Help! Wat draag ik met kerst? Tips & tricks

Gepubliceerd op 9 december 2023 om 01:11

Een jaarlijks terugkerend probleem voor velen. Wat moet ik aan met kerstmis? Je budget is nihil, net als je inspiratie. Of je denkt: ‘Boeien?! Ik zit hier toch maar in mijn eentje of mijn partner ziet het verschil toch niet’. Klaar met de smoesjes en de mitsen en maren. Sparkle & shine met mijn handige tips! 

 

Foto Rodion Kutsaey unsplash kerstboom kerst kerstmis

Foto: Rodion Kutsaiev

Angst om een tweede kerstboom te worden

 

Een terechte angst, want dat is niet wat we willen, erbij lopen als een opgetuigd boompje. We willen stijlvol en het liefst zéér sophisticated de feestdagen trotseren, toch? In het woord trotseren zit het woordje trots en dat heeft ook te maken met eigenwaarde. Willen we er niet graag feestelijk uitzien – uitstralen dat we aandacht aan ons uiterlijk hebben besteed – zonder overigens arrogant of ijdel te lijken?

 

Jong kun je alle stijlen hebben en niets is te gek

 

Je komt weg met acryl kersttruien, polyester knetterjurken of oplichtende diademen. Heerlijk toch! Vanaf pakweg je dertigste of veertigste moet je het hebben van een iets subtielere aanpak. Natuurlijk kun je in je lichtgevende onesie aanschuiven bij het kerstontbijt of stoïcijns al 30 jaar hetzelfde strakke lurex jurkje dragen. Als het gaat neigen naar niveautje 'Hotter than your daughter'?! wordt het een beetje triesterig, vind je ook niet?

 

Foto Stte Fun unsplash kerstrui man sneeuw vrolijk

@Stte Funn

Midlife-mannen in bonte kersttruien lijken schattig, maar liever zie ik een mooi overhemd en een strak gesneden broek

 

Gewoon een beetje je best doen is toch niet teveel gevraagd? Je doet het trouwens niet alleen voor een ander maar vooral ook voor jezelf. Toen de kinderen klein waren kozen ze altijd kaasfondue op kerstavond met lekkere smeerseltjes en vers stokbrood. Al was het pas 5 uur ‘s avonds, we kleedden ons standaard om. Een mooie jurk, een glittertje hier en daar en alles was mooier met kaarslicht.

 

Maar wat moet ik dan aan? Ik heb niks in mijn kast en geen tijd om te shoppen

 

Stop! Voordat je online losgaat, kijk even echt goed in jouw kledingkast. Zoek op de volgende kwaliteiten: zwart/donkerblauw/donkergroen of (donker)rood. Als je een wild type bent dan zullen zilver of goud misschien ook rijkelijk aanwezig zijn? En komt dat even goed uit: metallic & lurex is de trend du moment. Gooi alles op een hoop, prik een moment in je hysterische agenda en pas door wat je hebt. Kijk kritisch of de maat nog goed is en zo ja, kijk wat er nog ontbreekt.

 

Foto gabrielle henderson unsplash acccessoires zwart wit goud pumps oorbellen partyoutfit

Foto: Gabrielle Henderson

Sieraden, sjaaltjes, riempjes, panty’s (+ reserve), pumps, een clutch (klein tasje), feestelijke make-up en nagellak

 

De juiste accessoires zijn de poweringrediënten om jouw kerstoutfit een extra glamour-boost te geven. Voor de heren zijn het een lekker geurtje, mooie schoenen, de haren en het baardje goed gestyled en misschien kerstsokken? (‘Happy Socks’ vind ik altijd een leuk verrassingselement) Het fijne met een man is dat hij mits netjes verzorgd, vrij eenvoudig goed voor de dag komt. Wij vrouwen komen sowieso goed voor de dag, maar maken dar graag iets meer werk van. Het liefste een groots effect met zo min mogelijk inspanning als het aan mij ligt.

 

Ok, je hebt alles gepast en je komt niet tot een geschikte outfit. Wat nu?

 

Kijk wat je al hebt. Ik ben dol op jurken, omdat ze direct je hele lichaam versieren. Geen moeilijk gedoe met een rok of pantalon en dat je daar weer een passende top bij moet zoeken. Maar niet iedereen wordt blij van een jurk. Je hebt de strakke jurk (pencildress) voor als je je rondingen wilt showen, de A-lijn jurk omsluit je bovenlijf mooi en valt naar onderen wijder zodat je één en ander kunt camoufleren. Ook heb je het losse model voor als je weinig taille hebt en heb je die wel dan snoer je zo’n model lekker in met een mooie riem. En vergeet niet de zwierige jurk – van boven strak en met een mooie halsuitsnijding (of aantrekkelijk decolleté) en een smalle taille die uitloopt in een halflange zwierige rok. De pittige types dragen er een petticoat onder. Denk Rockabilly meets Christmas.

Liever een rok of pantalon met een mooie blouse of blazer?

 

Een rok is het mooist als deze op of over de knie valt en van feestelijk materiaal is. Zoals fluweel, glanzende satijn-katoen, een kunstvezel, lurex of kunstleer. Daarboven is een blazer altijd een uitstekende keuze in een donkere kleur of met een glimmertje. Maar een juweel van een blouse of een geraffineerde aansluitende top met kant doet het ook geweldig. Kies gewoon waar jij je prettig in voelt en controleer je garderobe op dit soort items voordat je gaat shoppen.

