf ontbeerden. Toch is dit alsnog te leren, als je maar wilt

 

Daarnaast heeft ieder kind iets anders nodig. Sommige kinderen matchen uitstekend met hun ouders qua behoefte aan aandacht, emotionele (on)beschikbaarheid, karakter en interesses. Andere kinderen voelen zich altijd het buitenbeentje. Dan kun je een paar dingen doen en denken en dat gaat in fases.

 

foto Josh Applegate kindje boek lezen bank schemer

Foto: Josh Applegate

De 4 fases - van onbewust naar positief bewustzijn en zelfliefde

 

1. Je geeft jezelf de schuld van alles dat jou in je leven overkomen is. Geen gezonde strategie kan ik je vertellen, want je saboteert zo je eigen groei. Ook schuldgevoel en eenzaamheid kruipen als wildgroei in al je levensgebieden, het wordt een selffulfilling prophecy. Je denkt dat je niets waard bent of verdient en voila! Je krijgt precies dat wat je denkt waard te zijn. Kruimeltjes liefde en aandacht.

 

2. Je komt er langzaam achter dat je jeugd jou gevormd heeft. Niet alleen je karakter en genenpakket zitten in jouw gereedschapskist, maar ook hoe je ouders omgingen met jou, je gevoelens en je gedrag. Leerde je omgaan met tegenslagen? Kreeg je regelmatig aanmoediging en complimenten? Mocht je werkelijk jezelf zijn? In deze fase ben je waarschijnlijk pissig op je ouderlijk nest en vervloek je hoe dingen gingen. De kiem van je relatie-ellende ligt namelijk ook in je jeugd, want je kiest onbewust een partner als je ouder. Als je steeds opnieuw vastloopt in je leven dan heb je iets uit te zoeken.

Je kunt ook niets doen en zo blijf je slachtoffer

 

3. Als je verder wilt komen in jouw leven en geen herhaling van (relatierampen in mijn geval) drama’s wilt, dan zal je aan de bak moeten. Als je jezelf genoeg waard vindt voor een prachtig leven, dan ga je daarmee aan het werk. Door te lezen, te praten met lieve anderen die goed kunnen luisteren en verstandige dingen zeggen (Niet: “Het ligt allemaal aan jouw ex, kind, vriendin of baas. Ik heb zoveel medelijden met je!”) Middels gesprekken met een maatschappelijk werker, therapeut tot psycholoog kun je echt tot de kern komen. Maakt niet uit wie je kiest daarvoor, als het maar geen bekende is.

 

foto Nick Fewings unsplash kiezelstenen beschilderd love

Foto: Nick Fewings

Ontdek je dode hoek en doe het voortaan anders

 

Heb jij dat ook, dat je bij een ander precies ziet waar het misgaat of wat beter kan? Dat is heel normaal. Voor onszelf hebben we helaas vaak een dode hoek. Een gigantische zelfs. Daarom is het zo helpend als we worden gespiegeld door een gezonde volwassene. Daarmee bedoel ik een emotioneel gezond mens, iemand waarbij we ons veilig voelen en waarbij we onszelf mogen zijn. Dat kan iedereen zijn, je oma, je vriend(in) of die collega.

 

Drammen, roddelen, manipuleren, dramatisch doen en jou ontkennen in wie je bent, dat is onvolwassen gedrag. Mijd dat soort mensen. Direct!

 

4. Je leert langzaam of snel van jezelf te houden en jezelf de liefde te geven die je als kind moest ontberen. Je gaat jezelf accepteren en ontdekken wie je werkelijk bent. De leerweg die je daarvoor bewandelt is je eigen keuze en je zal absoluut beloond worden. Je geeft je jeugd een plekje en je gaat de dingen ontdekken die wel leuk waren. Je durft je uit te spreken naar mensen die je verdriet deden of je leert te accepteren dat je nooit excuses zal krijgen. Ook dat is persoonlijke groei.

Mensen doen altijd hun best met de mogelijkheden die ze in zich hebben

 

Je ouders hielden en houden van je op hun manier. Soms is dat onopvallend en vaak doen ze het op een andere manier, niet in woorden maar in hulp en een luisterend oor. Maak schoon schip met je verleden nu het nog kan. Probeer altijd het positieve te blijven zien. Maar laat je nooit door een ander vertellen hoe alles voor jou voelde. Dan heb je aan mij een linke, want dan word ik fel. Jouw gevoelens zijn belangrijk en echt en daar heeft een ander niets over te zeggen. Als je veel verdriet en pijn hebt ervaren, dan spijt me dat voor jou. Zoek dan alsjeblieft professionele hulp. Ik heb dat ook gedaan en het was het dubbel en dwars waard.  Je kunt nare of moeilijke gevoelens negeren en diep wegstoppen, maar dan etteren ze onderhuids verder. Heel jezelf door in een veilige omgeving alsnog je pijn te doorstaan.

