Liefde, bedankt voor alle lessen!

Gepubliceerd op 26 november 2023 om 12:05

Jij liefde, groot en niet te evenaren. Pulserend, stromend, vurig, onvoorspelbaar en onvoorwaardelijk op je best. Waar zouden we zijn zonder jou? Wisten we dan hoe we woede konden transformeren tot zachtheid en durfden we ons hart te volgen? Wat nou als jij er de hele tijd al was, in ons lijf en in ons leven. Lees mee over figuranten van de liefde die ons stuk voor stuk liefdeslessen leerden. Laten we ons focussen op het goede dat ze brachten en niet op wat ze wegnamen. Zo heeft elke ontmoeting zin gehad en niets werkt beter dan een bedankbrief als afsluiter.

 

Foto Immo Wegmann liefdesbrief missnienox blog

@Immo Wegmann

Liefdeslessen

 

Yep, ik heb behoorlijk wat in de liefde moeten ontberen om uiteindelijk iets beters te leren. Lessen in de liefde zijn niet de makkelijkste. Make it familiair is mijn lievelingsmantra. Tot een paar jaar geleden dacht ik dat de liefde een man was, liefde als een ander persoon: een ruwe diamant die ik alleen maar hoefde te bemachtigen om hem vervolgens te slijpen en op te poetsen. Zo straalde de liefde fijn op mij af, dacht ik... Stop! Nee, die fikser in mij is ontslagen (nou ja, zo nu en dan hoor ik nog een mompeltje en aai ik hem even over zijn bolletje en klaar). Ik heb geleerd door schade en schande dat ik alleen mezelf kan redden en dat prinsen niet bestaan.

 

Liefde kent vele gezichten

 

Je kruist elkaars weg en ontmoet zo elke keer de liefde in een ander persoon. De lieve caissière, de oude man met de hond, de warme juf, de snorrende kat onderweg – ze brengen allemaal liefde. Maar ook van boodschappers, gidsen, engelen, vreemde eenden en toevallige passanten leer je veel. Hoewel ik niet echt in toeval geloof. Sterker nog, mijn leven is momenteel een aaneenschakeling van voorbestemde ontmoetingen en zo-moet-het-zijn. Een heerlijke ervaring na de verdomde rode draad eerder: een herhaling van mislukte dates, teleurstelling en mezelf op mijn kop geven voor foute keuzes in de liefde. Winst was dat ik er steeds sneller achter kwam, ik moest zélf de liefde gaan omarmen. Liefde voor mezelf.

 

Foto Larry Costales kostuum maskers missnienox blog

@Larry Costales

Koppige liefdesvalkuilen

 

Of was ik de koppige? Een ezel stoot zich niet drie keer aan dezelfde steen, toch? Wat was ik hard voor mezelf, kritisch, veeleisend en oh wat voelde ik me naïef. Twee lange liefdes achter de rug en daarna enkel kortstondige onevenwichtige en ongelijkwaardige situaties. Gekwetst, gedumpt, buitengesloten, yep, alles meegemaakt. Als je je op het liefdesverdriet focust word je niet blij en ik zag de liefde in relatievorm dan ook vrij lang niet zo zonnig in. Maar hé, nu komt het mooie; mijn focus veranderde.

 

Gedachten zijn geen feiten en je kiest ze zelf 

 

Toen ik mijn gedachten eens flink onder de loep nam, transformeerde ik langzaam naar een ‘het glas is halfvol type’. Joepiedepoepie. Het leven werd ineens stukken leuker en makkelijker. Wat ik dacht waren enkel hersenspinsels en nadat ik mijn interne monsters had ontmanteld kwam er plaats voor een lief zacht stemmetje van binnen. Kleine Nienke was terug. Eigenlijk zat ze er altijd al, maar ze had zich opgerold als een klein egeltje in het donkerste hoekje van mijn ziel. Positief zijn is een keuze, net als dankbaarheid voelen voor al het moois in je leven. Jij ook bedankt pa, voor jouw talent om te kunnen genieten van de kleine dingen.

 

Foto Victor Forgacs Think Positive op muur missninox

@Victor Forgacs

Boodschappers op je pad

 

Ja, er verschenen onaardige snuiters op mijn levenspad, hele nare zelfs, maar ik kies ervoor om ze los te laten. Mezelf niet langer af te branden over het hoe en waarom ze in mijn leven kwamen en te koesteren wat ze óók brachten. Ook al was dat soms nihil, minimaal en moest ik diep graven, ieder mens op je pad brengt een boodschap. Jezelf straffen omdat je (tijdelijk) in hun (soms onbewuste) spelletjes trapte is zinloos. Daarbij wilde ik zulke mannen niet meer in mijn leven, ik was liever gelukkig in mijn eentje dan ongelukkig met iemand die heel wat anders wilde dan ik. Iets met een totaal andere golflengte en slachtofferschap van een ander waar ik niets meer mee heb of hoef.