 

 

Foto Olga Zabegina dame zakelijke outfit zwart officelook

Foto: Olga Zabegina

Een zwarte pantalon is een onmisbare basis

 

Niet alleen voor op je werk, maar ook voor feestjes of minder leuke gebeurtenissen is een klassieke broek een must have. Zwart is niet voor iedereen een geschikte kleur, maar je draagt het niet vlakbij je gezicht of kiest voor grijs of donkerblauw. Op die pantalon kun je vervolgens iedere stijlvolle top dragen die je wilt. Wat glitters, lurex, kraaltjes of studs en je bent een echt Party Princess. Houd het rustig qua kleuren dan kun je glinsteren qua materiaal.

 

Draag die familiejuwelen of maak een pittig statement met kerst-oorbellen

 

Iedere kerst draag ik een sieraad van mijn oma en zo voel ik haar dichtbij. Mijn dochter heeft ook haar eigen speciale oorbellen en zo creëren we zelf een mooie traditie.Denk dan aan een mooie ring, oorhangers, een ketting, een haarklem of broche. Kerstmis is het moment om samen te zijn en/of stil te staan met en bij onze geliefden: zij die gelukkig bij ons zijn en zij die ons hebben verlaten. In ons hart zijn ze erbij en ik weet zeker dat zij dat ook op een bepaalde manier ‘voelen’.

Uiteindelijk maakt het niet uit wat je draagt – het gaat om de intentie en aandacht 

 

Al loop je in een jutezak (bij wijze van spreken), als je gelukkig bent dan straalt jouw hart via je ogen naar buiten en ziet een ander enkel jouw schitterende zelf. Mooie kleding hoeft niet duur te zijn, let gewoon goed op de afwerking. Een kostbare blazer of top geeft jouw hele outfit een upgrade en wanneer dat onhaalbaar voor je is, kies dan voor geweldige make-up. Wees relaxt en creatief. Zelfs dat simpele jurkje dat je ieder jaar draagt kan dankzij andere accessoires steeds opnieuw een verrassen. Net als jij!

 

Foto krakenimages unsplash familie diner kerstmis proosten

Foto: Krakenimages

Dankbaar voor een goede gezondheid, geliefden om je heen en gezellig samenzijn, dat is waar kerstmis om draait

 

Tel je zegeningen en spreek uit waar je dankbaar voor bent. Negeer die ladder in je panty, het geplette poedersuiker in je fluwelen rok, doe net alsof er geen vetvlek op je borst zit en lach om de tomatensoep op je witte kerstkraagje. Het leven is nu en je verdient het om te lachen en te genieten, ondanks of juist omdat je mindere tijden hebt gekend. Denk aan de ander en deel je liefde. Eigenlijk is het heel simpel. Met alle geliefden in je hart ben je een rijk mens. Proost erop of schreeuw het van de daken. Het is jullie feestje.

 

In gedachten ben ik bij iedereen die is waar ik ooit was, weet dat er betere dagen komen en houd vertrouwen. Altijd!

 

Dit blog verscheen voor het eerst op 16 december 2021, @missnienox

 

P.S. Meer lezen over kerstmis? De volgende blogs en korte verhalen sluiten hier prachtig bij aan:

Wat wil jij? Geen december-stress

Sneeuwwit

Welkom bij MissNienox

Vermomde engelen & wijze lessen

De wet van de aantrekking - dromen komen uit

 

 

Ben jij al klaar voor kerst? Of wacht jij tot het allerlaatste moment? Ik lees het graag!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Wat een heerlijk stuk en wat een nuttige tips om helemaal kerstproof te worden. Ik ben klaar voor dit jaar. Heb een mooie zwarte broek met roodfluwelen top en als alternatief een mooie satijnen blouse. Met kerst mag het van mij wel een beetje glimmen en shinen. Niet over the top, maar een glittertje of glimmertje in kleding, nagels en make up kan best. Mijn foute kersttrui gaat de laatste dagen voor kerst ook aan. Een kerstachtergrond erbij en dan zit ik helemaal in de feeststemming bij mijn online vergaderingen (behalve bij die met externen, moet wel een beetje professioneel blijven πŸ˜‚). Mooi die traditie met die sierraden bij jou en dochter. Veel voorpret voor kerst gewenst β˜ΊοΈπŸŽ„

Nienke
2 jaar geleden

Merci lieve Gerda, voor alweer een super fijne reactie. Jouw outfit klinkt prachtig 😍 Ik wens je ook veel plezier in je foute kersttruien. Geniet er van!

Yoke
2 jaar geleden

Ik ben dr helemaal klaar voor.

Nienke
2 jaar geleden

Ha moeders 😁 Fijn om te horen! Er gaat niets boven het blije kerstkind.

Alien
2 jaar geleden

Dank je wel voor de tips. Ik vind ze voor elke feestelijke gelegenheid een aanrader. Blij mee😘

Nienke
2 jaar geleden

Wat fijn en leuk om te lezen lieve Alien😁. Graag gedaan!