Plak je blij!

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 01:00

Iedereen heeft een klein kind in zich – ook jij! Misschien ben je het al jaren kwijt, neemt het amper ruimte in of hoor je nu voor het eerst van het bestaan? Ons kleine kind wil spelen en contact met ons maken en als hij of zij blij is, zijn wij het ook. Gedeeld geluk is dubbel geluk. De eenvoudigste manier om contact te maken met ons innerlijke kind is plakken, knippen, tekenen of schrijven. En waar kan dat beter dan in het plakboek?!

 

plakboek plakboeken creatief scrapbook @missnienox

 

Het maken van een plakboek is helemaal niet ouderwets, tegenwoordig heet het scrapbooking (Engels). Het is een creatieve hobby waarbij je op een fantasievolle manier afbeeldingen plakt in een blanco boek. Bron: Wikipedia. Daarnaast kun je tekenen en schrijven en alles doen wat je wilt. Jij bent de baas (nou ja, het kind in jou is de baas). Wil je de bladzijdes afbranden? Ga je gang. Stempelen? Prima. Scheuren, tapen of krassen? Alles mag. Je begrijpt al waarom jouw innerlijk kind hier gelukkig van wordt (en je echte kind trouwens ook!)

Wat heb je nodig voor een vliegende start?

 

* Een blanco boek met harde kaft, A4 formaat.

* Gekleurde fineliners, stiften, pennen en/of kleurpotloden.

* Een plakstift en een schaar. Een onderlegger om je tafel te beschermen.

* Washi-tape, stickers en/of stempels.

* Tijdschriften met mooie plaatjes/illustraties/foto’s (bijv. Flow, Happiness, Natuurmonumenten, Donald Duck enz.)

Tips om direct het ijs te breken

 

Het eerste dat ik op de Kunstacademie leerde: durf te scheuren en te knippen. Ik was toen lid van de mode-glossy ELLE en ik was heel zuinig op dat dure tijdschrift. We moesten zo snel mogelijk van het brave af, niets hoefde er heel te blijven. Dus ga scheuren! Als je het goed onder de knie hebt leer je zo te scheuren dat er mooie witte randen ontstaan door de dikte van het papier. Ga lekker los!

 

Het tweede dat ik leerde was: durf groot te werken. Geen ieniemienie gepruts, maar grote letters, tekeningen en een losse hand. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen of heel creatief te zijn. Ga gewoon bezig en laat het brave los. Hoe losser jij aan de gang gaat in je plakboek, des te blijer wordt het kind in jou!

 

plakboek knutselen plakken knippen scrapbook Flowmagazine Flow creatief @missnienox

Heb ik ze wel op een rijtje?

 

Even voor de mensen die nu denken: Jij bent gek, hoezo mijn kleine kind? Doe normaal halve gare zool. Ik ga toch niet serieus aan mijn innerlijk kind vragen om samen te knutselen? Ik ben een verstandig volwassen mens en ik heb wel iets beters te doen! Je hebt helemaal gelijk en je hoeft niets. Jouw kind zit er toch wel, of je dat wilt of niet. Als je iets gelukkiger wilt worden of gewoon simpelweg blij, dan is dit een fijne eenvoudige manier.

Ondertussen maak je lekker je hoofd leeg

 

Met je verstand op nul repetitieve patronen tekenen, stickers plakken en snorren tekenen op vrouwenplaatjes – daar kun je zielsgelukkig van worden. Je drukke hoofd gaat op pauze en je kan helemaal opgaan in jouw nieuwe hobby. Ik ben al in mijn tweede boek bezig en er gaat geen week voorbij zonder dat ik op een verloren uurtje in mijn plakboek duik. Zorg er wel voor dat je alleen bent of met gelijkgestemden. Kritiek is onwelkom en verstoort jouw goede humeur.

 

 

plakboek pagina's ideeen inspiratie scrapbook plakken Flow @missnienox

Je kunt het zo gek niet verzinnen

 

Schrijf je favoriete quotes op, teken je gekke kat of schrijf een brief aan jezelf en doe hem in een envelop. Plak deze in je boek en open hem over precies een jaar. Soms wil ik niet schrijven en plak ik mijn favoriete ansichtkaarten tot een mooie collage. Een andere keer oefen ik letters of krijg een aanval van stickeritus.

 

Een prachtige oefening is je kind laten vertellen. Je neemt dan je pen in je niet dominante hand en je vraagt je kind te delen wat hij of zij maar wil. Het klinkt simpel, maar het is heel bijzonder wat dit je oplevert. Het schrijft lastig en langzaam en je kind neemt het over. Ik zag mijn kleine Nienke een prachtige brief schrijven waarin ze haar dromen beschreef en haar toekomst, toen ze nog 10 was. Natuurlijk was ik het zelf, maar ook weer niet. Ik moest er een traantje bij laten.

Waarschuwing! Een plakboek is verslavend

 

Het helpt om rust in je hoofd te krijgen, lekker creatief bezig te zijn, om samen te werken met je speelse kleine ik, om even uit de hectiek te vluchten en het verantwoordelijke volwassen leven voor een momentje los te laten. Met als resultaat, dat het resultaat er uiteindelijk niet toe doet. Het gaat om ontspannen bezig zijn, speels en intuïtief. Verras jezelf en blijf nieuwsgierig naar nieuwe manieren om je plakboek te versieren.

 

Als ik nu mijn plakboeken open sla ben ik vaak verrast door wat ik zie. Vaak deed ik maar wat, pielde ik gewoon een eind heen. Alles is goed, want dit is jouw ding en jouw plakboek. Ik beloof je dat de samenwerking met die kleine in jou, je heel veel  geluk en blijdschap gaat brengen. En een prachtig dik plakboek – een fijne hobby om mee te starten nu de dagen korter worden.

 

Creabea @missnienox

 

 

Ben jij al begonnen met een plakboek of doe je het al jaren? Ik lees het graag.

 

 

plakboek dummy boek @missnienox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.