 

Waarom rakel je het dan weer op?

 

Omdat ik deze ‘ik zocht de ware in de verkeerde persoon op de foute plek – periode’ inmiddels heb afgesloten en ik een bedankbriefje wel op zijn plaats vind. Een bedankje voor het goede dat er ook was (bedank ik ook meteen alle anderen in mijn leven die dat dubbel en dwars verdienen, nu ik toch bezig ben). Want jaren van zelfontwikkeling, inzichten, herhaalde valkuilen en nog een laatste hard en kortstondig lesje hebben me geleerd wat echte liefde is. Ik weet nu hoe echte liefde voelt. En het startte allemaal met zelfliefde en stevig maar liefdevol werken aan mezelf om te komen waar ik ben. Maar hé, waar ben je dan nu?

 

 

Foto Emmanuel Phaeton love boek leesbril missnienox blog

@Emmanuel Phaeton

Het tij keerde met liefde

 

Na een stormachtig jaar sinds het overlijden van mijn vader heeft rouw me meer gedaan dan ik kon vermoeden. Naast vele tranen bracht het me onverwachte wijsheid: nieuwe inzichten en kennis over de liefde en hoe deze altijd al in mijn leven was. Onopvallend, klein, soms onbeduidend en met terugwerkende kracht heb ik haar vaak als vanzelfsprekend gezien. Dat geef ik eerlijk toe. Sindsdien herken ik de liefde, ik weet hoe ze hoort te voelen en ik neem niet langer genoegen met minder. Ik sta open en heb veel liefde te geven, aan mezelf en daardoor ook aan anderen. Het tij is gekeerd.

 

Liefde is ongecompliceerd, stabiel en onvoorwaardelijk

 

Make it familiair slaat hier zeker op, want zo kende ik de liefde niet. Ik moest nieuwe kaders scheppen en rituelen creëren. Zelf hartstikke stabiel (wat absoluut niet zo voelde tijdens alle overprikkelde jaren in mijn laatste liefdeloze relatie) leer ik elke dag hoe het anders kan. Dankzij alle ervaringen met hoe het niét had gemoeten en gemogen, doe ik het nu op mijn eigen manier. Door gezonde grenzen te leren stellen en goed voor het kleine kind in mezelf te zorgen, bescherm ik mezelf nu stukken beter. Zelfreflectie en vooral zacht zijn voor jezelf zijn hierin onmisbaar en ineens wordt het leven eenvoudiger en krijgt liefde alle ruimte. Liefde geven zonder voorwaarden, gewoon omdat je er meer dan genoeg van hebt en het dolgraag schenkt – zo eenvoudig kan het zijn.

 

 

Foto Courtney Hedger Thank You scrabble missnienox blog

@Courtney Hedger

Bedankbrief voor alle liefde

 

Bedankt liefste mensen, ik begin met jullie,

mijn kinderen, familie, geliefde vrienden en vriendinnen

Dank jullie wel voor wie jullie zijn

en dat ik mezelf mag zijn met alles wat bij mij hoort

Bedankt voor jullie knuffels, kussen en slappe lach

en dat ik vaak te veel praat en jullie lief blijven luisteren

De ongelooflijke rijkdom van jullie, lieverds, in mijn leven,

kwaliteit boven kwantiteit met altijd een grapje

En uitspreken dat je van elkaar houdt

gewoon omdat we dat onszelf hebben aangeleerd

Want het is waar wat ze zeggen

je kunt veranderen, als je maar wilt

 

Dank langdurige exen

voor wat jullie me leerden over de liefde

Vanuit wat jullie daar zelf over geleerd hadden

vergelijkbaar met het mijne en voor een periode toereikend

Jullie zorgzaamheid waarin alle liefde zat begreep ik pas later

ik twijfel niet aan jullie liefde bij onze start

'Hurt people, hurt people' en daarom neem ik het jullie niet kwalijk,

jullie hadden de beste intenties

Ik heb geleerd en koester de mooie dingen uit ons verre verleden

en onze kinderen zijn het bewijs van de liefde die er was

 

