Kleur bekennen - tips en feiten over je beste kleuren

Gepubliceerd op 18 november 2021 om 02:22

Ik zeg het maar eerlijk, ik ben dol op kleur. Dat was jullie natuurlijk nog niet opgevallen. Levendige diepe kleuren zorgen direct voor een goed humeur. Het bijzondere is ook dat de juiste kleur jou laat schitteren. Wanneer ik iets in zeegroen, lavendelblauw/paars of fuchsia (intens diep roze) draag, dan krijg ik direct complimenten. Deze kleuren laten mij helemaal stralen. Jij hebt ook je eigen perfecte kleuren, passend bij het kleurentype dat je bent. Ga je mee in kleurenleer?

 

Foto Kingson Leun reuzenrad regenboogleuren beweging kleuren neon

Foto: Kingson Leun

De basis: het warme of koele kleurtype

 

Je bent het een of het ander en het is nog niet zo eenvoudig om er achter te komen. Vaak heb je wel al een voorkeur voor bepaalde kleuren en dat kan geweldig goed uitpakken. Zo hoorde ik laatst jonge meiden in de drogist met elkaar overleggen over de aankoop van een sjaal. Zij schenen precies te weten wat voor kleurentype ze waren (!) en ik dacht ‘Wauw!' Wat had ik dat graag al jaren geleden geweten, dan had ik niet in totaal verkeerde kleuren (voor mij) rondgehuppeld. Zoals beige, oranje en mosgroen.

 

Met een zilveren of gouden sjaal rond je gezicht gedrapeerd in daglicht kun je eens kritisch gaan kijken. Vallen je kringen en oneffenheden extra op? Lijkt je huid onrustig en heb je zelfs een ongezonde teint? Dan is de kleur sjaal niet geschikt voor jou. Goud staat natuurlijk voor het warme kleurtype en zilver voor de koele variant. Lichten je ogen daarentegen op, oogt je huid neutraal en fris (oké, in vergelijking met de verkeerde sjaal) dan heb je de juiste kleur te pakken.

 

Een imagostilist helpt je met alles op het gebied van je imago

 

Een imagoadviseur is getraind in het analyseren van je kleurtype, figuurtype en de hele mikmak op imagogebied. Ik heb die opleiding ook gedaan en ik heb daarnaast ontzettend veel inspiratie en kennis opgedaan uit de blogs van Lida Thiry. Zie www.lidathiry.nl (supertip!) Ik vind haar de koningin van dit vakgebied. Er bestaan geloof ik wel 78 gepersonaliseerde kleurentypes. Ik beperk me tot de 4 algemeen bekende seizoenstypes: de lente (fris en warm), de zomer (mat en koel), de herfst (diep en warm) en de winter (helder/diep en koel).

 

 

blythe dolls basaak dolls arker icy dolls jecci five dollsdiverse haarkleuren missnienox

Terug naar jouw persoonlijke voorkeuren

 

Jouw kleuren moeten goed bij je ogen, huid en haren passen – dit zijn de kleuren uit je gezicht. Daar schuilt direct het eerste probleem. Veel vrouwen hebben hun haren geverfd (ja ik was er ook zo eentje) in een voor hen niet ideale kleur. Wanneer jij een koel kleurentype bent en je verft je haren in warm henna, tja...wat zal ik zeggen – daar word je niet mooier van. Je hebt namelijk warm rood (met geel gemengd) en koel rood (met blauw gemengd) en de verkeerde combinatie maakt je bleek en pips

 

Een leuke outfit passend bij je haar en toch ben je niet blij

 

Wanneer je haarkleur niet goed past bij de teint van je huid, dan maak je vaak een verkeerde kledingkeuze. Daarom wordt er bij een kleurenanalyse altijd gevraagd en gekeken naar je originele haarkleur. Zo was ik uiteindelijk geen warme en donkere brunette, maar een zachtere zilverette. Mijn originele haarkleur was dan wel donkerbruin - ooit in een ver verleden - maar het was koel en vergrijsd bruin. Een kleur zeer moeilijk te benaderen met verf uit een potje. Zeker als je er jarenlang op aan blijft dringen dat je kastanjebruin zo mooi vindt bij de kapper.

 

 

The color wheel company kleurencirkel colorwheem missnienox
the color wheel company kleurencirkel  artists mixing guide missnienox

Color wheel - artist mixing guide - The Color Wheel Company

Lang leve de kleurencirkel

 

Met het Color Wheel leer je alles over kleuren. Je hebt primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Warm en koel, licht en donker. Er bestaan complementaire kleuren en daarnaast zijn er verschillen in intensiteit. Je hebt heldere en matte schakeringen, pure kleuren en mengkleuren (met zwart of wit) - de vergrijsde kleuren. Alle informatie en uitleg is te vinden op deze kleurencirkel, goed verkrijgbaar op internet of bij een hobbywinkel (supertip!).

 

Met je haren in de juiste kleur bij je huid, ben je op de goede weg

 

Een goede kapster of haarstilist kan je hierbij helpen en adviseren. Wanneer je haar goed zit, dan kan je je outfit aanpakken. Kleding in je oogkleur is altijd een goede keuze, net als de kleur van je lippen of wangen. Het betekent niet dat je dan een knalkleur draagt, het kan ook gewoon een mooie neutraal zijn. Gekleed gaan in voor jou goede neutralen is altijd een goede keuze. Taupe is zo’n neutraal die eigenlijk iedereen wel staat. Het is een rustige neutrale kleur ergens tussen grijs en bruin in. Meer vergrijsd is het perfect voor het koele type en met meer bruin gemengd staat het goed bij het warme kleurentype. 

