Mode: trends & stijl - 7 tips & tricks

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 21:38

Wat is er in de mode in 2022? Hoe kan ik meedoen aan trends zonder mezelf te verliezen? Heb je ook tips voor een kleine portemonnee? Hoe jezelf te blijven met een frisse wind door je garderobe en haren. Kortom: zie er op je best uit – trendy & classy – met het grootste gemak en de kleinste beurs.

 

 

foto jessica rondeau model roze pak betonblok missnienox blog

@Jessica Rondeau

Hoe ouder je bent hoe beter de kwaliteit van je outfit 

 

Deze slogan moet ik altijd even laten indalen. Begrip me niet verkeerd, ik ben absoluut voor kwalitatief goede kledingstukken of accessoires, want je herkent ze van een grote afstand. Less is more & minimal is chic! Ik mag alleen ook altijd graag creatief een outfit samenstellen met goedkopere basics, een designer of geweldig vintage sleutelstuk en daarmee lekker mixen & matchen.

 

Er op je best uitzien bestaat uit: zelfkennis, smaak en een open & nieuwsgierige blik

 

Sleep je hele garderobe erbij en bekijk de inhoud eens met een frisse buitenstaanderblik, wat kan er weg en wat mag blijven? Bij mij was het vaak een gevalletje: goede kleur – waardeloos materiaal, fijne stof – slecht model, mooi model – foute kleur enz. enz. We willen natuurlijk het liefst alles in één kledingstuk, maar ook dat kan een valkuil zijn. Zo kocht ik vroeger altijd geweldige unieke stukken, die ik vervolgens met NIETS kon combineren…

 

Investeer in enerzijds trendy en anderzijds klassieke kledingstukken

 

Hiermee doel ik op een klassiek item met goede pasvorm en match dat met een trendgevoelig kledingstuk. Op vintage gebied vind je zowel klassiekers als unieke eye-catching fashion. Match het met een tas of sjaal in een trendkleur en je bent helemaal binnen. Een goede pasvorm kun je ook makkelijk vinden in goedkopere kledingwinkels. Trek nooit je neus op voor een bepaald soort winkel. Passen is weten.

 

 

Foto Tamara Bellit vrouw broderie missnienox blog

@Tamara Bellits

Tip 1. Ken de trendkleuren als je mee wilt doen

 

Kleuren: neutrale zanderige kleuren, witten, kiezels, blush en beiges. Als deze jou niet staan, dan is wit of grijs altijd een goede keuze, of de kleur taupe die iedereen staat. Taupe (grijzig bruin) met meer grijs voor het koele kleurtype of met meer bruin gemengd voor het warme kleurtype.

 

Frisse pastelkleuren en intense kleuren als lavendel, kobaltblauw, intens fuchsia, geel of mandarijn

 

Iedereen fleurt op van een goed gekozen kleur en ze geeft iedere outfit pit. Vind je kleur spannend, houd het dan bij een accessoire in een trendkleur: een sjaaltje, tas, oorbellen of sneakers. Je zult verbaasd staan hoe kleurrijke details jou laten stralen. En wist je dat een knalkleur zich prima laat combineren met een zand of nude tint? Maar ook colour-blocking met wit of zwart of een andere knalkleur (voor de durfal) kom jij in 2022 geweldig voor de dag.

 

 

Foto Socia; Cut pastel kleuren kunst missnienox blog

@SOCIAL Cut

Tip 2. Vertaal de trendy modellen naar een model dat jou goed staat – de jeans

 

Zo zijn jeans/broeken met wijde (flared) pijpen op dit moment in de mode. Ik draag ze al mijn hele leven, maar ik ben dan ook eigenwijs, maar de winkels liggen er nu vol mee. Eindeloze lange broekspijpen tot op de grond, gecombineerd met sneakers, hakken of cowboylaarzen. I love it!

 

Pas op: hoogwater!

 

Zo heb je ook de hoogwaterbroek/ culotte en die is al een paar jaar behoorlijk hip. Vroeger noemden we dat een broekrok, maar dat terzijde. Ik ben niet zo gecharmeerd van de hoogwaterbroek met wijde pijpen die een overstroming droog overleeft. Ze maakt namelijk een vierkant van je en ik ken niemand die er lange benen van krijgt. Toch lacht dit model je overal tegemoet en het gekke is dat je dan mee wilt doen. Mijn tip is om goed op te letten, want dit model komt stiekem in verschillende lengtes. En ik vond een prachtige bij de Takko, die tot aan de grond reikt. Helemaal perfect voor mijn figuur en helemaal on trend.

 

De momjeans en 'paperbag' broek – geïnspireerd op de jaren ‘80

 

Toen mijn dochter vorig jaar een momjeans wilde (mamabroek; dat klinkt nog eens sexy, not!) en ik de vertrouwde jaren '80 modellen zag waar ik vroeger zelf in liep, dacht ik eerst NEE! Maar met een hernieuwde blik zag ik ineens voordelen in die hoge taille en de fijne fit. Veel beter voor de meeste figuren dan die lage tailles waar boven onze buikjes met moeite blijven zitten en een rollade-effect op de loer ligt.

