Ritme is alles

Gepubliceerd op 18 september 2021 om 09:29

Alles is ritme en ritme is alles. Muziek als allereerste en allerlaatste – wie zouden we zijn zonder composities en melodieën? Het is ritme dat stilstaande energieën opzweept, verplaatst, verandert en uitspuwt. Een ritme van klanken en springende noten. Muziek heb ik nodig en ik wil dansen, zingen en fluiten. Niets is zo magisch en krachtig dat het je met een enkele noot uit je hoofd trekt rechtstreeks naar je hart. Hoe is dat mogelijk?

 

bellenraam trommel instrument sindydoll sindypop stardust tamboerijn skagwerk @misnienox

 

“Everything in the universe has a rhytm, everything dances”- Maya Angelou

 

Van de tikkende druppels uit een lekkende kraan, het snorren van een kat, tot ons stevig kloppend hart. Ritmes zijn overal te zien en te horen. Neem die irritante hik of die onopvallende tic, je voetstappen op de stenen en de vlinder die zich trillend opwarmt in de zon. Je voet die tikt tegen de stoelpoot, het spetteren in de hete pan. Wie zou de composities van het leven hebben geschreven?

 

Ritme is een specifieke herhaling (in bijvoorbeeld de tijd of ruimte) door middel van accenten, die een zeker patroon of regelmaat vertonen… Ritme zorgt voor een ervaring van herkenning, rust en overzicht. Bron: Wikipedia

 

Liedjes over ritme deden het goed, zoals 'Ritme van de regen' – Rob de Nijs of  ‘Alles heeft ritme’ – Frizzle Sizzle ( pas net ontdekt dat het zo heet, ik dacht altijd ‘Alles heeft een ritme’?!) Of de dansvloer-kneiter 'Rhytm is a dancer' van Snap. En wat dacht je van 'The Rhytm of the Night' van Corona...hoe toepasselijk. Maar liever dan het woordje, horen we het ritme via slaginstrumenten, snaarinstrumenten, houten- en koperen blaasinstrumenten. Of de mondharmonica, de doedelzak en de zingende zaag. En vergeet de accordeon niet en als laatste de onmisbare elektronische beats. Klinkt er een accordeon gemixt met pompende beats, dan trek ik een sprintje naar de versterker.

Het volume gaat op maximaal en mijn hart maakt een sprongetje van geluk

 

Zodra ik in muziek een stevig ritme ontdek moet ik bewegen, dat heb ik altijd gehad. Dansen maakt mij zielsgelukkig en ik voel dat ik leef. Een simpele eerste noot van een oude hit kan je op laten veren en met een klap terug in de tijd werpen. Op de dansvloer, in de kroeg of in iemands armen. Muziek doet dat met je en het ritme sleept je mee of je wilt of niet.

Weerstand bieden is onmogelijk en niemand krijgt die grijns van mijn smoelwerk

 

Klappen, trommelen, neuriën, zingen, klakken met de tong , knippen met de vingers. Alles heeft een ritme. Je lichaam is een gratis instrument om ritme te creëren zonder geluid, dat heet dansen op kousenvoeten. Op je tapdansschoentjes maakt het natuurlijk wel kabaal en wat dacht je van een danser met een belabberde conditie. Hijg, kreun en steun! Ik ben de enige dancing Queen thuis, maar ik heb wel cool dansende nichten. Binnen ons gezin houden we allemaal van muziek, het is ons met de paplepel ingegoten. Zingen. blokfluit of gitaarspelen en vooral zoveel mogelijk muziek beluisteren. 

 

Ik ben super slecht in choreografietjes dansen , iets met mijn slecht ontwikkelde linkerhersenhelft. Ritmes uit muziek pikken gaat me wel gemakkelijk af - ik hoor in een knagende muis zelfs een dansje. Dansen is voor mij intuïtief improviseren en mijn kids lachen zich kapot om mijn favoriete moves ( ik heb daar patent op aangevraagd en wil het best eens voordoen!) Ik voel de beweging passend bij een ritme en dat ziet het er meestal logisch uit, hoop ik.

Even een klein sprongetje naar een ander ritme

Het blogritme

 

Mijn oudste broer stelde mij een sublieme vraag: "Zeg zuster, wat wordt eigenlijk jouw blogritme?"

 

Een uitstekend vraagstuk en ik ben druk bezig dat te ontdekken. Ik wil een levendige website, waar veel gebeurt en te lezen is. Niet alleen verse blogs en regelmatig een nieuw verhaal maar ook een fijne uitwisseling met jullie via reacties. Wat kreeg ik al geweldige en lieve reacties, heel veel dank daarvoor! Schroom niet om dat te blijven doen, weet dat je e-mailadres alleen voor mij zichtbaar is, dus laat dat je niet weerhouden.

 

Deze eerste week op Missnienox heb ik dagelijks artikelen gepost en dat is misschien een beetje teveel van het goede voor de toekomst. Weet dat ik lekker bezig ben mijn ritme te vinden en stil zal het niet worden. Als ik hier tetter, dan worden mijn kinderen ontlast en dat is voor iedereen beter. En jij bent hier vrijwillig dus spreek me erop aan als je gek van me wordt.

Vooruit! Leg die elpee onder de naald, ram die radio aan of speel je favoriete lijst af via je Bluetooth-speaker. Er gaat gedanst worden. Niet lullen, hup die beentjes in de lucht!

 

Fijn weekend en op zondag doe ik lekker niks.

 

@missnienox

 

 

Wat is jouw ultieme nummer of muziekstuk? Ik ben benieuwd.

 

 

dansen disco discodansen breakdance sindydolls rockband optreden performance sindypoppen dansers dance popsterren @missnienox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.