Silver Sisters

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 01:00

Wie zijn toch de Silversisters? Je hoort erover en je ziet ze lopen. Velen weten niet eens dat ze er eentje zijn (bijvoorbeeld je oma) en anderen kunnen niet wachten tot hun transitie is voltooid. Je hebt Silversisters in alle soorten en maten, maar ze hebben 1 ding gemeen: ze dragen hun zilveren haren met trots. Welkom in de wereld van de zilverzusters. Ga je mee?

 

silversisters silverhair metamorfose transitie silverhairjourney grijsworden grijshaar zilverhaar @silvernienox @missnienox

@Missnienox

Weg met die vreselijke uitgroei, verven die handel!

 

Tot februari dit jaar verfde ik mijn grijze haren, ik haatte mijn uitgroei hartgrondig. Naast dat ik me schaamde, vond ik het ontzettend lelijk, die witte uitgroei. Grijs haar stond in mijn optiek voor oud, niet sexy, onverzorgd en over de datum. Ik geef eerlijk toe dat mijn gedachten niet fraai waren en toch was het mijn mening over grijs haar tot voor kort. Niemand die ik kende was grijs en iedereen verfde het haar. Alleen heel oude oma’s waren grijs, maar niemand die daar van opkeek.

 

27 jaar en mijn eerste grijze haar

 

Ik trok hem direct uit en ik herinner me mijn afschuw voor de spiegel in het halletje. Mijn eerste grijze haren – het werden er langzaam meer – lieten zich nog gemakkelijk uittrekken. Daarnaast was er gelukkig de kleurspoeling , die zelfs een leek als ik, veilig kon gebruiken. Daarmee kon weinig mis gaan. Ik had jaren kastanjebruine lokken in alle gradaties. Jonge meiden die hun haar expres grijs kleurden begreep ik niet in die tijd. 

Mijn spoeling trok het niet langer

 

Verf is voor professionals vind ik en toen mijn kapper op een dag opmerkte dat mijn spoeling mijn vele procenten grijs niet meer aankon, stapte ik mokkend over op permante verf. Dat kostte niet alleen een vermogen, het leverde me ook een donkere helm op. Ik had geen budget voor highlights en de paar keer dat ik die uitprobeerde waren ze snel verkleurd tot vage strepen. Mijn uitgroei zorgde voor gepieker, want de tussenpozen tussen de verfbeurten werden korter. Windvlagen waren een ramp, want dan kregen omstanders zicht op mijn witte schedel, vreesde ik. Daarom plande ik mijn verfbeurten strategisch rond belangrijke afspraken, want niemand wil met een uitgroei naar het theater, op sollicitatie of daten. Ik was me altijd bewust van mijn eventuele uitgroei en de grijze haren rukten steeds sneller op.

 

@silvernienox brunette kleurspoeling  haarverf @missnienox zwartwitportret Nienke

Toen kwam corona en ik klooide met een verfspoeling van de drogist

 

Met de kapsalons gesloten, moest je toch iets aanvangen met je ‘coupe-troep’. Vandaar dat ik een ouderwetse ‘veilige’ kleurspoeling haalde bij de drogist om mijn favoriete haarkleur te realiseren. Welkom donkere helm  – mijn haar werd nog donkerder en massiever dan ooit. Ondertussen wist ik (dankzij mijn opleiding tot Imago-stylist) dat ik een helder wintertype ben met een huidskleur van porselein. De donkerbruine kleur van mijn haar was eigenlijk te hard in mijn gezicht, ook al was ik van origine een brunette. De ene kleur is de andere niet.

 

Zonder dat ik het wist zette ik een eerste stap…

 

Toen de kapsalons weer open gingen, koos ik voor het verven van mijn uitgroei een iets lichtere teint. Helaas verkleurde die al snel naar warm en ik ben een koel kleurtype. Hing ik normaal op Instagram rond bij mijn dollyfriends op de Sindy-afdeling, nu kwamen er ineens spontaan intrigerende foto’s voorbij. Mooie dames van alle leeftijden met...zag ik dat goed? Een witte of zilveren uitgroei of 'gewoon' zout&peper haar! Ze keken trots en zelfverzekerd en wat waren ze mooi! Ze straalden van alle kanten.

