Welkom bij MissNienox

Gepubliceerd op 22 februari 2022 om 02:22

‘Kom binnen & wees welkom’ staat op een klein koperen bordje gegraveerd. Dit is nummer 22 en voorzichtig duw je de zware eikenhouten deur open. Naast kleine kraakgeluidjes klinkt er een belletje hoog aan het plafond en gedempt licht danst over de tegelvloer terwijl de kroonluchter schommelt door de windvlaag. De logge deur valt achter je dicht en ineens overvalt je een comfortabele rust. Je kijkt eens om je heen, trekt je sjaal los en besluit de hal door te lopen naar de volgende deur met glas in lood van onder naar boven. Gekleurd zacht licht lokt je dichterbij en je ontdekt MissNienox in Art Nouveau letters tussen de glas-in-lood motieven.

 

Foto Rainier Ridaho poort middeleeuwen deuren missnienox blog

@Rainier Ridaho

Waar kan ik MissNienox vinden?

 

Sinds je haar naam voor het eerst hoorde had je je voorgenomen haar te bezoeken. Maar zoals het meestal gaat met goede voornemens – het blijft erbij. Vandaag gaat het echter gebeuren, want je bent toevallig in de buurt en je beseft dat het nu of nooit is. Het adres heb je net opgezocht in de stationshal, daar in die kleine telefooncel in een beduimeld omgekruld ouderwets telefoonboek. Tussen alle ezelsoren en stoffig vergeelde bladzijden zag je haar staan. De stadsplattegrond naast de uitgang geeft aan dat je in het centrum moet zijn en vanaf daar is het nog een paar minuutjes lopen.

 

Daar ga je dan, speurend door een onbekende stad vol Middeleeuwse geheimen

 

Links en rechts zie je vakwerkhuizen en prachtige gevels uit de Middeleeuwen. Je bent ondertussen op het marktplein beland, volgepakt met roepende marktlui, stalletjes en geuren van verre streken. Een mengsel van zoete en kruidige specerijen, oude boeken en de geur van koffie leidt je naar een klein levendig cafeetje. Verlegen schuifel je naar de bar en een vriendelijke oude heer - keurig in het pak - kijkt je nieuwsgierig aan.

 

"Volgens mijn informatie moet MissNienox hier in de buurt zijn? Weet u waar ik haar kan vinden?”

 

Foto Iga Palacz  stad vakwerkhuizen missnienox blog

@Iga Palacz

Wie zoekt zal vinden

 

De oude heer drukt zijn wijsvinger tegen zijn lippen en wenkt je met zijn andere hand. Voorzichtig draaien jullie naar elkaar toe en boven het geroezemoes uit sist hij: “Houd je van boeken?” Je knikt ongeduldig, want de tijd dringt en je hebt geen zin om je te verantwoorden. “Het is al goed,” grinnikt het heertje en hij begeleidt je – verrassend kwiek voor zijn leeftijd – door een zijdeur naar buiten. Plotseling sta je in een smalle steeg die zich met traptreden een flinke helling op kronkelt. De gevels zijn smal en hoog en gepoetste deurknoppen en vriendelijke vensters glanzen je uitnodigend tegemoet. “Dit is de ‘Steeg der Magische Wonderen’ en op nummer 22 vind je waar je naar op zoek bent. Veel plezier en tot ziens!" Voor je ‘dankjewel’ kunt zeggen is de heer alweer verdwenen en voorzichtig plaats je je voeten op de onregelmatige keien.

 

De tweede deur springt geluidloos open zodra je de zware klink hebt aangeraakt

 

Wat het glas-in-lood net nog verhulde straalt je nu in volle glorie tegemoet. Nieuwsgierig kijk je om je heen en het eerste dat je opvalt is de knusse sfeer. Met je voeten op een zacht donkerrood tapijt voel je de weldadige warmte van een knapperende open haard aan de linkerkant. Daar omheen twee royale chesterfield-fauteuils gescheiden door een klein tafeltje met een groen glazen schemerlampje. Rechts zie je hetzelfde tafereel, iemand houdt hier duidelijk van spiegelen. Het licht is prettig gedempt en de temperatuur nodigt je uit je jas uit te doen. Je bent gelukkig niet de enige zie je en je kiest een mooi gekleurd haakje aan de kapstok tegenover je.