 

Foto Ashlyn Clara unsplash schrijvende vrouw rotsblok natuur

Foto: Ashlyn Clara

Jouw oude ik verdient liefde en daarvoor is het nooit te laat

 

Terug naar dat kleine kind in jou, de puber of de volwassene die in die verdrietige disfunctionele relatie, baan of vriendschap zat. Wees mild voor die vorige versie van jou. Hij of zij luistert namelijk mee en kan wel wat positiviteit en aanmoediging gebruiken. Zelfs tientallen jaren later en daarom kun je een brief schrijven. Gewoon een foto zoeken die typisch is voor die periode, papier en pen pakken en starten met schrijven. Deze ambacht is een korter lijntje naar je hart en hoofd dan het typen van een mail. Ik ging je voor.

 

Brief aan mijn jongere zelf – 19 jaar jong

 

Lieve Nienke,

 

Wat ben je mooi! Ik zeg het je gewoon, omdat je dat zelf anders ziet. Geloof me, want al zegt niemand het, daarom is het niet minder waar. Je bent een mooie lieve jonge vrouw. Vol talenten en levenslust. Raak dat nooit kwijt lieve schat. Je hebt zoveel in je, je mag daar vertrouwen in hebben. Koester je gekke ideetjes, je grappen en blijf alsjeblieft dansen. Dansen maakt jouw hart blij, het bevrijdt je van stress en geeft lucht aan het leven.

 

Je mag verdrietig zijn, je mag alles voelen wat je voelt lieverd. Alle gevoelens zijn ok. Als je hoofd druk is weet dan dat het maar gedachten zijn. Gedachten zijn geen feiten en niet alles in jou is jouw stem. Ik wens je dat je de stemmen van anderen er tussen zal ontdekken en die naast je mag leggen. Blijf trouw aan jezelf mop. Jij weet zelf het beste wat goed voor jou is. Verander niet teveel voor een ander en ik hoop dat je gaat durven delen wat erin jouw prachtige hart en hoofd speelt. Ik weet dat dat heel moeilijk en eng is, maar ik wens je dat je dat mag ontwikkelen.

 

Boven alles luister je naar je intuïtie, want deze liegt nooit. Alles wat jij in je leven registreerde en voelde was juist. Ook al kreeg je keer op keer te horen dat je het verkeerd zag of voelde. Foute gevoelens bestaan niet. En je bent niet overgevoelig, je hebt juist een heel intuïtief zuiver afgestemd gevoel. Wees daar trots op en laat niemand je iets anders wijsmaken.

 

Ik wens je dat je gelukkig wordt in de liefde en in gaat zien dat als jij van jezelf leert houden er ook lievere mensen op je pad komen. Verlies je mooie dromen niet en je liefde voor magie en verhalen schrijven. Doe dingen waar je blij van wordt. Blijf creatief en blijf je uiten, op welke manier dan ook. Daarin ligt jouw geluk lieverd. Je bent een prachtig leven waard. Ieder mens is dat waard. Ik verlaat jou nooit en ik zal er altijd voor je zijn, wij blijven altijd verbonden, samen met kleine Nienke. Je bent helemaal geweldig precies zoals je bent. Meisje, ik hou van jou.

 

Kus van je grote 'zus'.

 

@missnienox

 

 

P.S. Ik besef ineens dat ik mijn dochter dezelfde dingen vertel en leer. Ze is een ander meisje, maar deze onderwerpen  zijn universeel. Alles is liefde en liefde is alles. Voor minder ga ik niet.

 

 

Foto: Freestocks

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Wat een ongelooflijk ontroerende en treffende brief. En wat beschrijf je helder en mooi hoe je jezelf eigenlijk weer herontdekt en weer van jezelf kunt leren houden.
Ik heb in therapie ook de kleine Gerda weer leren kennen, was net als bij jou heel emotioneel. Ze heeft weken bij me achterop de fiets gezeten, hele bijzondere ervaring.
Bij het ouder worden van je ouders trek je intersiever met elkaar op en word je weer heel erg geconfronteerd met alle patronen uit het verleden. Heb er een paar keer opnieuw mijn weg in moeten vinden en een paar fases van boosheid en daarna ook erkennen dat mijn ouders op hun manier hun best deden weer doorgemaakt. Zonder te bagatelliseren wat gebeurd is en gelukkig met een zus om erom te lachen en te huilen. En heb weer leren vertrouwen op mijn intuïtie.
Dank voor delen van jouw pad. Je dochter boft met je!

Nienke
3 jaar geleden

Oh lieve Gerda, ik lees jouw reactie ook met een brok in mijn keel. Super bedankt voor het delen en je mega compliment op het einde❤ Ik kreeg zojuist een virtuele beker van jouwweb omdat ik 1000 bezoekers op missnienox mocht verwelkomen! Mijn dag kan niet meer stuk😁👌

Gerda
3 jaar geleden

Wow, wat veel zeg. Van harte 🥳

Nienke
3 jaar geleden

Merci!!! Ja super veel !😁💯

Yoke
3 jaar geleden

Prachtig verwoord. Mooie brief.
Het kleine kind reist altijd met je mee.
En idd ..zou je door de spiegel heen moeten durven kijken dan zie je de liefde en de tekortkomingen samenkomen tot een prachtig zelfbeeld.
Bedankt lieve dochter van me.

Nienke
3 jaar geleden

Dank je wel lieve moeder! Wat beschrijf je het prachtig! ❤