Binnen 3 dagen was ik om

 

Geïnspireerd door alle Silversisters wereldwijd – want dit was iets groots en een internationale beweging – startte ik een nieuw account. Ik maakte mijn boodschap wereldkundig. Een dikke stok achter de deur om nooit meer mijn haren te gaan verven en ik begon mijn Silverhairjourney in maart dit jaar. Ik koos voor de cold-turkey manier - gewoon je haren laten (uit)groeien, geen nieuwe verfexperimenten en geen hulpmiddelen. Iedereen moet dit voor zichzelf weten, maar dit was en is mijn manier.

 

Ik vreesde er als een tokkie bij te gaan lopen

 

Mijn kinderen vreesden dat ook. En hoe moest dat dan met een nieuwe liefde? Mijn zoon zat ermee. Ik antwoordde vastberaden: “Nou dit is wie ik ben, dit is mijn ware zelf. Een man die daar liever een verfje overheen ziet, is niet mijn man!” Er was angst voor een onverzorgde uitstraling met die grijze uitgroei en wat als ik er veel ouder uit zou gaan zien? Ook vreesde ik niet meer aantrekkelijk te worden gevonden... Samengevat: grijs worden was een nieuw en spannend terrein en er ging letterlijk een nieuwe wereld voor mij open.

 

haarstijl haarbanden silverhairjourney styling silversister @silvernienox @missnienox uitgroei zilverhaar grijsworden silvers

Gelukkig waren er leuke haarbanden en andere creatieve oplossingen

 

Een grijze uitgroei behoeft wat extra’s, want je wilt er verzorgd en fris uitzien. Ik naaide zelf vrolijke kleurige haarbanden, bij gebrek aan haarbanden naar mijn smaak in de winkel. Ook investeerde ik in opvallende oorbellen en accessoires. Blush op de wangen werd een must, net als een frisse make-up en geaccentueerde wenkbrauwen. Je wilt er namelijk niet ‘washed out’ uitzien (weggevaagd, verwassen). Mijn haar had ondertussen 3 kleuren: grijs, warm bruin en donkerbruin.

 

Deze uiterlijke transitie zorgt voor een innerlijke transitie

 

Tenminste dat las ik bij vele zilveren zussen. Bij mij viel dat mee, omdat ik net een enorme innerlijke transitie had doorgemaakt. Ik was al heel sterk geworden en daardoor vond ik dat mijn uiterlijk niet kon achterblijven. Mijn ware ik kon niet langer leven met een ‘nep' haarkleur. Ik kon niet anders dan volledig authentiek worden, in die zin is het bij mij heel organisch gegaan. Er is geen moment van spijt of twijfel geweest tijdens mijn proces en dat verraste mij.

Helpend tijdens jouw silverhairjourney

 

Omring jezelf met andere Silversisters, in mijn geval via Instagram. In het dorp waar ik woon leeft het nog niet echt. Wees mild voor jezelf wanneer je een mindere dag hebt en je ‘s morgens je grijze bleke snoetje in de spiegel ziet en denkt: “Oh nee, waar ben ik aan begonnen? Ik ben nog veel te jong om grijs te zijn!" Weet dat zulke gedachten normaal zijn, het hoort er allemaal bij. Verzorg je uiterlijk goed en kleed je leuk. Geen gebloemde rockabillyjurken meer voor mij (granny), maar vaker mijn bikerjack  en knal-oorbellen.

 

Niet langer een pony op mijn voorhoofd voelde enger dan de grijze uitgroei

 

Ik beloofde mezelf dat als mijn uitgroei te ordinair zou worden, ik een pixie-cut zou nemen (heel kort kapsel), - dan zou ik in één keer van mijn geverfde haar af zijn. Alleen die wetenschap gaf al rust. Ondertussen heb ik mijn kapsel een paar keer rigoureus veranderd, want het oude paste me niet langer. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Wanneer ik nu oude foto’s terugzie dan schrik ik van mijn donkere helm - die als een vesting mijn gezicht omvatte en verborg. Blijkbaar mag ik nu pas echt mezelf zijn.