Bedankt passanten, korte ontmoetingen en engelen op mijn pad,

ik voel nog de warmte van onze eenmalige gesprekken

Je herkennen in een onbekende, de magie van tweelingzielen,

de mooiste verbindingen blijven je voor altijd bij

Ik hoop dat mijn spontane gesprekjes jullie wat bracht,

jullie complimenten en aanmoedigingen kwamen op het juiste moment

Je kunt iemands leven veranderen met een simpel gebaar,

wij hebben samen levens veranderd op eigen wijze

 

Dankbaar ben ik voor mijn tijdelijke vriendinnen

in verschillende levensfases en plaatsen

Jullie passeren nog regelmatig mijn gedachten,

zonder jullie waren opleidingen, stages en de werkvloer niet hetzelfde geweest

Wat hebben we veel gelachen, persoonlijke dingen gedeeld en geleerd,

het is goed zoals het was en ik had jullie niet willen missen

 

Bedankt Silversisters, voor onze gebundelde krachten,

wij vrouwen van de wereld die elkaar het beste gunnen

Omdat wij delen in liefde, talent en zelfvertrouwen

en dat jaloezie en afgunst niet aan ons besteed zijn

Blijk ik toch wat feminisme van mijn moeder te hebben geërfd,

afstammend van een lijn sterke veelzijdige vrouwen

Meisjes die veel hebben meegemaakt maar altijd fier overeind zijn gebleven,

omdat wij vrouwen krachtig zijn in onze kern

en tegelijk zacht en vrouwelijk mogen blijven

En we hoeven niet alles in ons eentje op te lossen,

lang leve onze dochters, zusters, moeders en grootmoeders

 

Bedankt fenomeen de kortstondige vent

Jullie fase is nu echt voorbij

Ik waardeerde jullie lieve kanten en momenten

en gun jullie een gelukkig leven

Daar moet je zelf je best voor doen

Jullie hebben me geleerd wat liefde niét is

en gelukkig had ik dat door

Dank voor jullie loslaten en de afstand

 

Bedankt liefde 2.0

 

Ja, ik ben mezelf ook dankbaar

Met bloed, zweet en tranen ben ik echt mezelf geworden

Ik werd degene de ik voor mij wenste,

zélf de LIEFDE worden was mijn opdracht

Omdat ik gelukkig wilde zijn

met mezelf en in mijn eentje

Alleen het geluk kunnen voelen

en van daaruit met een ander

En dat die ander er pas kwam toen ik vrede met mijn alleen-zijn had

Vrede met wie ik in wezen altijd al was,

een genietend meisje in het moment

En dat lieve leuke mannen wel bestaan,

het loont om te zoeken op de juiste plaats

En niet langer genoegen nemen met kruimels

maar weten wat je waard bent

En dat er dan respect is en zachtheid,

aantrekkingskracht en liefdevol plagen

Je eindelijk gehoord en gezien voelen

en dat zoveel lievigheid je ontroert

Omdat het nieuw voor je is

en tegelijk voel je dat het zo moest zijn

Dat is de liefde

en ik had je nooit kunnen verzinnen

Toch ben je zo logisch als wat

en ik koester je met heel mijn hart

Omdat ik je herkennen zou

uit duizenden

en jij mij

 

Liefdevol groetje, @missnienox

 

Foto George Wendt rode envelop missnienox

@George Wendt

 

P.S. Zin om zelf ook een bedankbrief te schrijven? Maak het zo bont, openhartig of liefdevol als je zelf wilt. En je doet het voor jezelf, je verstuurt 'm niet. Lucht dat even op!

 

Wil je meer lezen over zelfontwikkeling en hoe je gelukkiger kunt worden? De volgende blogs staan vol met bruikbare tips:

Nieuw en vertrouwd - Make it familiair

Waar trek jij een grens?

Het geheim van geluk

Klaar met geklaag - 7 super tips

Ken je patronen - de sleutel naar geluk

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
5 maanden geleden

Prachtige beschrijving van de enorme ontwikkeling die je doorgemaakt hebt. Het klinkt heel simpel, zelfliefde, positief denken etc., maar zoals jij ook weet is het behoorlijk hard werken om zover te komen. Ik ben nog niet helemaal van de innerlijke criticus af en jouw mooie teksten inspireren enorm en geven moed om daar toch aan te blijven werken. Heel fijn 2024 gewenst!

Nienke
5 maanden geleden

Dank je wel lieve Gerda voor je prachtige reactie en complimenten! Ja, het blijft een levenslang aandachtspunt denk ik. En steeds weer mild terug naar jezelf keren. Ik wens jou ook een heel fijn 2024!❤️