 

De paperbag jeans, met een tailleband gevouwen als een papieren zak, vaak met een strikband. Dit is ook een beauty mits je je taille wilt accentueren. Tip: er zit veel verschil in deze modellen qua pasvorm en kleur/wassing. Voor de jeugd zijn damagad jeans leuk (scheuren en gaten), maar als je iets je ouder bent dan is het fijn als de denim heel is en soepel draagt. Mijn droommodel vond ik toevallig bij C&A voor een prikkie.

 

 

Foto Kate Hidnitsova jeans meiden brug missnienox blog

@Kate Hidnitsova

 

De broekspijpen van deze modellen lopen taps toe en staan geweldig met sneakers of korte laarsjes. De jaren ‘80 zijn sowieso veel terug te zien in de mode met een vette knipoog naar de jaren '70: weet je nog die jeans of het spijkerjack in meerdere vlakken en kleuren denim? Ja, ook dat is terug. Ga voor de volledige denimlook van top tot teen voor de durfal of kies enkel voor een grote denim shopper. Tip: bulky bags (reuze tassen) zijn sowieso trendy en de handige naaister maakt deze eenvoudig zelf van afgedragen jeans. Uniek en super praktisch ineen.

Tip 3. Kies accessoires en prints in het juiste formaat

 

Om te weten wat 'in' is hoef je alleen maar online te kijken of het straatbeeld in de gaten te houden (nee, de identieke fleecejassen zijn geen trend). Wist je dat fringes hip zijn, je weet wel die slierten aan je tas of jas. Denk: cowboy met suède sliertenjack of die stoere jongen die op de mavo zat in de jaren ‘80. Toevallig had ik vorig jaar een okergeel suède sliertentasje gekocht, ben ik even trendy. Was jij stiekem, net als ik, altijd al dol op fringes, speur dan nu Vinted of de kringloopwinkel af op deze musthaves. Jiehaaa!

 

Print dit even in je oren

 

Op dit moment zijn prints graag geziene gasten: van batik, millefleurs, tot grafisch en paisley. Voor ieder wat wils! Ben jij fijn gebouwd, zeg maar Petit, dan kies je fijne accessoires en printjes. Een grote grove print staat jou voor geen meter. Hier kwam ik zelf toevallig achter, omdat ik niet zo van grote prints gecharmeerd was, net als brede ribcord (ribfluweel). Vaak kies je onbewust al het juiste. Naast fijnere prints is een passende tas ook belangrijk.

Tas waar ga je met dat meisje heen?

 

Grote vrouw, grote tas en grote prints. Eigenlijk is het heel logisch, net als grote stoere schoenen aan benen met geprononceerde kuiten. Heb jij smalle kuiten en smalle voeten dan staan grove schoenen lomp en bij een stevig been staan ze juist super gaaf. Wat jouw vriendin geweldig staat, hoeft dus weinig voor jou te doen en vice versa. Tip: ken je lijf en figuurtype en je hebt al de helft gewonnen.

 

Foto Tamara Bellis tas missnienx blog

@Tamara Bellis

Tip 4. Wit is het licht in iedere voorjaars & zomer garderobe

 

Wist je dat er vele witten zijn? De koele kleurtypes kiezen een helder (koel) wit en de warme kleurtypes gaan voor ivoor, offwhite of roomwit. Wit geeft pit en helderheid aan iedere outfit en reflecteert ook nog eens je ogen. Daarnaast brengt het rust. Een outfit zonder wit is voor mij een slechte keuze en vroeger kleurde ik iedere outfit ‘dood’. Ik had een hekel aan wit, praktisch als ik was vond ik het besmettelijk, koud en alleen als ik een zonnig kleurtje had koos ik het. En dan kwam er ook direct een onherstelbare vlek in.

 

Witte basics zijn tijdloos, goedkoop en makkelijk verkrijgbaar

 

Dus vlekken zijn verleden tijd, want je koopt gewoon een paar hemdjes of T-shirts tegelijk. Zeeman heeft perfecte basics die lang mooi blijven ,net als de Hema en Takko. Ook witte T-shirt met een gekleurde print halen jouw outfit op en het loont om goed om je heen te kijken. Tip: Onder wit reken ik ook voor het gemak even het Bretonse T-shirt of truitje. Met haar wit/blauwe streepje is deze tijdloze klassieker altijd een goede keuze en ze verveelt nooit. Samen met een jeans en een sneakertje ben jij klaar voor iedere citytrip.

