Niet voor de struisvogel - de boekentip over relaties

Gepubliceerd op 13 september 2021 om 08:46

Als ik één boek zou mogen aanraden uit alle tientallen exemplaren die ik over relaties heb gelezen, dan is het deze. Geen ander boek legt zo laagdrempelig uit hoe het zit met liefde en familie. Het ene heeft namelijk alles met het andere te maken. Wil jij hier niets van weten en alles bij hetzelfde houden? Prima, surf dan rustig naar een ander verhaal. Ben jij wel nieuwsgierig naar het hoe en waarom in relatie-land, lees verder en ontwaak.

 

boek Hoe overleef ik mijn familie boekentip rainbowpocket john cleese robin Skynner leestip @missnienox

Hoe overleef ik mijn familie    

omgaan met liefde en relaties 

 

John Cleese en Robin Skynner

 

Terwijl ik door de kringloopwinkel dwaal valt mijn oog op een pocketboekje - beduimeld en met meer ezelsoren dan ik ooit eerder in een boek heb ontdekt. John Cleese staart me verschrikt aan. Ik heb een zwak voor John Cleese en ik vind zijn humor (o.a. Fawlty Towers) geniaal. Daarnaast houd ik van psychologie en de andere heer - Robin Skynner - is psychotherapeut. De recensie op de achterflap klinkt veelbelovend:

 

Het boek bereikt zijn doel – in gewone taal uitleggen aan gewone mensen hoe relaties in elkaar zitten.’ – Sun

 

Na zoveel zware lectuur te hebben verslonden over relaties, spreekt dit me direct aan. De titel klinkt lekker dramatisch en de bijpassende hysterische blik van Cleese belooft veel goeds. Thuis gekomen duik ik er direct in en een dag later sla ik het dicht. Ik dacht dat ik de liefde inmiddels aardig begreep, maar nu valt het kwartje pas echt.

Niets is meer hetzelfde – 'spontaan' een liefdespartner kiezen blijkt een utopie 

 

Dat je onbewust op een partner valt die op (een van) je ouders lijkt wist ik inmiddels, maar dat er werkelijk geen greintje toeval komt kijken bij je liefdeskeuze was nieuw voor me. Alle romantische idealen overboord gekieperd, blijkt de keuze voor je liefdespartner niet verrassend te zijn. Alles is verklaarbaar vanuit je familie, opvoeding, genenpakket en de psychologie (in willekeurige volgorde). Zelfs jouw uitzonderlijke stormachtige intense soulmate-achtige liefde past binnen het plaatje. Toch jammer voor al die hopeloze romantici, inclusief mijn vorige zelf.

Verwacht geen grapjes van Cleese

 

Hij verrast juist dankzij zijn kwetsbare openhartigheid en het delen van zijn onzekerheid over zijn relatieverleden. Dankzij therapie, zelfreflectie en een aantrekkelijke nieuwsgierigheid, laat hij ons mee genieten. Robin Skynner en hij leren ons middels hun gesprekken hoe het zit met familie en de liefde. Je krijgt het gevoel dat je er gezellig bij zit met je aantekeningenboekje op schoot.

Na het lezen van dit inzichtelijke werk is geen relatie meer dezelfde

 

Overal om je heen herken je de voorbeelden in de praktijk. Een echte aha-erlebnis. Of je je eigen relatie herkent dat ligt aan de grootte van je eigen dode hoek, bij een ander spotten we het eenvoudiger. Bijvoorbeeld bij Kees en Aaltje – die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. En waarom proberen we bij onze partners alsnog ons gelijk te halen, omdat dit als kind bij onze ouders niet lukte. Arme partners en zoveel verspilde energie. Toch doen we het onbewust bijna allemaal.

 

Een toegankelijk boek dat ingewikkelde psychologie behapbaar maakt en hoopgevend is voor de liefde. Het beantwoordt vragen waarvan je niets wist dat ze bestonden  - @missnienox

Dit boek kan zelfs je relatie verrijken, want kennis is macht

 

In het mooiste geval kun je meer begrip voor je partner opbrengen. En als hij/zij het ook leest kan het jullie  interessante gesprekken opleveren of knallende ruzie. Net waar jullie zin in hebben. Nieuwsgierig geworden? Ik verklap verder niks en ik raad je aan om Hoe overleef ik mijn familie zelf te gaan lezen.

 

N.B. Er is 1 gedeelte in dit boek dat ik persoonlijk minder geslaagd en te vergezocht vind, het betreft het hoofdstuk over LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer) Er wordt gesteld dat je manier van hechten invloed heeft op je seksuele geaardheid... Ik ben van mijn mening dat je gewoon zo geboren wordt. Dit is mijn persoonlijke mening en misschien denk jij daar anders over. Meningen zijn geen feiten en dat is prima.

 

 

Hoe overleef ik mijn familieomgaan met liefde en relatiesJohn Cleese en Robin Skynner. Tiende druk juli 1997 – Uitgave in Pocket Rainbow boeken / uitgeverij Maarten Muntinga bv, Amsterdam – ISBN 90 6766 181 3 CIP NUGI 711

Nog steeds te koop zowel Engelstalig (origineel) als in het Nederlands.

 

@missnienox

 

*De eerste reageerder krijgt dit boek van mij cadeau. Ik ben een voorstander van roulerende boeken, dus geef het daarna vooral weer fijn door aan een ander.

 

Heb jij ook een goede boekentip over relaties of wil je graag reageren? Be my guest!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.