 

Foto Stephane Juban openhaard haard missnienox blog vuurhaard

@Stephane Juban

Op de één of andere manier voel je je direct thuis – zo bekend en vertrouwd

 

Komt het door de boekenkasten tot aan het plafond, de knapperende haarden of de weldadige rust? Feit is dat je je hier welkom voelt en comfortabel op je plek. Gek genoeg weet je direct de weg als je iets beter om je heen kijkt. De ronde ruimte waar je net binnenkwam heeft op vier plaatsen een poort met een afgerond eiken deurkozijn. Geen deuren, maar een open gevoel en een uitnodiging om de ruimtes daarachter te verkennen. De symbolen erboven zijn veelzeggend en je duikt direct de poort in waarboven een gouden boek is afgebeeld.

 

Ontelbare boeken bewonen metershoge boekenkasten tot aan het met ornamenten versierde plafond

 

Dit is de bibliotheekkamer met twee zacht gloeiende haarden, diverse fauteuils en flikkerende kroonluchters. Kleine schemerlampen geven genoeg licht om de verhalen te lezen die hier zijn verzameld. Je nestelt je met opgetrokken benen in een fluwelen fauteuil en pakt MissNienox' laatste verhaal erbij. Al haar verhalen zijn gedrukt op papier en gebonden in rijk geïllustreerde boeken. Maar je bent ook omringd door alle schrijvers en boeken die de schrijfster inspireerden. Als boekenwurm ben je hier op je plek en een vriendelijke kat springt plotseling op je schoot en rolt zich ongegeneerd op.

 

Foto Jezz Tims boeken schermerlamp kan missnienox blog

@Jezz Tims

Je ziet het gastenboek liggen en besluit er iets in te schrijven

 

Zo leert de schrijfster jou ook een beetje kennen. Nieuwsgierig druk je op het koperen knopje dat in het palissanderhouten tafeltje verzonken is en voor je het weet staat er een kop dampende chocolademelk naast je. 'Was dat nou die oude heer uit het cafeetje?' Het maakt ook niet uit, want jij hebt alles om je heen dat je hartje begeert. In een hoekje staat een trolley vol met Engels servies en een uitgebreide high Tea - jij gaat hier niet snel weg. Als het verhaal uit is besluit je verder op onderzoek te gaan. Toch gris je nog snel een bonbon mee op je route, gewoon omdat het kan.

 

De tweede poort leidt naar een glimmende kamer, zoals de elpee boven het kozijn al beloofde

 

Er schalt zachte vrolijke rock uit de jukebox in de hoek. Verschillende jaren ‘50 zitjes in gekleurd skaileer zijn rond een kleine verhoogde dansvloer gepositioneerd. Hier klinkt altijd muziek en er mag gelachen worden. Tevreden installeer je je op de mintgroene rockabilly dinerbank in een hoekje en leest MissNienox' blogs gedrukt op glanzende placemats. De kauwgomballenautomaat in de hoek zit vol met oudhollands snoepgoed en een glaasje prik vind je in de oogverblindende retrokoelkast. Je maakt nog een dansje op Elvis en gaat op zoek naar kamer drie.

 

Foto Spencer Travis diner jaren 50 missnenox blog rockabily

@Spencer Travis

Boven de derde poort hangt een oplader – zou het?

 

Ja hoor! De derde ruimte is wit en minimalistisch ingericht, maar nog steeds knus. Ronde kunststof Egg hangstoelen en draaiende varianten nodigen uit om te zitten en te hangen. I-pads, laptops, desktops en wat je maar wilt qua technologie is hier te vinden. Naast lezen op Miss Nienox haar website, kun je hier podcasts beluisteren en luisterboeken kiezen. Tegelijk is het een digitale bibliotheek en aan de wand flitsen kleurige Instagram foto's voorbij. Je weet dat je niet de enige bezoeker bent, maar je ziet of hoort elkaar niet. Het is gewoon een fijne gezellige wetenschap dat jullie hier met zijn allen rondhangen. Dankzij de handige barista-robot in de hoek drink jij de lekkerste koffievariaties en smul je van het heerlijkste gebak.

 

Benieuwd naar de vierde ruimte kijk je boven de poort

 

Je ziet een zilverkleurig vraagteken hangen en dat maakt je extra nieuwsgierig. Op je hoede schuifel je voorzichtig naar binnen en daar - achter een glazen wand - zie je Miss Nienox achter haar laptop. Geconcentreerd zie je haar tikken en tussendoor nippen van haar lauw geworden thee. Jij ziet haar, maar ze ziet jou niet. Haar beeldscherm is geprojecteerd op de rechtermuur en je leest met haar mee. Je voelt je opgelaten dat je zo kunt mee gluren, maar hé! Blijkbaar is dat toegestaan en vindt zij het best. Je voelde je sowieso al hartstikke welkom en niets is hier toevallig.