 

Foto Themefoto's meisje kapper fohn missnienox blog

@Theme foto's

Tip 5. Bezoek regelmatig de kapper voor een fris kapsel

 

Met een fijne passende coupe ben je altijd up tot date en alles staat gewoon mooier als je haar goed zit. Als je je haar verft zorg dan dat de kleur bij je huid past, want kleding kies je vaak passend bij je haarkleur. Als daar iets fout gaat, dan kun je wel raden wat het voor jouw overall look doet...Ook een verzorgde make up geeft alles extra glans en dat hoeft echt geen uitgebreide plamuursessie te zijn. Met een mascara, oogpotloodje, wenkbrauw accentuering, blush en lipgloss ben je al een heel eind. Less is definitely more. Tip: als je investeert in een uitstekende dag-en nachtcrème (en een grondig reinigingsritueel) dan leg je een perfecte basis voor een mooie huid. Je vindt al prima make-up bij de goedkopere merken van het Kruidvat. Probeer gewoon van alles uit en blijf speels. Is het niks, dan heb je ook weinig verloren.

 

Tip 6. Pik uit alle trends precies wat voor jou werkt

 

De rockshirts (zwart met opdruk) en het bikerjack zijn onmisbare mode-items en zullen dat altijd blijven. Net als een fijn denimjasje, want het spijkerjasje blijft een echte musthave. Tel daar de comfortabele jersey blazer bij op (een colbert in gebreide stretch kwaliteit) en je weet dat je goede items in huis hebt om iedere outfit een upgrade te geven. Van stoer en onafhankelijk, naar klassiek en sportief. Zo zijn cut-outs trendy, kledingstukken met inkijkjes en open gedeeltes. Leuk als je tiener bent, maar ook te vertalen naar semi-transparantie stoffen als netstof, voile of kant. En wat dacht je van het statement pak: een oversized blazer met bijpassende pantalon in snoepkleurtjes.

 

Kies je eigen stijl of laat het lekker zitten

 

Je hoeft niet met alles mee te doen. Sterker nog, als jij je eigen tijdloze stijl hebt gevonden is dat alleen maar klasse! Vernieuw dan enkel een pittig accessoire en ondervind hoe dat jou al een frisse voorjaarslook geeft. Knalroze sneakers, een fijne flared jeans of een sprankelende printblouse. Maar ook met een goed gekozen lipstick, nagellak en oorbellen maak jij een mode-statement.

 

Foto Priscilla Du Preez  3 pratende vrouwen missnienox blog fashion

@Priscilla du Preez

Tip 7. Wees jezelf, want er zijn al zoveel anderen

 

Probeer echt jezelf te zijn en dat is niet altijd makkelijk. Kies op de dagen dat je je minder voelt voor een veiliger outfit en wanneer je durft - ga er dan ook echt voor. Laat je innerlijk door je uiterlijk naar buiten schijnen. Benadruk dat mooie decolleté of die ronde billen en camoufleer dat wat je liever niet wilt delen. Als jij je kleding zorgvuldig hebt uitgekozen en je outfit met liefde hebt samengesteld dan straal je dat uit. Tip: trek eens een paar uurtjes uit om nieuwe outfits van je garderobe samen te stellen en fotografeer ze. Hang de avond van te voren jouw nieuwe outfit klaar, zodat je ‘s morgens niet meer hoeft na te denken. Je krijgt er geen spijt van. Sterker nog: het inspireert tot meer creativiteit en zelfvertrouwen.

Het mooiste accessoire is nog altijd een glimlach en wie mooi van binnen is…

 

Fashionable groetjes @missnienox

 

 

P.S. Wil je meer lezen over mode en tips om er op je best uit te zien? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Kleur bekennen - tips en feiten over je beste kleuren

Zie er fantastisch uit – 4 super tips

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
2 jaar geleden

Wat een inspirerend verhaal, ik ga bij opruimen van mijn kledingkast en tevoorschijn halen van zomerkleding jouw tips gebruiken. Ben toch geneigd om dezelfde kleding te combineren, leuk om eens met frisse blik te kijken.
Ik vraag als ik relatief onbekenden ontmoet met kleding aan die ik heel leuk vind rustig of ik mag weten welk merk het is. Dat leverde een hilarisch moment op bij de notaris met prachtige jurk aan tijdens tekenen aktes. Best een imposante dame, die na mijn vraag aangaf dat ze het niet wist maar dat ik maar even in haar kraagje moest kijken. Hahaha, mijn zus had last van plaatsvervangende schaamte toen ik dat ook deed. Doe het ook met parfum of eau de toilette, gewoon vragen of ik mag weten wat iemand draagt en dat heeft al heel wat inspiratie en leuke gesprekken opgeleverd. Een goede outfit en een lekkere geur erbij doen wonderen voor je zelfvertrouwen en humeur. Leuk artikel, dank!

Nien
2 jaar geleden

Dank voor je leuke reactie Gerda😁! Wat een goed idee om naar merken te vragen en wat een hilarisch verhaal van het kijken in het kraagje🤣. Ik heb ook wel eens naar iemands parfum gevraagd, maar vond het later op mezelf lang niet zo lekker. Zo is het ook met mode, wat de een geweldig staat doet weinig voor een ander. Volg je eigen smaak dan komt het meestal wel goed.