Uitslag DNA-test

Gepubliceerd op 12 juli 2022 om 02:22

Waar kom ik vandaan? Wat is de herkomst van mijn voorouders, mijn wortels en de oorsprong van mijn familie. Tromgeroffel voor de uitslag van MyHeritage… Al droomde ik van verre oorden, waande ik me uit een familie van avonturiers en nieuwsgierige reizigers, we bleken meer honkvast dan ik kon vermoeden. Lees mee over feiten omtrent genen.

 

Foto Christian Lue wereldbol aarde missnienox blog

@Christian Lue

Wat zegt mijn DNA?

 

Op een slaperig en snotterig moment – midden in de corona – plopte er een bericht van MyHeritage in mijn mailbox. Niet nu, dacht ik versuft. Eindelijk na maanden wachten was daar DE DNA-UITSLAG - het onomstotelijke bewijs waar onze familie vandaan komt. Wie ben ik? Ik zou er snel antwoord op krijgen. Ik hoefde alleen maar de link aan te klikken…

 

Liever voelde ik me optimaal om deze kennis tot me te nemen

 

Helaas, dat was niet zo. Eigenlijk net als de inhoud van de uitslag, want die stelde in eerste instantie teleur. Een sterk verwacht land was niet aanwezig, andere streken klopten wel, maar de basis bleek splinternieuw?! En ik kreeg geen aantrekkelijke lijst van vele landen (lees: vele invloeden), nee wij stammen af van redelijk honkvaste voorouders.

 

 

@MyHeritage

Scandinavisch & Engels

 

Na het tromgeroffel en de slingers kwam deze DNA-uitslag in beeld met een topografiekaart voor de leek. Nou topografie is niet mijn sterkste kant, maar dit wist ik nog wel. ‘Waar is Spanje gebleven? Hoe kan dit?’ was het eerste dat ik dacht. De verklaring voor onze donkere haren, harige lijven en vooral de 'Spaanse achternaam' van grootmoeder en haar voorvaderen klopte niet. Kun je nagaan hoe een ‘broodje-aap-verhaal' de ronde kan doen en volledig geloofd wordt. Schoonzus ontdekte dat de Spaans klinkende naam toch niet Spaans was, maar gewoon hier uit de buurt kwam. Desillusie!

 

Wat er wél klopt van mijn verwachtte afkomst

 

Het Noorse koningshuis-verhaal lijkt wel te kloppen, dit was ook duidelijk uit een stamboomonderzoek naar voren gekomen tot eeuwen terug. Net als de Duitse wortels en familie in Friesland, Groningen en Noord-Holland – het wordt bewezen in de etniciteitsuitslag. Maar werkelijk waar: Scandinavië en Engeland? Deze wetenschap moest even indalen. Gelukkig niet voor lang, toen stroomde de herkenning binnen.

 

 

Foto Robert Bye Noorwegen meer bergen missnienox blog

@Robert Bye

Sprookjes uit Scandinavië en de schitterende natuur

 

Mijn ouders gingen vroeger naar Noorwegen en namen trollen mee. We hadden langspeelplaten van ‘Dunderklumpen’ uit Denemarken, waar we ook heen zijn geweest op vakantie. Ik herinner me ‘Pipo en de Noorderzon’ boeken en luisterplaten, weer met die trollen en volksverhalen. Mijn ouders haalden precies in huis wat blijkbaar in de kern bij ons paste.

 

Pippi Langkous, Madieke van het rode huis – Zweedse kinderboeken en series

 

Ik was er gek op, want wie wilde er niet Pippi zijn als kind? (of Tommy of Annika, met zo’n leuk buurmeisje). Ook de huizen, wilde natuur en het minimalistische ‘down-to-earth’ Sandinavisch design spreken mij aan. Zo heeft mijn moeder bestek gekocht (inmiddels vintage design) van ontwerper Arne Jacobsen toen ze in Denemarken was. Wortels in Scandinavië verrast eigenlijk helemaal niet, hoe langer ik er over nadenk, des te logischer het wordt.

 

 

Foto Birmingham Museums Trust schilderij huisje Engelse platteland missnienox blog

@Birmingham Museums Trust

Engelse humor - spierwitte benen en magie

 

Ik ben gek op de humor en het talent van John Cleese en ik ben niet de enige. Fawlty Towers, 'Allo' Allo!, The young Ones, James Bond, maar ook hedendaagse talkshows. Ik koop altijd liever Engelse boeken en kijk graag naar hun woonprogramma’s. Ik vind de huizen mooier en de natuur spannender. En oh wat houd ik van The Lord of the Rings, Harry Potter, alle boeken van Roald Dahl en Agatha Christie. David Bowie, The Rolling Stones en mijn vader met zijn voorliefde voor folkmuziek.

 

'De heksen'– Roald Dahl - één van mijn favoriete boeken en films

 

En waar komen de heksen vandaan in dit verhaal? Engeland. En waar woont de oma van de hoofdrolspeler die in een muis verandert? Noorwegen. Toeval bestaat niet. Nu is dit een clichématig beeld van de enge zwarte heks, maar ik smul altijd van dit soort fantastische verhalen. Helaas heb ik geen talenknobbel en de grammatica van Engels (spreekvaardigheid) mag ik wel eens opfrissen, lezen, luisteren en schrijven in het Engels doe ik daarentegen dagelijks en dat gaat me prima af.

 

 

Foto B.K. Harry Potter trein Engeland missnienox blog

@B.K.

Uiteindelijk maakt mijn DNA-uitslag me blij

 

Het is wat het is en er borrelen vast nog heel veel ‘eye-openers’ op. Zo noemt mijn vader me al mijn hele leven Noortje of Noor (van Nienoord – ja wij houden allemaal van bijnamen). Ik blijk 6500 geregistreerde ‘familieleden’ te hebben op deze wereldbol. Derde- of vijfdegraads nichten en neven uit Amerika, Spanje, Italië, Frankrijk tot Australië en alles er tussenin. Ja, zij hebben zich wel verplaatst! Als ik meer tijd heb ga ik er eens voor zitten om te kijken met wie ik contact wil zoeken.

 

Twijfel jij nog steeds om een DNA-test te doen?

 

Ik zeg: ga ervoor! Want wat heb je te verliezen? Misschien een paar fijne dromen, zoals ik had. Toch heb ik liever mijn nieuwe waarheid, want ze past mij het beste. Terugkijkend vallen er vele kwartjes en het is een heerlijk pad voor nieuwsgierige avonturiers die wereldreizen iets teveel gevraagd vinden. Reizen op het ‘world-wide-web’ is voor nu ook geweldig.

 

Greetings @missnienox

 

P.S. Heb jij ervaringen met een DNA-test? Ik lees het graag.

 

Wil je meer lezen over dit wereldwijde onderwerp? Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Mijn erfenis - DNA & stamboom

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.