 

Foto Yannick Benard kattenogen groen missnienox blog

@Yannick Benard

Ineens voel je de gloeiende ogen van een kat op je gericht

 

Buckie staart jou aan, oplettend hondje...eh katje dat hij is. Hij heeft het alweer snel gezien en rolt zich opnieuw op om snurkend op de laptoptas in dromenland te verdwijnen. Je richt je weer op het grote scherm en leest dat al 1700 bezoekers je hier zijn voorgegaan, waarschijnlijk regelmatig dezelfde gasten, omdat ze het hier zo leuk vinden en trouw blijven terugkomen. Samen hebben ze ruim 5000 pagina’s bekeken. Echt? Ja, het staat in de statistieken. Je geniet nog even van de ijver en twijfelt of je nu terug naar huis wilt of toch nog ergens een artikel wilt meepakken.

 

Alles kan en mag hier en je bent nooit alleen 

 

'Ik zit op dit moment flink te tikken en ik heb er nog altijd veel plezier in. Schrijven gaat voor mij vanzelf en voor de blogs dienen de onderwerpen zich altijd weer makkelijk aan. Alleen de voorraad korte verhalen raakt een beetje op, al heb ik zojuist eindelijk weer eens een nieuw verhaal geschreven. Dat vind ik geweldig inspirerend om te doen, het kost alleen heel veel tijd. Jullie als bezoekers hebben geen gezicht voor mij, jullie zijn immers achter de spiegelwand. Ja, Gerda is er (al heb ik haar nog nooit in het echt gezien, maar ik weet dat ze een schat is. Lees haar reacties maar eens!) In het begin waren er veel reacties van bekenden en ik had toen een aardig beeld van jullie.'

 

Foto Pereanu Sebastian typemachine vintage missnienox blog

@Pereanu Sebastian

Wie o wie komt hier toch op bezoek?

 

Net zoals jullie het niet van elkaar weten, weet ik niet precies wie jullie zijn. Maar jullie zijn er gelukkig en ik blijf doen wat ik doe. Wekelijks schrijven, delen, (hopelijk) inspireren en vermaken. Jullie weten me nu te vinden en ik hoop dat jullie MissNienox regelmatig en met veel plezier blijven bezoeken. Het adres is jullie bekend. – 24/7 geopend met voor ieder wat wils: afwisselende actuele blogs & verhalen van heel verschillende aard Geen week is hier hetzelfde. Neem je pantoffels gezellig mee en er brandt altijd een hartverwarmend haardje.

 

Iedereen is van harte welkom - hoort zegt het voort - de deur is altijd open

 

De oude heer houdt graag een oogje in het zeil (in het geval van calamiteiten) en is van de cateringservice. Hij heeft weinig slaap nodig, dus dat scheelt een hoop. Als trouwe dienaar en fanatiekste boekenwurm aller tijden zal je Victor niet snel op het lezen van een boekje betrappen. Hij is namelijk de perfecte butler, onberispelijk gekleed en met perfecte normen en waarden. Als je het pand verlaat met een tevreden gestilde leeshonger, mag je hem altijd om een After-eight chocolaatje vragen (tenminste, als het na achten is, want hij is een man van de klok).

 

Hartelijke groet en tot snel ziens,

 

@missnienox

 

P.S. Als je nog vragen hebt of ideeën voor verhalen - ik lees het graag!

 

Wil je meer over het ontstaan van MissNienox lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

What's in a name

Lieve lezer - deze is voor jou

 

Foto Adam Niescioruk boek bril kaarsje missnienox blog

@Adam Niescioruk


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
een jaar geleden

Oef, wat mooi en beeldend geschreven weer, ik zat helemaal in het verhaal en jouw wereld. Deed me denken aan eerste keer Harry Potter lezen die in Diagon Alley zijn toverstaf gaat uitzoeken.
Ik vind qua verhalen alles over persoonlijke ontwikkeling, (familie)relaties maar ook over boeken, kleding, dieren en planten heerlijk om te lezen.
En dank voor het fijne compliment ☺️

Nienke
een jaar geleden

Merci lieve Gerda voor alweer zo'n fijne reactie!😁 Ja, ik had zin in magie en ben ook dol op de avonturen van Harry Potter. Dank voor het delen van jouw favoriete onderwerpen (staat genoteerd) en graag gezegd! 😊