Noot aan alle zusters die hun haren blijven verven

 

Je mag zelf weten wat je doet, ik veroordeel niemand. Niet zolang geleden deed ik immers hetzelfde. De transformatie tot een Silversister is een persoonlijke keuze en deze moet echt uit jezelf komen. Doe het nooit voor een ander, want dan houd je het niet vol. Verf daarentegen ook niet je haar voor een ander (ook al pusht manlief je), want het is jouw leven en jouw lijf.

 

Meer voordelen dan nadelen

 

Je bespaart flinke kosten bij de kapper en/of aan haarverfproducten. Je hebt nooit meer zorgen over je uitgroei. Je kunt eindelijk echt jezelf zijn. Je hebt een gigantische Silversisters-community achter je staan. Je ontdekt ineens overal nieuwe zilverzusters. Je zelfvertrouwen groeit samen met je zilveren haren en je verrast jezelf.

silversister silversisters silverhairjourney greyhair fotocollage haarbanden zilverhaar grijsworden @silvernienox @missnienox greyhairjourney zilvertransitie

 

Zo dacht ik helemaal wit te worden, maar ik heb zout &-peper haar met witte en donkere plukken. Eindelijk heb ik natuurlijke highlights! Pas wanneer je transitie naar grijs haar volledig is, zie je je uiteindelijke haarkleur. Ik ben 29 weken onderweg en nog een paar knipbeurten verwijderd van mijn volledige transitie tot silversister. Ik kan niet wachten.

 

Tot slot: Ik dank de dag dat ik besloot dit pad te gaan bewandelen, behalve een zilveren kroon brengt het oneindig veel moois in je leven. Dat gun ik iedere vrouw. We zijn immers allemaal powervrouwen!

 

@misssnienox

 

Neem ook eens een kijkje op de website van mijn Nederlandse silversister, Patty Knoops  (www.verzilverd.com)

(deze prachtige website gaat volledig over silversisters en zilverhaar)

 

P.S. Wil je weten en zien hoe mijn haar uiteindelijk is geworden? Lees dan het aanvullende blog:

Silvermissie geslaagd

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
3 jaar geleden

Mooi verhaal weer, deze silverhairjourney paste ook bij de hele ontwikkeling die je al doorgemaakt had. Ik heb van mijn 16e tot mijn 44e mijn haar blond geverfd. Vond mijn eigen kleur saai en wilde wat levendigers. Na steeds meer ergernis over de uitgroei, haarkleur die niet meer bij mijn huid paste etc. heb ik het haar in mijn eigen kleur laten verven en ben zo makkelijk overgestapt. Doodeng, die eerste keren mensen ontmoeten zonder mijn lichtblonde kopje. Kreeg vooral complimenten en heb het daarna nooit meer geverfd. Grijs word ik nog niet, met mijn haarkleur zie je dat ook minder snel en ouders werden ook heel laat grijs. Moet dus nog even geduld hebben voor ik weet hoe dat staat. Bij jou staat het prachtig, leuk al die foto’s.

Nienke
3 jaar geleden

Dank je wel lieve Gerda voor je prachtige reactie. Mooi jouw haarkleur verhaal, zo zie je maar weer. Het is zo persoonlijk en ik heb ook vriendinnen die nog amper grijze haren hebben. Dank voor het delen!

Esmiralda Stoops-Blom
3 jaar geleden

Lieve Nienke, ik heb jou ontmoet als " zilvere zuster" op insta, en wat heeft dat mijn leven verrijkt! De motivatie en positiviteit is enorm, en daardoor maak je uiterlijk én innerlijk een bijzondere groei door! Je bent nog steeds één van mijn favoriete " zussen" , je bent een echte inspiratie! ♥️

Nienke
3 jaar geleden

Bedankt lieve Esmiralda! Bloos bloos, wat een lieve woorden en complimenten van jou, lieve zilverzuster. Insgelijks hoor. Jouw posts zijn ook vaak een feestje en altijd inspirerend.