Liefde is...(niet wat je in eerste instantie denkt)

Gepubliceerd op 18 oktober 2022 om 01:11

Er is liefde voor iedereen die het maar wil zien, voelen, horen, proeven, ruiken en tussen de regels door kan lezen. Liefde is niet alleen de verbinding tussen twee geliefden, ouder en kind of een onbeantwoorde liefde. Het zit ook in vriendschap, aandacht, attent zijn, zien en gehoord worden. Gebruik al je zintuigen, want liefde is een staat van zijn. Wie zoekt zal vinden, ga je mee?

 

Schilderij Fuu J meisje bloem blauw rood missnienox blog

@Fuu J

 

Muziek, kunst, natuur, lekker eten

 

De bakker bakt met liefde, een prachtige choreografie is met aandacht geschreven en wat uit het hart komt voel je. En zie je de volmaaktheid van een beukennootje dat uitgroeit tot een oersterke boom? Is een baby niet één en al liefde en wat dacht je van een ander soort kindje – een kunstwerk dat met bloed zweet en tranen is gebeiteld, geschilderd, geboetseerd en gecreëerd. Is dat geen liefde?

 

Je leest liefde in letters, een tekening of je hoort haar in noten

 

Is de wereld in sprookjesboeken niet liefdevol gefantaseerd en wat dacht je van een illustratie verfijnd tot op de millimeter? Je ontdekt haar in muziek en poëzie of ziet haar in een balletvoorstelling. Dat heerlijke kopje koffie dat je geliefde voor je zet, je vader die een lamp monteert of een vriendin die je troost. Of simpelweg iemand die aan je denkt en jou iets geeft waarvan hij weet dat je het altijd zo prachtig vond.

 

 

Foto Cornelia Steinwender vriendinnen berg uitzicht missnienox blog

@Cornelia Steinwender

Als je werkelijk gezien wordt

 

Iemand die naar je luistert als het moeilijk wordt. Juist als het moeilijk wordt. Wanneer je je ontzettend alleen voelt en je ineens vanuit verschillende kanten liefde ontvangt op diverse manieren. Zodat je je minder eenzaam voelt en werkelijk beseft wat er toe doet in het leven. Dat kan een lieve kaart of reactie, een bosje bloemen, een knuffel of een ander klein gebaar zijn. Liefde kan immers ieniemienie zijn en dat maakt geen donder uit voor haar impact.

 

Het onverwachte raakt het diepste

 

Juist als je denkt dat je onzichtbaar bent kan iemand je verrassen. Dat gebaar van liefdevolle aandacht is letterlijk hartverwarmend. Hoe kan het zo zijn dat je je het ene moment alleen voelt alsof alles tegenzit en je een dag later overal lichtpuntjes ontdekt? Als vuurvliegjes aan de hemel. Zoals wanneer er plotseling een lieve kaart op de deurmat valt of iemand belt je die je allang niet hebt gesproken. En als iemand je vertelt dat je niet alleen bent en je je gesteund voelt, dan ervaar je pure liefde.

 

 

Foto Olga Shaskina postkaarten viooltjes rozen missnienox blog

@Olga Shaskina

Als alles op zijn plek valt

 

Het is eigenlijk zo eenvoudig en soms ook best vluchtig – de liefde. Voor je het weet is het tastbare voorbij, maar gelukkig strekt liefde zich verder en langer uit dan je zo op het eerste gezicht ziet. Verzorgd worden is ook liefde, net als goedbedoelde adviezen en dat toegestopte rolletje koek of pannetje soep. Als je de vanzelfsprekendheid weghaalt, blijft er vaak gewoon een portie liefde over. Belangeloos en puur, want dat is échte liefde - onvoorwaardelijk en in overvloed.

 

Vind je dit te geitewollensokkig, smeuïg of kokhalserig?

 

Geen nood, je hoeft dit niet te lezen of het er mee eens te zijn. Het is gewoon zo dat in tijden van verdriet of een wat wiebelige (bah, wat een erg woord, maar ja instabiel klinkt ook zo chronisch) emotionele toestand, kleine gelukjes kunnen helpen om het leven positief te blijven zien. Geluk zit ‘em immers net als liefde in de kleine dingen en gebaren. Als alles op zijn plek valt kun je de liefde ineens heel intens voelen. Ze is dan niet te missen.

 

 

Foto Alisa Anton plaid herfst chocolademelk boek missnienox blog

@Alisa Anton

Als je het moeilijk hebt zoek je de liefde op

 

Niet alleen het lezen van liefdevol gedrag en gebaren, maar ook het verdwijnen in fantastische verhalen geeft je een warm gevoel. Ben je alleen? Steek de kaarsjes aan, draai hartverwarmende muziek, bak een appeltaart en gooi die openhaard-dvd op je scherm. Stuur dat lieve berichtje of een ouderwetse kaart, schenk de ander wat jezelf graag zou ontvangen.

 

Wat absoluut niet helpt/ niet doen/ pas op!

 

Jezelf terugtrekken in je cocon, alle contact uit de weg gaan en je afsluiten voor de wereld om je heen en denken dat er voor jou geen liefde is. Hierdoor word je bevestigd in je eenzaamheid, want juist als je wilt krimpen reik je beter uit. Als je het contact opzoekt, verbind je je opnieuw en ervaar je de liefde. Iedere dag brengt nieuwe kansen en er is altijd warmte in welke vorm dan ook. Ze zit in het kleine musje op de schutting, de knorrende kat op je schoot, de vriendelijke caissière of de vrolijke postbezorger. Voor wie het wil zien is ze altijd beschikbaar.

 

 

Foto Ann bord grateful thankful blessed missnienox blog

@Ann

‘Count your blessings’

 

Zeg hardop 'dank je wel' en je krijgt er meer van. Het leven is het waard, hoe moeilijk het soms kan zijn. Trek je op aan het splintertje liefde en laat haar groeien tot een sterke eik. Wiegend en buigend in storm en tegenslag, maar altijd veerkrachtig is de liefde steeds in jou. Daarom kun je haar ook nooit helemaal verliezen. Zelfs de liefde voor een andere persoon blijft in jou aanwezig en ze kan je een gevoel van thuis geven. Zelfliefde is de sterkste liefde, want pas dan kun je zelf ook makkelijk geven zonder uitgeput te raken.

 

Liefde heeft zoveel gezichten. Koester en eer haar en bovenal: herken haar, zo ben je nooit alleen!

 

Liefdevol groetje @missnienox

 

P.S. Wil je meer lezen over liefde in een breder perspectief? Misschien vind je de volgende blogs ook interessant:

Liefde als superkracht

Wat is liefde nou echt?

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Prachtig artikel! Liefde in kleine en grote dingen en hoe je je ervoor openstelt. Het onverwachte raakt het diepste herken ik. Zo bijzonder hoe mensen waar je het misschien helemaal niet van verwacht met een prachtige kaart, aanbieden van hulp etc. je zo kunnen raken en steunen. Dank en heel fijn weekend voor jou ☺️

Nienke
2 jaar geleden

Dank je wel lieve Gerda voor je warme reactie en complimenten. Ja het verrassende is zo bijzonder😊 Jij ook een fijn weekend hè!