Grenzeloos post crossen

Gepubliceerd op 15 september 2021 om 08:29

Wie wordt er niet dolblij van post? Geen blauwe envelop – maar een kaartje! Handgeschreven en van heel ver weg. Een ansichtkaart speciaal voor jou van een volslagen vreemde uit een onbekend land. Nee dat is niet ouderwets, dat is al jaren very Postcrossing. Welkom in de wereld van liefdevol versierde kaartjes uit de hele wereld op jouw deurmat.

 

 

postcrossing ansichtkaarten post kaartjes briefkaart internationaal afbeeldingen @missnienox

Wat is Post crossing?

 

Postcrossing is een internationaal briefkaart- uitwisselingsproject opgezet in 2005 door PAULO MAGALHÂES uit Portugal. Vandaag de dag telt het bijna 800.000 gebruikers uit 206 verschillende landen. Meer dan 34 miljoen ansichtkaarten zijn inmiddels verstuurd. Bron: Wikipedia. Als reactie op het snelle en afstandelijke mailverkeer terug naar de snailmail – trage aandachtige post in een slakkentempo. Net zoals vroeger maar dan met een moderne organisatie en uitvoering achter de schermen. Sinds 2005 en nog steeds onverminderd populair.

De formule in het kort:

 

Je ontvangt de naam en adres van een onbekende medepostcrosser samen met een postcard ID (persoonlijke code voor registratie). Je bekijkt het persoonlijke profiel van diegene en zijn of haar voorkeuren. Je kiest een geschikte kaart, pent hem vol in het Engels. Je plakt voldoende zegels en je post hem. That’s it! Wanneer de gelukkige ontvanger jouw kaart heeft geregistreerd zoekt de computer vervolgens een willekeurige nieuwe kaartschrijver voor jou. Jij gaat een kaart krijgen en je weet nog niet van wie of wanneer...

Geduldig lig je op de deurmat te wachten en te wachten en te...

 

Ja, want in het begin heb je wel een beetje geduld nodig dankzij 

kaartje schrijven

kaartje onderweg

* kaartje ontvangen/geregistreerd

nieuw kaartje voor jou

* kaartje onderweg

kaartje deurmat

Ondertussen verveel jij je geen moment

 

Je kunt je ansichtkaartenverzameling uitbreiden door te kijken bij fysieke winkels in de vergeten hoekjes. Postcrossers zijn dol op oud Hollandse taferelen. Kaarten met molens, grachtenpanden, klompen en Friese paarden. Er gaat ineens een wereld voor je open die je eerder misschien straal voorbij liep. Online is er ook veel moois te vinden. En vergeet familie en vrienden niet, of je oma. Misschien hebben zij nog wat ongebruikte vintage kaarten liggen?

 

 

Postzegels – waar je ogen van gaan glimmen

 

Eigenlijk hebben wij Nederlanders op dit moment saaie standaard postzegels op dat handige stickervel. Waar zijn al die prachtige postzegels gebleven? Kijk eens naar de zegels op je ontvangen kaartjes straks – er zitten ware kunstwerkjes tussen. Voor Postcrossing gebruikte je eerst Europese en Internationale zegels, nu gebruik je dezelfde zegel voor alles buiten de landsgrens. De klassieke blauwe Airmail sticker zit er heel praktisch aan vastgehecht.… (liever plakte ik die los op een strategische plaats) Gelukkig zijn er wel degelijk bijzondere Nederlandse zegels verkrijgbaar. Hollandse iconen en speciale uitgaven, vaak online. Het loont om daar speciaal naar te zoeken. 

Tip: op internet zijn nog eerdere series ongebruikte postzegels te koop, google maar. Ik plakte allemaal verschillende zegeltjes totdat ik genoeg porto had verzameld. Vergeet ook de originele Kinderpostzegels niet. Versier je kaartje verder met washi-tape of een Nederlands citaat met de Engelse vertaling en je maakt iemand echt gelukkig. Sommige postcrossers vinden alles leuk, dus lees hun profiel.

En actie!

 

Na jouw gratis aanmelding en account op de Postcrossingwebsite maak je een profiel aan. Je vertelt wat over jezelf (Engels) en deelt jouw favoriete thema’s. Bijvoorbeeld uilen, vossen en kunst – in mijn geval en je vraagt een eerste adres aan. Vergeet niet het registratie nummer duidelijk te noteren – de postcard ID – zonder krijg jij geen kaart terug. Net zo belangrijk is een duidelijk leesbaar adres. Iedere door jou verstuurde kaart, geregistreerd door de ontvanger – betekent voor jou een kaartje terug. En dat willen we! Wat we niet willen is een envelop om de kaart!

 

Als je een kaart registreert, scan dan enkel de fotokant, de adreskant mag niet zichtbaar zijn in verband met de privacy.. Nu zien andere gebruikers jouw kaart ook en zo kan jouw kaart iemands favoriet worden. Toch vleiend, net als het schrijven van een reactie. In het begin mag je maximaal 5 kaarten sturen, hoe meer kaarten jij in totaal hebt verstuurd, hoe meer adressen je tegelijk mag opvragen. Er was een tijd dat ik 10 kaarten onderweg had en ik heb minstens 150 kaarten gestuurd en ontvangen in de jaren 2013/2014/2015.

Postcrossing – kaartjes doorkruisen de wereld – een geweldige hobby

 

Houd je van post versturen en krijgen en heb je tijd en geld over? Schroom niet. Laat de Engelse taal je niet weerhouden. Houd het gerust eenvoudig. Een tekening is ook een geweldige blijmaker. Kun je niet tekenen? Denk aan stempels, tape en stickers. Niets is te gek en je maakt een onbekende super blij met jouw aandacht.

 

Soms raakt een kaart zoek, het is mij één keertje gebeurd. Je krijgt nooit een kaart terug van degene die je een kaart stuurt, het is altijd een ander. Je kunt wel een bericht sturen als iemands profiel jou aanspreekt om ouderwets penvrienden te worden. Daar moet een ander voor openstaan en je kunt dit aangeven in je profiel.

De brievenbus kleppert, net als jouw klompjes

 

De liefde en aandacht die in iedere kaart wordt gestopt – Postcrossing is voor mij echt een uitwisseling van universele liefde. Nu ik dit zo opgeschreven heb gaat het toch weer kriebelen, ondanks dat het voor mij 6 jaar geleden is. Mijn berg ontvangen ansichtkaarten koester ik met heel mijn hart.

 

@missnienox

 

Wat is jouw ervaring met postcrossing? Is het nieuw voor jou of kende je het al? Ik ben benieuwd.

 

 

kaarten ansichtkaarten postcrossing internationaal post postkaarten porto briefkaart @missnienox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.