 

turquoise coltrui pulli nienke portret silvernienox missnienox

Mijn voorkeur voor diepe en heldere kleuren is eigenlijk logisch

 

Ik ben een koele heldere winter. Met mijn bruine haren was ik eerst meer een diep wintertype, want het contrast tussen mijn donkere haren, blanke huid en lichte groen/blauwe ogen was groot. Mijn mentor van de opleiding Imagostilist noemde mij een ‘sneeuwwitje’. Nu mijn zilveren haren lichter zijn dan eerst, oog ik zachter en ben ik een minder diep kleurtype. Dit kan veranderen met de jaren. Je kunt alleen niet van warm ineens een koud kleurentype worden, dit staat vast. Alleen de intensiteit verandert gedurende je leven.

 

Het contrast in je gezicht bepaalt het contrast in je kleding(prints)

 

Met mijn grijze haar heb ik nog altijd een gemiddeld contrast in mijn gezicht – door mijn donkere wenkbrauwen en wimpers en de donkerblauwe rand rond mijn iris. Dit contrast zet ik door in mijn kleding. Iets donkers, met iets lichts en altijd witte accenten (voor mijn ogen) om de boel op te frissen. Wanneer je een zwart-witfoto van je gezicht bekijkt (kan met een filter, maar niet een egaliserende variant) dan zie je jouw grijswaarden. Liggen die dicht bij elkaar, dan kies je voor kleuren met een vergelijkbaar contrast (op de kleurencirkel liggen die naast elkaar), of dezelfde kleur gemengd met iets meer grijs, wit of zwart. Het koele zomertype ziet er prachtig uit in ton-sur-ton kleuren.

 

jecci five doll blythe doll regenboog paraplu hounstooth missnienox

Met een hekel aan wit liep ik 'de kleur’ mis die mijn ogen laat glanzen

 

Je hebt warm wit en koel wit, ja als je dacht dat het eenvoudig was? Nog zo’n misvatting is dat iedereen met bruine ogen een warm kleurentype is (het herfsttype). Mijn oudste zoon deed het altijd goed in heldere nautische kleuren, maar daarnaast trok ik hem als dreumes vaak alle tinten bruin aan. Hij heeft prachtige bruine kijkers. Donkerbruin was goed zolang het koel gemengd was, maar het beige en oker dat ik voor hem koos? Het manneke had een mooi tintje en daarom leek alles hem te staan, maar zelfs hij sloeg bleek weg. Hij is namelijk een koele winter (geen heldere zoals ik), maar wel een diepe – met zijn hazelnoot kleurige ogen, zwarte haren en gebronsde huid. Zwart, wit, diep blauw en donkerrood staan hem als de beste.

 

Samen met zilveren haren kwamen zwart en grijs in mijn leven

 

Zwart deed nooit iets voor mij en ik ben niet de enige. Iedereen heeft het graag over een LBD (little black dress) – het perfecte zwarte jurkje - maar dit kan voor veel dames beter donkerblauw of grijs zijn. Zwart kan hard ogen, zeker met een porselein-achtige huid of bij een blondine. Nu met mijn 'silvers' staat zwart ineens cool - ik kan het hebben. Wel in combinatie met kleurige details, want anders vind ik het saai worden. Zo is grijs een nieuwe match geworden, terwijl het vroeger altijd onderaan mijn kleurenlijstje stond. Saai en grijze muisachtig, vond ik. Nu is het een prima keuze omdat het een kleur uit mijn gezicht is geworden. Een goede neutraal, al wordt het nooit een knaller.

 

Tammy tammydoll pop bloemen borduursel bloemen kleurig bohemian missnienox

Kleuren maken je dag dus geef ze de ruimte

 

Een gedegen kleuradvies van een imagostilist is een geweldige investering in jezelf. Je krijgt een persoonlijk kleurenkaart of waaier mee naar huis en winkelen wordt een stuk eenvoudiger. Je ziet direct wat jou wel of niet staat en dat scheelt een hoop duiten, ergernis en verspilling. Het is een leuke manier om jezelf nog beter te leren kennen.

 

Wanneer je een kleine portemonnee hebt loont het om je flink te verdiepen in de kleurenleer via alle leuke leerzame blogs die er over geschreven zijn. Ook je interieur is een dankbare plek om je favoriete kleuren tentoon te stellen. Misschien staan ze jou dan niet fantastisch, het blijft heerlijk om ze om je heen te zien. Kleur maakt immers vrolijk en geeft superkracht.

 

‘Sometimes all you need is a little splash of colour’ – unknown

 

 

@missnienox

 

 

Ken jij je eigen kleuren? En vind je die ook mooi? Ik lees het graag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Inspirerend verhaal weer! Ik heb een tijdje geleden met mijn dochter afgesproken dat we samen met alle dames in de familie een keer een kleuranalyse plannen. Tegenwoordig ken ik mijn kleuren best goed, zie wanneer iets flatteert en wanneer ik er slecht van ga uitzien. Ik word helaas bleek van de meeste zwart en roodtinten, vind dat wel mooie kleuren. Veel tinten blauw, bruin en groen staan goed. Echte miskopen heb ik steeds minder. Maar wat extra tips en advies lijkt me heel nuttig en leuk.

Nienke
2 jaar geleden

Dank je Gerda voor je mooie reactie en wat een leuk plan! Echt leuk om dat met een groepje vrouwen te doen. Je kunt ook weer veel van elkaar leren. Fijn dat je jouw kleuren steeds beter leert kennen.