Appels en peren - het verschil tussen een blog & een kort verhaal

Gepubliceerd op 9 september 2021 om 12:37

Blogs en korte verhalen. Het zijn net appels en peren, lastig te vergelijken. Een appeltje neem je makkelijk tussendoor, net als een smakelijk blog. Het korte verhaal is dan de peer. Je gaat er lekker voor zitten en je eet met aandacht. Of je draait het om, wat jij wilt. Volg deze snelle uitleg voor een optimale spijsvertering van een blog of juist een verhaal.

 

appels fruit elstar sindypop sindydoll fruitschaal tussendoortje gezond @missnienox

Het verschil tussen een blog en een kort verhaal

 

Een blog (weblog) is een persoonlijk logboek – je krijgt een inkijkje in iemands leven. De schrijver beslist wat hij deelt of achterhoudt en hij schrijft zoals hij praat. Liever niet met teveel woorden, anders wordt het slaapverwekkend. Gaap.

Blogs zijn luidruchtige aandachttrekkers

 

Ze hebben vette koppen, een opvallende foto en hopelijk leer je er iets van. Daarnaast zijn ze actueel, samenvattend en uitdagend. De schrijvende wijsneus geeft zijn mening en inspireert - of zet zichzelf voor schut. Al ben ik een startende blogger, ik heb wel netjes mijn huiswerk gedaan. Dat ben ik niet alleen aan jullie verplicht, maar ook aan mezelf. Anders heeft iemand een appeltje met mij te schillen.

Een blog is iets dat eruit moet, het is een acute interne drive om te delen 

 

Behapbaar, glanzend en verleidelijk – als de appel van de gemene stiefmoeder van sneeuwwitje – maar dan zonder flauwvallen – dat is een blog. Een pittig appeltje.

 

Het korte verhaal – fictie – short story

 

Een kort verhaal bestaat uit zo’n 1500 (of meer) woorden en is langer dan een blog. Woordkeuze, sfeer, vertelvorm en verhaallijnen - alles is even belangrijk. Anders dan een compleet boek bevat het enkele personages en vertelt het een deel uit een leven. Wat ervoor en daarna gebeurt weet je als lezer niet.

Het korte verhaal laat veel aan de verbeelding over en geeft niet alle antwoorden

 

Als schrijver heb je alle vrijheid om fantasie en werkelijkheid te mixen tot een lekkere cocktail. Smaak is persoonlijk en iedereen haalt er iets anders uit. Het korte verhaal wil rustig verwerkt worden, je mag daar lekker voor gaan zitten (waar zijn de kat en de pot thee?). Een geslaagd kort verhaal werkt na en maakt emoties los. Met het schrijven van korte verhalen heb ik wel ervaring en het verzinnen en vormgeven is een magisch proces.                                                       

 

Stevig, met precies de goede bite en samenstelling – een goede peer is niet te missen – dat is een kort verhaal. Het heeft alles te maken met aandacht, inhoud en timing.

Blog en kort verhaal - de overeenkomsten

 

Beide hebben een kop, staart en middenstuk dat je wilt onderzoeken (als het goed is). In het midden gebeurt het – daar ligt de basis voor het einde. Zowel de blog als het korte verhaal willen een verschil maken, tenminste dat maak ik mezelf wijs. Het zijn persoonlijke creaties en ik wil niet kiezen en daarom vind je ze beide op missnienox.

 

Om met de fruitschaal af te sluiten: kies je eigen favoriete fruit op het juiste moment, dan komt het het beste tot zijn recht. Bon appetit!

 

@missnienox

 

Wat is jouw favoriet: een blog of kort verhaal? Laat het me weten.

Reactie plaatsen

Reacties

y hagen
3 jaar geleden

Mooi

Nienke
3 jaar geleden

Dank je wel voor je compliment lieve moeders