7 valkuilen waardoor je niet je hart volgt + tips om het juist wel te doen

Gepubliceerd op 9 september 2021 om 12:38

Je hart volgen, dat klinkt zo lekker stoer en krachtig. Wanneer we het om ons heen zien gebeuren, dan bekruipt ons vaak het gevoel: Waarom hij/zij wel? Onze interne criticus gaat direct lekker los en daardoor voelen we ons niet beter maar slechter. Iets met selffulfilling prophecy en gedachten zien als feiten - in plaats van de stoorzenders die het werkelijk zijn.

Dat kan toch efficiënter?

schijfblok pen  propjes papier  @missnienox

Valkuilen:

 

1. Je vergelijkt jezelf met een ander

 

Stop met vergelijken, want iedereen is anders. Niet alleen qua karakter en uiterlijk maar ook in onze wensen. De een droomt groots en meeslepend terwijl de ander kleine veranderingen wenst. Wat voor de een behapbaar is, vormt voor de ander een onneembare horde. We zijn uniek met onze talenten en mindere kanten. Tante Corry is misschien super goed in taarten bakken, maar ze verdient er niets mee. Je beste vriend kan alles aan de man brengen, maar hij heeft geen idee wat. Tessa durft te schrijven, maar het ontbreekt haar aan talent. Terwijl Irma een geweldig oog heeft voor mode en daar niets mee durft te doen. Ik las ooit de tip: Kijk eerst wat anderen doen. Een behoorlijk zwaar advies vond ik destijds en ik besloot niet te kijken. Want – als ik voor mezelf spreek – dan gaat die informatie in mijn hoofd zitten. Ik raak mijn onbevangenheid kwijt. Dus doe wat je moet doen en doe het op je eigen manier. Jij bent jij en volg je eigen pad. Focus je op jezelf en dan mag je nog steeds om je heen kijken, maar dan uit nieuwsgierigheid. We kunnen immers altijd leren van een ander. Dat is heel wat anders dan beïnvloed worden.

 

2. Angst voor het onbekende

 

Veranderen is eng, het schuurt en voelt ongemakkelijk. We weten nu wat we hebben dus waarom zouden we risico willen lopen. Het kost veel energie om bang te zijn en het is geen fijne emotie. Toch heeft het een functie, het wil ons beschermen en eigenlijk is dat best lief. Er wordt in ons hoofd flink gekakeld en gewaarschuwd. In mijn geval werkte dat jarenlang bijzonder veilig en effectief. Prettig voor mijn gemoedsrust, van ‘zie je wel, wie denk je ook eigenlijk dat je bent dat je dit zo graag wilt? Jij bent helemaal niet technisch en zeker niet zakelijk. Blijf maar lekker doen wat je deed mop’. Dit was de aardige variant, ik zal je de kenau-stem besparen. Gedachten zijn geen waarheden, het zijn wolken die in de weg kunnen hangen. Bang zijn is nuttig wanneer er gevaar dreigt, maar als we iets in ons leven willen veranderen dan is deze angst een slechte raadgever. Denk maar zo: als je iets echt wilt, dan kan niets of niemand jou daarvan weerhouden. Accepteer dat angst erbij hoort, glimlach ernaar en werk desondanks verder aan je doelen.

 

3. Perfectionisme

 

De lat heel hoog leggen en maximaal vooruit denken in het proces. Perfect zijn is onmogelijk en het is een grote energieverspilling. Het moet geweldig worden en niemand mag klachten hebben – moeten en mogen – twee heel dwingende werkwoorden. Je denkt met perfectionisme controle te hebben over de uitkomst – helaas - werkelijke controle bestaat niet. Mijn perfectionisme heeft me weinig goeds gebracht en kostte tonnen energie. Denken en invullen voor een ander, bang voor kritiek en uiteindelijk durf je er niet eens aan te beginnen. Perfectionisme werkt verlammend en het verkleint je blik. Gelukkig heb ik er een nieuwe invulling aan weten te geven: iets moet er goed uitzien, met de minst mogelijke moeite. Ik ga nog steeds voor een mooi resultaat, maar ik blijf niet pielen tot ik een ons weeg. Goed genoeg is hierin een prachtige leidraad.

 

4. Succesvol moeten zijn

 

Stel dat het geen succes wordt, wat dan? Meestal staat succes voor veel geld verdienen, beroemd zijn, ontelbare volgers hebben enz. Stel je voor dat niemand jouw producten koopt of jouw artikelen leest? Dat is een gruwelijke gedachte, toch? Gelukkig heeft iedereen zijn eigen definitie van succes en het helpt als je voor jezelf beslist wat succes voor jou betekent. Ik weet namelijk zeker dat je dan jouw persoonlijke succes gaat bereiken. Er zijn zoveel manieren om succesvol te zijn en wanneer je hart betrokken is bij wat je doet, dan heb je al de helft gewonnen. Voor mij betekent succes hebben, dat iemand zich in mijn woorden herkent. Een ander inspireren, openhartig durven zijn, een ander kunnen laten lachen… Kortom; een verschil kunnen maken voor iemand. Werkelijke verbinding voelen, dat is voor mij het hoogste goed. Voor jou kan het een fantastisch lopende onderneming zijn, eindelijk je droom achterna. Zolang iets helemaal uit jou komt is het sowieso een succes.

