Een kwestie van geluk

Gepubliceerd op 9 september 2021 om 12:38
Schaakspel geluk Tammydoll uilen winnen lef beginnersgeluk @missnienox

Geluk en hoe je er meer van krijgt

 

Geluk is overal. Ik ben geen zoeker maar een vinder. Geluk is een knorrend kattenbeest, de geur van koffie en appeltjeszeep, vintage fashion en vondsten, creatief zijn, een prachtig boek lezen, verhalen verzinnen, de glimlach van een onbekende, een twinkeling in jouw ogen, diepgaande gesprekken en wezenlijk contact. Je hart dat een sprongetje maakt, levenslust en geliefden om je heen. De slappe lach en tranen van geluk – mijn lijst is oneindig.

 

Wat betekent geluk voor jou? Een prijs winnen, ingeloot worden voor een opleiding, dat jij en je geliefden gezond zijn of tevredenheid over je leven? Dat alles je voor de wind gaat en ongelukken je bespaard blijven? Iedereen heeft zijn eigen definitie van geluk want bijna niets is zo persoonlijk als wat jou blij maakt.

 

Een algemene beschrijving van geluk (emotie): tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden, verschillende positieve emoties voelen, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid – bron Wikipedia. In het Winklerprins Jeugdwoordenboek wordt het ook helder uitgelegd: geluk – toestand waarin je tevreden en blij bent, gebeurtenis waarin het lot gunstig voor je is. 

 

Ik denk dat we ons allemaal wel in bovenstaande kunnen herkennen. Materieel geluk is meestal niet te missen, dat is tastbaar. Het moment dat je de dans ontspringt en net geen ongeluk krijgt, raakt je. Geluk waar je niet omheen kan. De geluksvogel die altijd wint en het zondagskind, dat zijn grote voorbeelden van geluk. Daarnaast is er het kleine geluk, het alledaagse, het geluk in het moment. Dit is de emotie waar ik het over wil hebben. Het zijn die sprankeltjes of zelfs intens gevoelens die gratis en voor niets voorbij komen. De kunst is om ontspannen en opmerkzaam te zijn.

 

Tot een paar jaar geleden had ik twee verkeerde aannames over geluk

 

1. Geluk is een constant gevoel

Het was mijn grootste drijfveer om het te vinden. Vooral in de liefde zocht ik het hartgrondig en uiteraard buiten mijzelf. Een ander moest mij gelukkig maken en het gevoel zou constant aanhouden. Ik zou mij 24/7 fantastisch moeten voelen, want dat was gelukkig zijn. Denk prins op het witte paard, redt ongelukkige prinses en ze leefden nog lang en ongelukkig.

 

2. Later word ik gelukkig

Eerst een nieuwe liefde, straks als ik die perfecte baan heb, als de kinderen zelfstandiger zijn, als...bla bla bla. Geluk was niet binnen handbereik en zou het enkel op bepaalde voorwaarden worden. Ooit. Daarbij was geluk iets enorms, iets bovenaards en geweldigs in mijn optiek. Voor minder zou ik het niet doen en daarom gebeurde er weinig.

 

Toen leerde ik iets nieuws

 

1. Geluk zit in het moment

Het is vluchtig en spontaan. Je hebt geluk niet onder controle, want het regisseert zichzelf. Loslaten en openstaan worden nieuwe uitdagingen om te leren. Geluk is overal en zelfs het kleinste voorval kan ontzettend gelukkig maken (een vlinder die landt op je arm om te zonnebaden, een prachtig gesprek met een vreemde, dauwdruppels op het gras, de geur van vers brood en de zon die plots gaat schijnen). Je bent niet constant gelukkig, maar je kunt geluk wel gaan herkennen. Ernaar terugkeren en het opmerken wordt makkelijker wanneer je jezelf erin oefent. Je kunt je nog steeds regelmatig beroerd voelen of op zijn minst niet fijn, maar je weet dat je daar weer uitkomt. Sterker nog: wanneer je verdrietig kunt zijn, dan zal je geluk nog meer gaan waarderen. Geluk zit helemaal in jezelf. Een ander kan jou misschien gelukkiger maken, maar de basis van geluk dat ben jij.

 

2. Geluk is nu

Je kunt verlangen naar vroeger of dromen over de toekomst. Ondertussen kan geluk wel recht voor je neus liggen zonder dat je het opmerkt. Het kan een stille gast zijn, of een luidruchtige indringer en het is aan jou hoe je die gast interpreteert.  Is het glas halfvol of half leeg? Je kunt vreselijk veel tijd en energie verliezen met wachten op geluk. Of je bent jaloers op een ander omdat je denkt dat die alles heeft wat jij wenst. Het gras is nooit groener aan de overkant, focus je op je eigen grasmat. Zo heb ik veel geluk gemist of in ieder geval als vanzelfsprekend gezien en ik ben letterlijk veel kwijtgeraakt. Je kunt een grote liefde kwijtraken, een mooi huis verliezen, alsof je daarmee je geluk kwijt bent. Eigenlijk kun je vooral jezelf kwijtraken en daarmee je vermogen om geluk te mogen en kunnen voelen.

 

Zou het niet heerlijk zijn om meer geluk in je leven te kunnen uitnodigen?

 

Zo van: Bij mij ben je welkom, mijn deur staat voor je open. Het mooie is dat dit kan en dankbaarheid is de sleutel. Vanzelfsprekendheid is de vijand en kunnen we missen als kiespijn. Wanneer je alles voor lief neemt krimpt je geluk. Met bewust aanwezig zijn en je zegeningen tellen ben je op de goede weg. Wat je aandacht geeft groeit en een geluksdagboek bijhouden is een manier om je geluksmomenten vast te leggen. Ikzelf ben gek op bewijsmateriaal en wanneer je op gaat letten zie je steeds meer voorbeelden van geluk in je leven. Klein, groot, financieel of energetisch. Schrijf iedere ochtend of avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Misschien is dat in het begin nog een beetje lastig, maar je zult er steeds beter en creatiever in worden. Je kunt al je zintuigen inzetten voor je geluk: zien, horen, ruiken, proeven, tasten of het simpelweg 'weten'. En dat is ook nog eens hartstikke mindful. Positieve gedachten leiden naar positieve ontwikkelingen en geluk vermenigvuldigt zich als jij er de focus op legt. Geluk is overal en voor iedereen die er open voor wil staan. Waar een wil is is een weg.

 

@missnienox

 

Ik ben benieuwd naar jouw geluk. Laat het me weten als je wilt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.