 

5. Faalangst (de zus van succesvol moeten zijn)

 

Het is een vreselijke gedachte om te moeten falen. In je hoofd wordt alles fantastisch, totdat je aan die mooie woorden daden moet verbinden. Het maakt je heel kwetsbaar om je nek uit te steken, of zoals Brené Brown het zo prachtig uitlegt: Durf kwetsbaar te zijn. Stap de arena binnen, met het gevaar dat je neervalt onder alle ogen. Schud het stof van je lijf en sta op. Durf te falen. Je leert er namelijk altijd iets van als je eerlijk durft te kijken. De keren dat ik vond dat ikzelf ontzettend faalde, was toen mijn liefdesrelatie met de vader van mijn kinderen kapot ging. Voor mijn kinderen had ik het zo graag anders gezien, waarom kwam ik in een scheiding terecht en dan ook nog twee keer?! Zo had ik het nooit bedacht of gewild. Ook voor de ontrouw van mijn partners schaamde ik mij, want wat zouden anderen wel niet over mij denken? “Die is zeker niet leuk en goed genoeg, dat meneer het elders ging zoeken?” Nu weet ik dat dit veel over hen zegt en weinig over mij, maar dat terzijde. Toch had ik deze ellende niet willen missen, want ik ben er veel sterker en gelukkiger door geworden. Je bent veerkrachtiger dan je denkt en wat voor jou een enorme misser lijkt is door een ander snel vergeten. Als je uit het falen je persoonlijke les hebt kunnen leren dan is het niet voor niets geweest. Helpend hierbij is de gedachte dat veel mensen aan het einde van hun leven, de meeste spijt hebben van de dingen die ze niet durfden te doen, maar wel graag hadden gewild. Falen hadden ze op de koop toe genomen, alles beter dan niet weten hoe het ook had kunnen zijn.

 

6. Niet luisteren naar je intuïtie

 

Het niet weten wat dat precies inhoudt of het niet herkennen. Veel mensen hebben hun intuïtie niet ontwikkeld, ze verwarren het met angst. Intuïtie is een zacht stemmetje in je binnenste – je onderbuikgevoel en er lacherig over doen mag, maar het helpt je niet. Intuïtie liegt nooit en kan jou leiden. Wanneer je het negeert dan blijft het terugkomen en het zal steeds meer kabaal gaan maken. Het negeren van mijn intuïtie heeft mij een burn-out gebracht en mij veel te lang in ongezonde relaties laten zitten. Ik weet er dus alles van hoe je niet met je intuïtie om moet gaan. Om werkelijk te kunnen luisteren heb je stilte nodig en afzondering. Dat kun je vinden waar en hoe je dat maar wilt. Meditatie en mindfulness beoefenen kunnen zeer helpend zijn bij het hervinden van jouw innerlijke stem. Wanneer je in je leven terugkijkt op situaties die niet lekker liepen, terwijl je toen je vinger er niet precies op kon leggen, daarvan weet je achteraf meestal precies wat je gemist hebt aan informatie. Schat jouw intuïtie dus op waarde, want het heeft altijd het beste met jou voor.

 

7. Geluk is eindig

 

Onzin! Er is genoeg liefde, geluk en succes voor iedereen, er is oneindig veel van. Het heeft allemaal te maken met je mindset. Heb vertrouwen in jouw potentie en geloof dat je kunt bereiken wat je wilt. Wanneer je in een positieve energie zit dan trek je dezelfde hoge energie aan. Start de dag met positieve affirmaties alsof alles wat je wilt er al is. Praat in de tegenwoordige tijd en voel wat je zegt. Positief zijn is een keuze en je kunt daar dagelijks in groeien en aan werken (zegt de voormalige negativo eerste klas). Het gaat niet vanzelf maar een positieve mindset levert je ongelooflijk veel op. Geloof in wonderen en sta open voor verrassingen.

 

Beste tip:

Start nu! Begin gewoon en de rest volgt vanzelf. Zet nu de eerste stap, al is ie piepklein. Het smaakt naar meer.

 

Om met de wijze woorden van Pippi Langkous af te sluiten: :”Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

 

@missnienox

 

Welke valkuil herken jij? Ik lees het graag.

Reactie plaatsen

Reacties

Sander
3 jaar geleden

Bij twijfel of niet luisteren naar je intuïtie ga ik intuïtief de rust opzoeken. In de rollercoaster die het leven brengt móet je soms bewust even niks.
Muziek luisteren brengt mij vaak terug bij mijn eigen ik. Muziek is voor mij stilte en heelt de onrust.

Nienke
3 jaar geleden

Merci lieve broer! Wat verwoord je het mooi en helder. Muziek luisteren is voor jou dus bijna meditatief?1 Prachtig dat muziek dat met je doet en dat je naar je intuïtie luistert.